A végéhez közeledik a csapadékvíz-elvezetés körüli kínlódás Szombathelyen

Nagy Donát 2020-05-22 17:06:00
Megvolt az elvezető árkok műszaki átadása az Oladi dombon, de több hibát is javít még a kivitelező. 5 évig a szavatosságot is biztosítania kell.

Legutóbb januárban adtunk hírt azokról az Oladi dombon felújított csapadékvíz-elvezetőkről, amik miatt már tavaly nyár óta forrnak az indulatok Szombathelyen.

A csapadékvíz-elvezetés felújítását egy Európai Unió által biztosított 800 millió forintos büdzséből valósították meg, a városban összesen 8 ponton. A kivitelezéssel azonban a legtöbb helyen problémák akadtak.

Oladon a gondok ott kezdődtek, hogy már a tervek elkészítésekor hiányos volt a területek bejárása, így például akinek az elmúlt években épült kocsibehajtója, az elől egyszerűen elbontották a beállót, és nem is építették vissza. Emellett túl keskenyek lettek a bejárók, és a magas betonszegélyek miatt nem volt egyszerű manőver behajtani az ingatlanokra. Sőt, majdnem tettlegességbe is fordultak a munkások és az ingatlantulajok nézeteltérései. Egy-egy eső sem tett jót a kivitelezésnek.

Emellett a legfőbb gond talán mégis az volt, hogy a lakóknak a beruházás elején és közben nem tartottak fórumot, ahol egyeztetni lehetett volna az igényeket, így látszólag tehát semmiféle kommunikáció nem volt az akkori városvezetés és az itt élők között. Kecskés László (Fidesz), a választókerület önkormányzati képviselője és az akkori alpolgármester, Illés Károly (Fidesz) már csak az indulatok elharapódzása után hívta össze a környékbelieket. Botrány is lett belőle, a dühös lakók pedig hiába írtak levelet Puskás Tivadarnak (Fidesz), Szombathely akkori polgármesterének.

A választásokat követően a szombathelyi önkormányzat Tóth Kálmán (Éljen Szombathely!) képviselőt bízta meg a város szerte futó csapadékvíz-elvezető árkok kivitelezésének felügyeletével, mivel a saját választókerületében a Rumi úti problémákat már sikerült kezelnie. 

Tóth Kálmánt telefonon kerestem azzal kapcsolatban, hogy azóta hogyan alakult a "Never ending story".

A képviselő elmondta, hogy a beruházás elkészült, a műszaki átadás megtörtént. Azonban a szemle során több hibát is feltártak. Ezek nem hiányosságok, ugyanis maga a csapadékvíz-elvezető rendszer működik, de a hibákat akkor sem fogadják el, így javítani kell őket.

Tóth Kálmán azt mondta, több helyen még a tervekhez képest is voltak eltérések. Példaként hozta fel, hogy néhol egyszerűen túl széles lett az árok, szélesebb, mint az abban elhelyezett beton hídelemek, emiatt pedig a víz a nem kívánt helyeken tört utat magának.

Az árkok széleit a legtöbb helyen beton elemek nélkül képzelték el, de a kialakítás miatt később mégis el kellett helyezni bennük beton erősítést. Számos helyen pedig a füvesítés nem igazán sikerült.

A hibák kijavítása a városnak nem kerül plusz pénzébe, további költségek csupán a Szent Imre herceg utcai és a Nárai Külső úti építkezésnél jelentkeztek, de ezek is belefértek még az uniós támogatás összegébe, így a városnak ezt nem kellett kipótolnia.

Szólj hozzá!

Operatív törzs: Tegnap 2 ember sem tartotta be a kutyasétáltatáshoz előírt 500 méteres szabályt

A siket és nagyothalló embernek pedig nehézséget okozhat a maszkhasználat, ugyanis a jeleléssel történő kommunikációnak a szájról olvasás is része. A hatóság szerint a rendőri ellenőrzés minden esetben méltányos lesz.

Újra lesz Schumacher a Forma-1-ben

A Hass bejelentette a legendás hétszeres világbajnok Michael Schumacher fia, Mick leigazolását.

Az SZKKA edzője elárulta, hogy mire számít az Európa-bajnokságon

Marosán György beszélt Tomasevicsről és Agbabáról és a magyar válogatott esélyeiről is.

Erről szólt a legutóbbi győri COVID-híradó

Dézsi Csaba András vírusműsora az alábbiakról tájékoztatott.

Meghátrál a főváros: Nem kötnek szerződést az offshore hátterű céggel

Karácsony: "Az én csapatomnak csak megvesztegethetetlen, makulátlan emberek lehetnek a tagjai."

Nagy-Britanniában engedélyezték a Pfizer/BioNTech-vakcina forgalmazását

Az Egyesült Királyság ezzel a világ első olyan országa, amely hatósági jóváhagyást adott egy koronavírus-vakcina alkalmazására.

Trokán Péter felépült a koronavírusból

Két hétig feküdt kórházban a színész.

Duplájára emelte Győrben az építményadót Dézsi polgármester, de lehet, hogy túl későn

900 forintról 2000 forintra nőtt a négyzetméterenkénti összeg, pont egy nappal azelőtt, hogy a kormány befagyasztotta az önkormányzati adók emelését. Lehet, hogy így sem lesz már érvényes az emelés.

Két és félmillió kilométert balesetmentesen?

Igen, lehetséges. A Volánbusz 1065 autóbusz-vezetőjének többéves, évtizedes munkáját, megbízhatóságát, elhivatottságát és példaértékű teljesítményét ismerte el a közelmúltban a balesetmentes közlekedésért járó jutalommal.

Újból jár a kisfiú, akit tavaly dobtak ki a Tate Modern 10. emeletéről

Ugyan még segítségre van szüksége, de a zuhanás óta már sokat javult az állapota.

A Csepel nyerte a MOL Bubi megújítására kiírt tendert

A Csepel Kerékpárgyártó és Forgalmazó Zrt. nyerte el a Budapesti Közlekedési Központ által a MOL Bubi megújítására kiírt tendert. Sikeres szerződéskötés esetén a fővárosban közlekedők jövő tavasztól használhatják a megújult szolgáltatást - áll a BKK közleményében.

Borongós szerdánk lesz

Emellett meg is fagyunk.

Szombathelyen nőtt a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben

A járvány terjedése folyamatos, a tünetes és tünetmentes fertőzöttek száma az ország egész területén jelentős.

Bezárt a hévízi tófürdő

Az országos tisztifőorvos állásfoglalása alapján keddtől bezárt a hévízi tófürdő, a reumakórház betegeit azonban - a medencés kezeléseket kivéve - továbbra is ellátják - tájékoztatta a hévízi önkormányzat kedden.

van még itt cikk a témában: