Dézsi Csaba András lemondta a december elsejére időzített interjúnkat

Pintér Bence 2022-11-23 16:32:00
A kameránk elől másfél éve menekülő győri polgármester azt mondta, kérjünk időpontot: kértünk, kaptunk, lemondta.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre!

Mint arról két hete beszámoltunk, mikor idén ősszel már harmadik alkalommal vártuk Dézsi Csaba Andrást a GyőrPlusz épülete előtt: a győri polgármester a kérdéseinkre válaszolás helyett azt mondta, hogy kérjünk interjúidőpontot a titkárságán. Mivel ezt már korábban is megtettük az elmúlt másfél évben, amióta mindenféle indoklás nélkül megszakította a kapcsolatot lapunkkal, nem számítottunk sok jóra, de november 10-én ismét kértünk időpontot.

Meglepetésünkre már másnap, november 11-én kaptunk is egyet: december 1-re egy élő videós interjúban állapodtunk meg a városháza sajtóosztályával.

Erről be is számoltunk olvasóinknak, akiket meg is kértünk, hogy ha van kérdésük, azt küldjék el nekünk levélben; és természetesen el is kezdtünk készülni az interjúra, amit azért élőben szerettünk volna közvetíteni, mivel a polgármester korábban a Partizánnak adott interjújában azt állította, hogy azért nem áll szóba velünk, mert „bebizonyosodott”, hogy mi meghamisítjuk a válaszait – egy élő videós interjúnál ugye erre még akkor sem lenne lehetőségünk, ha igaz lenne a polgármesteri állítás.

Mint azt a sajtóosztálynak előre jeleztük, egyébként alapvetően nem a polgármester személyét érintő vitás ügyek kapcsán akartunk kérdéseket feltenni – mint ahogy a GyőrPlusz előtti interjúkísérleteink során sem ilyen témákkal érkeztünk –, hanem szakpolitikai témákról, jelesül:

 • Hogy áll most a költségvetés, milyen a város anyagi helyzete pontosan?
 • Hogy szerepel az energiaválság idején Győr, miért nem sikerült olyan állami támogatásokat megszerezni, amiket más városoknak igen?
 • Pontosan hogy alakult ki, hogy az Ipari Park fejlesztését a város arra a területre tervezte, amelyikre végül tervezte, és ki kérte rá pontosan a Gipz-besorolást?
 • Hogy haladnak a még futó beruházások, például a Radó-szigeti csónakház ügye?
 • Mi lesz a győri tömegközlekedéssel, amit a polgármester szavai szerint vissza kell majd vágni?

Mindezek ellenére azonban

hétfőn levelet kaptunk a városháza sajtóosztályáról, amelyben azt közölték, hogy lemondják az interjút.

Az indok eléggé mondvacsinált: a magán Facebook-oldalamon november 6-án megjelent poszt miatt mondják le az interjút, amelyben Dézsi Csaba András azon lépését, hogy megpróbálja levédetni a „Szívügyünk Szentiván” nevet, az Austin Powers-filmekből ismert főgonosz, Dr. Genya tevékenységéhez hasonlítottam. Ehhez képest az interjút november 10-én kértük, november 11-én beszéltük le, arról november 17-én adtunk hírt nyilvánosan, akkor még nem volt gond a november 6-i poszt szövege.

A levélben ez áll: Dézsi „felelős városvezetőként nem kíván olyan kommunikációs szintre lesüllyedni, ami az emberséges közbeszéd minimumát sem éri el”. Ennek kapcsán érdemes még megjegyezni, hogy különféle médiafelületeken – saját Facebook-oldalán, a rádióban, a közgyűlés élő közvetítésében, más médiumoknak adott interjúban – különböző újságíróinkat a többi között

 • „szerencsétlennek”;
 • „idegbetegnek”;
 • „tiszteletlen, füllentős, arrogáns, kiképzett provokátornak”;
 • „karaktergyilkosságban mesterkedő helyi ellenzéki propagandistának";
 • „gonosz kukkoló nyúlbélának”;
 • „hiénának”;
 • „megélhetési bértollnoknak”;
 • „ellenzéki pártprovokátornak”

titulálta az elmúlt másfél évben Dézsi Csaba András polgármester, aki még azért sem kért bocsánatot, hogy egy posztjában a családomat, gyerekeimet emlegetve gyalázott, amit aztán később ő maga is törölt a Facebook-oldalról.

Mi mindettől hajlandóak vagyunk eltekinteni, és a polgármester napi munkáját érintő, győrieket érdeklő szakpolitikai kérdésekre szorítkozni a tervezett interjú során, mivel még nyitva hagyjuk a kaput, hogy a polgármester meggondolja magát.

Ha mégsem teszi, akkor ismét azt a képet erősíti meg, ami tavaly augusztus óta kezd kirajzolódni, miszerint nem mer a kameránk előtt győri közügyeket érintő kérdésekre válaszolni. Hogy világos legyen, itt egy lista arról, hogy miről akartuk kérdezni a polgármestert az elmúlt másfél évben, amikor így vagy úgy, de elmenekült a kameránk elől:

Mindenki láthatja, hogy ezek nem provokatív, hanem teljesen szimpla újságírói kérdések aktuális helyi témák kapcsán, amelyekben a polgármester az illetékes, és amelyekre a polgármester sajtóosztálya levélben feltett kérdéseinkre nem reagált.

Ugyanitt a polgármester közérdekű adatigénylésekre sem válaszol, a helyi független sajtót nem hívja sajtótájékoztatóira, levélben feltett kérdésekre nem válaszol, interjút többnyire a saját kommunikációs tanácsadójának adkameránk elől rendszeresen elszalad, és ha valaki kritizálja, azt pedig rögtön ellenzéki pártok által fizetett provokátornak nevezi és/vagy letiltja a Facebook-oldaláról.

Ezzel párhuzamosan azt kommunikálja, hogy ő ahova elhívják, oda megy; ha kérdeznek tőle, válaszol; ha pedig vitázni hívják akkor kész vitázni, és általában véve szerinte „nyílt városházát” működtet. Ennek jele lehet az is, hogy ismét nem ül le velünk egy olyan interjúra, amilyet tavaly januárban egyébként csináltunk vele.

Kövesd a Befejezetlen Győrt a TikTokon!

Szólj hozzá!

Kétkulcsossá tenné a társasági adót az LMP

Kanász-Nagy Máté szerint a globális minimumadóra igenis szükség van.

Tűz követelt áldozatot Horvátzsidányban

A szivárgó füst ölt meg egy helyi lakost.

Büntetést kapott a szombathelyi Credo Rádió a Médiatanácstól

Nem teljesítették a vállalt közszolgálati arányt.

2,3 milliárd forintot fizet a korábbi gázkereskedő cég a Győr-Szolnak

Megegyezéssel ért véget a gázszerződés tavalyi felmondása miatt indított per.

Végleges: bezár a Takarékbank fiókja Jákon

Hiába írt levelet a polgármester, a pénzintézet kimondta az áment.

Itt az Indiana Jones 5 első előzetese

Jövő júniusban lesz a premier.

Végrehajtást indított a NAV a Szombathelyi Haladás ellen

Egyelőre nem tudni, hogy milyen tartozása van a focicsapatnak, de van, az biztos.

A Volán válasza alapján még egyáltalán nem fix, hogy januárban változatlan marad a menetrend Győrben

Dézsi polgármester szerint változatlan marad a menetrend januártól, a Volán válasza alapján viszont még semmi nem dőlt el.

December 14-én tartják a szombathelyi közmeghallgatást

A városházára várják a felszólalókat.

Újabb hibát találtak a MOL finomítójában

A kormányzati médiában megjelent hírrel már a benzinárstop végére készíthetik fel az embereket.

Még december 4-ig Győrben állomásozik Donáth Anna „igazságkiállítása”

A momentumos EP-képviselő plakátkiállítását a Vásárcsarnok előtt lehet megnézni.

Dobrev Klára és Ungár Péter a két legnépszerűbb ellenzéki politikus

A népszerűségi lista legvégén a Momentum elnöke, Gelencsér Ferenc neve található.

Egy gyerek nevében küldött ízléstelen üzeneteket a fiatal férfi

Az elektronikus naplóba lépett be, az iskola dolgozóinak küldött üzeneteket.

Szabadságvesztés lehet a vége a súlyos környezetszennyezésnek

Egy felnőtt és egy fiatalkorú a vád szerint a Kis-Sorok patakba dobott olyan fémhordókat és műanyag kannákat, melyekben fáradt olaj volt.

Változóan felhős, napos idő várható csütörtökön

Az északkeleti, északi szél csak néhol élénkülhet meg.