A szombathelyi közgyűlés felkéri Hende Csabát, hogy kezdeményezze az országgyűlésben, hogy vonják vissza a rabszolgatörvényt

Farkas Bazsi
2019. január 8. kedd, 08:20
A városházáról blogolunk.

09:38 - Igen, Igen!

 

A szombathelyi közgyűlés felkéri Hende Csabát, hogy kezdeményezze az országgyűlésben, hogy vonják vissza a rabszolgatörvényt. 

 

 

Azt is megszavazták, hogy az önkormányzati cégekben ne lehessen elrendelni 400 óra túlórát. 

 

09:32 - Szavazzon igennel Puskás! 

 

Ezt kéri Nemény András. Itt most ugyanis arról van szó, hogy a város többségének akaratának kell érvényesülnie. 

 

Puskás köszöni a felvetést, de megtartaná a véleményét és a választói akaratát, akiket képvisel. 

 

Szavazni fognak.

 

09:28 -  Politikai pitiánerség

 

Mondja Balassa arra, hogy Puskás azt mondta neki, összenő, ami összetartozik. Emlékeztetett, hogy volt olyan, amikor Puskás Czeglédy Csabával, volt szocialista képviselővel tüntetett.

 

Ő most egy ügyben egyetért másokkal, de nem feltétlen jelenti ez azt, hogy világnézete mindenben egyezik a baloldallal - mondja Balassa. 

 

Elhurcolt zsidókról volt akkor szó - pontosított Puskás. 
 

09:25 - Puskás megvédi a tévét

 

Nem is érti, hogy került ide a tévé ügye. Hangsúlyozza, hogy a Helyi Televíziók Országos Egyesületének elnöke vezeti a Szombathelyi TV-t, ez minőséget jelent.


 

09:21 - Molnár tiszta vizet önt a pohárba


Azt mondja, hogy Puskás célzásai miatt szót kell kérnie. Ő kérte a polgármestert, hogy legyen itt a teljes Fidesz frakció, ők nem kívántak ma részt venni az ülésen, pedig ezt a kérdést tisztázni kellett volna egyszer és mindenkorra.

 

Molnár felszólítja a Szombathelyi TV ügyvezetőjét, hogy szervezzen kerekasztal beszélgetést a tévében. 

 

Emlékeztet, hogy ő az egyetlen olyan szombathelyi képviselő, aki volt élén több száz főt foglalkoztató cégnek és tudja, hogy milyen kényes témáról van szó, mert egy cég termelékenysége és a dolgozói elégedettség is fontos. 

 

Azt mondja, hogy amikor a Fidesz frakció nem jött el, akkor eldőlt a kérdés. 

 

 

84 millió forintot költ el a város az SZTV-re, közben nincs egy olyan műsor, ahol egy ilyen gazdasági kérdésben meg tudna szólalni. Elfogadhatatlannak tartja a tévé működését. 

 

Az alpolgármester a felszólalás után kivonult a teremből. 


 

09:14 - Puskás visszavág

 

Kevesebbet váltogatta ő a segítőit, mint Balassa a 8 és fél év alatt. 

 

Horváth Attila (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) bekiabál: Lazáry, Marton!

 

Puskás azt mondja, az Éljen Szombathely! és a Jobbik közreműködése sem volt elég a napirend elfogadásához. (A napirendet Molnár Miklós szavazatának segítségével fogadta el a közgyűlés.)


A polgármester elismerte, hogy Szombathely életében új fejezet kezdődik, hiszen az ellenzék most a többség.

 

09:08 - Mészáros Lőrinc 20 millió forintot keres, a túlórát meg 3 év után akarják kifizetni

Balassa Péter folytatja a felszólalást. A képviselő azt mondja, lehet mindenkit fikázni, de az urizálás van a mindennapi megélhetésért küzdő magyar dolgozókkal szemben. 

 

Azt kérdezi, hogy hol van Hende Csaba, Szombathely Fideszes országgyűlési képviselője, akinek oroszlánrésze volt a törvény elfogadásában. Balassa azt mondja, hogy Puskás szabályokra hivatkozik, közben a Parlament szabálytalanul fogadta el a törvényt. 

 

 

Ma egy mérföldkő lesz Szombathely életében - mondja Balassa. Képviselőként pedig a dolgozó népet kell képviselnie. 

