A Szent Márton gálán Puskás kitüntette a "civil" egyesületet, ami most Molnár távozását követeli

Farkas Bazsi 2019-01-15 10:40:00
A Polgári Egyesület Szombathelyért elnöke a városi Fidesz alelnöke, másik bejegyzett tagja Hende volt titkára. Keresztény-polgári értékeket hangoztatnak.

A múlt hét kedd óta bolydult fel a szombathelyi közélet. Aki nem tudná miről van szó, az ő kedvéért gyorsan összefoglalom.

Az Éljen Szombathely frakció rendkívüli közgyűlést kezdeményezett, amit össze is hívott a polgármester. Az ülésre a Fidesz-frakció nem ment el, Lendvai Ferenc frakcióvezető éppen Lake Placiden volt a Nemzetközi Téli Diákjátékokon. A napirendi pont felvételhez 11 szavazat volt szükséges, ezt a 9 Éljen Szombathely frakcióban ülő képviselő, Balassa Péter jobbikos képviselő és Molnár Miklós alpolgármester biztosította. Molnár a végső szavazáson nem volt a teremben, így nem is szavazott. Azóta Puskás polgármester, majd Hende Csaba országgyűlési képviselő is leárulózta, majd tegnap Puskás bejelentette vissszavonja Molnár hatásköreit.  


Molnár sajtónyilvános rángatásába időközbe más is bekapcsolódott. Szombaton jelent meg egy nyílt levél a kormányközeli Vas Népében, amit a Polgári Egyesület Szombathelyért jegyzett. Többek között olyanokat írtak benne, hogy:

“...a rendkívüli közgyűlésen történt, az semmi másról nem szólt, mint hogy a szocialisták és a Jobbik központi utasításra ürügyet találjanak a helyi városvezetés támadására. Minderre nem kerülhetett volna sor, ha Molnár Miklós alpolgármester nem szavazza meg az előterjesztett napirendet. A történteket nehéz másként értelmezni, mint hogy Molnár a Jobbikkal összenövő szocialisták oldalára állt. Elárulva ezzel a polgári értékrendet valló szombathelyi polgárokat, akiknek a bizalma így véglegesen és helyrehozhatatlanul megrendült benne. Ezennel felszólítjuk Molnár Miklóst, hogy haladéktalanul mondjon le alpolgármesteri tisztségéről és képviselőségéről egyaránt!”

Na de ki is ez az egyesület, ami most keresztény-polgári értékeket hangoztatva szólítja fel a Pro Savariát, hogy delegáljon egy másik tagot Molnár helyére. Molnár ugyanis kompenzációs listán jutott be a szombathelyi közgyűlésbe, így a szabályozás értelmében, akár erre mód is lenne. 

Az Opten adatai szerint az egyesületet 2002 november 28-án alapították. Két képviselője van Horváth Csaba és Pap Hunor.

Mind a két név ismerős lehet, Pap Hunor korábban volt fideszes városi képviselőjelölt, Hende Csaba titkára, egy időben az önkormányzati tulajdonú Városfejlesztési Kft. ügyvezetője, ahonnan a fideszes többségű közgyűlés váltotta le.

Horváth Csaba pedig szintén Fidesz-tag, a párt városi alelnöke, 2010 és 2014 között önkormányzati képviselő. 2014-ben ugyan indult a választáson, ám a körzetben végül nem ő, hanem Horváth Soma (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) nyert.

További érdekesség az egyesületről, hogy bár az Opten adatai szerint nem közhasznú, mégis volt rá példa, hogy önkormányzati támogatást kapott. 2017-ben 122 civil szervezet fordult a szombathelyi önkormányzat Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottságához támogatásért. 92 kapott is, amik között ott volt a Polgári Egyesület Szombathelyért, 200 ezer forintos támogatással. Miközben az egyesület működéséről alig lehet valamit tudni. Weboldalukon 2014-ben megállt az élet, az utolsó bejegyzések ekkor kerültek fel. 


Pedig lett volna olyan tavalyi esemény, amiről beszámolhattak volna. Puskás Tivadar polgármester ugyanis kitüntette az egyesületet, nem is akárhogy. Az Alpokalja Nagycsaládos Egyesülettel közösen vehették át az "Év Civil Szervezete-díjat"  a Szent Márton gálán

Az „Év Civil Szervezete-díj” adományozható annak a szombathelyi székhelyű egyesületnek vagy alapítványnak, amely legalább 5 éven keresztül aktívan, eredményesen működött Szombathely városában, és Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatával való együttműködése, önkéntességben való részvétele kiemelkedő. A díjat évente két civil szervezet kaphatja - írták akkor az ismertetőben.


Polgári Egyesület Szombathelyért pedig ezzel a szöveggel mutatták be:

A Polgári Egyesület Szombathelyért 2002 decemberében alakult. Célja a nemzeti kultúra, a polgári és keresztény értékek ápolása, kulturális örökség megóvása. Legfőbb céljuk megvalósítása érdekében havonta tartanak zártkörű összejöveteleket, de rendeznek nyilvános esteket, előadásokat, fórumokat is, ahova szombathelyi és országos hírű prominens személyeket hívnak meg. Rendszeresen tartanak megemlékezéseket nevezetes évfordulók, nemzeti és egyházi ünnepek alkalmából, de szerveztek már filmbemutatókat, kiállításokat is. Hosszú ideje minden év október 23-án felkeresik a budapesti rákoskeresztúri temető 301-es parcelláját, ahol koszorúzást tartanak. Évente legalább egyszer kirándulást szerveznek az ország valamely pontjára. Hagyománnyá vált, hogy vacsorával egybekötött évzáró rendezvénnyel zárják az évet. Az évzáró rendezvényen az egyesület tagjai, barátok és hozzátartozók, prominens személyek vesznek részt, akik az egyesület éves tevékenységéről szóló elnöki beszámolót követően mindig egy-egy neves vendégművész előadását hallgathatják meg.


 

Szólj hozzá!

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében, na meg a fél országban zivatarra, felhőszakadásra figyelmeztetnek

Kedden is többfelé várható hőség, de emellett a fél országban zivatarra, felhőszakadásra figyelmeztetnek.

Hamarosan Puskás Öcsivel is tudsz majd fifázni

Pancho ott lesz a FIFA legendái között.

Minden idők legszarkasztikusabb Star Wars Lego készlete megvan?

George Lucas és 4 milliárd dollár egy dobozban.

Ungár: a kormánynak többet kellene költenie idősgondozásra

Magyarország utolsó előtti az Európai Unióban az idősgondozásra fordított források szempontjából.

Győrben és Szombathelyen is magas a levegő ózontartalma

A krónikus légúti betegségben szenvedők légúti irritációt, légzési nehézséget, köhögést tapasztalhatnak.

Két autó karambolozott Győrben, tűzoltók áramtalanították a járműveket

A társhatóságok és a közútkezelő szakemberei is a helyszínre érkeztek.

A természet fogja bánni, hogy havonta 194 milliárd kesztyűt és maszkot használunk el

A természetvédők szerint egyik globális problémából a másikba fogunk csöppenni.

A minisztérium sem igazán tudja, hogy miért drágult duplájára a győri vízi élménypark építési költsége

Menet közben derült ki, hogy a tervek megvalósításához még 11 milliárd forint fog kelleni, de azt nem tudja a minisztérium, hogy miért.

Megérkezett az Egis Körmend első légiósa

A biztonság kedvéért háromszor is letesztelték, mindhárom negatív lett.

Embercsempészt fogtak Győrnél

Öt illegális határátlépőt szállított autójában egy osztrák menekültkártyával rendelkező afgán sofőr.

Sütni fog a nap, délután jöhet zivatar

Ma is harminc fok fölött lesz a hőmérséklet.

Nagykanizsán tankolt egy Tigris harckocsi

De valahogy közelebb lépve sem lett nagyobb.

van még itt cikk a témában:

Leváltották Dorkota Lajost, a Magyar Energiahivatal elnökét

A Vasivíz ellen indított eljárásba bukhatott bele.

Molnár Miklósnak nem, Bakondi György Patriknak elég a gazdasági életben szerzett tapasztalat egy víziközmű-szolgáltató irányításához

Fónagy János, államtitkár korábban azt írta ugyanis, hogy az ágazatban semmilyen tapasztalattal nem rendelkező Bakondit a gazdasági életben szerzett tapasztalata teszi alkalmassá a vezérigazgatói pozícióra.

Lehet, hogy Sasvári Szilárd, volt fideszes országgyűlési képviselő és Bakondi György, belbiztonsági főtanácsadó fia is szabálytalanul lett vezérigazgató

Visszafelé sülhet el a fegyver, amit a VasiVíz vezérigazgatójára, Molnár Miklósra sütöttek el. Több víziközmű-szolgáltatónál is azt vizsgálják, hogy szabályos-e a működése.