Nem adja ki a GyőrPlusz a polgármesteri interjú hangfelvételét

Pintér Bence 2023-02-01 17:27:02
„A Polgármesteri vizit c. műsor hangfelvétele, illetve annak tartalma nem teljes terjedelmében tartozik a közérdekű adat, illetve közérdekből nyilvános adat kategóriájába” – írja a cég.

Újabb közérdekű adatigénylésünket utasította el a GyőrPlusz Média. Ebben a legutóbbi adatigénylésünkben, a január 19-i adás hangfelvételét kértük el a cégtől, amely a polgármesteri interjúkat már két éve – amióta a polgármester egy kormánykritikus mondásából országos hír lett – nem tölti fel a műsor hangfelvételét a Soundcloud-oldalra, ahová egyébként más műsoraikat igen.

A cég érvelése szerint

„a Polgármesteri vizit c. műsor hangfelvétele, illetve annak tartalma nem teljes terjedelmében tartozik a közérdekű adat, illetve közérdekből nyilvános adat kategóriájába. A NAIH tájékoztatója (NAIH/2019/6273/3) szerint: »Az Alaptörvénnyel összhangban az Infotv. fogalomrendszerében az adatelv, és nem az iratelv érvényesül. … Ebből következően a közérdekű és a közérdekből nyilvános adat megismeréséhez való jog gyakorlása esetén az adat az alapjog tárgya.« A műsor nem szerkesztett formában, bárki számára meghallgatható módon, előre közölt időpontban, élő adásként került leadásra, tehát az abban foglalt közérdekű információk bárki számára elérhetőek voltak. Az élő adásról rögzített anyagból új – az adatelvre tekintettel készített – vágott formátumú anyagot, nem vagyunk kötelesek készíteni sem az Infotv. rendelkezései alapján, sem abból a szempontból, hogy a vágott verzió előállításával sérül az interjú tartalmi szerkezete, mely által torzul az információ és ezen információk által kialakított kép.”

Ékes jogásznyelvről magyarra fordítva: a GyőrPlusz nagyon nyakatekert érvelése szerint csak az interjú egyes részei számítanak közérdekű adatnak, nem az egész, és csak ezt lennének kötelesek kiadni, de mivel ehhez meg kéne vágniuk a hanganyagot, az már új anyagnak minősülne, amit nem kötelesek készíteni, és ezzel még az interjú tartalmi szerkezete is sérülne.

Ehelyett persze a GyőrPlusz az egész közpénzből készült, egy közpénzből fizetett, közügyekről beszélő politikussal készült hanganyagot kiadhatná, és akkor nem lennének a saját maga által maga elé állított problémái.

Az interjúban olyan közügyekről volt szó például, mint a Pannon-Víz államosítása.

Az ügyben természetesen bejelentést tettük a Nemzeti Adatvédelmi és Információs hatóságnál.

Szólj hozzá!

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.