Komoly indulatokat szült a lakóknál az oladi elpuskázott csatorna projekt

Farkas Bazsi 2019-10-01 10:14:00
Puskaporos volt a hangulat az utólag összehívott lakossági fórumon.

Korábban Szombathelyen a Rumi úton már megtapasztalhatták a lakók, hogy milyen az, ha egy beruházásról csak utólag kapnak tájékoztatást. Az történt ugyanis, hogy az EU támogatásával esővíz-csatornát kezdett építeni a város.

Ez azzal jár, hogy a házak előtt a kivitelező felbontja a sok helyen 30-40 éve meglévő bejáró hidakat és újat épít helyette. Csakhogy a lakók nem azt kapják vissza, ami addig volt.

Sok helyen ugyanis mindössze 4 méter széles bejárókat építenek, korábban azonban 7-8 méter széles hidak voltak. Minderről azonban előre nem értesítették a lakosságot, vagyis de. A városvezetők szerint a szombathely.hu-n tették közzé az egy évvel ezelőtti lakossági fórumok időpontját. Erről azonban a lakók így nem értesültek és azokból a szórólapokból sem kaptak, amiket állítólag minden érintett postaládájába bedobtak.

Ez történt a Rumi úton, és pontosan ugyanez történt Oladon is a Dozmat, a Bárdos Alice, a Komlósi Ferenc és az Áchim András utcákban is.Érzékelve a lakók dühét, haragját ls tanácstalanságát Kecskés László (Fidesz-KDNP) a körzet képviselője és Illés Károly (Fidesz-KDNP) a beruházásokért felelős alpolgármester hétfő délután három órakor lakossági fórumot tartott.


Kecskés rögtön azzal kezdte, hogy mekkora munkája volt abban, hogy az utcák közműve és csatornája megújuljon. Ez egyébként már a környék rekonstrukciójának előkészítése, aminek keretén belűl az utak is új burkolatot kapnának, csak hát az új többség ezt leszavazta - mondta Kecskés.

Arról egyébként nem nagyon beszélt a körzet fideszes képviselője, hogy 9 éve lett volna rá a Puskás vezette városvezetés, hogy kezdjen valamit az egyre jobban lepusztuló utakkal. Ráadásul Kecskés előtt is fideszes képviselője volt a körzetnek, Lazáry Viktor személyében.

Illés is szót kért, ő azt mondja, hogy mindenki nyugodjon meg, mert most ugyan felfordulás van, de hát az építkezés már csak ilyen, hogy kosszal jár. Mindenkinek vissza lesz építve a bejárója, akinek engedélyes terve volt rá. Ám a jogszabály 6 méternél szélesebb nem enged meg, ezt muszáj lesz mindenkinek elfogadnia. 

A panaszáradat csak ezután következett:

  • magasak a hídfejek
  • szűkek a bejárók, nem tudnak ráfordulni
  • a túl széles árkok miatt leszűkült az út nem lehet parkolni, nem lehet közlekedni
  • nagyon mélyek az árkok, ha egy gyerek beleesik, nem tud belőle kijönni
  • silány a kivitelezés
  • omlik be az árok széle, mert semmi sem fogja
  • eddig sosem áztak be az eső miatt, minek egyáltalán az árok
  • 35 évig senki az utcák felé sem nézett, most kapkodva, monyákolva dolgoznak

Volt, aki azt nehezményezte, hogy eddig nem is volt árok a telke előtt, most lesz, de mivel korábban nem volt árok, így bejáró sem kellett neki. Mivel nem volt bejárója nincs amit visszaállítsanak, most, hogyan fog ki, be közlekedni.

A lakók többsége azt mondta, hogy az utóbbi 30 évben 2-3 autóról közel 60-ra nőtt a kocsik száma. Ezzel senki nem számolt. Most pedig ott is csatorna lett ásva, ahol korábban nem volt, így megszűntek a parkolóhelyek. Nem tudják, hol fognak parkolni.

Egy másik lakos azt nem értette, hogy miért dolgoznak duplán, sőt triplán a kivitelezők. Neki most 3 méteres a bejárója, 4 helyett. Jönnek és kiszélesítik, de akkor minek építettek három méterest.

Egy, egyébként építészmérnök, lakó foglalta össze az egész kivitelezést:

Szerinte trehány a munka, össze-vissza kapkodnak, ahelyett, hogy egy utcát megcsináltak volna félig, aztán újabb fél, így is haladtak volna végig. Arról nem is beszélve, hogy ahogy elmondta szabály szerint egy ilyen volumenű építkezést nem is szabadott volna addig elkezdeni, amíg a tervező nem egyeztetett mindenkivel. Ez nem történt meg. 

Időközben egyébként bekukkantott a fidesz polgármesterjelöltje, de mivel látta, hogy mennyire paprikás a hangulat, így inkább gyorsan elillant a teremből.

Az is érdekes volt, hogy bár a lakók követelték a közbeszerzési pályázatot elnyert A-Híd Kft.-től, hogy mondja meg kik az alvállakozói, a cég képviselői üzleti titokra hivatkozva megtagadták azt. Csak, hogy az egész építkezés közpénzből valósul meg, így annak minden szereplője nyilvános kell, hogy legyen.

A kivitelező és a politikusok is azzal védekeztek, hogy engedélyes kiviteli tervek alapján dolgoznak, csak éppen arról feledkeztek meg, hogy a terveket a városvezetés rendelte meg és hagyta jóvá. 

A városvezetők és a lakók abban állapodtak meg, hogy a város delegál egy háromfős bizottságot, akik a végigjárják az összes érintett házat, beszélnek a lakókkal és felmérik a helyreállítási igényeket. 

Az építkezéssel november végig kell végeznie a kivitelezőknek. 

Szólj hozzá!

Letették Celldömölkön a Wewalka Kft. új üzemcsarnokának alapkövét

Az osztrák tulajdonban álló cég az 5 milliárd 386 millió forintos fejlesztésből bővíti termelési kapacitását.

Tűz ütött ki a jánossomorjai szeméttelepen

A tűzoltók három vízsugárral kezdték oltani a lángokat.

Kárpótolja bérletes szurkolóit az SZKKA a csonka szezon miatt

Persze az új bérletesekről sem feledkeznek meg.

Több szabálysértőt is elfogtak tegnap a győri rendőrök

A rendőrök gyorshajtókat, illetve egy körözött férfit fogtak el, valamint egy embert bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt állítottak elő.

Egyiptomi kém dolgozhatott a német kormány tájékoztatási hivatalánál

Az egyelőre nem világos, hogy milyen információkat szállított megbízóinak..

Néhány hét múlva még a Holdnál is közelebb merészkedik hozzánk egy aszteroida

Űrmértékkel nézve csupán egy karnyújtásnyira lesz tőlünk a 49 méteres monstrum.

A kormány propagandája szerint egy postafiókban is lehet lakni

Szombathelyen próbálkoztak be ezzel az állítással Hadházy Ákos kitelepülésénél. A független sajtó munkatársainak lejáratása lehet a HírTV célja.

Villanyoszlopnak hajtott egy autó Csornán

A jármű ezt követően árokba csapódott.

Folytatódnak a honvédelmi fejlesztések

Lassan megérkeznek a vadonatúj tankjaink is.

A harmadik emeletről dobta le a gyermekét egy anya, miután kigyulladt a lakása

A gyereket elkapta egy férfi, így túlélte a hatalmas zuhanást.

7 ezer millió forintért hordta a védőeszközöket a Wizz Air

A Magyar Honvédségnek is van szállítógépe, mégis inkább egy magáncégnek fizettük ki egy fél stadion árát.

Hongkongot már elérte a koronavírus-járvány harmadik hulláma

Újból emelkedni kezdett a fertőzöttek száma.

Veszélyeztetett fajjá vált az európai hörcsög

30 éven belül eltűnhetnek a kontinensről.

Sorsoltak a BL-ben, Gulácsiék az Atlético Madriddal találkoznak a negyeddöntőben

A koronavírus-járvány miatt egy rendhagyó "tornán" derül ki, ki lesz a végső győztes.

LMP: azonnal emelni kell a nyugdíjakat!

Schmuck Erzsébet azt szorgalmazza, hogy a tizenharmadik havi nyugdíj jövőre esedékes egyheti részére szánt 77 milliárd forintot most azonnal kapják meg a nyugdíjasok.

Megszűnt a Fidesz-KDNP parlamenti kétharmada egy tragikus baleset miatt

Koncz Ferenc péntek reggel hunyt el egy motorbalesetben, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében időközi választást kell majd tartani.

van még itt cikk a témában: