Az adatvédelmi hatóság azt tanácsolta Dézsinek, hogy inkább ne posztoljon Facebookon polgármesterként

Pintér Bence 2023-01-25 16:51:00
A polgármester szerint nem önkormányzati felület a Facebook-oldala, ahonnan több ezer győrit letiltott már, a hatóság szerint akkor viszont nem is kéne nagyon polgármesterként posztolni.

Szögezzük le: a probléma ott kezdődik, hogy Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) győri polgármester immár több ezer győri polgárt letiltott a Facebook-oldaláról. Mivel ez azt a furcsa állapotot eredményezi, hogy sok ezer győri nem is értesülhet a polgármester által ott közölt dolgokról, ezért tavaly közérdekű adatigénylés keretében próbáltuk kikérni az önkormányzattól a győri polgármester összes posztját.

Ezzel azért az önkormányzatot kerestük, mert korábban az éremátadások kapcsán ahhoz járultak hozzá a szülők, hogy a város hivatalos felületein megjelenhetnek a fotók, amelyek aztán Dézsi polgármester Facebook-oldalán jelentek meg, így feltételeztük, hogy a polgármester Facebook-oldala hivatalos városi csatorna.

Ehhez képest az adatigénylésre akkor azt a választ kaptuk, hogy a polgármester Facebook-oldalára kikerült posztok nem számítanak közérdekű adatnak

– erről ebben a cikkben számoltunk be.

Az ügyben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordultunk, és azt kértük, állapítsák meg, hogy akkor pontosan minek számít a polgármester Facebook-oldala. Ez az ügy ért véget most, érdekes eredménnyel. A NAIH ugyanis azt a tájékoztatást kapta, hogy „a Facebook-oldalt magánszemélyként hozta létre és tartja fent, Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) semmilyen formában nem működteti, üzemelteti azt, vagy járul hozzá”. (Erre mindjárt visszatérünk kicsit.)

Így folytatódik az indokolás:

„Az Önkormányzat a Facebook oldal bejegyzéseire irányuló közérdekű adatigénylést azért tagadta meg, mert azt nem helyi önkormányzati feladatot, valamint jogszabályban meghatározott egyéb közfeladatot ellátó személyként, hanem magánszemélyként hozta létre és kezeli, így az ott megjelent információk nem esnek az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (a továbbiakban: Infotv.) közérdekű adat fogalma alá.”

A hatóság álláspontja ezzel kapcsolatban az, hogy a közérdekű adatigénylés így valóban tárgytalan, de nyomatákosan arra kérték a polgármestert, hogy – idézem – 

„a Facebook-oldal kezelése során, az ott megosztott tartalom kiválasztásakor körültekintően járjon el a tekintetben, hogy ott milyen jellegű tartalmat oszt meg. A Hatóság álláspontja szerint a helyzetet egyértelműen tisztázná, amennyiben az Adatkezelő a Facebook oldalon nem osztana meg semmilyen, közfeladatot ellátó személy minőségével összefüggő adatot, így az ott megosztott információk tekintetében fel sem merülhetne a közérdekű, illetve közérdekből nyilvános adat jelleg.”

A hatóság tehát gyakorlatilag arra szólította fel a polgármestert, hogy ha magánoldal a Facebook-oldala, akkor ne posztoljon rajta polgármesterként.

Ennek megfelelően arra is megkérték a polgármestert, hogy változtassa meg az oldal leírását, és vegye ki belőle, hogy „polgármester”:

„A Hatóság szintén fontosnak tartja a nyilvánosság megfelelő tájékoztatását, így elvárható az oldal működtetőjétől, hogy az oldal látogatói számára egyértelmű tájékoztatást adjon arról, hogy ott nem polgármesteri minőségében, hanem magánszemélyként nyilvánul meg. A Hatóság ennek megfelelően kérte az Adatkezelőt a Facebook oldal leírásának módosítására.”

A döntés több kérdést is felvet, és ezekkel meg is kerestük Győr Megyei Jogú Város jegyzőjét, Nagyné Dr. László Editet. Ha ugyanis magánoldal a polgármester Facebook-oldala, aminek fenntartásához semmilyen formában nem járul hozzá az önkormányzat, akkor kérdéses, hogy milyen jogon használja ott a polgármester az önkormányzat fotósainak, videósainak képeit: kötött-e erről szerződést, fizet-e ezekért a képekért, videókért, amelyek elkészítését adóforintjainkból finanszírozzuk.

A válasszal, ha lesz ilyen, illetve az éremátadással kapcsolatos részletekkel később jelentkezünk.

Szólj hozzá!

Hétvégén ezúttal az ország nyugati részén várható havazás

A meteorológiai előrejelzések alapján szombat délelőtt havazás kezdődhet az ország észak-nyugati részén, vagyis Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegye területén. 

Hét évet kapott a győrújfalui halálos balesetet okozó sofőr

A vádlott annak ellenére mulatságosnak tartotta közlekedését, hogy a hátul ülő utasai sikoltoztak, volt, aki azt kérte, hogy álljon meg.

LMP: a kormány visszaél a kiemelt beruházások jogintézményével

A jogszabályt kritizálva Szendefy Mária, az LMP országos elnökségének tagja példaként a Fertő tavi turizmusfejlesztést hozta fel.

Az eső miatt elmaradnak a szombathelyi adventi vásár pénteki színpadi programjai

Az árusok nyitva lesznek, a programokat vasárnap pótolják.

Évi 100 ezer euróért a Schaeffler a névadója 5 évig a szombathelyi Arena Savariának

A sportcsarnokot üzemeltető Sportiskola a működésére költi a támogatást.

Tévében a Falco Szolnok elleni meccse

Vasárnap délutáni matiné.

Az LMP üdvözli a debreceni akkumulátorgyár katasztrófavédelmi engedélyének megsemmisítését

A katasztrófavédelmi engedélyezési eljárás során a hatóság megsértette a nyilvánosságra vonatkozó szabályokat.

Ismét meghívót küld a Szombathelyi Haladás vezetőségének a városi közgyűlés

Nyáron is meginvitálták őket, akkor nem jelent meg egyikük sem.

Januárig csak bérleteseknek lesz nyitva a győri Jókai parkolóház

A létesítménybe parkolójeggyel nem lehet behajtani.

Karácsony Gergelyt támogatja a Momentum a jövő évi főpolgármester-választáson

Budapest szabad és szabad is marad - mondta a Momentum elnök-frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc.

Idős otthonban agitált a szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje

A polgármester arra kérte a kormánypárti frakcióvezetőt, hogy a kampány idején is tartsák tiszteletben az íratlan szabályokat.

Százmillió forintnak kelhetett lába a győrsövényházi postán

Félszáz helyi lakos megtakarítása tűnhetett el az győrsövényházi postaszolgáltatáson belül.

Az önkormányzat fizette az elmúlt hónapokban megjelent Dézsi-plakátokat

Hónapok óta tart a jelenlegi polgármestert közpénzből reklámozó plakátkampány.

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

2009 és 2020 között Szombathelyen játszott.

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról