Titkolózás a győri színház körül: nem akarják kiadni az épület állapotra vonatkozó dokumentumokat

Pintér Bence 2020-06-12 09:35:00
Egy győri kikérné a szakmai felmérést, amely alapján megállapították, hogy nem éri meg felújítani a Győri Nemzeti Színház épületét. A jegyző és a színházigazgató egy hónapja próbálja kikerülni, hogy kiadják ezt a dokumentumot – már ha egyáltalán létezik.

Április eleje óta téma a Győri Nemzeti Színház negyvenkét éves belvárosi épületének lebontása: Dézsi Csaba András polgármester (Fidesz) ekkor árulta el a Kisalföldnek, hogy az épület felújítása helyett ilyesmit fontolgat, azóta azonban – mint azt itt kibontottuk – pár, a színház helyére tervezett parkot bemutató látványterv publikálásán kívül a város polgárai nem nagyon ismerhettek meg pontos adatokat a színházépület állapotáról és a tervezett kulturális negyedről.

Az egyik ilyen kérdés, hogy milyen állapotban van most a Győri Nemzeti Színház épülete: a polgármester szerint „a jelenlegi épület energetikailag katasztrofális”, ráadásul annyira, hogy szerinte egy felújítás után is az lenne. Később, a nekünk adott interjúban is rákérdeztünk, hogy konkrétan mi a baj, a színház épületével, mire Dézsi Csaba András így fogalmazott: „Olyan rossz állapotban van a színház, hogy nagyon sok milliárdot kell arra költeni, hogy ne szakadjon be a teteje, ne ázzon fel a pincéje, az egész kinézzen valahogy.”

Mi is kiváncsiak voltunk arra, hogy a polgármester mire alapozza ezeket az állításokat, mivel ez az egyik fő érv az épület bontása mellett – tehát érdekelt minket, hogy készült-e, és ha igen, miért nem nyilvános az a tanulmány vagy egyéb dokumentum, amely felméri az épület energetikai állapotát, és amely alapján ilyen egyértelművé vált, hogy a bontás és az új épület építése máshol az egyetlen megoldás, de ilyen irányú kérdésünkre nem kaptunk választ.

Nem vagyunk ezzel egyedül: a győri polgár ugyanis

közérdekű adatigényléssel próbálja elkérni a színházépület állapotára vonatkozó dokumentumokat, de egyelőre csak bürokratikus elutasítást és titkolózást kapott válaszul.

Az adatigénylő május 12-én küldte be az adatigénylést, amelyben „a Győri Nemzeti Színház legutóbbi energetikai felmérésének, állapot- és állagfelmérésének dokumentumait” kérte el a színháztól. Erre a határidő lejártának napján, május 27-én kapott két üzenetet ugyanazzal a szöveggel, amelyben a színház és a győri jegyző, Lipovits Szilárd pontosítást kértek tőle. Azt kérték, írja le pontosan, hogy mit ért energetikai felmérés alatt, fel is sorolta a színház, hogy mire gondol „teljes körű vagy részleges, az energetikai tanúsítvány kiállítását megalapozó felmérés vagy egyéb célból készült felmérés”.

Május 28-án megtörtént a pontosítás, válasz azonban továbbra sem érkezett, mire az adatigénylő ismét levelet küldött június 3-án a színháznak, amelyben felhívta a figyelmüket arra, hogy az eredeti határidő letelt. Erre a színház és a jegyző – ismét megegyező szövegű válaszban – azt reagálta, hogy álláspontjuk szerint a határidőt jelen esetben a pontosítástól kell számítani, tehát szerintük újabb 15 napjuk van a dokumentum elküldésére.

Ez azt jelenti, hogy a dokumentumot pénteken kellett volna legkésőbb elküldeniük, ehelyett azonban csütörtökön újabb levelet küldött a jegyző, amelyben a járványügyi vészhelyzetre hivatkozva azt írta: nem 15, hanem 45 nap határidő alatt fog válaszolni a pontosításhoz képest az adatigénylésre, amelyre a jogszabály egyébként valóban lehetőséget ad neki.

Mit jelent ez az egész?

Nagyon úgy tűnik, hogy azt, hogy a városháza (és a színház) nem igazán szeretné kiadni azokat az energetikai felmérésre vonatkozó dokumentumokat, amelyek alapján elvileg a polgármester megállapította, hogy „a jelenlegi épület energetikailag katasztrofális”.

A kérdés az, hogy miért? Ha van ilyen dokumentum, ami ezt az álltást támasztja alá, annak publikum elé tárását miért kell minden lehetséges bürokratikus eszközzel akadályozni? Ha viszont nincs ilyen dokumentum, vagy az nem a fenti állítást támasztja alá, akkor mi alapján mondja a polgármester, hogy rossz az épület állapota?

Amíg nem lesznek nyilvánosak a vonatkozó dokumentumok, addig ezekre a kérdésekre nem ismerhetjük a választ. Márpedig ha a színházon és a városházán múlik, csak egy hónap múlva lesznek nyilvánosak, ha egyáltalán akkor hajlandóak lesznek kiadni ezeket.

Szólj hozzá!

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.

LMP: ne védje tovább a kormány a szennyező akkugyárakat

Nemrég újabb baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, nyolc ember került mérgezéssel kórházba.

Szombathelyen folytatja turnéját az Elefánt

A jelenleg is új lemezén dolgozó, szombathelyi kötődésű Elefánt zenekar megnyitotta a szezont, április 20-án a Végállomás Klubban folytatják újabb vidéki körútjukat.

Dézsi Csaba András felesége: „El a kezekkel a családunktól, Borkai!”

„Nem élek bántalmazó kapcsolatban!” – írta a polgármester felesége.

Fokozott ellenőrzést tart csütörtökön a Szombathelyi Rendőrkapitányság

A jogsértő cselekmények elkövetését szeretnék megakadályozni.

Ezért érdemes biciklis nadrágot húzni a tekeréshez

Míg ha csak a közeli boltba szeretnénk elkerekezni, azt kis túlzással szinte bármilyen hétköznapi ruházatban megtehetjük, addig hosszabb bringatúrákra érdemes már egy kicsit nagyobb figyelmet szentelni a felkészülésnek. Ebbe beletartozik az is, hogy célszerű a megfelelő öltözékben felpattanni a drótszamárra.

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

A hidegre hajlamos helyeken visszatérhet a gyenge hajnali fagy.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek. 

 Dean Bombac nyártól Győri ETOban folytatja

A következő szezonban a férfi csapat is az élvonalban játszik már.

Magánoikrat-hamisítás miatt nyomoznak a Győr-Szol által felvásárolni kívánt cég ügyében

Már gyanúsított is van a Memento temetkezési cégnek a győri önkormányzati vagyonkezelő által tervezett megvásárlása miatt zajló nyomozásban.

Befejeződött a jáki templom helyreállítása

2018 óta a jáki templom helyreállítására több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a Szombathelyi Egyházmegye.

Hogyan előzhető meg a szívférgesség?

A szívférgességet (Dirofilaria immitis) a fertőzött szúnyogok terjesztik, így ha kedvencünket épp egy parazitát hordozó vérszívó csípi meg, sajnos máris átkerülnek a véráramába. A kifejlett férgek pedig a szív- és tüdőerekben súlyos károkat okozva az állat életét is veszélybe sodorják. A legfontosabb tehát a megelőzés, az alábbiakban erről írunk.