 

Balassa Péter egy módosító javaslattal él, azt javasolja, hogy kérje fel a közgyűlés az országgyűlési képviselőjüket, vagyis Hende Csabát, hogy terjessze a Parlament elé a törvény visszavonását. 
 

 

08:59 - Lendvai sportolókat kísér


Mondja Puskás, a diáksportolókat ugyanis kísérni kell. Balogh Tibornak pedig azt üzeni, hogy nem személyes az, hogy nem ad neki szót, de hát a szabály, az szabály. 

 

 

5 évre visszamenőleg 7 olyan önkormányzati céget sorol fel a polgármester, ahol egyáltalán nem volt túlóra. Igaz 7-nél pedig volt. 

 

Értelmetlen a felvetés - mondja ismét Puskás. 

 

Családok éve: Rendes szülők vagyunk, mert úgyis olyant kérünk, amit a gyerek úgysem csinálja - mondja a hasonlatot Puskás. A jelenlévők legnagyobb derűjére. 
 

 

08:52 Puskás kárt próbál menteni

 

Mondja Nemény András felszólalásában. Azzal folytatja, hogy arról a törvényről van most szó, amit egyeztetés nélkül fogadtak el. Szerinte Puskás kármentést próbált meg azzal, hogy gyorsan megszondáztattak az önkormányzati cégvezetőket. De megkérdezte e a vasi nagy munkaadókat? Valószínű, hogy nem.

 

 

Nemény azt mondja, hogy Puskás azért mondta, hogy okafogyottá vált a közgyűlés, mert a Fidesz frakció Lendvai távollétében erőtlenné vált. Így a helyzetet próbálta menteni. 

 

08:43 - Elfogadják a napirendet 

 

11 igen és 1 nem van a táblán. Puskáson kívül mindenki megszavazta.

 

08:42 - Ügyrendi kérdésben kap szót Nemény András

 

Az Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt frakciójának vezetője. Azt mondja, hogy a folyamatosan konzultáló kormánypárt pont most nem konzultál Balogh Tiborral, szombathelyi állampolgárral, aki a törvény egyik fő érintetje.

 

 

Puskás azt válaszolja, hogy a szabály az szabály.

 

Balassa Péter (Jobbik) ezt azzal kommentálja, hogy a Parlamentben is szabálytalanul szavazták meg a törvényt.
 

 

08:33 - Felszólalásra jelentkezett Balogh Tibor, volt gyári munkás

 

Még tegnap, ám Puskás szerint kicsúszott a szabály szerinti határidőből. Ezért nem kap szót. 
 

A város első embere azt mondja, hogy megkérdezték a városi cégek vezetőit, akik megnyugtattak, hogy nem akarnak túlóráztatni. Így okafogyottá vált az ellenzéki beterjesztés. A teremben lévők felzúdulással kommentálták Puskás szavait. 

 

 

08:31 - A Fidesz frakciója nem jött el

 

Egyetlen Fideszes képviselő sem jött el a mai közgyűlésre. Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester megnyitja az ülést, megállapítja, hogy a közgyűlése határozatképes. 
 

 

08:20 Jó reggelt mindenkinek! 

 

Még a két ünnep között kezdeményezte az Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt frakció a rendkívüli közgyűlést, amin egyetlen napirendi pont javaslat lesz, ez pedig a rabszolgatörvény elleni önkormányzati határozat. A lényeg annyi, hogy rendelettel szeretnék szabályozni azt, hogy ne lehessen elrendelni 400 órányi túlórát a 100%-ban önkormányzati tulajdonú cégeknél.

 

A mai napra több forgatókönyv is van.

 

Ami biztos, hogy Lendvai Ferenc tanácsnok Lake Palcediben van, így a Fidesz-KDNP frakció többsége nincsen meg. 

 

Ha a Fidesz frakció el is jön, Balassa Péter (Jobbik) és Molnár Miklós (Pro Savaria) szavazatával el tudják fogadni a napirendet. 

 

Ha ez megvan, akkor már elég lesz az Éljen Szombathely! frakció és Balassa szavazata ahhoz, hogy a rendeletet megszavazzák. 

 

Mindjárt kezdünk! 
 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás