Átmeneti hitelre szorul a Győr-Szol és a Győr Projekt Kft. az elszálló rezsiárak miatt

Pintér Bence 2022-08-15 18:30:00
A Győr Projekt csődbe mehet, ha nem érkezik segítség: egy hónapban csak villanyra 110 milliót költenek; tavaly egész évben 190 milliót költöttek minden rezsire.

„Pénzügyi tárgyú döntések” néven futott a Győri Önkormányzat Gazdasági és Tulajdonosi Bizottságának meghívójában, de nem mivel a szöveg itt sem került ki előre, nem tudtuk pontosan, miről szól majd a második napirendi pont. A bizottsági ülésen aztán kiderült, hogy az önkormányzati cégek közül

a Győr-Szol és a Győr-Projekt Kft. folyószámla-hitelkeretét növelné meg a közgyűlés a cégek kérésére,

mégpedig a rezsiárak növekedése miatt. Időközben a rendelet szövege is felkerült a város honlapjára.

Hajtó Péter azt kérdezte, hogy a Győr-Szol esetében mi biztosítja, hogy nem a költségvetésből kell majd fizetni a Győr-Szol hiteleit. A cég részéről elhangzott: a Győr-Szolnak jelenleg másfél milliárdos a hitelkerete, de a gázprobléma miatt folyamatosan likviditási problémákkal küzdöttek, de ezt a tulajdonos segítségével és spórolással áthidalták. Az idei gázra július 19-én az MVM ajánlatát jóváhagyták, de a szerződéskötés még zajlik, az árat augusztus 22. és 26. között fixálják, de csak október-november-decemberre lesz érvényes az ár.

November végén, december közepén viszont a megnövelt hitelkeretre átmenetileg szükség lesz a gáz kifizetése miatt, mert a távhőtámogatásnál két hónapos a csúszás.

Két és félmilliárdos hitelkeretre kér ezért engedélyt a Győr-Szol, és ha jól értettük, akkor a Győr-Projekt Kft. is – ők az eddigi 400 millió helyett 700 millióra növelnék a keretet. Borsi Róbert képviselő (Fidesz) azt kérdezte, hogy ez már elég lesz-e, vagy csak időnyerés, és előre menekül a hitellel a cég. A cég részéről elhangzott: 110 millió forint egy havi villanyszámla az összes létesítményben – tavaly az egész évben az összes rezsi volt 190 millió forint. Fodor Roland független képviselő jelezte: de, időnyerésről van szó, mivel ha ősszel nem ad segítséget a tulajdonos az OSP és az uszodák működéséhez, akkor nem fognak tudni tovább működni az intézmények.

Hozzátette: ő ezt jelezte a polgármesternek is, és most is hangsúlyozza: most kell eldönteni, hogy akarjuk-e ezeket a létesítményeket működtetni,

mert ha igen, akkor a tulajdonosnak közbe kell lépnie. De az uszodát és az OSP-t egyébként nem lehet bezárni, mivel ezek részben uniós projektekből épültek, és ha nem működnek, vissza kell fizetni a támogatást.

Erre csatlakozott rá Hajtó Péter is, aki év elején még a cégnél dolgozott, és elmondta: ő is többször jelezte, hogy az új rezsiárak mellett segítségre lesz szükség. Megkérdezte egyenesen: elképzelhető, hogy csődbe megy a cég? Azt a választ kapt a cég képviselője részéről, hogy igen, ez elképzelhető. Hajtó hangsúlyozta: ezzel csak a helyzet nehézségére hívta fel a figyelmet, mivel ez nem a menedzsment hibája, hanem teljesen külső körülmények miatt van.

A bizottság támogatta a hitelkeret növeléséről szóló döntést.

Szólj hozzá!

Kerékpáron is teljesítenek szolgálatot a szombathelyi rendőrök

A turisztikai szezon végéig lehet találkozni velük.

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.