A Szent Márton gálán Puskás kitüntette a "civil" egyesületet, ami most Molnár távozását követeli

Farkas Bazsi 2019-01-15 10:40:00
A Polgári Egyesület Szombathelyért elnöke a városi Fidesz alelnöke, másik bejegyzett tagja Hende volt titkára. Keresztény-polgári értékeket hangoztatnak.

A múlt hét kedd óta bolydult fel a szombathelyi közélet. Aki nem tudná miről van szó, az ő kedvéért gyorsan összefoglalom.

Az Éljen Szombathely frakció rendkívüli közgyűlést kezdeményezett, amit össze is hívott a polgármester. Az ülésre a Fidesz-frakció nem ment el, Lendvai Ferenc frakcióvezető éppen Lake Placiden volt a Nemzetközi Téli Diákjátékokon. A napirendi pont felvételhez 11 szavazat volt szükséges, ezt a 9 Éljen Szombathely frakcióban ülő képviselő, Balassa Péter jobbikos képviselő és Molnár Miklós alpolgármester biztosította. Molnár a végső szavazáson nem volt a teremben, így nem is szavazott. Azóta Puskás polgármester, majd Hende Csaba országgyűlési képviselő is leárulózta, majd tegnap Puskás bejelentette vissszavonja Molnár hatásköreit.  


Molnár sajtónyilvános rángatásába időközbe más is bekapcsolódott. Szombaton jelent meg egy nyílt levél a kormányközeli Vas Népében, amit a Polgári Egyesület Szombathelyért jegyzett. Többek között olyanokat írtak benne, hogy:

“...a rendkívüli közgyűlésen történt, az semmi másról nem szólt, mint hogy a szocialisták és a Jobbik központi utasításra ürügyet találjanak a helyi városvezetés támadására. Minderre nem kerülhetett volna sor, ha Molnár Miklós alpolgármester nem szavazza meg az előterjesztett napirendet. A történteket nehéz másként értelmezni, mint hogy Molnár a Jobbikkal összenövő szocialisták oldalára állt. Elárulva ezzel a polgári értékrendet valló szombathelyi polgárokat, akiknek a bizalma így véglegesen és helyrehozhatatlanul megrendült benne. Ezennel felszólítjuk Molnár Miklóst, hogy haladéktalanul mondjon le alpolgármesteri tisztségéről és képviselőségéről egyaránt!”

Na de ki is ez az egyesület, ami most keresztény-polgári értékeket hangoztatva szólítja fel a Pro Savariát, hogy delegáljon egy másik tagot Molnár helyére. Molnár ugyanis kompenzációs listán jutott be a szombathelyi közgyűlésbe, így a szabályozás értelmében, akár erre mód is lenne. 

Az Opten adatai szerint az egyesületet 2002 november 28-án alapították. Két képviselője van Horváth Csaba és Pap Hunor.

Mind a két név ismerős lehet, Pap Hunor korábban volt fideszes városi képviselőjelölt, Hende Csaba titkára, egy időben az önkormányzati tulajdonú Városfejlesztési Kft. ügyvezetője, ahonnan a fideszes többségű közgyűlés váltotta le.

Horváth Csaba pedig szintén Fidesz-tag, a párt városi alelnöke, 2010 és 2014 között önkormányzati képviselő. 2014-ben ugyan indult a választáson, ám a körzetben végül nem ő, hanem Horváth Soma (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) nyert.

További érdekesség az egyesületről, hogy bár az Opten adatai szerint nem közhasznú, mégis volt rá példa, hogy önkormányzati támogatást kapott. 2017-ben 122 civil szervezet fordult a szombathelyi önkormányzat Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottságához támogatásért. 92 kapott is, amik között ott volt a Polgári Egyesület Szombathelyért, 200 ezer forintos támogatással. Miközben az egyesület működéséről alig lehet valamit tudni. Weboldalukon 2014-ben megállt az élet, az utolsó bejegyzések ekkor kerültek fel. 


Pedig lett volna olyan tavalyi esemény, amiről beszámolhattak volna. Puskás Tivadar polgármester ugyanis kitüntette az egyesületet, nem is akárhogy. Az Alpokalja Nagycsaládos Egyesülettel közösen vehették át az "Év Civil Szervezete-díjat"  a Szent Márton gálán

Az „Év Civil Szervezete-díj” adományozható annak a szombathelyi székhelyű egyesületnek vagy alapítványnak, amely legalább 5 éven keresztül aktívan, eredményesen működött Szombathely városában, és Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatával való együttműködése, önkéntességben való részvétele kiemelkedő. A díjat évente két civil szervezet kaphatja - írták akkor az ismertetőben.


Polgári Egyesület Szombathelyért pedig ezzel a szöveggel mutatták be:

A Polgári Egyesület Szombathelyért 2002 decemberében alakult. Célja a nemzeti kultúra, a polgári és keresztény értékek ápolása, kulturális örökség megóvása. Legfőbb céljuk megvalósítása érdekében havonta tartanak zártkörű összejöveteleket, de rendeznek nyilvános esteket, előadásokat, fórumokat is, ahova szombathelyi és országos hírű prominens személyeket hívnak meg. Rendszeresen tartanak megemlékezéseket nevezetes évfordulók, nemzeti és egyházi ünnepek alkalmából, de szerveztek már filmbemutatókat, kiállításokat is. Hosszú ideje minden év október 23-án felkeresik a budapesti rákoskeresztúri temető 301-es parcelláját, ahol koszorúzást tartanak. Évente legalább egyszer kirándulást szerveznek az ország valamely pontjára. Hagyománnyá vált, hogy vacsorával egybekötött évzáró rendezvénnyel zárják az évet. Az évzáró rendezvényen az egyesület tagjai, barátok és hozzátartozók, prominens személyek vesznek részt, akik az egyesület éves tevékenységéről szóló elnöki beszámolót követően mindig egy-egy neves vendégművész előadását hallgathatják meg.


 

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.