A ciklus felénél tartunk, és a Civilek Győrért képviselői alig szólaltak meg a győri közgyűlésben

Pintér Bence 2022-05-17 14:52:00
A győri Jobbik árulásával bejutott képviselők nem sokat szóltak hozzá a város ügyeihez. Az ellenzéki Pollreisz Balázs és Glázer Tímea, valamint két független, Balla Jenő és Bárány István szólaltak fel a legtöbbször.

Rendszeresen beszámolunk a győri közgyűlés üléseiről és vitáiról, lassan a ciklus felére érve pedig illik mérleget vonni. Ezért átbogarásztuk a közgyűlési jegyzőkönyveket, és 

megnéztük, melyik képviselő hány napirendnél szólalt meg a közgyűlésben 2019 novembere és 2022 áprilisa között.

A szabályok:

az ülést vezetők hozzászólásait nem számoltuk, hiszen minden napirendi pontot ők vezetnek fel. Fekete Dávid még alpolgármesterként kettő, Szeles Szabolcs egy ülést vezetett, a többit Dézsi Csaba András. Minden napirendi pontnál csak a képviselő első megszólalását számoltuk, hogy ne vesszünk el az egymondatos riposztok világában: ez jó indikátor, hiszen az első hozzászólás általában a leghosszabb, legérdemibb; ráadásul viszonylag ritka, hogy hosszú viták alakuljanak ki.

Azt mindenképpen elárulja ez a szám, hogy ki az, aki érdemi munkát próbál végezni a közgyűlésben, és van valami gondolata, mondanivalója az ott terítékre kerülő ügyekről. Az természetesen nem derül ki ebből, hogy maga a hozzászólás milyen szívonalú volt.

Erről azonban első sorban közgyűlési tudósításainkból értesülhetnek a győri polgárok – egy ilyen statisztika mást mutat meg.

Ezzel együtt persze érdemes lenne a felszólalások hosszúsága alapján súlyozni még ezeket az adatokat, ez azonban – bárki áttekintheti a jegyzőkönyveket – nagy változást nem hozna az arányokban. Talán annyit, hogy az általában rövidebb hozzászólásokkal operáló Glázer Tímea a második helyről lejjebb szorulna. Összesen 22 ülés volt ebben az időszakban, ezek között volt több rendkívüli ülés is.

Kik a legaktívabb képviselők?

Kék színkóddal az ellenzéki, lilával a független, narancssárgával a fideszes képviselőket jelöltük. Fontos megjegyezni, hogy bár a függetleneket színkódilag összevontuk, Balla Jenő (Összefogás Győrért), illetve Bárány István (ellenzéki színekben bejutó, de független) képviselők inkább ellenzéki tevékenységet folytatnak a közgyűlésen, szemben a Civilek Győrért tagjaival, illetve az ellenzéket a választás előtt eláruló ex-jobbikos Fodor Rolanddal.

Az adatokból láthatjuk:

Pollreisz Balázs (MSZP) és Glázer Tímea (DK) ellenzéki képviselők mellett Balla Jenő és Bárány István a legaktívabb, legtöbb napirendhez hozzászóló képviselő.

Őket követi az általában rájuk reagáló Borsi Róbert, mint a Fidesz legaktívabb debattőre, aki a ciklusban egy ideig frakcióvezető is volt; majd a két fideszes alpolgármeser, Radnóti Ákos és Szeles Szabolcs. Bár Radnóti és Borsi ugyanannyi napirendi ponthoz szóltak hozzá, Radnóti alpolgármester, ezért gyakran „hivatalból” válaszol; Borsinak azonban most nincs tisztsége, így a szimpla képviselők közül magasan kiemelkedik. Aktívnak számolható még a Fideszből Sik Sándor is, itt azonban elszakad a mezőny második fele. Itt található a legtöbb fideszes képviselő, akik viszonylag kevésszer szólaltak fel. Pergel Elza alpolgármester – aki nem képviselő – hatszor szólalt fel.

