Nem adja ki a GyőrPlusz a polgármesteri interjú hangfelvételét

Pintér Bence 2023-02-01 17:27:02
„A Polgármesteri vizit c. műsor hangfelvétele, illetve annak tartalma nem teljes terjedelmében tartozik a közérdekű adat, illetve közérdekből nyilvános adat kategóriájába” – írja a cég.

Újabb közérdekű adatigénylésünket utasította el a GyőrPlusz Média. Ebben a legutóbbi adatigénylésünkben, a január 19-i adás hangfelvételét kértük el a cégtől, amely a polgármesteri interjúkat már két éve – amióta a polgármester egy kormánykritikus mondásából országos hír lett – nem tölti fel a műsor hangfelvételét a Soundcloud-oldalra, ahová egyébként más műsoraikat igen.

A cég érvelése szerint

„a Polgármesteri vizit c. műsor hangfelvétele, illetve annak tartalma nem teljes terjedelmében tartozik a közérdekű adat, illetve közérdekből nyilvános adat kategóriájába. A NAIH tájékoztatója (NAIH/2019/6273/3) szerint: »Az Alaptörvénnyel összhangban az Infotv. fogalomrendszerében az adatelv, és nem az iratelv érvényesül. … Ebből következően a közérdekű és a közérdekből nyilvános adat megismeréséhez való jog gyakorlása esetén az adat az alapjog tárgya.« A műsor nem szerkesztett formában, bárki számára meghallgatható módon, előre közölt időpontban, élő adásként került leadásra, tehát az abban foglalt közérdekű információk bárki számára elérhetőek voltak. Az élő adásról rögzített anyagból új – az adatelvre tekintettel készített – vágott formátumú anyagot, nem vagyunk kötelesek készíteni sem az Infotv. rendelkezései alapján, sem abból a szempontból, hogy a vágott verzió előállításával sérül az interjú tartalmi szerkezete, mely által torzul az információ és ezen információk által kialakított kép.”

Ékes jogásznyelvről magyarra fordítva: a GyőrPlusz nagyon nyakatekert érvelése szerint csak az interjú egyes részei számítanak közérdekű adatnak, nem az egész, és csak ezt lennének kötelesek kiadni, de mivel ehhez meg kéne vágniuk a hanganyagot, az már új anyagnak minősülne, amit nem kötelesek készíteni, és ezzel még az interjú tartalmi szerkezete is sérülne.

Ehelyett persze a GyőrPlusz az egész közpénzből készült, egy közpénzből fizetett, közügyekről beszélő politikussal készült hanganyagot kiadhatná, és akkor nem lennének a saját maga által maga elé állított problémái.

Az interjúban olyan közügyekről volt szó például, mint a Pannon-Víz államosítása.

Az ügyben természetesen bejelentést tettük a Nemzeti Adatvédelmi és Információs hatóságnál.

Szólj hozzá!

72 órás ultimátumot adott Czeglédy arra, hogy Lenkai Nóra nyilatkozzon akkumulátorgyár ügyben

Amennyiben polgármester lenne a Fidesz jelöltje, megakadályozná egy akkugyár Szombathelyre települését? - szól a neki szegezett kérdés.

Akkuhulladék-figyelő programot indít az LMP

Schmuck Erzsébet, társelnök szerint erre azért van szükség, mert a kormány akkumulátor-gyarmatosítása miatt egyre-másra tűnnek fel selejtes, veszélyes akkumulátorhalmok mindenfelé, például Ikladon vagy Abasáron.

A szombathelyi városvezetés továbbra is mindent megtesz a szombathelyi női kézilabda sikeréért

Pődör Zoltánt arra kérik, hogy a sajtóban való üzengetés helyett tegyenek ki mindent az asztal fölé.

A Fidesz sem akar akkumulátorgyárat Szombathelyre

Illés Károly frakcióvezető alá is írta Czeglédy petícióját.

Bekamuzta, hogy elveszett a jogsija, de lebukott

Külföldi jogsira váltott, de a magyart is meg akarta tartani.

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.

Mi tehetünk a postaládánkba költöző széncinegék ügyében?

És mivel segíthetjük ezeknek a madaraknak a fészkelését?

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.