Az árnövekedés magyarázata nélkül leginkább pofátlan lopásnak tűnik a győri fürdőfelújítás

Pintér Bence 2021-03-29 16:33:00
Debrecenben kétszer ekkora területen építettek háromszor ekkora fürdőt feleennyi pénzből. Mi kerül 21 milliárdba a megújuló győri fürdőn? És miért közpénzből épül meg az, aminek építését 17 éve vállalta a Rába Quelle?

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. Amennyiben válaszcikket írnál, írj levelet erre a címre!

Hónapok óta próbáljuk rávenni a győri politikusokat, hogy árulják el a publikumnak, hogy egészen pontosan melyek azok az elemek a győri fürdő már elkezdődött felújításában amelynek nyomán az eredetileg tervezett 8,5 milliárd forint helyett – jelen állás szerint – 21 milliárd forintba kerül ez a fejlesztés.

Az ügyben Dézsi Csaba András fideszes polgármester – aki többször jelezte, hogy neki annyira nem tetszik a projekt – Simon Róbert Balázs fideszes országgyűlési képviselőhöz irányított minket, aki azonban először azzal hárította el kérdéseinket, hogy majd ad nekünk egy nagyinterjút, aztán mégsem vállalta, hogy interjút készítsünk vele. Így aztán tőle sem tudtuk meg, hogy miért a két és félszeres árnövekedés.

Ezután a minap Horváth Cs. Attilát, a felújítást elnyerő konzorciumban is partner Rába Quelle igazgatóját kérdeztem erről a Győr összefog csoportban, aki megjelent kommentelni a sátoros uszoda lebontásáról szóló poszt alatt, de ő sem adott egyenes választ a kérdésre. Szerinte „az illetékesek százszor elmagyarázták már, de valòszínüleg, ha még százszor megtennék, akkor is lennének olyanok, akik ezerszerre sem akarnák megérteni”, de ezután kérésre nem tudott egy olyan cikket sem mutatni, amelyben ez megtörtént volna. „Úgy gondolom, a győriek nagy többsége örül, hogy fejlődik a város, elégedetlenkedők pedig mindig mindenütt lesznek, amíg világ a világ” – írta.

Az „elégedetlenkedésnek” – ami valójában csak arra irányuló törekvés, hogy kiderítsük a tényeket – azonban oka van: a 21 milliárd forint erre a fejlesztésre iszonyatosan soknak tűnik – ehhez elég, ha összevetjük egy fürdőfejlesztéssel a közelmúltból. Lássuk, mennyiért újult meg a strand Debrecenben!

Debreceni strand: háromszor akkora, mint a győri, feleennyiért csinálták meg

Tavaly nyáron adták át a Debrecen új strandját a Nagyerdőben. Az Aquaticum nevet viselő strandkomplexumban 8,5 hektáros területén 15 medencét építettek 5700 négyzetméter vízfelülettel, 8 csúszdát helyeztek el és 12 méter magasan napozóteraszokat alakítottak ki. Mindez 9,5 milliárd forintba került, amiből 7,1 milliárd forint volt állami támogatás a Modern Városok Programon keresztül. (Itt is volt drágulás: eredtileg 4, aztán 6 milliárd forintosra tervezték a beruházás állami támogatását, ebből lett végül 7,1 milliárd forint plusz a város önköltsége.) Itt lehet képeket nézegetni arról, hogy hogy sikerült a beruházás.

Ezzel szemben a győri strandon a Rába Quelle fürdővel együtt (amit ugye szintén felújítanak) 4,2 hektárros területről beszélünk, ahol a látványtervek alapján épül egy csúszdatorony, 4-5 medence, egy fedett uszoda két medencével a sátras uszoda helyett (de helyileg kicsit arrébb). Összesen a közbeszerzés alapján 1400 négyzetméter vízfelület lesz a strandon, plusz némi bővítés a termálban, parkolólemez és árvízvédelmi töltés. Mutatjuk a képet, ahol lehet a leendő győri medencéket számolgatni:

Tehát akkor röviden és bőkezűen számolva:

Debrecenben egy háromszor akkora strandot feleannyi pénzből építettek meg, mint amit Győrben fognak. Csak ezt tekintve teljesen jogos kérdés, hogy egészen pontosan mi a fene kerül a győri fejlesztésen 21 milliárd forintba – és erre a kérdésre senki sem akar válaszolni. 

Ennek a pénznek a töredékéből használható állapotba lehetett volna hozni a lerohasztott régi strandot, kipofozni a termált (mindjárt rátérünk erre), építeni végre egy uszodát valahol a lakótelepek környékén, és mindezek után még arra is bőven jutott volna pénz, hogy a város déli részén épüljön valahol egy olyan fürdő, ami köel van az autópályához és a sűrűn lakott városrészekhez, és nincs beszorítva a történelmi belvárosba, ahol egy szállodát se lehet felhúzni mellé.

És igazából itt még nincs vége a kérdések sorának.

