A Szent Márton gálán Puskás kitüntette a "civil" egyesületet, ami most Molnár távozását követeli

Farkas Bazsi 2019-01-15 10:40:00
A Polgári Egyesület Szombathelyért elnöke a városi Fidesz alelnöke, másik bejegyzett tagja Hende volt titkára. Keresztény-polgári értékeket hangoztatnak.

A múlt hét kedd óta bolydult fel a szombathelyi közélet. Aki nem tudná miről van szó, az ő kedvéért gyorsan összefoglalom.

Az Éljen Szombathely frakció rendkívüli közgyűlést kezdeményezett, amit össze is hívott a polgármester. Az ülésre a Fidesz-frakció nem ment el, Lendvai Ferenc frakcióvezető éppen Lake Placiden volt a Nemzetközi Téli Diákjátékokon. A napirendi pont felvételhez 11 szavazat volt szükséges, ezt a 9 Éljen Szombathely frakcióban ülő képviselő, Balassa Péter jobbikos képviselő és Molnár Miklós alpolgármester biztosította. Molnár a végső szavazáson nem volt a teremben, így nem is szavazott. Azóta Puskás polgármester, majd Hende Csaba országgyűlési képviselő is leárulózta, majd tegnap Puskás bejelentette vissszavonja Molnár hatásköreit.  


Molnár sajtónyilvános rángatásába időközbe más is bekapcsolódott. Szombaton jelent meg egy nyílt levél a kormányközeli Vas Népében, amit a Polgári Egyesület Szombathelyért jegyzett. Többek között olyanokat írtak benne, hogy:

“...a rendkívüli közgyűlésen történt, az semmi másról nem szólt, mint hogy a szocialisták és a Jobbik központi utasításra ürügyet találjanak a helyi városvezetés támadására. Minderre nem kerülhetett volna sor, ha Molnár Miklós alpolgármester nem szavazza meg az előterjesztett napirendet. A történteket nehéz másként értelmezni, mint hogy Molnár a Jobbikkal összenövő szocialisták oldalára állt. Elárulva ezzel a polgári értékrendet valló szombathelyi polgárokat, akiknek a bizalma így véglegesen és helyrehozhatatlanul megrendült benne. Ezennel felszólítjuk Molnár Miklóst, hogy haladéktalanul mondjon le alpolgármesteri tisztségéről és képviselőségéről egyaránt!”

Na de ki is ez az egyesület, ami most keresztény-polgári értékeket hangoztatva szólítja fel a Pro Savariát, hogy delegáljon egy másik tagot Molnár helyére. Molnár ugyanis kompenzációs listán jutott be a szombathelyi közgyűlésbe, így a szabályozás értelmében, akár erre mód is lenne. 

Az Opten adatai szerint az egyesületet 2002 november 28-án alapították. Két képviselője van Horváth Csaba és Pap Hunor.

Mind a két név ismerős lehet, Pap Hunor korábban volt fideszes városi képviselőjelölt, Hende Csaba titkára, egy időben az önkormányzati tulajdonú Városfejlesztési Kft. ügyvezetője, ahonnan a fideszes többségű közgyűlés váltotta le.

Horváth Csaba pedig szintén Fidesz-tag, a párt városi alelnöke, 2010 és 2014 között önkormányzati képviselő. 2014-ben ugyan indult a választáson, ám a körzetben végül nem ő, hanem Horváth Soma (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) nyert.

További érdekesség az egyesületről, hogy bár az Opten adatai szerint nem közhasznú, mégis volt rá példa, hogy önkormányzati támogatást kapott. 2017-ben 122 civil szervezet fordult a szombathelyi önkormányzat Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottságához támogatásért. 92 kapott is, amik között ott volt a Polgári Egyesület Szombathelyért, 200 ezer forintos támogatással. Miközben az egyesület működéséről alig lehet valamit tudni. Weboldalukon 2014-ben megállt az élet, az utolsó bejegyzések ekkor kerültek fel. 


Pedig lett volna olyan tavalyi esemény, amiről beszámolhattak volna. Puskás Tivadar polgármester ugyanis kitüntette az egyesületet, nem is akárhogy. Az Alpokalja Nagycsaládos Egyesülettel közösen vehették át az "Év Civil Szervezete-díjat"  a Szent Márton gálán

Az „Év Civil Szervezete-díj” adományozható annak a szombathelyi székhelyű egyesületnek vagy alapítványnak, amely legalább 5 éven keresztül aktívan, eredményesen működött Szombathely városában, és Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatával való együttműködése, önkéntességben való részvétele kiemelkedő. A díjat évente két civil szervezet kaphatja - írták akkor az ismertetőben.


Polgári Egyesület Szombathelyért pedig ezzel a szöveggel mutatták be:

A Polgári Egyesület Szombathelyért 2002 decemberében alakult. Célja a nemzeti kultúra, a polgári és keresztény értékek ápolása, kulturális örökség megóvása. Legfőbb céljuk megvalósítása érdekében havonta tartanak zártkörű összejöveteleket, de rendeznek nyilvános esteket, előadásokat, fórumokat is, ahova szombathelyi és országos hírű prominens személyeket hívnak meg. Rendszeresen tartanak megemlékezéseket nevezetes évfordulók, nemzeti és egyházi ünnepek alkalmából, de szerveztek már filmbemutatókat, kiállításokat is. Hosszú ideje minden év október 23-án felkeresik a budapesti rákoskeresztúri temető 301-es parcelláját, ahol koszorúzást tartanak. Évente legalább egyszer kirándulást szerveznek az ország valamely pontjára. Hagyománnyá vált, hogy vacsorával egybekötött évzáró rendezvénnyel zárják az évet. Az évzáró rendezvényen az egyesület tagjai, barátok és hozzátartozók, prominens személyek vesznek részt, akik az egyesület éves tevékenységéről szóló elnöki beszámolót követően mindig egy-egy neves vendégművész előadását hallgathatják meg.


 

Szólj hozzá!

Önkéntes tűzoltónak állt az Ocho Macho dobosa

Egy 24 órás szolgálat hatására döntött így.

Felhős, szeles vasárnapra számíthatunk

Akár 25 fok is lehet napközben.

Kutatók Éjszakája Győrben: egyedül a SZTAKI szervezett programot

Szerelj közösen robotokkal a győri egyetemen jövő pénteken!

Kikapott az SZKKA a Debrecentől

A DVSC Schaeffler 29–25-re nyert az SZKKA vendégeként a női kézilabda NB I 2. fordulójában.

Hármat rúgott a Győr a Mosonmagyaróvárnak a kupában

Az NB III-as csapat otthonában mérkőzött a két csapat.

Szombathelyi ellenzéki jelöltek: Ne veszítsük el a lelkesedésünket!

Az előválasztás informatikai rendszerének összeomlása után kér elnézést, illetve buzdít kitartásra Czeglédy Csaba, Ungár Péter és Koczka Tibor.

Nem fért bele az ellenzéki előválasztás rajtja az M1 híradóba

Migránsok, oltás, Gyurcsány - ezek voltak délben a fő témák.

140 milliót költ az MTVA a dolgozói utaztatására

A Mauri Utazási Kft. idén meglehetősen sikeres volt a közbeszerzéseken.

Ezért nem tanúskodhat elgázolt gyermeke ügyében L.L. Junior

L.L. Junior kizárták elhunyt kisfia ügyéből, csak a hallgatóság soraiban foglalhat helyet a tárgyaláson.

A Dunántúlon szombaton lesz pár erős széllökés

Az északnyugati szelet napközben sokfelé élénk, az Észak-Dunántúlon és a középső országrészben helyenként erős lökések kísérik.

Novembertől folytatódik a Balaton kotrása

Az egész térség vízellátórendszere felújításra és fejlesztésre szorul.

Szászhúszezer éves múltra nyúlhat vissza a ruhakészítés

Megtalálhatták a kutatók a ruhakészítés legrégebbi régészeti leleteit.

Hangoskodó juhok miatt költözött el Cristiano Ronaldo 6 millió fontos házából

A portugál sztár csupán néhány hetet töltött családjával az ingatlanban.

Ausztriában újra lehet telefonon beteget jelenteni

A már ismert korábbi, de júliusban hatályát vesztett intézkedés újbóli bevezetésére a koronavírusos megbetegedések gyorsan emelkedő száma miatt került sor.

A szegényebb étrend miatt zsugorodnak a világ legmagasabb emberei

Az utolsó generáció átlag egy centiméterrel kisebb az előzőnél.

van még itt cikk a témában:

Tovább húzódik Molnár Miklós, a Vasivízzel szemben indított munkaügyi pere

Ma a Zrt. jogi képviselőjének betegsége miatt halasztották el a tárgyalást.

Visszalépett az ellenzéki előválasztástól a Vas 2-es körzetben Molnár Miklós

Szombathely egykori alpolgármestere azt mondja, személyes okok miatt döntött így, de közrejátszott a Vasivíz Zrt. elleni munkaügyi pere is.

A DK-tól kapott frakcióbefogadót Koczka Tibor

Az Országos Előválasztási Bizottság a mai ülésén nyilvántartásba vette Koczka Tibort és Molnár Miklóst is.