A győri színház bontása véglegesen padlóra küldené a belvárost

ugytudjuk.hu 2020-05-11 17:50:00
A győri LMP elnöke, Jenei Ferenc véleménycikke a színház lebontásával kapcsolatban.

A következő cikk egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi szerkesztőségünk álláspontját az adott kérdésben. Ha hozzáfűznél valamit, vagy vitatkoznál a szerzővel, keress minket Facebookon, vagy ezen az email-címen!

Valamikor a hetvenes évek elején költöztem be a Szigethy Attila úti panelek egyikébe, ott is rögvest a 7. emeletre. (Akkor még Felszabadulásnak hívták az utcát.) Itt, ebben a hetedik emeleti betonodúban tengetem az életem vagy ötven éve – legalábbis rövidebb-hosszabb kitérők után valahogy mindig ide kanyarodik velem vissza a szekér. A „lakás” egyetlen valós értéke az, hogy

észak felé korlátlan panorámában gyönyörködhetek a nap huszonnégy órájában. Így a város látványát, annak változásait történelmileg (rendszerváltozásilag) volt szerencsém követni.

Kezdjük mindjárt a kéményekkel! Sok volt belőlük! De ami a rosszabb: bizony füstöltek is szorgalmasan! Így aztán a pöfékelés elmaradása, a kémények egy részének lebontása sem tudott szívfacsarodást okozni. Lehet, hogy építészetileg, meg városképileg, meg tudomisén... De nekem akkor se hiányoznak. Persze épültek újabb, a látképbe befurakodó monstrumok helyettük.

A városháza tornya mellett jobbra mindjárt ott a „kék csoda”, azaz a megyei önkormányzat és a vízügy üvegdoboza. Éppen eltakarja Sziget felé a látképet. Nekem valahogy az ottani templomtornyok jobban tetszettek. És mindig épül valami új is: Az Árkád tömbje például, vagy a legutóbbi gyöngyszem, az Olla (Bolla) művek által a városképbe biggyesztett, felfelé tartott középső ujjhoz hasonlatos torony. (Vajon ki lesz az égnek álló fekete fallikus szimbólum lakója?)

De a városkép legerőteljesebb eleme a színház. Amikor épült, naponta meredtünk értetlen képpel a látványra, ahogy a szűkös belvárosi telekre  egy behemót sísáncot építettek, tényleg megdöbbentő volt. Persze ment is a pletyka, hogy sívilágbajnokságot rendez Győr hamarost. Azóta eltelt 40 év.  Az épület jottányit sem lett szebb, Vasarely – máig nem értem, mit ettek a mázolmányain – gigaműve sem lett  érdekesebb. Szerintem a „mester” kb. 23 perc alatt alkotta meg ezt az izét, hogy aztán Győrnek ajándékozza – nagyon ügyes.

De legyünk őszinték. A modern építészetnek a győri színház egészen izgalmas, értékes alkotása. Messze többet ér, mint bármelyik üvegfalú doboz a városban.

Nem is beszélve a borzasztó paneltömbökről, Vagy a mai korban is előforduló modernista giccsekről, mint az OTP új épülete, vagy a Delikát ház a Dunakapu téren (köszönjük, Borkai). Igen a színház egy izgalmas, és kiváló épület. Igen: lehet, hogy túl nagy, lehet, hogy rossz helyen van – de önmagában érték! 

Na jó, de akkor mi legyen vele? 

Először is tényleg kell építeni egy új kulturális központot – tágasat, korszerűt, de legfőképpen emberléptékűt! Hogy hová? Rendben, legyen a Városrét! Jobbat nem tudnék mondani én sem.  Aztán ha ott már minden áll, az utolsó fűszál is kellően fésülve hajladozik a lágy dunai szellőben, na majd akkor lesz érdemes eldönteni a(z akkorra már régi) színház sorsát. De azért előre leírnék pár szempontot, ami meggondolásra érdemes: 

1. Egy ekkora betonmammut lebontása és elhordása az baromi nagy meló: zajos, poros és sokáig tart. Ez a munka tutira fél évre padlóra küldi a belvárost. Kinek lenne kedve ott szórakozni, vásárolni, sétálgatni a porban, zajban, közlekedési káoszban? Főleg, ha helyette már ott van az Árkád és azontúl a vadiúj kulturális központ.

Jó eséllyel a bontás nem csak fél évre, de véglegesen padlóra küldené a belvárost. 

2. A hulladék! Igen, rettentő sok lesz a betontörmelék, amivel kezdeni kell valamit. Győrnek pedig már most is komoly gondot okoz az inert (bontási, építési) hulladék szakszerű kezelése, tárolása. 

3. Tehát a tér közepéről kivesszük ezt a nagy sísáncot! Mi marad? Északon a helyes kis házikók, zömmel kocsmák, délen a posta tömbje, nyugaton a „csodás” üvegfalú irodaház, keleten az OTP és néhány „remek” tízemeletes. Na, ha ebbe a keretbe a polgármester, vagy bárki más álmodó képes lesz akárcsak egyetlen minőségi festőt, rajzolót, művészt idecsábítani, hát akkor... Na jó, szóval ilyen lehetőség nem létezik.

Ez egy baromi nagy bontási seb lesz, amit talán 6-10 év alatt át lehet alakítani egy sivár közparkká, nyomoronc, sínylődő fákkal, hőgutával kecsegtető padokkal, tikkadt gyerkőcökkel, anyukákkal és néhány hajléktalannal. 

És akkor mi legyen? Na jó, megmondom a tutit!  Épüljön meg az új kulturális központ. A sísáncnak meg találjunk olyan funkciót, ami hasznos, és nem szükséges hozzá nagyobb átalakítás: rendezzünk sívilágbajnokságot Győrben!

A szerző az LMP győri elnöke.

Szólj hozzá!

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.

Mi tehetünk a postaládánkba költöző széncinegék ügyében?

És mivel segíthetjük ezeknek a madaraknak a fészkelését?

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által.