A legtöbb győri képviselő kevesebbszer szerepelt a GyőrPluszban, mint a papagájok

Pintér Bence 2023-01-02 15:42:00
Az ellenzéki képviselők nevét többnyire le sem írják, a polgármester viszont összesen 110 képen szerepelt 50 számban. Statisztika!

Egy kedves olvasónk a GyőrPlusz magazin egyik októberi számáról írt cikkünk kapcsán – amelyben arról volt szó, hogy a lap első hét oldalán hat kép volt a polgármesterről –, kedvet kapott, hogy a teljes tavalyi évfolyamról statisztikai elemzést készítsen ebből a szempontból: mennyire kiegyensúlyozottan mutatja be a győri önkormányzati média nyomtatott magazinja a helyi politikai elit tagjait?

A statitsztikai elemzés talán annyira nem meglepő, részleteiben mégis érdekes eredménnyel járt: a lap első számú sztárja Dézsi Csaba András polgármester,

mögötte jócskán lemaradva érkeznek az alpolgármesterek és országgyűlési képviselők, majd mögöttünk méginkább lemaradva a fideszes önkormányzati képviselők, míg végül a sor végén kullognak a többi párt és civil szervezet képviselői, akik közül többen egy darab említést sem kaptak a lapban, hiába számolt az be hónapról hónapra például a közgyűlésekről is.

De nézzük a számokat a 2022-ben megjelent 50 GyőrPlusz magazinból!

  • Dézsi Csaba András nevét 367-szer írták le, 110 fotón szerepelt, ezek közül 40-en mutatott V-jelet;
  • a második helyen Radnóti Ákos alpolgármester áll 128 említéssel és 48 képpel;
  • a harmadik helyre Kara Ákos parlamenti képviselő futott be 87 említéssel és 38 fotóval,
  • aztán jön a két másik alpolgármester, Perger Elza (87 említés, 32 fotó) és Szeles Szabolcs (72 említés, 40 fotó)
  • és csak utánuk érkezik Simon Róbert Balázs parlamenti képviselő 68 említéssel és 30 fotóval.

Dézsi polgármester kiemelése még ezen a kis háziversenyen belül is elég aránytalan, a polgármester majdnem háromszor annyit szerepelt a lapban, mint a második helyezett Radnóti, és több mint kétszer annyi fotón szerepelt. Simonhoz képest pedig ötször annyit szerepelt, és közel négyszer annyi fotó volt róla. A polgármester egyébként 10 lapszám címlapján szerepelt, rajta kívül Radnóti Ákos kétszer, Fekete Dávid egyszer szerepelt önállóan címlapon, ahogy a két országgyűlési képviselő is egyszer-egyszer a választás előtt. Ezen felül a képviselők közül Sik Sándor szentiváni fideszes képviselőnek volt még két címlapja, egyszer közösen a polgármesterrel.

Dézsi Csaba András átlagosan négy cikkben szerepelt számonként. A rekord számonként hét cikk volt, háromszor volt ilyen: november 25-én, július 1-én és július 22-én, viszont március 11-én nem szerepelt az újságban – ekkor ugyanis covid-karanténban volt egy ideje.

Ebben a körben látszik az is, hogy a két parlamenti képviselő közül Kara ügyesebb munkája reprezentálásában: az április választás előtt kínosan ugyanannyi teret kapott a lapban a két képviselő,

a választás után viszont Simon kifújt, lecsökkentek a szereplései, Kara ellenben év végéig ugyanazzal a gyakorisággal jelent meg a lapban.

A magasabb rangú megyei, vagy megyei kötődésű fideszesek közül Németh Zoltán, a vármegyei közgyűlés vezetője mindössze egyszer szerepelt a lapban, a városba gyakran látogató Szijjártó Péter külügyminisztert pedig 13-szor említették, és három képen szerepelt. Széles Sándor főispán kétszer szerepelt a lapban. Orbán Viktor miniszterelnököt az újságban 17-szer említették, és két képen szerepelt.

Akikről kevesebb szó esik, mint a papagájokról

A polgármester számai még keményebbnek tűnnek azonban akkor, ha az összes többi képviselőt nézzük. Jó refernciapont ehhez megnézni azt, hogy hányszor említettek vagy mutattak papagájokat a lapban: ez a szám 19 volt. Ennél többször a fideszes képviselők közül csak Rózsavölgyi László marcalvárosi képviselő (28 említés vagy fotó) és Fekete Dávid volt alpolgármester (22 említés vagy fotó) szerepelt többször, Hajszán Gyula pedig éppen annyiszor, bár róla is több cikk nem politikai tevékenysége, hanem ETO-s múltja miatt jelent meg.

A következő képviselők ennél kevesebbszer szerepeltek a lapban:

  • Szálasy László (Fidesz, 18)
  • Laczkovits-Takács Tímea (Fidesz, 15)
  • Hajtó Péter (Fidesz, 14)
  • Diligens Tibor (Fidesz, 12)
  • Takács Krisztián (Fidesz, 12)
  • Bárány István (független, 11)
  • Borsi Róbert (Fidesz, 9)
  • Szabó Jenő (Fidesz, 9)
  • Sik Sándor (Fidesz, 7)
  • Kovács Tamás (Fidesz, 4)
  • Balla Jenő (Összefogás Győrért, 3)
  • Kovács László (Civilek Győrért, 2)
  • Glázer Tímea (DK, 1)

A trendből Bárány István lóg ki kissé, aki nem fideszes, de kapott valamennyi teret az újságban – ennek az lehet az oka, hogy ő egyéni képviselő Bácsán. A közgyűlésben inaktív Kovács László nem politikusi minőségében szerepelt a lapban – és ott is épp a polgármesternek köszönt meg egy adományt –, ahogy a közgyűlésben és azon kívül is egyébként kifejezetten aktív Balla Jenő sem, aki pedig moszkvai úrjáról számolt be. Glázer Tímea nevét valószínűleg véletlenül hagyták bent egy közgyűlésról szóló anyagban, ugyanis ezekben nem szokták leírni ellenzéki képviselők nevét.

Mi sem mutatja ezt jobban, hogy a győri közgyűlésben leggyakrabban felszólaló

Pollreisz Balázs (MSZP) nevét egyszer sem írták le.

Ugyanígy járt Fodor Roland, az ellenzéki összefogást eláruló független képviselő és Harasztovics István, a Civilek Győrért közgyűlésben eddig némán maradó képviselője; az ő esetükben ez kevésbé furcsa, hiszen nem igazán aktívak sem a közgyűlésben, sem azon kívül.

Érdekes még azt vizsgálni, hogy a fenti személyek közül ki az, aki leginkább saját jogon kerül be a lapba, és ki függ megjelenéseiben a polgármesterrel közös szerepléstől. Így kiderül például, hogy Rózsavölgyi László megjelnései több mint harmadában a polgármesterrel együtt jelent meg (nyitóképünkün is egy ilyen alkalom látható), de közelíti ezt az arányt Sik Sándor szentiváni képviselő is. A polgármestertől leginkább függetlenül, tehát saját jogon Kara Ákos, Laczkovits-Takács Tímea, Bárány István, Fekete Dávid, Borsi Róbert, Kovács Tamás, és Balla Jenő jelent meg a lapban.

Mint arról korábban beszámoltunk, mindeközben a GyőrPlusz magazin tavaly

Most viszont már tudjuk, hogy mivel és pontosan milyen arányban foglalkoztak ezek helyett.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.