Paár Attila cégének szervezik ki a győri városüzemeltetést legalább két évre

Pintér Bence 2024-02-01 07:04:00
Az előre jelzett alvállalkozók között Szabó Jenő fideszes képviselő rokonának cége is ott van.

Pintér Bence a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje lesz a 2024-es önkormányzati választáson.

Tavaly nyáron megírtuk: a Győr-Szol közbeszerzést írt ki arra, hogy a teljes városüzemeltetést egy külső vállalkozónak szervezze ki két évre. Hogy ez miért problémás, arról ebben a cikkben számoltunk be: a lényeg az, hogy gyakorlatilag csak még egy cég fog sápot szedni.

Most kiderült, hogy ez a cég a WHB Facility Management Kft. lesz, ami a Paár Attila győri milliárdos tulajdonában álló West Hungária Bau leányvállalata.

A Győr-Szol a városüzemeltetésre egy 2 milliárd 264 milliós nettó éves keretösszeget határozott meg.

Arról is beszámoltunk, hogy Radnóti Ákos alpolgármester lemondásával Szabó Jenő fideszes képviselő visszatért a Győr-Szolhoz, mint a városüzemeltetésért felelő polgármesteri megbízott.

És hogy, hogy nem, a WHB Facility Management alvállalkozói között fel is tűnik Szabó Jenő rokonának korábbi cége, a J+L Bau,

amiről korábban megírtuk: ez a cég a legmarkánsabb példa arra, hogyan gyarapodott a Győr-Szol közpénzeiből Szabó Jenő rokonsága. Ez a cég, Szabó nászurának, Vaderna Jánosnak a volt cége, ami eredetileg Kamép néven futott, azóta a J+L Bau nevet viseli, és Vaderna 2023 szeptemberében túladott rajta. A cégnek 2021-ben nettó 520 millió forint volt az árbevétele úgy, hogy a korábbi években ez az adat rendre 40-70 millió forint körül alakult egyébként.

A  „menedzser-koordinátor” Szabó Jenőt, illetve a Győr-Szol teljes akkori vezetését azután váltották le 2021 októberében, hogy pár héttel korábban megírtuk: Szabő Jenő és érdekköre rátelepedett a Győr-Szolra.

Éppen a Szabó Jenő körüli furcsa ügyek miatt kértük ki tavaly januárban 2021-re és 2022-re vonatkozóan a Győr-Szol (és a kukás cég, a GYHG) összes alvállalkozójára vonatkozó adatot: hogy kinek, miért és mennyi pénzt fizetett ki a két önkormányzati tulajdonú cég. Ezt az adatot egyik cég sem volt hajlandó kiadni, de az ebben az ügyben indított pert első- és másodfokon is megnyertük, sőt, a Kúria a GYHG ügyében harmadfokon is nekünk ítélt, míg a Győr-Szolra vonatkozó ítélet januárban várható.

Egy újabb alvállalkozó közbeiktatásával még bonyolultabb lesz megtudni, hogy pontosan milyen irányban is folynak el a győri adóforintok.

Miért fontos ez?

Mint arról korábban írtunk már többször, mindkét cég a győri közpénzek igazi fekete lyuka, amibe úgy öntik be a pénzt a városi költségvetésből, hogy a publikumnak gyakorlatilag semmi fogalma sem lehet arról, hogy ezeket pontosan mire, milyen stratégia mentén költik el. Korábban is igaz volt ez, az elmúlt évben azonban tovább éleződött a helyzet, és a Győr-Szol gyakorlatilag minden kezelésébe tartozó területen – bérlakásokparkolás, közterület-bérbeadás, temetők, stb. – árat emelt.

Hogy aztán az ezekből az intézkedésekből beeső pluszbevételek hogyan hasznosulnak, semmit nem árult el a két cég, se önmagától, se kérdésre.

Eközben olyan ingatlanvásárlásokat foganatosított, mint tavaly a Schäffer-ház felvásárlása 700 millió forintért Rákosfalvy Zoltántól. A céget pedig mindeközben közpénz-kölcsönökkel és külső hitelekkel kellett életben tartani.

Korábban az ügyben kérdeztük Dézsi Csaba Andrást, Győr polgármesterét is, aki azt mondta:

„Én nem szoktam ezeknek a cégeknek a honlapját nézegetni, ezért nem tudtam, hogy nincsenek fent. De megkérdezzük a jogászainkat, hogy minek kell fenn lennie, és megkérjük őket, hogy tegyék fel. De gondolom, ha mondjuk önök kikérik ezeket az adatokat, akkor kötelesek kiadni.”

Mint a gyakorlat mutatta, ez nem így volt. Ennek ellenére az Ugytudjuk.hu több alkalommal is tudott cikkezni a cégek belső ügyeiről, amikor egy-egy ún. whistleblower nagyobb adatcsomagokat juttatott el lapunkhoz. Először 2021 tavaszán a GYHG belső ügyeiről írtunk, ahol egy vállalkozó körüli cégháló tűnt fel 2020-ban, majd ősszel, mint fentebb már írtuk, a Győr-Szolban is rá tudtunk mutatni az azóta is a cégnél dolgozó Szabó Jenő képviselő rokonainak cégeire.

Mint látjuk, átláthatóság szempontjából a cégek rendkívül rosszul teljesítenek: a legalapvetőbb adatokat is csak hatósági felszólításra teszik ki honlapjukra, a közérdekű adatigénylésekre pedig nem csak válaszolnak, de minden jogi eszközzel próbálják elkerülni a válaszadást.

A cikk eredeti verziójában pontatlanul állítottuk, hogy a J+L Bau még jelenleg is Szabó Jenő rokonának cége, mivel tulajdonrészén 2023 szeptemberében túladott.

Szólj hozzá!

Megújulhat a Sokorópátkai út Győr-Ménfőcsanakon

Állami kezelésű az út, de az önkormányzat is beszáll a felújításába.

Ungár Péter: Donáth Anna az Európai Gyermekvédelmi Hatóság létrehozásnak mozgalmával megvezeti a választókat

Az LMP parlamenti képviselője arról ír, hogy a gyermekvédelmet Magyarországon rendbe tenni jelenleg csak az Orbán-kormány tudja.

Kellemes tavaszi idővel indul a hét

A déli, délkeleti szelet csak néhol kísérik élénk lökések.

72 órás ultimátumot adott Czeglédy arra, hogy Lenkai Nóra nyilatkozzon akkumulátorgyár ügyben

Amennyiben polgármester lenne a Fidesz jelöltje, megakadályozná egy akkugyár Szombathelyre települését? - szól a neki szegezett kérdés.

Akkuhulladék-figyelő programot indít az LMP

Schmuck Erzsébet, társelnök szerint erre azért van szükség, mert a kormány akkumulátor-gyarmatosítása miatt egyre-másra tűnnek fel selejtes, veszélyes akkumulátorhalmok mindenfelé, például Ikladon vagy Abasáron.

A szombathelyi városvezetés továbbra is mindent megtesz a szombathelyi női kézilabda sikeréért

Pődör Zoltánt arra kérik, hogy a sajtóban való üzengetés helyett tegyenek ki mindent az asztal fölé.

A Fidesz sem akar akkumulátorgyárat Szombathelyre

Illés Károly frakcióvezető alá is írta Czeglédy petícióját.

Bekamuzta, hogy elveszett a jogsija, de lebukott

Külföldi jogsira váltott, de a magyart is meg akarta tartani.

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.