Az adatvédelmi hatóság azt tanácsolta Dézsinek, hogy inkább ne posztoljon Facebookon polgármesterként

Pintér Bence 2023-01-25 16:51:00
A polgármester szerint nem önkormányzati felület a Facebook-oldala, ahonnan több ezer győrit letiltott már, a hatóság szerint akkor viszont nem is kéne nagyon polgármesterként posztolni.

Szögezzük le: a probléma ott kezdődik, hogy Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) győri polgármester immár több ezer győri polgárt letiltott a Facebook-oldaláról. Mivel ez azt a furcsa állapotot eredményezi, hogy sok ezer győri nem is értesülhet a polgármester által ott közölt dolgokról, ezért tavaly közérdekű adatigénylés keretében próbáltuk kikérni az önkormányzattól a győri polgármester összes posztját.

Ezzel azért az önkormányzatot kerestük, mert korábban az éremátadások kapcsán ahhoz járultak hozzá a szülők, hogy a város hivatalos felületein megjelenhetnek a fotók, amelyek aztán Dézsi polgármester Facebook-oldalán jelentek meg, így feltételeztük, hogy a polgármester Facebook-oldala hivatalos városi csatorna.

Ehhez képest az adatigénylésre akkor azt a választ kaptuk, hogy a polgármester Facebook-oldalára kikerült posztok nem számítanak közérdekű adatnak

– erről ebben a cikkben számoltunk be.

Az ügyben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordultunk, és azt kértük, állapítsák meg, hogy akkor pontosan minek számít a polgármester Facebook-oldala. Ez az ügy ért véget most, érdekes eredménnyel. A NAIH ugyanis azt a tájékoztatást kapta, hogy „a Facebook-oldalt magánszemélyként hozta létre és tartja fent, Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) semmilyen formában nem működteti, üzemelteti azt, vagy járul hozzá”. (Erre mindjárt visszatérünk kicsit.)

Így folytatódik az indokolás:

„Az Önkormányzat a Facebook oldal bejegyzéseire irányuló közérdekű adatigénylést azért tagadta meg, mert azt nem helyi önkormányzati feladatot, valamint jogszabályban meghatározott egyéb közfeladatot ellátó személyként, hanem magánszemélyként hozta létre és kezeli, így az ott megjelent információk nem esnek az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (a továbbiakban: Infotv.) közérdekű adat fogalma alá.”

A hatóság álláspontja ezzel kapcsolatban az, hogy a közérdekű adatigénylés így valóban tárgytalan, de nyomatákosan arra kérték a polgármestert, hogy – idézem – 

„a Facebook-oldal kezelése során, az ott megosztott tartalom kiválasztásakor körültekintően járjon el a tekintetben, hogy ott milyen jellegű tartalmat oszt meg. A Hatóság álláspontja szerint a helyzetet egyértelműen tisztázná, amennyiben az Adatkezelő a Facebook oldalon nem osztana meg semmilyen, közfeladatot ellátó személy minőségével összefüggő adatot, így az ott megosztott információk tekintetében fel sem merülhetne a közérdekű, illetve közérdekből nyilvános adat jelleg.”

A hatóság tehát gyakorlatilag arra szólította fel a polgármestert, hogy ha magánoldal a Facebook-oldala, akkor ne posztoljon rajta polgármesterként.

Ennek megfelelően arra is megkérték a polgármestert, hogy változtassa meg az oldal leírását, és vegye ki belőle, hogy „polgármester”:

„A Hatóság szintén fontosnak tartja a nyilvánosság megfelelő tájékoztatását, így elvárható az oldal működtetőjétől, hogy az oldal látogatói számára egyértelmű tájékoztatást adjon arról, hogy ott nem polgármesteri minőségében, hanem magánszemélyként nyilvánul meg. A Hatóság ennek megfelelően kérte az Adatkezelőt a Facebook oldal leírásának módosítására.”

