Átmeneti hitelre szorul a Győr-Szol és a Győr Projekt Kft. az elszálló rezsiárak miatt

Pintér Bence 2022-08-15 18:30:00
A Győr Projekt csődbe mehet, ha nem érkezik segítség: egy hónapban csak villanyra 110 milliót költenek; tavaly egész évben 190 milliót költöttek minden rezsire.

„Pénzügyi tárgyú döntések” néven futott a Győri Önkormányzat Gazdasági és Tulajdonosi Bizottságának meghívójában, de nem mivel a szöveg itt sem került ki előre, nem tudtuk pontosan, miről szól majd a második napirendi pont. A bizottsági ülésen aztán kiderült, hogy az önkormányzati cégek közül

a Győr-Szol és a Győr-Projekt Kft. folyószámla-hitelkeretét növelné meg a közgyűlés a cégek kérésére,

mégpedig a rezsiárak növekedése miatt. Időközben a rendelet szövege is felkerült a város honlapjára.

Hajtó Péter azt kérdezte, hogy a Győr-Szol esetében mi biztosítja, hogy nem a költségvetésből kell majd fizetni a Győr-Szol hiteleit. A cég részéről elhangzott: a Győr-Szolnak jelenleg másfél milliárdos a hitelkerete, de a gázprobléma miatt folyamatosan likviditási problémákkal küzdöttek, de ezt a tulajdonos segítségével és spórolással áthidalták. Az idei gázra július 19-én az MVM ajánlatát jóváhagyták, de a szerződéskötés még zajlik, az árat augusztus 22. és 26. között fixálják, de csak október-november-decemberre lesz érvényes az ár.

November végén, december közepén viszont a megnövelt hitelkeretre átmenetileg szükség lesz a gáz kifizetése miatt, mert a távhőtámogatásnál két hónapos a csúszás.

Két és félmilliárdos hitelkeretre kér ezért engedélyt a Győr-Szol, és ha jól értettük, akkor a Győr-Projekt Kft. is – ők az eddigi 400 millió helyett 700 millióra növelnék a keretet. Borsi Róbert képviselő (Fidesz) azt kérdezte, hogy ez már elég lesz-e, vagy csak időnyerés, és előre menekül a hitellel a cég. A cég részéről elhangzott: 110 millió forint egy havi villanyszámla az összes létesítményben – tavaly az egész évben az összes rezsi volt 190 millió forint. Fodor Roland független képviselő jelezte: de, időnyerésről van szó, mivel ha ősszel nem ad segítséget a tulajdonos az OSP és az uszodák működéséhez, akkor nem fognak tudni tovább működni az intézmények.

Hozzátette: ő ezt jelezte a polgármesternek is, és most is hangsúlyozza: most kell eldönteni, hogy akarjuk-e ezeket a létesítményeket működtetni,

mert ha igen, akkor a tulajdonosnak közbe kell lépnie. De az uszodát és az OSP-t egyébként nem lehet bezárni, mivel ezek részben uniós projektekből épültek, és ha nem működnek, vissza kell fizetni a támogatást.

Erre csatlakozott rá Hajtó Péter is, aki év elején még a cégnél dolgozott, és elmondta: ő is többször jelezte, hogy az új rezsiárak mellett segítségre lesz szükség. Megkérdezte egyenesen: elképzelhető, hogy csődbe megy a cég? Azt a választ kapt a cég képviselője részéről, hogy igen, ez elképzelhető. Hajtó hangsúlyozta: ezzel csak a helyzet nehézségére hívta fel a figyelmet, mivel ez nem a menedzsment hibája, hanem teljesen külső körülmények miatt van.

A bizottság támogatta a hitelkeret növeléséről szóló döntést.

Szólj hozzá!

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.