Miért trehány valójában a fűnyírás Győrben?

Pintér Bence 2023-06-09 07:54:00
Ellenzéki fűnyíróbrigádok helyett a városüzemeltetési rendszer változásában érdemes keresni a probléma gyökerét.

Folyamatosak a panaszok idén tavasszal a fűnyírásra Győrben. Nem érnek oda, félig csinálják meg, otthagyják a levágott füvet – a tavasz és a nyárelő slágertémája volt a közösségi felületeken az ügy. De mi lehet az oka ennek a kívülről káoszosnak tűnő helyzetnek? Dézsi Csaba András polgármester szerint ugye ellenzéki érzelmű fűnyíróbrigádok állnak a háttérben,

valójában azonban érdemesebb egy pillanatra megvizsgálni, hogyan nyírtak füvet Győrben 15 évvel ezelőtt, és hogyan most.

Ez a sztori ugyanis ismét szépen megmutatja, hogyan építették le tudatosan a város saját kapacitásait, leginkább azért, hogy kifizetőhelyet csináljanak a Győr-Szolból.

15 éve: saját, modern gépek, saját brigádok

„Esztétikusabbak lesznek a parkok, s a lenyírt füvet is komposztálni lehet azután, hogy egy 200-250 millió forintos beruházás eredményeként a jövőben rendszerbe állnak az új gyűjtőkosaras fűnyíró gépek Győrben” – adta hírül 2008. június 26-án a Kisalföld. A Győr-Szol elődje, a városüzemeltetésért felelő Komszol akkori vezetője, az azóta elhunyt Kovács Barnabás elmondta a cikkben, hogy nem túl esztétikus, hogy a gyepen marad a nyiradék, valamint magának a gyepnek sem tesz jót egyébként, ezért kerestek megoldást.

Győr ebben az évben végül egy teljes flottányit vásárolt ezekből a gyűjtőkosaras fűnyírókból.A városüzemeltetésre akkoriban rálátó forrásunk szerint ezekből a gépekből aztán öt brigádot raktak össze: négy olyat, ami négy gépből állt: egy nagyobb, egy közepes és két kisebb gépből; ezen felül a belvárosra külön jutott két gép.

A Komszol majdnem az összes városi közterületet lefedte ezzel az öt saját brigáddal, saját gépekkel,

alvállalkozót csak bizonyos peremkerületekben és a temetőkben alkalmaztak. A begyűjtött fűnyiradékból 6 ezer tonnát komposztáltak. Elég logikusnak és hatékonynak tűnik ugye?

Most: négy különböző alvállalkozó nyírja a füvet

Csütörtök reggeli polgármesteri rádióinterjúban Dézsi Csaba András elmondta, hogy

jelenleg négy (!) különböző külső vállalkozó végzi Győrben a fűnyírást,

és arra bíztatta a győrieket, hogy jelentsék be, ha valahol trehány munkát látnak. Tehát amit másfél évtizede nagyrészt saját gépekkel, saját emberekkel lefedett a győri városüzemeltető cég, azért most négy különböző alvállalkozónak fizet a város.

A fűnyiradék pedig – amit a gyűjtőkosaras kocsik korábban maguk összeszedtek – jó darabig ott van, ahová nyírás után leesett. Aztán jön egy másik brigád, akiknek az a dolga, hogy kézzel (!) összegereblyézzék, és kisteherautóra rakják a nyiradékot. Magyarán szólva itt van valószínűleg egy ötödik alvállalkozó, aki pedig nyiradékot gereblyéz, mégpedig négy emberrel, ennyit számoltunk össze legalábbis ma a Bem téren:

Erre pedig ismét el lehet számolni az órabért, vagy a területalapon fizetett díjat: vagy ugyanaz az alvállalkozói kör, vagy egy ötödik társaság, hacsak ezt a tevékenységet nem végzi a Győr-Szol saját hatáskörben. (De ez nem egy Győr-Szol-logós autó volt.) Azért a munkáért, amit 15 évvel ezelőtt még egy darab gép a fűnyírással egyszerre el tudott végezni.

Ugyanaz történt tehát itt is, mint amit a Győr-Szol Zrt. hűbérbirtokká válásáról szóló cikkünkben felskicceltünk:

a teljesen korrekt, hatékonyan működő saját kapacitásokat felszámolták, és alvállalkozókkal dolgoztatnak az adott munkára, a lehető legbonyolultabban és legmunkaigényesebben,

aminek az az egyik nagy előnye, hogy a pénz kimegy a cégből, ott pedig ugye már történhet vele akármi. De természetesen az is lehet, hogy az ellenzéki érzelmű szabotőr fűnyíróbrigádok miatt működik rosszul a rendszer. Ki tudja?

Éppen az ilyen ügyletek miatt próbáljuk évek óta elérni, hogy a Győr-Szol tegyen eleget a legalapvetőbb átláthatósági szabályoknak, és tegye közzé, hogy mely feladatokra mely alvállalkozókkal szerződik milyen összegre. Ezt egyébként is közzé kéne tenniük, sőt, sok esetben közbeszerzést kéne kiírniuk, ezt mégsem teszik meg. Pár hónapja azonban első fokon pert nyertünk a cég ellen az ügyben, jelenleg a másodfokú döntésre várunk.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs is.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

A múlt héten két Fő téri szombathelyi kávézónál is balhé volt

Egyszer az Art Caféhoz, egyszer pedig a Balmorához vonultak a rendőrök.

Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

Az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért kapják a kitüntetést.

Az LMP Pintér Bencét támogatja Győrben

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja a 2024-es önkormányzati választáson a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület jelöltjét, Pintér Bence polgármester-jelöltségét támogatja.

Hétfőn kezdődik a szombathelyi Fürdő utca aszfaltozása

Gázvezeték csere miatt kellett felbontani az útburkolatot.

Kormányinfó: jön a további nyugdíjemelés

Szerdán üléseszett a kormány.

Búcsúsodik a Savaria Karnevál?

Illés Károly szerint ez történik. A kérdés, hogy honnan tudja, ha ott sem volt.

Még mindig tart a vénasszonyok nyara

A pára- és ködfoltok feloszlását követően derült, napos idő lesz.