A ciklus felénél tartunk, és a Civilek Győrért képviselői alig szólaltak meg a győri közgyűlésben

Pintér Bence 2022-05-17 14:52:00
A győri Jobbik árulásával bejutott képviselők nem sokat szóltak hozzá a város ügyeihez. Az ellenzéki Pollreisz Balázs és Glázer Tímea, valamint két független, Balla Jenő és Bárány István szólaltak fel a legtöbbször.

Rendszeresen beszámolunk a győri közgyűlés üléseiről és vitáiról, lassan a ciklus felére érve pedig illik mérleget vonni. Ezért átbogarásztuk a közgyűlési jegyzőkönyveket, és 

megnéztük, melyik képviselő hány napirendnél szólalt meg a közgyűlésben 2019 novembere és 2022 áprilisa között.

A szabályok:

az ülést vezetők hozzászólásait nem számoltuk, hiszen minden napirendi pontot ők vezetnek fel. Fekete Dávid még alpolgármesterként kettő, Szeles Szabolcs egy ülést vezetett, a többit Dézsi Csaba András. Minden napirendi pontnál csak a képviselő első megszólalását számoltuk, hogy ne vesszünk el az egymondatos riposztok világában: ez jó indikátor, hiszen az első hozzászólás általában a leghosszabb, legérdemibb; ráadásul viszonylag ritka, hogy hosszú viták alakuljanak ki.

Azt mindenképpen elárulja ez a szám, hogy ki az, aki érdemi munkát próbál végezni a közgyűlésben, és van valami gondolata, mondanivalója az ott terítékre kerülő ügyekről. Az természetesen nem derül ki ebből, hogy maga a hozzászólás milyen szívonalú volt.

Erről azonban első sorban közgyűlési tudósításainkból értesülhetnek a győri polgárok – egy ilyen statisztika mást mutat meg.

Ezzel együtt persze érdemes lenne a felszólalások hosszúsága alapján súlyozni még ezeket az adatokat, ez azonban – bárki áttekintheti a jegyzőkönyveket – nagy változást nem hozna az arányokban. Talán annyit, hogy az általában rövidebb hozzászólásokkal operáló Glázer Tímea a második helyről lejjebb szorulna. Összesen 22 ülés volt ebben az időszakban, ezek között volt több rendkívüli ülés is.

Kik a legaktívabb képviselők?

Kék színkóddal az ellenzéki, lilával a független, narancssárgával a fideszes képviselőket jelöltük. Fontos megjegyezni, hogy bár a függetleneket színkódilag összevontuk, Balla Jenő (Összefogás Győrért), illetve Bárány István (ellenzéki színekben bejutó, de független) képviselők inkább ellenzéki tevékenységet folytatnak a közgyűlésen, szemben a Civilek Győrért tagjaival, illetve az ellenzéket a választás előtt eláruló ex-jobbikos Fodor Rolanddal.

Az adatokból láthatjuk:

Pollreisz Balázs (MSZP) és Glázer Tímea (DK) ellenzéki képviselők mellett Balla Jenő és Bárány István a legaktívabb, legtöbb napirendhez hozzászóló képviselő.

Őket követi az általában rájuk reagáló Borsi Róbert, mint a Fidesz legaktívabb debattőre, aki a ciklusban egy ideig frakcióvezető is volt; majd a két fideszes alpolgármeser, Radnóti Ákos és Szeles Szabolcs. Bár Radnóti és Borsi ugyanannyi napirendi ponthoz szóltak hozzá, Radnóti alpolgármester, ezért gyakran „hivatalból” válaszol; Borsinak azonban most nincs tisztsége, így a szimpla képviselők közül magasan kiemelkedik. Aktívnak számolható még a Fideszből Sik Sándor is, itt azonban elszakad a mezőny második fele. Itt található a legtöbb fideszes képviselő, akik viszonylag kevésszer szólaltak fel. Pergel Elza alpolgármester – aki nem képviselő – hatszor szólalt fel.

