Az árnövekedés magyarázata nélkül leginkább pofátlan lopásnak tűnik a győri fürdőfelújítás

Pintér Bence 2021-03-29 16:33:00
Debrecenben kétszer ekkora területen építettek háromszor ekkora fürdőt feleennyi pénzből. Mi kerül 21 milliárdba a megújuló győri fürdőn? És miért közpénzből épül meg az, aminek építését 17 éve vállalta a Rába Quelle?

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. Amennyiben válaszcikket írnál, írj levelet erre a címre!

Hónapok óta próbáljuk rávenni a győri politikusokat, hogy árulják el a publikumnak, hogy egészen pontosan melyek azok az elemek a győri fürdő már elkezdődött felújításában amelynek nyomán az eredetileg tervezett 8,5 milliárd forint helyett – jelen állás szerint – 21 milliárd forintba kerül ez a fejlesztés.

Az ügyben Dézsi Csaba András fideszes polgármester – aki többször jelezte, hogy neki annyira nem tetszik a projekt – Simon Róbert Balázs fideszes országgyűlési képviselőhöz irányított minket, aki azonban először azzal hárította el kérdéseinket, hogy majd ad nekünk egy nagyinterjút, aztán mégsem vállalta, hogy interjút készítsünk vele. Így aztán tőle sem tudtuk meg, hogy miért a két és félszeres árnövekedés.

Ezután a minap Horváth Cs. Attilát, a felújítást elnyerő konzorciumban is partner Rába Quelle igazgatóját kérdeztem erről a Győr összefog csoportban, aki megjelent kommentelni a sátoros uszoda lebontásáról szóló poszt alatt, de ő sem adott egyenes választ a kérdésre. Szerinte „az illetékesek százszor elmagyarázták már, de valòszínüleg, ha még százszor megtennék, akkor is lennének olyanok, akik ezerszerre sem akarnák megérteni”, de ezután kérésre nem tudott egy olyan cikket sem mutatni, amelyben ez megtörtént volna. „Úgy gondolom, a győriek nagy többsége örül, hogy fejlődik a város, elégedetlenkedők pedig mindig mindenütt lesznek, amíg világ a világ” – írta.

Az „elégedetlenkedésnek” – ami valójában csak arra irányuló törekvés, hogy kiderítsük a tényeket – azonban oka van: a 21 milliárd forint erre a fejlesztésre iszonyatosan soknak tűnik – ehhez elég, ha összevetjük egy fürdőfejlesztéssel a közelmúltból. Lássuk, mennyiért újult meg a strand Debrecenben!

Debreceni strand: háromszor akkora, mint a győri, feleennyiért csinálták meg

Tavaly nyáron adták át a Debrecen új strandját a Nagyerdőben. Az Aquaticum nevet viselő strandkomplexumban 8,5 hektáros területén 15 medencét építettek 5700 négyzetméter vízfelülettel, 8 csúszdát helyeztek el és 12 méter magasan napozóteraszokat alakítottak ki. Mindez 9,5 milliárd forintba került, amiből 7,1 milliárd forint volt állami támogatás a Modern Városok Programon keresztül. (Itt is volt drágulás: eredtileg 4, aztán 6 milliárd forintosra tervezték a beruházás állami támogatását, ebből lett végül 7,1 milliárd forint plusz a város önköltsége.) Itt lehet képeket nézegetni arról, hogy hogy sikerült a beruházás.

Ezzel szemben a győri strandon a Rába Quelle fürdővel együtt (amit ugye szintén felújítanak) 4,2 hektárros területről beszélünk, ahol a látványtervek alapján épül egy csúszdatorony, 4-5 medence, egy fedett uszoda két medencével a sátras uszoda helyett (de helyileg kicsit arrébb). Összesen a közbeszerzés alapján 1400 négyzetméter vízfelület lesz a strandon, plusz némi bővítés a termálban, parkolólemez és árvízvédelmi töltés. Mutatjuk a képet, ahol lehet a leendő győri medencéket számolgatni:

Tehát akkor röviden és bőkezűen számolva:

Debrecenben egy háromszor akkora strandot feleannyi pénzből építettek meg, mint amit Győrben fognak. Csak ezt tekintve teljesen jogos kérdés, hogy egészen pontosan mi a fene kerül a győri fejlesztésen 21 milliárd forintba – és erre a kérdésre senki sem akar válaszolni. 

Ennek a pénznek a töredékéből használható állapotba lehetett volna hozni a lerohasztott régi strandot, kipofozni a termált (mindjárt rátérünk erre), építeni végre egy uszodát valahol a lakótelepek környékén, és mindezek után még arra is bőven jutott volna pénz, hogy a város déli részén épüljön valahol egy olyan fürdő, ami köel van az autópályához és a sűrűn lakott városrészekhez, és nincs beszorítva a történelmi belvárosba, ahol egy szállodát se lehet felhúzni mellé.

