Győri színház: A helyi Fidesz csoportjában is 77 százalék szavazott a lebontás ellen

Pintér Bence 2020-06-22 09:51:00
Sőt mi több, a legtöbben azt szeretnék, hogy az épület ne kapjon új funkciót, hanem Győri Nemzeti Színház társulata maradjon ott egy felújítás után.

Tovább folyik a vita a győri színház épülete körül, ami évek óta felújításra vár, idén áprilisban azonban az új polgármester, Dézsi Csaba András felvetette, hogy a mostani belváros közepén álló épületet lebontanák és parkot építenek a helyére, miután a belváros határán, az Árkád bevásárlóközpont mellett felépülne egy új kulturális negyed a Modern Városok Program keretében, főleg állami forrásból.

Az ötletről azóta helyi politikusok, civilek, a színházban dolgozók és építészek is elmondták a véleményüket, és mi is írtunk egy összefoglalót a felmerülő kérdésekről, múlt héten pedig nyilvánosságra került egy hatszáz fő telefonos megkeresésével, a Medián által készített reprezentatív közvélemény-kutatás, amely azt mutatta, hogy a győriek 70 százaléka nem szeretné, ha elbontanák a mostani épületet. Mikor rákérdeztünk erre a polgármesternél, azt mondta: az ő Facebook-oldalán 1700 ember lájkolta az épület helyére tervezett park látványterveit, de elfogadja, hogy a reprezentatív közvéleménykutatás eredménye is „egy vélemény”, ő azonban 140 ezer győrit akar inkább megkérdezni a dologról.

Talán ennek első fázisaként vasárnap kikerült egy poszt a győri Fideszhez, illetve a két győri fideszes országgyűlési képviselőhöz, Simon Róbert Balázshoz és Kara Ákoshoz köthető Minálunk - Győr csoportban, amelyben három opciót vázoltak fel a csoport adminjai, ezekre lehetett (és lehet még most is) kommentben szavazni: bontsák le az épületet, kapjon új funkciót, vagy maradjon itt a színház társulata.

Hétfő reggeli állás szerint a csoportban nagyjából 340 válasz érkezett, ebből nagyjából 80, avagy 23 százalék mondta azt, hogy bontsák le az épületet, 77 százalék az épület maradása mellett szavazott.

A kérdés azonban most még ennél is cizelláltabb volt, hiszen arra is rákérdezett, hogy ha marad, mi legyen az épületben, ilyen bontásban a hétfő reggeli eredmények alapján azt láthatjuk, hogy a maradás mellett szavazók 7 százaléka adna új funkciót az épületnek, 93 százalék pedig a Győri Nemzeti Színház előadásait tekintené meg itt.

Az eredmény összességében egybevág a korábbi felmérésekkel és szavazásokkal, vegyük őket sorra:

Ezek közül csak a Medián kutatása reprezentatív – tehát a hatszáz megkérdezett véleményéből lehet következtetni a teljes lakosság véleményére –, mégis mind a négy szavazáson, felmérésen egybevágnak az eredmények: 70-80 százalék az épület bontása ellen van, és most már azt is sejthetjük, hogy a bontást ellenzük jelentős része színházi előadást szeretne nézni az épületben, és nem falat mászni – mint kiderült, ilyen opció is felmerült.

Mindez persze még úgy született, hogy a győriek semmi biztos adatot nem tudhatnak az épület állapotáról, amely a polgármester szerint siralmas, a városháza és a színház azonban nem adja ki az erre vonatkozó állapotfelméréseket.

FRISSÍTÉS: Cikkünk megjelenése után törölték a csoportból a szavazást.

Szólj hozzá!

Hatalmas pusztítást végzett a tűz Csönge mellett

Az oltás utómunkálatait végzik a tűzoltók.

Dézsi Csaba András valótlanságot terjesztett az Ugytudjuk.hu-val kapcsolatban

Pedig csak a cégjegyzéket kellett volna megnéznie Győr leköszönő polgármesterének.

Változékonyabbá válik az időjárás a hétvégére

Pénteken a Győr-Szeged vonal szélesebb sávjában lesz erőteljesebb a felhőképződés.

Bíró Attila lett a győri női vízilabdacsapat szakmai igazgatója

A korábbi szövetségi kapitány Bíró Attila lett a női vízilabda ob I/B-ben szereplő Győri VSE szakmai igazgatója.

Bemutatták az új győri gyártású Cupra Terramart

Győrben a tervek szerint naponta 770 járművet gyártanak, ennek 60 százaléka Audi Q3 lesz, 40 százaléka pedig Cupra Terramar.

Egyelőre marad a nyár

A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 35 fok között várható.

Úgy néz ki Dézsi Csaba András kikerült a győri egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumából

1,5 millió forintos érvágás ez a leköszönő győri polgármesternek.

Szombathelyi gázolás szemtanúit keresik

A Rohonci út és a Bartók Béla körút kereszteződésében történt a baleset.

„Unokázós” csalások miatt emeltek vádat Vasban

10 sértettnek közel 47 millió forint kárt okozott a megvádolt nő.

Idős ápoltat lopott meg egy sárvári nő

Közel másfél millió forintot zsákmányolt.

51. évadát kezdi meg a Savaria Szimfonikus Zenekar

Mozaik bérlet, Hollywood Classics, Wagner.

Te gondoltál már a nyugdíjas éveidre?

Bár a hírekben időről időre foglalkoznak a nyugdíjrendszerrel, illetve annak problematikájával, a legtöbb ember addig nem foglalkozik vele, amíg a saját bőrén meg nem érzi a rendszer hátulütőit.

Távozik a holland válogatottól a Győri Audi ETO KC vezetőedzője

Úgy érezte, már nem ő a megfelelő ember a feladatra.

Teljes útlezárás a 87-es főúton

Baleset miatt forgalomkorlátozásra kell számítani Táplánszentkereszt térségében.