A Szent Márton gálán Puskás kitüntette a "civil" egyesületet, ami most Molnár távozását követeli

Farkas Bazsi 2019-01-15 10:40:00
A Polgári Egyesület Szombathelyért elnöke a városi Fidesz alelnöke, másik bejegyzett tagja Hende volt titkára. Keresztény-polgári értékeket hangoztatnak.

A múlt hét kedd óta bolydult fel a szombathelyi közélet. Aki nem tudná miről van szó, az ő kedvéért gyorsan összefoglalom.

Az Éljen Szombathely frakció rendkívüli közgyűlést kezdeményezett, amit össze is hívott a polgármester. Az ülésre a Fidesz-frakció nem ment el, Lendvai Ferenc frakcióvezető éppen Lake Placiden volt a Nemzetközi Téli Diákjátékokon. A napirendi pont felvételhez 11 szavazat volt szükséges, ezt a 9 Éljen Szombathely frakcióban ülő képviselő, Balassa Péter jobbikos képviselő és Molnár Miklós alpolgármester biztosította. Molnár a végső szavazáson nem volt a teremben, így nem is szavazott. Azóta Puskás polgármester, majd Hende Csaba országgyűlési képviselő is leárulózta, majd tegnap Puskás bejelentette vissszavonja Molnár hatásköreit.  


Molnár sajtónyilvános rángatásába időközbe más is bekapcsolódott. Szombaton jelent meg egy nyílt levél a kormányközeli Vas Népében, amit a Polgári Egyesület Szombathelyért jegyzett. Többek között olyanokat írtak benne, hogy:

“...a rendkívüli közgyűlésen történt, az semmi másról nem szólt, mint hogy a szocialisták és a Jobbik központi utasításra ürügyet találjanak a helyi városvezetés támadására. Minderre nem kerülhetett volna sor, ha Molnár Miklós alpolgármester nem szavazza meg az előterjesztett napirendet. A történteket nehéz másként értelmezni, mint hogy Molnár a Jobbikkal összenövő szocialisták oldalára állt. Elárulva ezzel a polgári értékrendet valló szombathelyi polgárokat, akiknek a bizalma így véglegesen és helyrehozhatatlanul megrendült benne. Ezennel felszólítjuk Molnár Miklóst, hogy haladéktalanul mondjon le alpolgármesteri tisztségéről és képviselőségéről egyaránt!”

Na de ki is ez az egyesület, ami most keresztény-polgári értékeket hangoztatva szólítja fel a Pro Savariát, hogy delegáljon egy másik tagot Molnár helyére. Molnár ugyanis kompenzációs listán jutott be a szombathelyi közgyűlésbe, így a szabályozás értelmében, akár erre mód is lenne. 

Az Opten adatai szerint az egyesületet 2002 november 28-án alapították. Két képviselője van Horváth Csaba és Pap Hunor.

Mind a két név ismerős lehet, Pap Hunor korábban volt fideszes városi képviselőjelölt, Hende Csaba titkára, egy időben az önkormányzati tulajdonú Városfejlesztési Kft. ügyvezetője, ahonnan a fideszes többségű közgyűlés váltotta le.

Horváth Csaba pedig szintén Fidesz-tag, a párt városi alelnöke, 2010 és 2014 között önkormányzati képviselő. 2014-ben ugyan indult a választáson, ám a körzetben végül nem ő, hanem Horváth Soma (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) nyert.

További érdekesség az egyesületről, hogy bár az Opten adatai szerint nem közhasznú, mégis volt rá példa, hogy önkormányzati támogatást kapott. 2017-ben 122 civil szervezet fordult a szombathelyi önkormányzat Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottságához támogatásért. 92 kapott is, amik között ott volt a Polgári Egyesület Szombathelyért, 200 ezer forintos támogatással. Miközben az egyesület működéséről alig lehet valamit tudni. Weboldalukon 2014-ben megállt az élet, az utolsó bejegyzések ekkor kerültek fel. 


Pedig lett volna olyan tavalyi esemény, amiről beszámolhattak volna. Puskás Tivadar polgármester ugyanis kitüntette az egyesületet, nem is akárhogy. Az Alpokalja Nagycsaládos Egyesülettel közösen vehették át az "Év Civil Szervezete-díjat"  a Szent Márton gálán

Az „Év Civil Szervezete-díj” adományozható annak a szombathelyi székhelyű egyesületnek vagy alapítványnak, amely legalább 5 éven keresztül aktívan, eredményesen működött Szombathely városában, és Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatával való együttműködése, önkéntességben való részvétele kiemelkedő. A díjat évente két civil szervezet kaphatja - írták akkor az ismertetőben.


Polgári Egyesület Szombathelyért pedig ezzel a szöveggel mutatták be:

A Polgári Egyesület Szombathelyért 2002 decemberében alakult. Célja a nemzeti kultúra, a polgári és keresztény értékek ápolása, kulturális örökség megóvása. Legfőbb céljuk megvalósítása érdekében havonta tartanak zártkörű összejöveteleket, de rendeznek nyilvános esteket, előadásokat, fórumokat is, ahova szombathelyi és országos hírű prominens személyeket hívnak meg. Rendszeresen tartanak megemlékezéseket nevezetes évfordulók, nemzeti és egyházi ünnepek alkalmából, de szerveztek már filmbemutatókat, kiállításokat is. Hosszú ideje minden év október 23-án felkeresik a budapesti rákoskeresztúri temető 301-es parcelláját, ahol koszorúzást tartanak. Évente legalább egyszer kirándulást szerveznek az ország valamely pontjára. Hagyománnyá vált, hogy vacsorával egybekötött évzáró rendezvénnyel zárják az évet. Az évzáró rendezvényen az egyesület tagjai, barátok és hozzátartozók, prominens személyek vesznek részt, akik az egyesület éves tevékenységéről szóló elnöki beszámolót követően mindig egy-egy neves vendégművész előadását hallgathatják meg.


 

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.