És a mezőny hátsó felében kullog a jobbikosok árulását kihasználva bejutó volt jobbikos, Kovács László hat hozzászólással, amiből csak kettő volt érdemi egyébként, amelyekben lakossági panaszt hozott be; egyébként egyszer dicsérte az akkor még csak képviselő Dézsi egy előterjesztését, a másikban pedig egy hosszú vita után tett javaslatot arra, hogy legyen végre szavazás. Kétszer pedig új munkahelyének, a levéltárnak köszönt meg valamit. A Civilek Győrért másik képviselője, Harasztovics István egészen konkrétan egyszer sem szólalt meg a közgyűlésen. 

Az ellenzéki összefogást eláruló egykori jobbikos Fodor Roland mindössze egyszer szólalt fel a közgyűlésben.

Ha a 2019-es jelölőszervezeteket nézzük, akkor a 14 fideszes (Dézsi polgármester megszólalásai nélkül) 103-szor, a két ellenzéki képviselő 113-szor szólalt fel, és ha Bárányt is ide számoljuk, akkor 141-szer; az Összefogás Győrért képviseletében Balla Jenő 39-szer, a Civilek Győrért képviselői pedig összesen tehát hatszor – egyikük pedig ugye eleddig néma maradt.

Szólj hozzá!

Krúbi is tiszteletét teszi az idei szombathelyi Bloomsdayen

Igaz nem szólóban, hanem a Mirror Glimpse formációval érkezik. Itt a három nap pontos menetrendje.

Szírt szállított, szabadságvesztés lehet a vége

Az osztrák határhoz vitte korábban elítélt társával.

Éljen Szombathely: A SZOVA egy általunk kifizetett szolgáltatást végzett el a zászlók kihelyezésével

Az egyesület elnézést kér a vasi fideszes pártlap helyett is a dolgozóktól.

Éljen Szombathely: Minden hozzánk érkező összeget az utolsó fillérig a pedagógusok béremelésére fordítottunk

Maruzsa Zoltán államtitkár szerint azonban a szombathelyi önkormányzat 184 millió forintot nem osztott ki az óvodapedagógusok bérére.

Egyelőre javítóintézetben marad a bőnyi iskolai késelés fiatal elkövetője

Meghosszabbította a bíróság a bőnyi általános iskolában elkövetett késelés gyanúsítottjának letartóztatását.

A győri jósnő azt ígérte a megtisztítja a rontástól az ékszereket, de inkább zálogba adta őket

A 165 ezer forintnyi aranyékszert a rendőrök adták vissza a sértettnek.

Burkolatmarási munkák miatt forgalomkorlátozás lesz Szombathelyen a Rumi út és a 86-os főút csomópontjában

A munkát a csúcsidőszakokon kívül végzik el a "mozaikos" kereszteződésben.

Ideális növénytermesztéshez a magaságyás

Rengetegen kedvelik a magaságyásokat, amelynek igen sok oka lehet. Ki ne vágyna saját termesztésű gyümölcsökre és növényekre, amelyeknek persze sokkal finomabb az ízük, mint a piacon vagy a boltban beszerezhető termékeké. Ezeket pedig egy magaságyásban megtermeszteni igazán kényelmes megoldást jelent. Az elkészítésük pedig egyáltalán nem nagyon bonyolult.

Bútorok, amelyekre gondolnod kell a lakberendezés során

Amennyiben épp most költözöl be az új otthonodba, albérletedbe, netán a lakásfelújítás végén jársz, ideje számba venned, milyen bútorokra lesz szükséged. Ne csak a nagy, meghatározó darabokra gondolj – kanapé, franciaágy, étkezőasztal stb. –, mivel a kisebbek is befolyásolni fogják helyiségek hangulatát.

Pénteken Szijjártó Péterrel demonstrál erőt a Fidesz-KDNP Szombathelyen

A Haladás Sportkomplexumban tartják Lenkai Nóra választás előtti utolsó nagy kampányeseményét.

Életet mentettek a kőszegi rendőrök

Füsttel teli családi házból mentettek ki egy mozgáskorlátozott nőt.

Mutatjuk, miért tegyél szőnyeget a konyhába is!

Találkoztál már olyan jópofa szőnyegekkel, amelyeken kávéscsészék, ételek, italok vagy azok nevei jelennek meg? Többnyire kisebbek, és inkább a futószőnyegek méreteihez állnak közelebb, mint a hagyományos típusokhoz.