Komoly indulatokat szült a lakóknál az oladi elpuskázott csatorna projekt

Farkas Bazsi 2019-10-01 10:14:00
Puskaporos volt a hangulat az utólag összehívott lakossági fórumon.

Korábban Szombathelyen a Rumi úton már megtapasztalhatták a lakók, hogy milyen az, ha egy beruházásról csak utólag kapnak tájékoztatást. Az történt ugyanis, hogy az EU támogatásával esővíz-csatornát kezdett építeni a város.

Ez azzal jár, hogy a házak előtt a kivitelező felbontja a sok helyen 30-40 éve meglévő bejáró hidakat és újat épít helyette. Csakhogy a lakók nem azt kapják vissza, ami addig volt.

Sok helyen ugyanis mindössze 4 méter széles bejárókat építenek, korábban azonban 7-8 méter széles hidak voltak. Minderről azonban előre nem értesítették a lakosságot, vagyis de. A városvezetők szerint a szombathely.hu-n tették közzé az egy évvel ezelőtti lakossági fórumok időpontját. Erről azonban a lakók így nem értesültek és azokból a szórólapokból sem kaptak, amiket állítólag minden érintett postaládájába bedobtak.

Ez történt a Rumi úton, és pontosan ugyanez történt Oladon is a Dozmat, a Bárdos Alice, a Komlósi Ferenc és az Áchim András utcákban is.Érzékelve a lakók dühét, haragját ls tanácstalanságát Kecskés László (Fidesz-KDNP) a körzet képviselője és Illés Károly (Fidesz-KDNP) a beruházásokért felelős alpolgármester hétfő délután három órakor lakossági fórumot tartott.


Kecskés rögtön azzal kezdte, hogy mekkora munkája volt abban, hogy az utcák közműve és csatornája megújuljon. Ez egyébként már a környék rekonstrukciójának előkészítése, aminek keretén belűl az utak is új burkolatot kapnának, csak hát az új többség ezt leszavazta - mondta Kecskés.

Arról egyébként nem nagyon beszélt a körzet fideszes képviselője, hogy 9 éve lett volna rá a Puskás vezette városvezetés, hogy kezdjen valamit az egyre jobban lepusztuló utakkal. Ráadásul Kecskés előtt is fideszes képviselője volt a körzetnek, Lazáry Viktor személyében.

Illés is szót kért, ő azt mondja, hogy mindenki nyugodjon meg, mert most ugyan felfordulás van, de hát az építkezés már csak ilyen, hogy kosszal jár. Mindenkinek vissza lesz építve a bejárója, akinek engedélyes terve volt rá. Ám a jogszabály 6 méternél szélesebb nem enged meg, ezt muszáj lesz mindenkinek elfogadnia. 

A panaszáradat csak ezután következett:

  • magasak a hídfejek
  • szűkek a bejárók, nem tudnak ráfordulni
  • a túl széles árkok miatt leszűkült az út nem lehet parkolni, nem lehet közlekedni
  • nagyon mélyek az árkok, ha egy gyerek beleesik, nem tud belőle kijönni
  • silány a kivitelezés
  • omlik be az árok széle, mert semmi sem fogja
  • eddig sosem áztak be az eső miatt, minek egyáltalán az árok
  • 35 évig senki az utcák felé sem nézett, most kapkodva, monyákolva dolgoznak

Volt, aki azt nehezményezte, hogy eddig nem is volt árok a telke előtt, most lesz, de mivel korábban nem volt árok, így bejáró sem kellett neki. Mivel nem volt bejárója nincs amit visszaállítsanak, most, hogyan fog ki, be közlekedni.

A lakók többsége azt mondta, hogy az utóbbi 30 évben 2-3 autóról közel 60-ra nőtt a kocsik száma. Ezzel senki nem számolt. Most pedig ott is csatorna lett ásva, ahol korábban nem volt, így megszűntek a parkolóhelyek. Nem tudják, hol fognak parkolni.

Egy másik lakos azt nem értette, hogy miért dolgoznak duplán, sőt triplán a kivitelezők. Neki most 3 méteres a bejárója, 4 helyett. Jönnek és kiszélesítik, de akkor minek építettek három méterest.

Egy, egyébként építészmérnök, lakó foglalta össze az egész kivitelezést:

Szerinte trehány a munka, össze-vissza kapkodnak, ahelyett, hogy egy utcát megcsináltak volna félig, aztán újabb fél, így is haladtak volna végig. Arról nem is beszélve, hogy ahogy elmondta szabály szerint egy ilyen volumenű építkezést nem is szabadott volna addig elkezdeni, amíg a tervező nem egyeztetett mindenkivel. Ez nem történt meg. 

