A ciklus felénél tartunk, és a Civilek Győrért képviselői alig szólaltak meg a győri közgyűlésben

Pintér Bence 2022-05-17 14:52:00
A győri Jobbik árulásával bejutott képviselők nem sokat szóltak hozzá a város ügyeihez. Az ellenzéki Pollreisz Balázs és Glázer Tímea, valamint két független, Balla Jenő és Bárány István szólaltak fel a legtöbbször.

Rendszeresen beszámolunk a győri közgyűlés üléseiről és vitáiról, lassan a ciklus felére érve pedig illik mérleget vonni. Ezért átbogarásztuk a közgyűlési jegyzőkönyveket, és 

megnéztük, melyik képviselő hány napirendnél szólalt meg a közgyűlésben 2019 novembere és 2022 áprilisa között.

A szabályok:

az ülést vezetők hozzászólásait nem számoltuk, hiszen minden napirendi pontot ők vezetnek fel. Fekete Dávid még alpolgármesterként kettő, Szeles Szabolcs egy ülést vezetett, a többit Dézsi Csaba András. Minden napirendi pontnál csak a képviselő első megszólalását számoltuk, hogy ne vesszünk el az egymondatos riposztok világában: ez jó indikátor, hiszen az első hozzászólás általában a leghosszabb, legérdemibb; ráadásul viszonylag ritka, hogy hosszú viták alakuljanak ki.

Azt mindenképpen elárulja ez a szám, hogy ki az, aki érdemi munkát próbál végezni a közgyűlésben, és van valami gondolata, mondanivalója az ott terítékre kerülő ügyekről. Az természetesen nem derül ki ebből, hogy maga a hozzászólás milyen szívonalú volt.

Erről azonban első sorban közgyűlési tudósításainkból értesülhetnek a győri polgárok – egy ilyen statisztika mást mutat meg.

Ezzel együtt persze érdemes lenne a felszólalások hosszúsága alapján súlyozni még ezeket az adatokat, ez azonban – bárki áttekintheti a jegyzőkönyveket – nagy változást nem hozna az arányokban. Talán annyit, hogy az általában rövidebb hozzászólásokkal operáló Glázer Tímea a második helyről lejjebb szorulna. Összesen 22 ülés volt ebben az időszakban, ezek között volt több rendkívüli ülés is.

Kik a legaktívabb képviselők?

Kék színkóddal az ellenzéki, lilával a független, narancssárgával a fideszes képviselőket jelöltük. Fontos megjegyezni, hogy bár a függetleneket színkódilag összevontuk, Balla Jenő (Összefogás Győrért), illetve Bárány István (ellenzéki színekben bejutó, de független) képviselők inkább ellenzéki tevékenységet folytatnak a közgyűlésen, szemben a Civilek Győrért tagjaival, illetve az ellenzéket a választás előtt eláruló ex-jobbikos Fodor Rolanddal.

Az adatokból láthatjuk:

Pollreisz Balázs (MSZP) és Glázer Tímea (DK) ellenzéki képviselők mellett Balla Jenő és Bárány István a legaktívabb, legtöbb napirendhez hozzászóló képviselő.

Őket követi az általában rájuk reagáló Borsi Róbert, mint a Fidesz legaktívabb debattőre, aki a ciklusban egy ideig frakcióvezető is volt; majd a két fideszes alpolgármeser, Radnóti Ákos és Szeles Szabolcs. Bár Radnóti és Borsi ugyanannyi napirendi ponthoz szóltak hozzá, Radnóti alpolgármester, ezért gyakran „hivatalból” válaszol; Borsinak azonban most nincs tisztsége, így a szimpla képviselők közül magasan kiemelkedik. Aktívnak számolható még a Fideszből Sik Sándor is, itt azonban elszakad a mezőny második fele. Itt található a legtöbb fideszes képviselő, akik viszonylag kevésszer szólaltak fel. Pergel Elza alpolgármester – aki nem képviselő – hatszor szólalt fel.

És a mezőny hátsó felében kullog a jobbikosok árulását kihasználva bejutó volt jobbikos, Kovács László hat hozzászólással, amiből csak kettő volt érdemi egyébként, amelyekben lakossági panaszt hozott be; egyébként egyszer dicsérte az akkor még csak képviselő Dézsi egy előterjesztését, a másikban pedig egy hosszú vita után tett javaslatot arra, hogy legyen végre szavazás. Kétszer pedig új munkahelyének, a levéltárnak köszönt meg valamit. A Civilek Győrért másik képviselője, Harasztovics István egészen konkrétan egyszer sem szólalt meg a közgyűlésen. 

Az ellenzéki összefogást eláruló egykori jobbikos Fodor Roland mindössze egyszer szólalt fel a közgyűlésben.

Ha a 2019-es jelölőszervezeteket nézzük, akkor a 14 fideszes (Dézsi polgármester megszólalásai nélkül) 103-szor, a két ellenzéki képviselő 113-szor szólalt fel, és ha Bárányt is ide számoljuk, akkor 141-szer; az Összefogás Győrért képviseletében Balla Jenő 39-szer, a Civilek Győrért képviselői pedig összesen tehát hatszor – egyikük pedig ugye eleddig néma maradt.

Szólj hozzá!

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.