Átmeneti hitelre szorul a Győr-Szol és a Győr Projekt Kft. az elszálló rezsiárak miatt

Pintér Bence 2022-08-15 18:30:00
A Győr Projekt csődbe mehet, ha nem érkezik segítség: egy hónapban csak villanyra 110 milliót költenek; tavaly egész évben 190 milliót költöttek minden rezsire.

„Pénzügyi tárgyú döntések” néven futott a Győri Önkormányzat Gazdasági és Tulajdonosi Bizottságának meghívójában, de nem mivel a szöveg itt sem került ki előre, nem tudtuk pontosan, miről szól majd a második napirendi pont. A bizottsági ülésen aztán kiderült, hogy az önkormányzati cégek közül

a Győr-Szol és a Győr-Projekt Kft. folyószámla-hitelkeretét növelné meg a közgyűlés a cégek kérésére,

mégpedig a rezsiárak növekedése miatt. Időközben a rendelet szövege is felkerült a város honlapjára.

Hajtó Péter azt kérdezte, hogy a Győr-Szol esetében mi biztosítja, hogy nem a költségvetésből kell majd fizetni a Győr-Szol hiteleit. A cég részéről elhangzott: a Győr-Szolnak jelenleg másfél milliárdos a hitelkerete, de a gázprobléma miatt folyamatosan likviditási problémákkal küzdöttek, de ezt a tulajdonos segítségével és spórolással áthidalták. Az idei gázra július 19-én az MVM ajánlatát jóváhagyták, de a szerződéskötés még zajlik, az árat augusztus 22. és 26. között fixálják, de csak október-november-decemberre lesz érvényes az ár.

November végén, december közepén viszont a megnövelt hitelkeretre átmenetileg szükség lesz a gáz kifizetése miatt, mert a távhőtámogatásnál két hónapos a csúszás.

Két és félmilliárdos hitelkeretre kér ezért engedélyt a Győr-Szol, és ha jól értettük, akkor a Győr-Projekt Kft. is – ők az eddigi 400 millió helyett 700 millióra növelnék a keretet. Borsi Róbert képviselő (Fidesz) azt kérdezte, hogy ez már elég lesz-e, vagy csak időnyerés, és előre menekül a hitellel a cég. A cég részéről elhangzott: 110 millió forint egy havi villanyszámla az összes létesítményben – tavaly az egész évben az összes rezsi volt 190 millió forint. Fodor Roland független képviselő jelezte: de, időnyerésről van szó, mivel ha ősszel nem ad segítséget a tulajdonos az OSP és az uszodák működéséhez, akkor nem fognak tudni tovább működni az intézmények.

Hozzátette: ő ezt jelezte a polgármesternek is, és most is hangsúlyozza: most kell eldönteni, hogy akarjuk-e ezeket a létesítményeket működtetni,

mert ha igen, akkor a tulajdonosnak közbe kell lépnie. De az uszodát és az OSP-t egyébként nem lehet bezárni, mivel ezek részben uniós projektekből épültek, és ha nem működnek, vissza kell fizetni a támogatást.

Erre csatlakozott rá Hajtó Péter is, aki év elején még a cégnél dolgozott, és elmondta: ő is többször jelezte, hogy az új rezsiárak mellett segítségre lesz szükség. Megkérdezte egyenesen: elképzelhető, hogy csődbe megy a cég? Azt a választ kapt a cég képviselője részéről, hogy igen, ez elképzelhető. Hajtó hangsúlyozta: ezzel csak a helyzet nehézségére hívta fel a figyelmet, mivel ez nem a menedzsment hibája, hanem teljesen külső körülmények miatt van.

A bizottság támogatta a hitelkeret növeléséről szóló döntést.

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.