És igazából itt még nincs vége a kérdések sorának.

Adóforintokból épül meg a folyosó, aminek megépítését a Rába Quelle 17 éve vállalta

Mint említettük, a beruházás keretében újul meg a Rába Quelle fürdő is, amellyel kapcsolatban novemberben írtuk meg, hogy a fürdő üzemeltetője Borkai alatt rendszeresen visszakapta az önkormányzatnak fizetendő bérleti díj árát felújításra, amiből leginkább olyan munkákat végzett el, amelyek a kötelező állagmegóvás kategóriája alá esnek, és amelyért az önkormányzatnak a szerződés szerint egy forintot nem kellett volna fizetnie.

Ezen felül most épül meg, a 21 milliárd forintos beruházás keretében az az összekötő folyosó a Rába Quelle és a gyógyászati központ között, amelynek megépítését szintén szerződésben vállalta az üzemeltető cég. (Cikkünk kapcsán helyreigazítást kért a Rába Quelle, amit nem közöltünk, vállalva ezzel, hogy jogi útra tereljék a dolgot, amit nem tettek meg. Értelmezésükben ez azt jelenti, hogy nem vitatkoznak korábbi cikkünk állításaival.)

Magyarra lefordítva: végül adóforintjainkból újul meg a termálfürdő, amit eddig is adóforintjainkból tartott valamennyire karban egy magáncég.

Ha mindez önmagában nem lenne elég felháborító, feltehetjük azt a kérdést is, hogy egészen pontosan kinek köszönhetjük, hogy a győri strand olyan állapotba került, amilyenbe, ki hagyta, és miért, hogy annyira lerohadjon, hogy az elmúlt években már használni se lehessen – és végül ki fog profitálni abból, hogy tovább üzemelteti a megújuló vízi élményparkot, végül pedig azt, hogy miért is hagyta ezt a város mindenkori vezetése.

Rengeteg kérdés merül fel a projekttel kapcsolatban, amelyekre, mint látjuk, se Dézsi Csaba András polgármester, se a strand felújításával legutóbb interjúban is elbüszkélkedő Simon Róbert Balázs képviselő nem hajlandó érdemben válaszolni. Mi azért újra és újra feltesszük majd ezeket.

Szólj hozzá!

Önkéntes tűzoltónak állt az Ocho Macho dobosa

Egy 24 órás szolgálat hatására döntött így.

Felhős, szeles vasárnapra számíthatunk

Akár 25 fok is lehet napközben.

Kutatók Éjszakája Győrben: egyedül a SZTAKI szervezett programot

Szerelj közösen robotokkal a győri egyetemen jövő pénteken!

Kikapott az SZKKA a Debrecentől

A DVSC Schaeffler 29–25-re nyert az SZKKA vendégeként a női kézilabda NB I 2. fordulójában.

Hármat rúgott a Győr a Mosonmagyaróvárnak a kupában

Az NB III-as csapat otthonában mérkőzött a két csapat.

Szombathelyi ellenzéki jelöltek: Ne veszítsük el a lelkesedésünket!

Az előválasztás informatikai rendszerének összeomlása után kér elnézést, illetve buzdít kitartásra Czeglédy Csaba, Ungár Péter és Koczka Tibor.

Nem fért bele az ellenzéki előválasztás rajtja az M1 híradóba

Migránsok, oltás, Gyurcsány - ezek voltak délben a fő témák.

140 milliót költ az MTVA a dolgozói utaztatására

A Mauri Utazási Kft. idén meglehetősen sikeres volt a közbeszerzéseken.

Ezért nem tanúskodhat elgázolt gyermeke ügyében L.L. Junior

L.L. Junior kizárták elhunyt kisfia ügyéből, csak a hallgatóság soraiban foglalhat helyet a tárgyaláson.

A Dunántúlon szombaton lesz pár erős széllökés

Az északnyugati szelet napközben sokfelé élénk, az Észak-Dunántúlon és a középső országrészben helyenként erős lökések kísérik.

Novembertől folytatódik a Balaton kotrása

Az egész térség vízellátórendszere felújításra és fejlesztésre szorul.

Szászhúszezer éves múltra nyúlhat vissza a ruhakészítés

Megtalálhatták a kutatók a ruhakészítés legrégebbi régészeti leleteit.

Hangoskodó juhok miatt költözött el Cristiano Ronaldo 6 millió fontos házából

A portugál sztár csupán néhány hetet töltött családjával az ingatlanban.

Ausztriában újra lehet telefonon beteget jelenteni

A már ismert korábbi, de júliusban hatályát vesztett intézkedés újbóli bevezetésére a koronavírusos megbetegedések gyorsan emelkedő száma miatt került sor.

van még itt cikk a témában: