Győri színház: A helyi Fidesz csoportjában is 77 százalék szavazott a lebontás ellen

Pintér Bence 2020-06-22 09:51:00
Sőt mi több, a legtöbben azt szeretnék, hogy az épület ne kapjon új funkciót, hanem Győri Nemzeti Színház társulata maradjon ott egy felújítás után.

Tovább folyik a vita a győri színház épülete körül, ami évek óta felújításra vár, idén áprilisban azonban az új polgármester, Dézsi Csaba András felvetette, hogy a mostani belváros közepén álló épületet lebontanák és parkot építenek a helyére, miután a belváros határán, az Árkád bevásárlóközpont mellett felépülne egy új kulturális negyed a Modern Városok Program keretében, főleg állami forrásból.

Az ötletről azóta helyi politikusok, civilek, a színházban dolgozók és építészek is elmondták a véleményüket, és mi is írtunk egy összefoglalót a felmerülő kérdésekről, múlt héten pedig nyilvánosságra került egy hatszáz fő telefonos megkeresésével, a Medián által készített reprezentatív közvélemény-kutatás, amely azt mutatta, hogy a győriek 70 százaléka nem szeretné, ha elbontanák a mostani épületet. Mikor rákérdeztünk erre a polgármesternél, azt mondta: az ő Facebook-oldalán 1700 ember lájkolta az épület helyére tervezett park látványterveit, de elfogadja, hogy a reprezentatív közvéleménykutatás eredménye is „egy vélemény”, ő azonban 140 ezer győrit akar inkább megkérdezni a dologról.

Talán ennek első fázisaként vasárnap kikerült egy poszt a győri Fideszhez, illetve a két győri fideszes országgyűlési képviselőhöz, Simon Róbert Balázshoz és Kara Ákoshoz köthető Minálunk - Győr csoportban, amelyben három opciót vázoltak fel a csoport adminjai, ezekre lehetett (és lehet még most is) kommentben szavazni: bontsák le az épületet, kapjon új funkciót, vagy maradjon itt a színház társulata.

Hétfő reggeli állás szerint a csoportban nagyjából 340 válasz érkezett, ebből nagyjából 80, avagy 23 százalék mondta azt, hogy bontsák le az épületet, 77 százalék az épület maradása mellett szavazott.

A kérdés azonban most még ennél is cizelláltabb volt, hiszen arra is rákérdezett, hogy ha marad, mi legyen az épületben, ilyen bontásban a hétfő reggeli eredmények alapján azt láthatjuk, hogy a maradás mellett szavazók 7 százaléka adna új funkciót az épületnek, 93 százalék pedig a Győri Nemzeti Színház előadásait tekintené meg itt.

Az eredmény összességében egybevág a korábbi felmérésekkel és szavazásokkal, vegyük őket sorra:

Ezek közül csak a Medián kutatása reprezentatív – tehát a hatszáz megkérdezett véleményéből lehet következtetni a teljes lakosság véleményére –, mégis mind a négy szavazáson, felmérésen egybevágnak az eredmények: 70-80 százalék az épület bontása ellen van, és most már azt is sejthetjük, hogy a bontást ellenzük jelentős része színházi előadást szeretne nézni az épületben, és nem falat mászni – mint kiderült, ilyen opció is felmerült.

Mindez persze még úgy született, hogy a győriek semmi biztos adatot nem tudhatnak az épület állapotáról, amely a polgármester szerint siralmas, a városháza és a színház azonban nem adja ki az erre vonatkozó állapotfelméréseket.

FRISSÍTÉS: Cikkünk megjelenése után törölték a csoportból a szavazást.

Szólj hozzá!

Elhunyt Bácskai Lauró István, a Keménykalap és krumpliorr rendezője

De többek közt neki köszönhettük "Az oroszok már a spájzban vannak" szállóigét is.

Baleset történt a 83-ason Győrszemerénél

Félpályán halad a forgalom az érintett útszakaszon.

10 év alatt lecserélné a városi buszok felét a kormány

Pedig másfél hónapja még leszavazta a Fidesz, hogy Szombathely 7 új buszt kaphasson az állam költségére.

Lerobbant a mozdony teteje Budaörs és Biatorbágy között, megrongálta a szombathelyi IC-t is

Személyi sérülés nem történt, a vonatközlekedés viszont akadozik.

A vártnál is nagyobbat zuhant a magyar gazdaság

Hazánk bruttó hazai terméke 2020 II. negyedévében a nyers adatok szerint 13,6, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 13,5%-kal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. 

LMP: szigorúbb szabályozás kell a használt gépjárműabroncsokkal kapcsolatban

Keresztes László Lóránt azt mondta, a kormány az elmúlt fél évben még a jogszabályi környezet kialakításával sem tett azért, hogy az illegális gumilerakókat fel lehessen számolni.

10 évvel visszamentünk a múltba, már megint egy Alkonyat-könyv ül a sikerlisták trónján

Ennek örömére a sorozat írója gyorsan be is jelentett még két kötetet.

Elfüstölt egy ősöreg Ikarus Győr mellett

A buszról még idejében leszálltak az utasok. Jellemző módon senki sem állt meg segíteni.

Késsel fenyegetőzve raboltak ki egy utcazenészt a győri vasútállomáson

A rendőrök rövid időn belül elkapták a két elkövetőt.

Egy skót kerületben kilenc ikerpár kezdi meg egyszerre a tanévet

Szegény pedagógusoknak idén még nehezebb lesz megtanulni a neveket.

Rendőri akció Vas megyében! Körözött férfit fogtak el az egyenruhások

A Körmendi Járásbíróság és a Körmendi Rendőrkapitányság is körözte.

Saját sorozatot kap Patrik

SpongyaBob Kockanadrág legjobb barátja szóló karrierbe kezd.

Esővíz gyűjtése

Gazdálkodj a vízzel - szemléletformáló akció.

Vas megyére is kiadták a másodfokú riasztást

Zivatarveszély miatt több dunántúli járásra másodfokú riasztást adott ki csütörtökön kora este az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az érintett területeken a következő órákban kárt okozó széllel, villámlással, jégesővel kísért heves zivatarok várhatók.

van még itt cikk a témában:

Döntött a közgyűlés: átalakul a közterület-felügyelet Győrben

Kiírták az autóbuszos közszolgáltatási tendert, átalakították a közterület-felgyületetet pénteken Győrben a rendkívüli közgyűlésen.

Késsel fenyegetőzve raboltak ki egy utcazenészt a győri vasútállomáson

A rendőrök rövid időn belül elkapták a két elkövetőt.