Adóforintokból épül meg a folyosó, aminek megépítését a Rába Quelle 17 éve vállalta

Mint említettük, a beruházás keretében újul meg a Rába Quelle fürdő is, amellyel kapcsolatban novemberben írtuk meg, hogy a fürdő üzemeltetője Borkai alatt rendszeresen visszakapta az önkormányzatnak fizetendő bérleti díj árát felújításra, amiből leginkább olyan munkákat végzett el, amelyek a kötelező állagmegóvás kategóriája alá esnek, és amelyért az önkormányzatnak a szerződés szerint egy forintot nem kellett volna fizetnie.

Ezen felül most épül meg, a 21 milliárd forintos beruházás keretében az az összekötő folyosó a Rába Quelle és a gyógyászati központ között, amelynek megépítését szintén szerződésben vállalta az üzemeltető cég. (Cikkünk kapcsán helyreigazítást kért a Rába Quelle, amit nem közöltünk, vállalva ezzel, hogy jogi útra tereljék a dolgot, amit nem tettek meg. Értelmezésükben ez azt jelenti, hogy nem vitatkoznak korábbi cikkünk állításaival.)

Magyarra lefordítva: végül adóforintjainkból újul meg a termálfürdő, amit eddig is adóforintjainkból tartott valamennyire karban egy magáncég.

Ha mindez önmagában nem lenne elég felháborító, feltehetjük azt a kérdést is, hogy egészen pontosan kinek köszönhetjük, hogy a győri strand olyan állapotba került, amilyenbe, ki hagyta, és miért, hogy annyira lerohadjon, hogy az elmúlt években már használni se lehessen – és végül ki fog profitálni abból, hogy tovább üzemelteti a megújuló vízi élményparkot, végül pedig azt, hogy miért is hagyta ezt a város mindenkori vezetése.

Rengeteg kérdés merül fel a projekttel kapcsolatban, amelyekre, mint látjuk, se Dézsi Csaba András polgármester, se a strand felújításával legutóbb interjúban is elbüszkélkedő Simon Róbert Balázs képviselő nem hajlandó érdemben válaszolni. Mi azért újra és újra feltesszük majd ezeket.

Szólj hozzá!

Hanga Ádám bajnok lett a Barcával

A jelenkor legjobb magyar kosarasa első spanyol bajnoki címét szerezte.

107 új fertőzött, 9 halott

A beoltottak száma 5 363 124 fő, közülük 4 271 990 fő már a második oltását is megkapta.

Egymással szembe ment két személyvonat Mosonmagyaróvár közelében

A balesetet végül sikerült elkerülni. Viszont Móvár és Hegyeshalom között vasút helyett pótlóbusz jár, késések várhatóak.

Holnap kezdődik a 8. Savaria Filmszemle és Konferencia Szombathelyen

A legjobbnak ítélt versenyfilmek vetítésével indul a program.

Elrohasztottuk az egykor sokmilliárdot érő MiG-eket, már eladni sem lehet őket

A hadrendből úgy vontuk ki az orosz vadászgépeket, hogy egyszerűen leparkoltunk velük a betonra.

Ókori freskókat fedeztek fel egy volt veronai mozi alatt

Beomlott mennyezet maradványait és egy tűzben elszenesedett fabútort is találtak.

Jön a kánikula!

Akár 32 fok is lehet.

Balesetveszélyes a kőszegi Fő tér, figyelmeztet az Összefogás Kőszegért Egyesület

Sárga ragasztószalaggal jelölték körbe a feltöredezett betonlapokat.

Jövő héten leáll az Audi

Malajzia tehet róla. Vagyis a koronavírus.

Kikerült néhány felvétel a vuhani laborból, amin denevérek láthatók

A kínai kormány pedig korábban tagadta, hogy a laborban valaha is voltak denevérek.

Az erdőirtás ellen kampányolók kaptak az idén "zöld Nobel-díjat"

A Goldman Környezetvédelmi Díj nyerteseit hétfőn jelentették be.

Sárvár is feltűnik a Magyar Turisztikai Ügynökség reklámfilmjében

Pár pillanat erejéig látható a fürdő egyik medencéje.

Ahogy az várható volt: megszavazta a parlament a melegellenes törvényt

Hiába tiltakoztak ellene, a kormánypártok és a Jobbik is megszavazta az orosz mintára írt, nyíltan melegellenes törvényjavaslatot.

Kínai zászlóvá alakított, vörös Fidesz-logót akasztott ki Szabó Tímea a parlamentben

„Nem a melegek veszélyesek a gyerekekre, hanem maguk” – mondta a homofób törvényjavaslatról a Párbeszéd társelnöke.

van még itt cikk a témában:

Egymással szembe ment két személyvonat Mosonmagyaróvár közelében

A balesetet végül sikerült elkerülni. Viszont Móvár és Hegyeshalom között vasút helyett pótlóbusz jár, késések várhatóak.

Jövő héten leáll az Audi

Malajzia tehet róla. Vagyis a koronavírus.