A döntés több kérdést is felvet, és ezekkel meg is kerestük Győr Megyei Jogú Város jegyzőjét, Nagyné Dr. László Editet. Ha ugyanis magánoldal a polgármester Facebook-oldala, aminek fenntartásához semmilyen formában nem járul hozzá az önkormányzat, akkor kérdéses, hogy milyen jogon használja ott a polgármester az önkormányzat fotósainak, videósainak képeit: kötött-e erről szerződést, fizet-e ezekért a képekért, videókért, amelyek elkészítését adóforintjainkból finanszírozzuk.

A válasszal, ha lesz ilyen, illetve az éremátadással kapcsolatos részletekkel később jelentkezünk.

Szólj hozzá!

Így védekezhetsz az interneten rád leselkedő veszélyek ellen

Az internet világában való biztonságos jelenlét ma már elengedhetetlen fontosságú. Az internetes bűnözők egyre kifinomultabb módszerekkel próbálják megszerezni a személyes adatainkat, banki információinkat és egyéb értékeinket.

A KDNP felé kacsingat Horváth Gábor

A szombathelyi önkormányzati képviselő rendre ki szokta jelenteni, hogy ő nem fideszes. 

A kismacskák helyes etetése

A tej az emlősök számára létfontosságú táplálékforrás, amely a korai fejlődési szakaszban biztosítani tudja a szükséges tápanyagokat az éppen a mama pocakjából kibújt és fejlődésnek induló szervezet növekedéshez és egészségéhez.

Egy férfi tökön rúgta a szentgotthárdi vasútállomás vagyonőrét

Másnap pedig lefejelte a kocsivizsgálót. Elítélte a bíróság a vasúti garázdát.

Rendszeresen megverte anyját egy sárvári férfi

Most az ügyészség vádat emelt ellene.

Szombaton nyit a szombathelyi Termálfürdő

A Szentivánéji vigasságok miatt azonban le lesz zárva a parkoló.

Védik a hőségtől a GYHG-s dolgozókat

Életbe léptette azokat az intézkedéseket a GYHG, amik a hőség ellen védik a dolgozókat.

Kiderítettük, miért fontos, hogy minden gyereknek legyen plüssmacija!

Gyakran láthatunk kisgyerekeket plüssmacit vagy valamilyen más pihe-puha figurát szorongatva, sőt sokszor egészen a hírekig eljut egy-egy elveszett mackó esete.

A dunaszerdahelyi DAC-ból érkezett az ETO első friss igazolása

Željko Gavrić erősíti majd az NB I-be jutott csapatot.

Fejre állt egy autó a szombathelyi Petőfi Sándor utcában

Információink szerint személyi sérülés nem történt.

Az Audi Hungaria 160 000 négyzetméterrel bővíti napelemparkját

A járműszerelő csarnok tetejére, valamint 75 ezer négyzetméter zöldteület helyére építenek napelemparkot.

Eső nem lesz, szaharai por viszont igen

A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 36 fok között alakul.

Te mennyire vagy szorongó alkat?

Korunk népbetegsége a szorongás – hirdetik a híroldalak, és sajnos igazat kell adnunk nekik. Soha korábban nem szorongott ennyire és ennyi dolog miatt az ember. Elég csak a megélhetési gondokra vagy éppen a környezeti változásokra gondolni, és máris összeszorul a torok, kiszárad a száj, és erőteljes gyomorideg költözik belénk.

Ittasan vezetett segédmotoros kerékpárt a szombathelyi férfi

Közúti járművezetésétől eltiltást indítványozott az ügyészség.

Elindult a szombathelyi Brenner-villa felújítása

Állványozzák az épületet, nemsokára készül az új tető.

Dézsi Csaba András szerint Borkai és a rossz tanácsadók miatt kapott ki a választáson

Szerinte ő kitakarította a városból a győri polipot, és remél, hogy azt nem hozza vissza Pintér Bence.

Mégsem ül ma össze a Szombathelyi Haladás taggyűlése

Pont akkor tart a többségi tulajdonos a társaság érdekében egy üzleti megbeszélést.

A Falco a 24/25-ös szezont is a főtábláról kezdi a BL-ben

28 klubnak nem kell kvalifikációs meccset játszania.