Tárgyi tévedésektől hemzsegő lejárató cikkben leplezte le magát a győri Fidesz házilapja, a GyőrPlusz

Pintér Bence 2023-02-24 13:12:12
Az évi több százmillió forintból működő helyi közmédia szerint nincs közük hozzá, hogy a győri közpénzeket hogyan költik el a városban.

Ez egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre!

Szintet lépett a győriek adóforintjaiból fenntartott városi Fidesz szócső, a GyőrPlusz Média,  amelynek print magazinja tárgyi tévedésektől hemzsegő, szerző nélküli lejáratócikkben igyekezett befeketíteni az Ugytudjuk.hu-t február 24-i számában. Az évi több százmillió forint közpénzből önkormányzati propagandalap arról a cikkünkről számolt be egy teljes oldalon, amelyben a győri Útkezelő Strabaggal kötött szerződéséről írtunk, és amelyben egy félreértés nyomán eredetileg helytelen információt közöltünk, majd ezt két órán belül transzparens módon, a szakma szabályai szerint olvasóinkat tájékoztatva és tőlük elnézést kérve javítottuk.

Az ingyen reklámot természetesen köszönjük, azonban fel kell hívnunk a figyelmet néhány tárgyi tévedésre, illetve érdekes mondatra a névtelen cikkben.

A címmel kezdve: az Ugytudjuk.hu Győr természetesen nem „szombathelyi hecclap”. Az Ugytudjuk.hu egy online újság, amelynek van szombathelyi, illetve győri szerkesztősége is: előbbi 2018-ban, utóbbi 2019-ben indult, és egy felületen működik. A cikkben személy szerint engem emlegetnek, mint a lap főszerkesztőjét, de a lap főszerkesztője valójában Farkas Balázs, én a győri szerkesztőséget vezető főmunkatárs vagyok. Győrben nőttem fel, itt jártam iskolába, majd hét év budapesti tartózkodás után négy éve költöztem vissza a városba, amelyben, illetve környékén jelen tudásom szerint legalább hét generáció óta éltek és élnek a felmenőim.

Ennyi győri kötődést a GyőrPlusz Médiát vezető ifj. Knézy Jenő esetében nehezen tudnánk összeszedni, mégsem hívjuk budaörsi hecclapnak a GyőrPluszt.

A hiteltelenítés persze régi fegyver a kormánymédia kezében. Az teljesen rendben van, ha a budapesti székhelyű Pesti Srácok egy komáromi, tatabányai vagy esetleg szombathelyi témával foglalkozik, de az már gyanús kell, hogy legyen, ha egy szombathelyi kiadó által gondozott lap nem szombathelyi közügyekkel is foglalkozik. 

A szóban forgó cikkben egyébként semmilyen „gyanút” nem fogalmaztunk meg az Útkezelő szerződéseivel kapcsolatban, illetve nem is hazudtunk, mindössze az Átlátszó erről szóló anyaga kapcsán írtunk arról, hogy hasonló szerződéseket kötött az Útkezelő 2022-ben is – erről derült ki aztán az Útkezelő vezetője, Máthé-Tóth Péter tényszerű közlése kapcsán, hogy azok nem új szerződések voltak, bár a közbeszerzési rendszerben ez nem volt egyértelmű. Ennek alapján javítottuk a cikket: mivel senki nem kért helyreigazítást, ezért nem helyreigazítottuk, hanem frissítettük a cikket az új információkkal.

Rendkívül aggályos viszont, hogy a szóban forgó szerződések kapcsán a GyőrPlusz Média névtelen szerzője összes újságírójuk nevében úgy fogalmaz, hogy: „Nem akarjuk minősíteni, fogalmunk sincs róla hogy ez az 1,6 milliárdos keretszerződés jogszerű vagy etikus volt-e, nem ismerjük a részleteket, és nem is tartozik ránk. A »ránk« alatt a Győr+ Médiát értjük.”

