Átmeneti hitelre szorul a Győr-Szol és a Győr Projekt Kft. az elszálló rezsiárak miatt

Pintér Bence 2022-08-15 18:30:00
A Győr Projekt csődbe mehet, ha nem érkezik segítség: egy hónapban csak villanyra 110 milliót költenek; tavaly egész évben 190 milliót költöttek minden rezsire.

„Pénzügyi tárgyú döntések” néven futott a Győri Önkormányzat Gazdasági és Tulajdonosi Bizottságának meghívójában, de nem mivel a szöveg itt sem került ki előre, nem tudtuk pontosan, miről szól majd a második napirendi pont. A bizottsági ülésen aztán kiderült, hogy az önkormányzati cégek közül

a Győr-Szol és a Győr-Projekt Kft. folyószámla-hitelkeretét növelné meg a közgyűlés a cégek kérésére,

mégpedig a rezsiárak növekedése miatt. Időközben a rendelet szövege is felkerült a város honlapjára.

Hajtó Péter azt kérdezte, hogy a Győr-Szol esetében mi biztosítja, hogy nem a költségvetésből kell majd fizetni a Győr-Szol hiteleit. A cég részéről elhangzott: a Győr-Szolnak jelenleg másfél milliárdos a hitelkerete, de a gázprobléma miatt folyamatosan likviditási problémákkal küzdöttek, de ezt a tulajdonos segítségével és spórolással áthidalták. Az idei gázra július 19-én az MVM ajánlatát jóváhagyták, de a szerződéskötés még zajlik, az árat augusztus 22. és 26. között fixálják, de csak október-november-decemberre lesz érvényes az ár.

November végén, december közepén viszont a megnövelt hitelkeretre átmenetileg szükség lesz a gáz kifizetése miatt, mert a távhőtámogatásnál két hónapos a csúszás.

Két és félmilliárdos hitelkeretre kér ezért engedélyt a Győr-Szol, és ha jól értettük, akkor a Győr-Projekt Kft. is – ők az eddigi 400 millió helyett 700 millióra növelnék a keretet. Borsi Róbert képviselő (Fidesz) azt kérdezte, hogy ez már elég lesz-e, vagy csak időnyerés, és előre menekül a hitellel a cég. A cég részéről elhangzott: 110 millió forint egy havi villanyszámla az összes létesítményben – tavaly az egész évben az összes rezsi volt 190 millió forint. Fodor Roland független képviselő jelezte: de, időnyerésről van szó, mivel ha ősszel nem ad segítséget a tulajdonos az OSP és az uszodák működéséhez, akkor nem fognak tudni tovább működni az intézmények.

Hozzátette: ő ezt jelezte a polgármesternek is, és most is hangsúlyozza: most kell eldönteni, hogy akarjuk-e ezeket a létesítményeket működtetni,

mert ha igen, akkor a tulajdonosnak közbe kell lépnie. De az uszodát és az OSP-t egyébként nem lehet bezárni, mivel ezek részben uniós projektekből épültek, és ha nem működnek, vissza kell fizetni a támogatást.

Erre csatlakozott rá Hajtó Péter is, aki év elején még a cégnél dolgozott, és elmondta: ő is többször jelezte, hogy az új rezsiárak mellett segítségre lesz szükség. Megkérdezte egyenesen: elképzelhető, hogy csődbe megy a cég? Azt a választ kapt a cég képviselője részéről, hogy igen, ez elképzelhető. Hajtó hangsúlyozta: ezzel csak a helyzet nehézségére hívta fel a figyelmet, mivel ez nem a menedzsment hibája, hanem teljesen külső körülmények miatt van.

A bizottság támogatta a hitelkeret növeléséről szóló döntést.

Szólj hozzá!

72 órás ultimátumot adott Czeglédy arra, hogy Lenkai Nóra nyilatkozzon akkumulátorgyár ügyben

Amennyiben polgármester lenne a Fidesz jelöltje, megakadályozná egy akkugyár Szombathelyre települését? - szól a neki szegezett kérdés.

Akkuhulladék-figyelő programot indít az LMP

Schmuck Erzsébet, társelnök szerint erre azért van szükség, mert a kormány akkumulátor-gyarmatosítása miatt egyre-másra tűnnek fel selejtes, veszélyes akkumulátorhalmok mindenfelé, például Ikladon vagy Abasáron.

A szombathelyi városvezetés továbbra is mindent megtesz a szombathelyi női kézilabda sikeréért

Pődör Zoltánt arra kérik, hogy a sajtóban való üzengetés helyett tegyenek ki mindent az asztal fölé.

A Fidesz sem akar akkumulátorgyárat Szombathelyre

Illés Károly frakcióvezető alá is írta Czeglédy petícióját.

Bekamuzta, hogy elveszett a jogsija, de lebukott

Külföldi jogsira váltott, de a magyart is meg akarta tartani.

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.

Mi tehetünk a postaládánkba költöző széncinegék ügyében?

És mivel segíthetjük ezeknek a madaraknak a fészkelését?

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.