A ciklus felénél tartunk, és a Civilek Győrért képviselői alig szólaltak meg a győri közgyűlésben

Pintér Bence 2022-05-17 14:52:00
A győri Jobbik árulásával bejutott képviselők nem sokat szóltak hozzá a város ügyeihez. Az ellenzéki Pollreisz Balázs és Glázer Tímea, valamint két független, Balla Jenő és Bárány István szólaltak fel a legtöbbször.

Rendszeresen beszámolunk a győri közgyűlés üléseiről és vitáiról, lassan a ciklus felére érve pedig illik mérleget vonni. Ezért átbogarásztuk a közgyűlési jegyzőkönyveket, és 

megnéztük, melyik képviselő hány napirendnél szólalt meg a közgyűlésben 2019 novembere és 2022 áprilisa között.

A szabályok:

az ülést vezetők hozzászólásait nem számoltuk, hiszen minden napirendi pontot ők vezetnek fel. Fekete Dávid még alpolgármesterként kettő, Szeles Szabolcs egy ülést vezetett, a többit Dézsi Csaba András. Minden napirendi pontnál csak a képviselő első megszólalását számoltuk, hogy ne vesszünk el az egymondatos riposztok világában: ez jó indikátor, hiszen az első hozzászólás általában a leghosszabb, legérdemibb; ráadásul viszonylag ritka, hogy hosszú viták alakuljanak ki.

Azt mindenképpen elárulja ez a szám, hogy ki az, aki érdemi munkát próbál végezni a közgyűlésben, és van valami gondolata, mondanivalója az ott terítékre kerülő ügyekről. Az természetesen nem derül ki ebből, hogy maga a hozzászólás milyen szívonalú volt.

Erről azonban első sorban közgyűlési tudósításainkból értesülhetnek a győri polgárok – egy ilyen statisztika mást mutat meg.

Ezzel együtt persze érdemes lenne a felszólalások hosszúsága alapján súlyozni még ezeket az adatokat, ez azonban – bárki áttekintheti a jegyzőkönyveket – nagy változást nem hozna az arányokban. Talán annyit, hogy az általában rövidebb hozzászólásokkal operáló Glázer Tímea a második helyről lejjebb szorulna. Összesen 22 ülés volt ebben az időszakban, ezek között volt több rendkívüli ülés is.

Kik a legaktívabb képviselők?

Kék színkóddal az ellenzéki, lilával a független, narancssárgával a fideszes képviselőket jelöltük. Fontos megjegyezni, hogy bár a függetleneket színkódilag összevontuk, Balla Jenő (Összefogás Győrért), illetve Bárány István (ellenzéki színekben bejutó, de független) képviselők inkább ellenzéki tevékenységet folytatnak a közgyűlésen, szemben a Civilek Győrért tagjaival, illetve az ellenzéket a választás előtt eláruló ex-jobbikos Fodor Rolanddal.

Az adatokból láthatjuk:

Pollreisz Balázs (MSZP) és Glázer Tímea (DK) ellenzéki képviselők mellett Balla Jenő és Bárány István a legaktívabb, legtöbb napirendhez hozzászóló képviselő.

Őket követi az általában rájuk reagáló Borsi Róbert, mint a Fidesz legaktívabb debattőre, aki a ciklusban egy ideig frakcióvezető is volt; majd a két fideszes alpolgármeser, Radnóti Ákos és Szeles Szabolcs. Bár Radnóti és Borsi ugyanannyi napirendi ponthoz szóltak hozzá, Radnóti alpolgármester, ezért gyakran „hivatalból” válaszol; Borsinak azonban most nincs tisztsége, így a szimpla képviselők közül magasan kiemelkedik. Aktívnak számolható még a Fideszből Sik Sándor is, itt azonban elszakad a mezőny második fele. Itt található a legtöbb fideszes képviselő, akik viszonylag kevésszer szólaltak fel. Pergel Elza alpolgármester – aki nem képviselő – hatszor szólalt fel.

