Nem adja ki a GyőrPlusz a polgármesteri interjú hangfelvételét

Pintér Bence 2023-02-01 17:27:02
„A Polgármesteri vizit c. műsor hangfelvétele, illetve annak tartalma nem teljes terjedelmében tartozik a közérdekű adat, illetve közérdekből nyilvános adat kategóriájába” – írja a cég.

Újabb közérdekű adatigénylésünket utasította el a GyőrPlusz Média. Ebben a legutóbbi adatigénylésünkben, a január 19-i adás hangfelvételét kértük el a cégtől, amely a polgármesteri interjúkat már két éve – amióta a polgármester egy kormánykritikus mondásából országos hír lett – nem tölti fel a műsor hangfelvételét a Soundcloud-oldalra, ahová egyébként más műsoraikat igen.

A cég érvelése szerint

„a Polgármesteri vizit c. műsor hangfelvétele, illetve annak tartalma nem teljes terjedelmében tartozik a közérdekű adat, illetve közérdekből nyilvános adat kategóriájába. A NAIH tájékoztatója (NAIH/2019/6273/3) szerint: »Az Alaptörvénnyel összhangban az Infotv. fogalomrendszerében az adatelv, és nem az iratelv érvényesül. … Ebből következően a közérdekű és a közérdekből nyilvános adat megismeréséhez való jog gyakorlása esetén az adat az alapjog tárgya.« A műsor nem szerkesztett formában, bárki számára meghallgatható módon, előre közölt időpontban, élő adásként került leadásra, tehát az abban foglalt közérdekű információk bárki számára elérhetőek voltak. Az élő adásról rögzített anyagból új – az adatelvre tekintettel készített – vágott formátumú anyagot, nem vagyunk kötelesek készíteni sem az Infotv. rendelkezései alapján, sem abból a szempontból, hogy a vágott verzió előállításával sérül az interjú tartalmi szerkezete, mely által torzul az információ és ezen információk által kialakított kép.”

Ékes jogásznyelvről magyarra fordítva: a GyőrPlusz nagyon nyakatekert érvelése szerint csak az interjú egyes részei számítanak közérdekű adatnak, nem az egész, és csak ezt lennének kötelesek kiadni, de mivel ehhez meg kéne vágniuk a hanganyagot, az már új anyagnak minősülne, amit nem kötelesek készíteni, és ezzel még az interjú tartalmi szerkezete is sérülne.

Ehelyett persze a GyőrPlusz az egész közpénzből készült, egy közpénzből fizetett, közügyekről beszélő politikussal készült hanganyagot kiadhatná, és akkor nem lennének a saját maga által maga elé állított problémái.

Az interjúban olyan közügyekről volt szó például, mint a Pannon-Víz államosítása.

Az ügyben természetesen bejelentést tettük a Nemzeti Adatvédelmi és Információs hatóságnál.

Szólj hozzá!

Prostitúció Szentgotthárdon

Élettársát kényszerítette testének árulására egy férfi.

Megbüntette a Médiatanács a Győr+ Rádiót

Nem sugároztak elegendő közszolgálati műsort.

Miért előnyös a vezeték nélküli porszívó?

Bár még nagyon messze van karácsony, az üzletekben már készülnek az ünnepi dekorációk, olykor-olykor felcsendül egy-egy téli dallam is, és a híradásokban is egyre több cikk szól arról, mit érdemes vásárolni ajándékba.

Kiszökött és emberre támadt egy moszkvai őrkutya Katafán

Az állat maradandó sérüléseket okozott.

19 fa menekült meg Szombathelyen a kivágástól

És még így is elkészül a csapadékelvezető az Erdei Iskola úton.

Másodfokon is elítélték a betegektől plusz pénzt beszedő Vas megyei orvost

A vádlott a rokonoktól összesen 4 millió 53 ezer 707 forintot kapott.

Milyenek a tökéletes, ünnepi eseményekhez illő bankettbútorok?

A rendezvényhelyszínek tulajdonosai, üzemeltetői számára komoly fejtörést okoz, hogy milyen konferenciabútorokat szerezzenek be, amelyek minden igényt kielégítenek, és a hétköznapiak mellett díszes eseményekre is megfelelőek lehetnek. 

Parkoló autókat tört egy részeg sofőr Szombathelyen

Két napra rá - ekkor már jogsi nélkül - megint részegen vezetett.

A körzeti megbízottat hívogatta a Győr-Moson-Sopron megyei fiatalkorú zaklató

A telefonba egyetlen esetben szólt bele, közölve, hogy „még nem tudod, kivel kezdtél ki, meglesz még ennek a következménye.”

Törzsvendégnek lenni kiváltság!

Utazni, kiszakadni a megszokott mókuskerékből alapvetően csodálatos élmény, de mégiscsak megnyugtatóbb, ha a szálláshely, ahol ritka pihenőidőt tölti, régi ismerősként fogadja.

Vádat emeltek a szombathelyi Fő téren garázdálkodó fiatal fiúval szemben

Gyermekkorú társaival együtt bántalmazott egy kiskorú sértettet.