FRISSÍTVE: Nem kötött az Útkezelő keretmegállapodást a Strabaggal Dézsi polgármestersége alatt, csak az eredeti szerződés futott ki

Pintér Bence 2023-02-17 10:47:00
2022 tavaszán járt le az 1,6 milliárdos keretszerződés a két, országos sajtóban emlegetett céggel, de azt még 2018-ban kötötték.

FRISSÍTÉS: Cikkünk megjelenése után az Útkezelő vezetője, Máthé-Tóth Péter megkereste lapunkat. Levelében azt írta, hogy nem igaz, amit cikkünkben állítunk, mivel – bár ez a Közbeszerzési Hatóság honlapján megjelent értesítőből, ami alapján cikkünket írtuk nem derül ki egykönnyen –

valójában itt nem egy új, 2022 tavaszán kötött keretmegállapodásról van szó, hanem a 2018-as keretszerződés utolsó üteméről.

„Intézményünk a törvényi előírások alapján negyedévente elküldi a közbeszerzésekkel érintett tevékenységek megrendelőit, szerződéseit a Közbeszerzési Hatóság számára. Vélhetően ez a negyedéves jelentés téveszthette meg az újságírót” – írta Máthé-Tóth Péter, akit telefonon is kerestünk, és megerősítette, hogy bár a lapunk által linkelt értesítő szerinte is eléggé nehezen kibogozható, valójában a 2018-as keretszerződésről volt ott szó.

Tehát nem állja meg a helyét az a korábbi következtetésünk, hogy Dézsi Csaba András polgármestersége alatt is kötöttek ilyen keretmegállapodást, az igaz, hogy ez a keretmegállapodás, és azon belül az egyes, közbeszerzésként értelmezett megrendelések, illetve az arra kötött szerződések már Dézsi Csaba András polgármestersége idején köttettek meg, erre azonban nem volt ráhatása a polgármesternek, hiszen a keretmegállapodás 2018-ban született. Cikkünket ennek megfelelően frissítettük.

Csütörtök reggel írtuk meg az Átlátszó nyomán, hogy Győrben van három cég, ami szinte minden közbeszerzést megnyert, amin elindult. Ennek az az oka, hogy Győrben a három érintett cég, a Strabag Általános Építő Kft. és a KIFÜ-KAR Zrt. konzorciumban, és a Vill-Korr Hungária Villamosipari Kft. keretszerződést kötött bizonyos munkákra, tehát valójában egy-egy nagyobb közbeszerzést nyertek meg, de aztán minden munka külön közbeszerzésnek számított, amin azonban más már nem indulhatott a keretszerződés miatt.

Csütörtök reggel kérdezték a témáról Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) győri polgármestert is, aki úgy nyilatkozott, hogy ez az ügy őt nem, csak az előző városvezetést érinti. Az Új Szó Nálunk tudósítása szerint azt mondta:

„Ez a történet nem az én kalapom, nem akarom magamra venni, s nem tisztem az elődömet megvédeni, de ebben tényleg nem látok botrányt.  Ha egyetlen pályázó van egy munkára, akkor más nem nyerhet… A Strabaggal ráadásul kétszer volt úgy dolgom, hogy a munkájukat nem vettem át: ez a Szent Imre úton, illetve a Jókai utcában”.  

Az önkormányzati cég a konzorciummal az önkormányzati tulajdonú/kezelésű bel-, és külterületi közútjainak, kerékpárútjainak, járdáinak, és az utakhoz tartozó csapadékvíz elvezető létesítményeknek illetve műtárgyaknak (híd) folyamatos fenntartására, karbantartására, és felújítására illetve átépítésére szerződött 1,6 milliárd forintért.

A keretszerződéssel egyébként az Átlátszó által megkérdezett szakértő szerint annyi a probléma, hogy nem több céggel vagy konzorciummal kötöttek ilyet, és szerinte „az egyetlen nyertessel megkötött keretmegállapodás viszont a legális lopás legtökéletesebb eszköze”.

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.