Időközben egyébként bekukkantott a fidesz polgármesterjelöltje, de mivel látta, hogy mennyire paprikás a hangulat, így inkább gyorsan elillant a teremből.

Az is érdekes volt, hogy bár a lakók követelték a közbeszerzési pályázatot elnyert A-Híd Kft.-től, hogy mondja meg kik az alvállakozói, a cég képviselői üzleti titokra hivatkozva megtagadták azt. Csak, hogy az egész építkezés közpénzből valósul meg, így annak minden szereplője nyilvános kell, hogy legyen.

A kivitelező és a politikusok is azzal védekeztek, hogy engedélyes kiviteli tervek alapján dolgoznak, csak éppen arról feledkeztek meg, hogy a terveket a városvezetés rendelte meg és hagyta jóvá. 

A városvezetők és a lakók abban állapodtak meg, hogy a város delegál egy háromfős bizottságot, akik a végigjárják az összes érintett házat, beszélnek a lakókkal és felmérik a helyreállítási igényeket. 

Az építkezéssel november végig kell végeznie a kivitelezőknek. 

Szólj hozzá!

Krúbi is tiszteletét teszi az idei szombathelyi Bloomsdayen

Igaz nem szólóban, hanem a Mirror Glimpse formációval érkezik. Itt a három nap pontos menetrendje.

Szírt szállított, szabadságvesztés lehet a vége

Az osztrák határhoz vitte korábban elítélt társával.

Éljen Szombathely: A SZOVA egy általunk kifizetett szolgáltatást végzett el a zászlók kihelyezésével

Az egyesület elnézést kér a vasi fideszes pártlap helyett is a dolgozóktól.

Éljen Szombathely: Minden hozzánk érkező összeget az utolsó fillérig a pedagógusok béremelésére fordítottunk

Maruzsa Zoltán államtitkár szerint azonban a szombathelyi önkormányzat 184 millió forintot nem osztott ki az óvodapedagógusok bérére.

Egyelőre javítóintézetben marad a bőnyi iskolai késelés fiatal elkövetője

Meghosszabbította a bíróság a bőnyi általános iskolában elkövetett késelés gyanúsítottjának letartóztatását.

A győri jósnő azt ígérte a megtisztítja a rontástól az ékszereket, de inkább zálogba adta őket

A 165 ezer forintnyi aranyékszert a rendőrök adták vissza a sértettnek.

Burkolatmarási munkák miatt forgalomkorlátozás lesz Szombathelyen a Rumi út és a 86-os főút csomópontjában

A munkát a csúcsidőszakokon kívül végzik el a "mozaikos" kereszteződésben.

Ideális növénytermesztéshez a magaságyás

Rengetegen kedvelik a magaságyásokat, amelynek igen sok oka lehet. Ki ne vágyna saját termesztésű gyümölcsökre és növényekre, amelyeknek persze sokkal finomabb az ízük, mint a piacon vagy a boltban beszerezhető termékeké. Ezeket pedig egy magaságyásban megtermeszteni igazán kényelmes megoldást jelent. Az elkészítésük pedig egyáltalán nem nagyon bonyolult.

Bútorok, amelyekre gondolnod kell a lakberendezés során

Amennyiben épp most költözöl be az új otthonodba, albérletedbe, netán a lakásfelújítás végén jársz, ideje számba venned, milyen bútorokra lesz szükséged. Ne csak a nagy, meghatározó darabokra gondolj – kanapé, franciaágy, étkezőasztal stb. –, mivel a kisebbek is befolyásolni fogják helyiségek hangulatát.

Pénteken Szijjártó Péterrel demonstrál erőt a Fidesz-KDNP Szombathelyen

A Haladás Sportkomplexumban tartják Lenkai Nóra választás előtti utolsó nagy kampányeseményét.

Életet mentettek a kőszegi rendőrök

Füsttel teli családi házból mentettek ki egy mozgáskorlátozott nőt.

Mutatjuk, miért tegyél szőnyeget a konyhába is!

Találkoztál már olyan jópofa szőnyegekkel, amelyeken kávéscsészék, ételek, italok vagy azok nevei jelennek meg? Többnyire kisebbek, és inkább a futószőnyegek méreteihez állnak közelebb, mint a hagyományos típusokhoz.