Az adatvédelmi hatóság azt tanácsolta Dézsinek, hogy inkább ne posztoljon Facebookon polgármesterként

Pintér Bence 2023-01-25 16:51:00
A polgármester szerint nem önkormányzati felület a Facebook-oldala, ahonnan több ezer győrit letiltott már, a hatóság szerint akkor viszont nem is kéne nagyon polgármesterként posztolni.

Szögezzük le: a probléma ott kezdődik, hogy Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) győri polgármester immár több ezer győri polgárt letiltott a Facebook-oldaláról. Mivel ez azt a furcsa állapotot eredményezi, hogy sok ezer győri nem is értesülhet a polgármester által ott közölt dolgokról, ezért tavaly közérdekű adatigénylés keretében próbáltuk kikérni az önkormányzattól a győri polgármester összes posztját.

Ezzel azért az önkormányzatot kerestük, mert korábban az éremátadások kapcsán ahhoz járultak hozzá a szülők, hogy a város hivatalos felületein megjelenhetnek a fotók, amelyek aztán Dézsi polgármester Facebook-oldalán jelentek meg, így feltételeztük, hogy a polgármester Facebook-oldala hivatalos városi csatorna.

Ehhez képest az adatigénylésre akkor azt a választ kaptuk, hogy a polgármester Facebook-oldalára kikerült posztok nem számítanak közérdekű adatnak

– erről ebben a cikkben számoltunk be.

Az ügyben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordultunk, és azt kértük, állapítsák meg, hogy akkor pontosan minek számít a polgármester Facebook-oldala. Ez az ügy ért véget most, érdekes eredménnyel. A NAIH ugyanis azt a tájékoztatást kapta, hogy „a Facebook-oldalt magánszemélyként hozta létre és tartja fent, Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) semmilyen formában nem működteti, üzemelteti azt, vagy járul hozzá”. (Erre mindjárt visszatérünk kicsit.)

Így folytatódik az indokolás:

„Az Önkormányzat a Facebook oldal bejegyzéseire irányuló közérdekű adatigénylést azért tagadta meg, mert azt nem helyi önkormányzati feladatot, valamint jogszabályban meghatározott egyéb közfeladatot ellátó személyként, hanem magánszemélyként hozta létre és kezeli, így az ott megjelent információk nem esnek az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (a továbbiakban: Infotv.) közérdekű adat fogalma alá.”

A hatóság álláspontja ezzel kapcsolatban az, hogy a közérdekű adatigénylés így valóban tárgytalan, de nyomatákosan arra kérték a polgármestert, hogy – idézem – 

„a Facebook-oldal kezelése során, az ott megosztott tartalom kiválasztásakor körültekintően járjon el a tekintetben, hogy ott milyen jellegű tartalmat oszt meg. A Hatóság álláspontja szerint a helyzetet egyértelműen tisztázná, amennyiben az Adatkezelő a Facebook oldalon nem osztana meg semmilyen, közfeladatot ellátó személy minőségével összefüggő adatot, így az ott megosztott információk tekintetében fel sem merülhetne a közérdekű, illetve közérdekből nyilvános adat jelleg.”

A hatóság tehát gyakorlatilag arra szólította fel a polgármestert, hogy ha magánoldal a Facebook-oldala, akkor ne posztoljon rajta polgármesterként.

Ennek megfelelően arra is megkérték a polgármestert, hogy változtassa meg az oldal leírását, és vegye ki belőle, hogy „polgármester”:

„A Hatóság szintén fontosnak tartja a nyilvánosság megfelelő tájékoztatását, így elvárható az oldal működtetőjétől, hogy az oldal látogatói számára egyértelmű tájékoztatást adjon arról, hogy ott nem polgármesteri minőségében, hanem magánszemélyként nyilvánul meg. A Hatóság ennek megfelelően kérte az Adatkezelőt a Facebook oldal leírásának módosítására.”

A döntés több kérdést is felvet, és ezekkel meg is kerestük Győr Megyei Jogú Város jegyzőjét, Nagyné Dr. László Editet. Ha ugyanis magánoldal a polgármester Facebook-oldala, aminek fenntartásához semmilyen formában nem járul hozzá az önkormányzat, akkor kérdéses, hogy milyen jogon használja ott a polgármester az önkormányzat fotósainak, videósainak képeit: kötött-e erről szerződést, fizet-e ezekért a képekért, videókért, amelyek elkészítését adóforintjainkból finanszírozzuk.

A válasszal, ha lesz ilyen, illetve az éremátadással kapcsolatos részletekkel később jelentkezünk.

Szólj hozzá!

Horváth Attila: Nem tartom kizártnak, hogy lakossági egyeztetést kezdjünk az Intermodális Csomópontról

Bár a megvalósítás egyelőre a kanyarban sincs, lehet, hogy így is érdemes egy társadalmi párbeszédet elkezdeni.

Az LMP az energiaügyi miniszterhez fordul a recski bányanyitás ügyében

200 méteres távolságra van a bánya a lakott területtől.

Tagadja a Mi Hazánk, hogy tagja lenne a győri Fodor Roland

A párt szerint csak a jelentkezését nyújtotta be.

A komáromi akkumulátorgyár bővítésétől rettegnek a helyiek

Már a mostani működés mellett is vannak aggasztó jelek.

Február második felében már egészen biztosan használható lesz Szombathely legújabb útja

Végre gurulhatnak az autók a Körmendi és a Jáki út között.

Szombathely nemet mond az akkumulátorgyárakra!

Határozatot hozott rá a közgyűlés. A Fidesz-frakció nem nyomott gombot.

A SZOVA balatoni nyaralójában fognak üdülni a szombathelyi gyerekek

Egészen biztosan nem fogják eladni az ingatlant - jelentett ki Nemény polgármester.

Ukránokat kutyázó posztot rakott ki, kátyúkról kapott kérdéseket a győri fideszes képviselő

A világpolitikai kalandozásnak a szabadhegyi helyi ügyek vetettek véget.

Rekordokkal zárta a Szombathelyen is jelen lévő Főtaxi az elmúlt évet

A flotta autói összesen csaknem 36 millió kilométert tettek meg.

Elit informatikus-alapképzést indít a győri egyetem

„Erős, magas presztízsű szakot indítunk, ahová a legjobb és a legmotiváltabb fiatalok jelentkezését várjuk” – fogalmazott a dékán.

Tüntetést szervez az LMP Debrecenbe

A párt minden önkormányzati képviselője előterjesztéssel próbálja megvédeni a helyieket.

Február másodikán indulnak a bértárgyalások az Audiban

A szakszervezet a bérek reálértékét akarja megőrizni.

Fizetős lesz a győri ETO Park parkolója

Az első három óra ingyenes lesz, utána kétszáz forintot kell fizetni óránként.