Dézsi a színházas közvélemény-kutatásról: Én 140 ezer embert kérdezek meg

Pintér Bence 2020-06-18 10:45:00
A polgármester szerint 1700 facebookos lájkoló üti a reprezentatív közvélemény-kutatást, amely szerint a győriek 70 százaléka nem bontaná le a színház épületét.

Sajtótájékoztatót tartott csütörtökön Dézsi Csaba András, Győr fideszes polgármestere, amelynek végén rákérdeztünk arra a Medián által Szakács András megbízásából készített közvélemény-kutatásra, amely szerint a győriek 70 százaléka nem bontaná le a Győri Nemzeti Színház belvárosi épületét. A polgármester is külön rákérdezett, hogy hány ember kérdeztek meg: a kutatás 600 fős reprezentatív mintán készült, ami azt jelenti, hogy a minta jó közelítéssel lefedi a győri társadalom véleményét.

Dézsi Csaba András erre azzal reagált, hogy a látványterveket a Facebookon a saját oldalán 1700 ember lájkolta, és csak száz nyomott rá mérges fejet.

Itt található a vonatkozó poszt – ezek szerint ha van olvasóink között olyan győri, aki nem szeretné a színházépület lebontását, annak itt kell mérges vagy síró fejes reakciót hagynia. (Azt talán hozzá sem kell tenni, hogy – miközben persze a közvélemény-kutatás pontosságát lehet vitatni – egy adott politikai szereplő Facebook-oldalán a lájkolók valószínűleg jelentős részben egyet fognak érteni az adott politikai szereplővel.)

Ezután a polgármester rátért arra, hogy szerinte a közvélemény-kutatók egyébként is félremérnek mindent, de elfogadja, hogy ez is egy vélemény. Hozzátette: a lebontás kérdése három év múlva esedékes, és addig még sokat fogunk erről beszélgetni – azt azonban nem tette hozzá, hogy ha a kulturális negyedben felépül egy új színház, akkor nyilván ez az épület funkcióját veszíti, tehát valójában az épület színházként megtartásáról nem három év múlva, hanem azelőtt kell dönteni, hogy a kulturális negyed tervezése elkezdődik.

Dézsi szerint ő 140 ezer embert kérdez az ügyről, és nem hatszázat,

és az a tapasztalata, hogy az emberek érzelmileg kötődnek a színházhoz, ami szerinte teljesen érthető. Ezután kifejtette, hogy az érvényben lévő felújítási terv egyébként is tönkrevágná a sísáncot és a Vasarely-mozaikokat. Mindezt arra futtatta ki, hogy a Vasarely-alkotásokat a lebontás esetén máshol is lehetne reprodukálni. Dézsi ezután arról beszélt, hogy a lebontás nem eldöntött kérdés, aki ezt hiszi, az a korábbi rendszerekben szocializálódott.

Azt is elmesélte, hogy ő egyébként a belvárosi panelházakat is „kisöpörné” innen, és hogy az előző rendszerben készült épületek rossz állapotban vannak, az ETO-stadiont is lebontották, és neki több színházi dolgozó azt mondta, hogy addig is veszélyben érzi magát az épületben, amíg nem költözhetnek majd el onnan. Arról is mondott egy mondatot, hogy volt a színházban, és szerinte nagyon rossz állapotban van az épület – amelynek állapotfelmérését egyelőre nem igazán akarja a publikum elé tárni a városháza.

A városházán belül Petrov Iván sportért felelős biztosnak van terve a belvárosi épület új hasznosítására: Európa legnagyobb falmászó centrumát csinálná meg benne.

A polgármester szerint ez eddig az egyetlen rentábilis hasznosítási terv. (Ez alapján úgy tűnik, az nincs az asztalon a városházán, hogy a színházépület színházként maradjon meg.) A polgármester szerint a tervezett új színházépületben (amelyről látványterveket még nem láthatott a publikum) lesz kültéri és víziszínpad is, ami egyedülálló lenne Európában. A Győr+ Rádióban egyébként éppen szerdán kérdezték a költözésről Forgács Péter igazgatót, aki azt mondta: nagyon szereti a belvárosi épületet.

A teljes válasz kérdésünkre itt, a videó második felében tekinthető meg:

Ugytudjuk.hu Győr on Facebook Watch

Dr. Dézsi Csaba András polgármester, a veszélyhelyzet megszűnésének győri vonatkozásairól sajtótájékoztatót tart. Élőben az Úgytudjuk!-on.

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.