Egy magát újságnak, szerkesztőségnek tartó cég tehát kijelenti, hogy szerinte nem tartozik rá, hogy egy közpénzből működő győri cég etikusan, vagy jogszerűen működik-e. Érdekes alapállás ez az „újságíráshoz”, de meglepetést nem okozott a GyőrPlusz esetében, amire nem véletlenül hivatkozunk konzekvensen propagandakiadványként.

Mi ezzel szemben azt gondoljuk, hogy a Borkai Zsolt polgármestersége alatt kötött szerződés jogszerűsége és etikussága, amelynek híre ment az országos sajtóban, igenis ránk tartozik, nem első sorban ránk, győri újságírókra, hanem a győri adófizető polgárokra, akinek a pénzét az önkormányzat, illetve az Útkezelő költi. A szerződés kapcsán annyit jegyeztünk meg az Átlátszó által megkeresett szakértőt idézve, hogy jogszerűek, de felvethető velük kapcsolatban etikai probléma, aminek érdemes utánajárni, ez pedig az újságírók feladata.

Nem először derül ki a GyőrPlusz Médiáról, hogy elfelejtették, mit jelent újságot írni: legutóbb szintén egy elég jelentéktelen tévedésünk miatt elmentek interjúzni anyavállalatuk, a GyőrSzol akkori vezetőivel, és miközben azon nevetgélt Garamvölgyi Imre egykori újságíró kérdezőként, hogy sok Szabó nevű ember dolgozik a cégnél, elfelejtették a legalapvetőbb kérdéseket feltenni a cégvezetőknek, akiket aztán lapunk pár hónappal későbbi oknyomozó cikkének megjelenése után pár héttel leváltottak. A GyőrPlusz Média persze erről már elfelejtett beszámolni.

A győri Fidesz házilapja szerint mi egy modellben dolgozunk, ami úgy néz ki, hogy mi megírunk egy cikket, azt pedig máris átveszi a baráti média. Nyilván magukból indultak ki, hiszen a Fidesz laphálózata pontosan így működik: hogy az Origo által megtermelt propagandaanyagot szóról szóra jelenteti meg a Mediaworks összes többi terméke. 

Csakhogy esetünkben egészen egyszerűen úgy működik a dolog, hogy az országos média ingerküszöbét is eléri sokszor egy-egy oknyomozó cikkünk, ezért azt forrással jelölve, átdolgozva szemlézik. Lehet érdekes ez a Dézsi Csaba András mikrofonállványaként dolgozó sajtónapszámos névtelen szerzőknek, ám higgyék el, elég szép szakma ez még mindig, csak hátat kell fordítani a osztályteremnek, ahol a polgármester éppen a kisiskolásoknak osztja ki saját mesehőseivel illusztrált vonalzót.

Miért frusztrált a GyőrPlusz Média álnevű szerző?

A továbbiakban a cikk névtelen szerzője leginkább azt a frusztrációját élte ki, hogy én alapítottam és működtetem mai napig a Győr összefog csoportot, Győr egyetlen olyan közösségi médiás fórumát, ahol szabadon lehet beszélgetni győri közéleti témákról, miközben a polgármester, a GyőrPlusz Média, illetve a győri Fidesz által létrehozott oldalakon, csoportokban mindenkit kitiltanak, akinek az övéktől eltérő véleménye van, ezért ezek a fórumok nem is igazán aktívak.

A Győr összefogban 31 ezren vitathatják meg a helyi közügyeket, vagy intézhetik bármilyen más ügyes-bajos dolgukat, és a városvezetést kedvelő kommentelőket is szívesen látjuk. Jó példa erre a csoport rendszeres kommentelője, Antal Imre volt fideszes képviselő, jelenleg külső bizottsági tag, vagy Táncsics Renátó külső bizottsági tag, aki szintén korlátozás nélkül mondhatja el itt a véleményét. Értjük, hogy ez továbbra is zavarja Dézsi Csaba András polgármestert, akinek az oldaláról immár több ezer győrit tiltottak le, és ennek nyomán a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatóság felszólította, hogy ne posztoljon polgármesterként az oldalra.

A cikk arról is beszámol, hogy a kameráink és mikrofonunk elől 2021 óta menekülő polgármester tavaly őssze interjút ígért, majd egy mondvacsinált okra hivatkozva lemondta azt, felemlegetve, hogy magán Facebook-oldalamon párhuzamot vontam az Austin Powers-filmekből ismert Doktor Genya, és Dézsi Csaba András polgármester között. Arról már elfelejtettek megemlékezni, hogy Dézsi polgármester az elmúlt négy évben lapunk munkatársait egyébként „szerencsétlennek”, „idegbetegnek”, „tiszteletlen, füllentős, arrogáns, kiképzett provokátornak”, „karaktergyilkosságban mesterkedő helyi ellenzéki propagandistának", „gonosz kukkoló nyúlbélának”,„hiénának”, „megélhetési bértollnoknak”, „ellenzéki pártprovokátornak” hívta, ezen az alapon tehát elég nehéz valami morális magaslatra helyezkednie.

A GyőrPlusz fantázianevű névtelen szerző frusztrációja érthető, hiszen az elmúlt hónapokban több alkalommal is írtunk a GyőrPlusz Média érdekes működéséről.

  • Először novemberben arról, amikor először kitettek egy anyagot Hajtó Péter fideszes képviselő jótékonysági akciójáról, majd azt – miután Dézsi Csaba András polgármester és a képviselő összekülönbözött – ismeretlen okból törölték az oldalról.
  • Aztán januárban arról, hogy melyik győri politikus nevét hányszor említették a lapban, amiből kiderült, hogy még a fideszes képviselők is alig férnek be lapba, ami ellenzéki képviselőkről szinte említést sem tesz, viszont a polgármestert több száz alkalommal szerepeltette.
  • Januárban arról is írtunk, hogy a GyőrPlusz Média nem hajlandó elárulni, hogy hányan olvassák, nézik, vagy hallgatják tartalmaikat, sőt, azt állítják, hogy nincsenek is ilyen adataik, miközben 2021-ben még voltak ilyenek.
  • Végül arról is beszámoltunk, hogy a GyőrPlusz Média továbbra sem hajlandó nyilvánosságra hozni a kéthetente szervezett polgármesteri interjúk hanganyagát.

Mindezek mellett érdemes tudni a GyőrPlusz Médiáról, hogy tavaly

Mi továbbra is abban hiszünk, hogy a sajtó feladata a publikum teljes körű tájékoztatása a közügyekről, ennek pedig része a hatalom ellenőrzése.

Ennek során, bár mindent megteszünk, hogy állításainkat és forrásainkat leellenőrizzük, előfordulhatnak hibák: az hibázik, aki dolgozik, szól a mondás. Ezekről a hibákról és tévedésekről – amelyek szerencsére, illetve alapos munkánk nyomán nem gyakran fordulnak elő – mindig a legnagyobb transzparenciával tájékoztatjuk olvasóinkat, ahogy azt a szakma szabályai megkövetelik.

A GyőrPlusznál kevésbé fordulhatnak elő hibák, hiszen a közügyek nagy részéről egyáltalán nem számolnak be, saját kútfőből egyáltalán nem próbálnak érdemi újságírói munkát végezni, a politikusok által tollba mondott szövegek visszaböfögésében, központból írt lejárató anyagok közlésében pedig nehéz hibázni. Néha persze előfordul, olyankor nyom nélkül törlik a cikket (Hajtó esetében), vagy írják át a címet anélkül, hogy erről tájékoztatnák az olvasót, mint a Győrkőcfesztivál esetében., ahol először a tényeknek megfelelően azt írták, hogy elmarad a fesztivál – az url-ben még látszik –, majd szó nélkül átírták arra, hogy „Másképp lesz idén a Győrkőcfesztivál”.