És a mezőny hátsó felében kullog a jobbikosok árulását kihasználva bejutó volt jobbikos, Kovács László hat hozzászólással, amiből csak kettő volt érdemi egyébként, amelyekben lakossági panaszt hozott be; egyébként egyszer dicsérte az akkor még csak képviselő Dézsi egy előterjesztését, a másikban pedig egy hosszú vita után tett javaslatot arra, hogy legyen végre szavazás. Kétszer pedig új munkahelyének, a levéltárnak köszönt meg valamit. A Civilek Győrért másik képviselője, Harasztovics István egészen konkrétan egyszer sem szólalt meg a közgyűlésen. 

Az ellenzéki összefogást eláruló egykori jobbikos Fodor Roland mindössze egyszer szólalt fel a közgyűlésben.

Ha a 2019-es jelölőszervezeteket nézzük, akkor a 14 fideszes (Dézsi polgármester megszólalásai nélkül) 103-szor, a két ellenzéki képviselő 113-szor szólalt fel, és ha Bárányt is ide számoljuk, akkor 141-szer; az Összefogás Győrért képviseletében Balla Jenő 39-szer, a Civilek Győrért képviselői pedig összesen tehát hatszor – egyikük pedig ugye eleddig néma maradt.

Szólj hozzá!

Büntetést kapott a szombathelyi Credo Rádió a Médiatanácstól

Nem teljesítették a vállalt közszolgálati arányt.

2,3 milliárd forintot fizet a korábbi gázkereskedő cég a Győr-Szolnak

Megegyezéssel ért véget a gázszerződés tavalyi felmondása miatt indított per.

Végleges: bezár a Takarékbank fiókja Jákon

Hiába írt levelet a polgármester, a pénzintézet kimondta az áment.

Itt az Indiana Jones 5 első előzetese

Jövő júniusban lesz a premier.

Végrehajtást indított a NAV a Szombathelyi Haladás ellen

Egyelőre nem tudni, hogy milyen tartozása van a focicsapatnak, de van, az biztos.

A Volán válasza alapján még egyáltalán nem fix, hogy januárban változatlan marad a menetrend Győrben

Dézsi polgármester szerint változatlan marad a menetrend januártól, a Volán válasza alapján viszont még semmi nem dőlt el.

December 14-én tartják a szombathelyi közmeghallgatást

A városházára várják a felszólalókat.

Újabb hibát találtak a MOL finomítójában

A kormányzati médiában megjelent hírrel már a benzinárstop végére készíthetik fel az embereket.

Még december 4-ig Győrben állomásozik Donáth Anna „igazságkiállítása”

A momentumos EP-képviselő plakátkiállítását a Vásárcsarnok előtt lehet megnézni.

Dobrev Klára és Ungár Péter a két legnépszerűbb ellenzéki politikus

A népszerűségi lista legvégén a Momentum elnöke, Gelencsér Ferenc neve található.

Egy gyerek nevében küldött ízléstelen üzeneteket a fiatal férfi

Az elektronikus naplóba lépett be, az iskola dolgozóinak küldött üzeneteket.

Szabadságvesztés lehet a vége a súlyos környezetszennyezésnek

Egy felnőtt és egy fiatalkorú a vád szerint a Kis-Sorok patakba dobott olyan fémhordókat és műanyag kannákat, melyekben fáradt olaj volt.

Változóan felhős, napos idő várható csütörtökön

Az északkeleti, északi szél csak néhol élénkülhet meg.

Január másodikán sztrájkolnak az autóbuszvezetők

A SZOLIDARITÁS Autóbusz-közlekedési Szakszervezet közleménye.

Eldőlt a kérdés: az Európai Bizottság az uniós pénzek befagyasztását javasolja

Magyarországon elsősorban a korrupció jelent problémát, a 7-es cikk szerint indul eljárás az országgal szemben.