És a mezőny hátsó felében kullog a jobbikosok árulását kihasználva bejutó volt jobbikos, Kovács László hat hozzászólással, amiből csak kettő volt érdemi egyébként, amelyekben lakossági panaszt hozott be; egyébként egyszer dicsérte az akkor még csak képviselő Dézsi egy előterjesztését, a másikban pedig egy hosszú vita után tett javaslatot arra, hogy legyen végre szavazás. Kétszer pedig új munkahelyének, a levéltárnak köszönt meg valamit. A Civilek Győrért másik képviselője, Harasztovics István egészen konkrétan egyszer sem szólalt meg a közgyűlésen. 

Az ellenzéki összefogást eláruló egykori jobbikos Fodor Roland mindössze egyszer szólalt fel a közgyűlésben.

Ha a 2019-es jelölőszervezeteket nézzük, akkor a 14 fideszes (Dézsi polgármester megszólalásai nélkül) 103-szor, a két ellenzéki képviselő 113-szor szólalt fel, és ha Bárányt is ide számoljuk, akkor 141-szer; az Összefogás Győrért képviseletében Balla Jenő 39-szer, a Civilek Győrért képviselői pedig összesen tehát hatszor – egyikük pedig ugye eleddig néma maradt.

Szólj hozzá!

Háromszor ütött a kemenesháti sportbálon

A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Október 7-én ismét nyit a nagyközönségnek a szombathelyi Jégcsarnok

Augusztus végétől ismét van jég a létesítményben.

Akkugyárról kérdezett a momentumos, bemutatott neki a polgármester

Zárt ülésen tárgyalták Nyíregyházán az oda tervezett akkugyár ügyét.

LMP: Lantos Csabának távoznia kell

A zöldpárt szerint a kormány pénteken hatályba léptetett veszélyhelyzeti kormányrendelete a szennyező, környezetromboló cégeknek kedvez.    

„Halállistát” készített az iskolai mészárláshoz egy tizenhat éves Győr-Moson-Sopron megyei fiú

A náci eszmékhez vonzódó fiatal vásárolt egy nyolc centiméter pengehosszúságú zsebkést, mindkét oldalán horogkereszttel.

1,3 milliárd alumíniumdoboz kerül forgalomba Magyarországon évente

Szeptember 23-án van a nemzetközi hulladékgyűjtő nap.

Dézsi Csaba András negyedszer hazudta azt, hogy ki van tiltva a Győr összefog csoportból

Az egyik fideszes alpolgármester, pár képviselő és a polgármesteri főbiztos is tagja a csoportnak, pedig Dézsi szerint ők is ki vannak tiltva.

Hende: A jelenlegi szombathelyi városvezetés látszat-városvezetést folytat

A választókerületi elnököt megszólalásra késztette a lehetséges fideszes önkormányzati képviselő-jelöltekről megjelent lista.

A pertől tartva közzétette a szentiváni légszennyezettség-mérés adatait a győri önkormányzat

A szentiváni civilek máris találtak benne olyan adatot, ami annyira nem megnyugtató.

Megvannak a Fidesz szombathelyi önkormányzati képviselő-jelöltjei?

Czeglédy Csaba tudni véli, hogy kik az indulók.

Karácsony nyerne Budapesten

Az ellenzéki választók együttműködést várnak a pártoktól.

Nem akarta kifizetni a szállodai cechet egy férfi Szombathelyen

Két hétig lakott az ideiglenes szálláson, de fizetni, azt nem akart.

Baglyot minden fára!

A lakosság és az önkormányzatok műfészkek, költőládák kihelyezésével segíthetik a településlakó, rágcsálópusztító baglyok költését.

A Papagájmentő Alapítvány is részt vesz a győri önkormányzat meghívásos pályázatán

30 millió forintra pályázhatnak a meghívott állatvédő szervezetek: a polgármester családjának alapítványa és az állatkert is a meghívottak között van.