De elég csak a friss számot elővennünk, hogy hazugságon kapjuk a lapot, ami „Pollreisz elvenné a legsikeresebb csapatok támogatását” címmel számolt be arról, hogy a győri csapatsport támogatására szánt 168 millió forintból a szocialista képviselő – akinek eddig a nevét sem írta le a GyőrPlusz éveken keresztül – 8 millió forintot átcsoportosítana a parasportok, parasportolók támogatására, amely alapből egy 4 milliós tétel a költségvetésben. Azt hiszem nem kell sokat magyarázni, hogy miért hazugság az, ami a szintén szerző nélküli anyag címében szerepel. Nem, nem venné el. Elvenne belőle, méghozzá a nagyon kemény 5 százalékát.

Ennyit tehát arról, hogy ki hazudik, meg ki az újságíró.

Aki valódi győri hírekről szeretne tájékozódni, az olvasson továbbra is nyugodtan minket: ha valamiben tévedtünk, arról is tájékoztatni fogjuk.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre! Kövesd a Befejezetlen Győrt a TikTokon! Csatlakozz Győr egyetlen szabad fórumához, a 32 ezer tagot számláló Győr összefog csoporthoz!

Szólj hozzá!

A legkisebb településre is elmennek a visszaváltott aludobozokért, üvegekért, PET-palackokért

Az alumíniumhulladék egyike a legértékesebb hulladékoknak, hiszen száz százalékban újrahasznosítható, begyűjtése pedig nemcsak gazdasági szempontból hasznos, de a környezet megóvását is szolgálja

Rátámadt a kalauzra a Szentgotthárd-Szombathely vonat egyik utasa

Ököllel ütötte és gáz spray-vel is lefújta.

Január 2-án kezdi meg a SZOVA értékesíteni a 2024-es szombathelyi parkolóbérleteket

A második lakossági bérlethez szükséges, hogy az autó forgalmijában a lakcím szerepeljen.

Lezárásra kell számítani a győri parkolóházak nyitott szintjein

Az Árpád és a Vásárcsarnok parkolóház nyitott tetőszintjeit lezárták.

Bunyó volt a vasi Mennyei megyeiben

Egy férfi a vendégcsapat játékosaként ököllel megütötte a hazai csapat egyik játékosát, majd a mérkőzés lefújását és szóváltást követően egy másik játékost arcon rúgott.

Itt a szombathelyi Mikulás-járat menetrendje

Egészen december 24-ig jár a különleges busz a városban.

December 13-án tartják a szokásos évi közmeghallgatást Szombathelyen

16 órától a városháza nagytermébe várják a helyieket.

Csütörtökön 5 órakor érkezik Joulupukki Szombathelyre

Az igazi finn Mikulás másfél órát tölt a a városban. Itt vannak a látogatás részletei.

Ho-ho-ho, jön a hó utánpótlás

A legtöbb friss hó Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegyében várható.

Gasper Okorn a magyar férfi kosárlabda-válogatott új szövetségi kapitánya

A Falcoval bajnokságot nyerő szakembert, ma nevezték ki a posztra.

Új napelem és hőszivattyús rendszer a TDK-nál

Több mint 1 milliárd 500 millió forint összegű vissza nem térítendő állami támogatást nyert el a cég szombathelyi telephelye.

Rendberakta GYHG a győri süllyesztett szelektív szigeteket

Harmincnégy helyszínen raktak murvát az elöregedett gumilapok helyére.

Szabályoznák az osztálytermi telefonozást egy terv szerint és a Tiktok is elökerült

Tiltaná ön is vagy értelmetlen, mert úgy is becsempészik a tanterembe?

Több tucat embert vert át egy szombathelyi házaspár

Dohánytermékeket árultak a neten, de a megrendelt árú sosem érkezett meg.

Megsemmisítette a bíróság az új szombathelyi választókerületi beosztást

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt támadta meg a korábbi határozatot.

Az LMP kéri Novák Katalint, hogy támogassa a párt népszavazási kezdeményezését

Az LMP politikusa szerint Novák Katalin kijelentései „nem állnak pontos köszönőviszonyban a valósággal”.

Miért baj a kiemelt beruházás? Mi köze az akkumulátorgyárak elleni tüntetésekhez?

Az akkumulátorgyárak ellen számos helyi népszavazást indítottak el, melyekből a győri vált a legismertebbé.