FRISSÍTVE: Nem kötött az Útkezelő keretmegállapodást a Strabaggal Dézsi polgármestersége alatt, csak az eredeti szerződés futott ki

Pintér Bence 2023-02-17 10:47:00
2022 tavaszán járt le az 1,6 milliárdos keretszerződés a két, országos sajtóban emlegetett céggel, de azt még 2018-ban kötötték.

FRISSÍTÉS: Cikkünk megjelenése után az Útkezelő vezetője, Máthé-Tóth Péter megkereste lapunkat. Levelében azt írta, hogy nem igaz, amit cikkünkben állítunk, mivel – bár ez a Közbeszerzési Hatóság honlapján megjelent értesítőből, ami alapján cikkünket írtuk nem derül ki egykönnyen –

valójában itt nem egy új, 2022 tavaszán kötött keretmegállapodásról van szó, hanem a 2018-as keretszerződés utolsó üteméről.

„Intézményünk a törvényi előírások alapján negyedévente elküldi a közbeszerzésekkel érintett tevékenységek megrendelőit, szerződéseit a Közbeszerzési Hatóság számára. Vélhetően ez a negyedéves jelentés téveszthette meg az újságírót” – írta Máthé-Tóth Péter, akit telefonon is kerestünk, és megerősítette, hogy bár a lapunk által linkelt értesítő szerinte is eléggé nehezen kibogozható, valójában a 2018-as keretszerződésről volt ott szó.

Tehát nem állja meg a helyét az a korábbi következtetésünk, hogy Dézsi Csaba András polgármestersége alatt is kötöttek ilyen keretmegállapodást, az igaz, hogy ez a keretmegállapodás, és azon belül az egyes, közbeszerzésként értelmezett megrendelések, illetve az arra kötött szerződések már Dézsi Csaba András polgármestersége idején köttettek meg, erre azonban nem volt ráhatása a polgármesternek, hiszen a keretmegállapodás 2018-ban született. Cikkünket ennek megfelelően frissítettük.

Csütörtök reggel írtuk meg az Átlátszó nyomán, hogy Győrben van három cég, ami szinte minden közbeszerzést megnyert, amin elindult. Ennek az az oka, hogy Győrben a három érintett cég, a Strabag Általános Építő Kft. és a KIFÜ-KAR Zrt. konzorciumban, és a Vill-Korr Hungária Villamosipari Kft. keretszerződést kötött bizonyos munkákra, tehát valójában egy-egy nagyobb közbeszerzést nyertek meg, de aztán minden munka külön közbeszerzésnek számított, amin azonban más már nem indulhatott a keretszerződés miatt.

Csütörtök reggel kérdezték a témáról Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) győri polgármestert is, aki úgy nyilatkozott, hogy ez az ügy őt nem, csak az előző városvezetést érinti. Az Új Szó Nálunk tudósítása szerint azt mondta:

„Ez a történet nem az én kalapom, nem akarom magamra venni, s nem tisztem az elődömet megvédeni, de ebben tényleg nem látok botrányt.  Ha egyetlen pályázó van egy munkára, akkor más nem nyerhet… A Strabaggal ráadásul kétszer volt úgy dolgom, hogy a munkájukat nem vettem át: ez a Szent Imre úton, illetve a Jókai utcában”.  

Az önkormányzati cég a konzorciummal az önkormányzati tulajdonú/kezelésű bel-, és külterületi közútjainak, kerékpárútjainak, járdáinak, és az utakhoz tartozó csapadékvíz elvezető létesítményeknek illetve műtárgyaknak (híd) folyamatos fenntartására, karbantartására, és felújítására illetve átépítésére szerződött 1,6 milliárd forintért.

A keretszerződéssel egyébként az Átlátszó által megkérdezett szakértő szerint annyi a probléma, hogy nem több céggel vagy konzorciummal kötöttek ilyet, és szerinte „az egyetlen nyertessel megkötött keretmegállapodás viszont a legális lopás legtökéletesebb eszköze”.

Szólj hozzá!

Szili Katalin csatlakozik a KDNP-hez

Öröm és megtiszteltetés.

Szélerőművek engedélyezése: ma lejár a határidő

Március 31-re ígérte a kormány azon jogszabályok meghozatalát, amelyek megszüntetik a szélerőművek telepítésének abszurd korlátozásait - emlékeztet az LMP. 

Tűz volt Sárváron

Egy mentőhelikopter is érkezett.

Felmérik az ürgeállományt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér területén

A Budapest Airport számára kiemelten fontos a repülőtér területén megtalálható állatok védelme.

Végleg bezárt a Posta, eladó a szombathelyi Március 15. téri helyiség

95 négyzetméter, 30 és fél millió forint a kikiáltási ára.

Már nem rezidensek ügyelnek a győri kórházban

130-nál több háziorvos jelentkezett az ügyeletre a megyében.

A tizedikről zuhant egy nő a mélybe a győri Szent Imre úton

Az esettel kapcsolatosan felmerült a bűncselekmény gyanúja.

Kávé és pirítós ízű IPA

Nem fogynak el a kisüzemi sörfőzdék ötletei.

A szombathelyi önkormányzat felkéri a kormányt, hogy országos szinten kerüljön megvizsgálásra a favédelmi terv bevezetése

A mai közgyűlés szigorította a növények kivágásának lehetőségét az önkormányzat.

Nem akarja kiadni a győri önkormányzat a közmeghallgatás videófelvételét

Az ülésen elhangzott, hogy készül ilyen, a polgármester azt állítja, nincs a birtokukban ilyen felvétel.

Állandó kiállítása nyílik Szombathelyen a Kossuth-díjas Geszler Máriának

Szeptembertől a Képtárban lehet majd látogatni a tárlatot.

Így tartanak nyitva tavasszal és ősszel a győri hulladékudvarok

A Reptéri úti hulladékudvar technikai okok miatt zárva van.

A MÁV applikációban átmetileg nem lehet jegyet váltani

A szokottnál tovább, akár 20-30 percig is eltarthat, amíg a jegy megérkezik a vásárlóhoz.