Miért trehány valójában a fűnyírás Győrben?

Pintér Bence 2023-06-09 07:54:00
Ellenzéki fűnyíróbrigádok helyett a városüzemeltetési rendszer változásában érdemes keresni a probléma gyökerét.

Folyamatosak a panaszok idén tavasszal a fűnyírásra Győrben. Nem érnek oda, félig csinálják meg, otthagyják a levágott füvet – a tavasz és a nyárelő slágertémája volt a közösségi felületeken az ügy. De mi lehet az oka ennek a kívülről káoszosnak tűnő helyzetnek? Dézsi Csaba András polgármester szerint ugye ellenzéki érzelmű fűnyíróbrigádok állnak a háttérben,

valójában azonban érdemesebb egy pillanatra megvizsgálni, hogyan nyírtak füvet Győrben 15 évvel ezelőtt, és hogyan most.

Ez a sztori ugyanis ismét szépen megmutatja, hogyan építették le tudatosan a város saját kapacitásait, leginkább azért, hogy kifizetőhelyet csináljanak a Győr-Szolból.

15 éve: saját, modern gépek, saját brigádok

„Esztétikusabbak lesznek a parkok, s a lenyírt füvet is komposztálni lehet azután, hogy egy 200-250 millió forintos beruházás eredményeként a jövőben rendszerbe állnak az új gyűjtőkosaras fűnyíró gépek Győrben” – adta hírül 2008. június 26-án a Kisalföld. A Győr-Szol elődje, a városüzemeltetésért felelő Komszol akkori vezetője, az azóta elhunyt Kovács Barnabás elmondta a cikkben, hogy nem túl esztétikus, hogy a gyepen marad a nyiradék, valamint magának a gyepnek sem tesz jót egyébként, ezért kerestek megoldást.

Győr ebben az évben végül egy teljes flottányit vásárolt ezekből a gyűjtőkosaras fűnyírókból.A városüzemeltetésre akkoriban rálátó forrásunk szerint ezekből a gépekből aztán öt brigádot raktak össze: négy olyat, ami négy gépből állt: egy nagyobb, egy közepes és két kisebb gépből; ezen felül a belvárosra külön jutott két gép.

A Komszol majdnem az összes városi közterületet lefedte ezzel az öt saját brigáddal, saját gépekkel,

alvállalkozót csak bizonyos peremkerületekben és a temetőkben alkalmaztak. A begyűjtött fűnyiradékból 6 ezer tonnát komposztáltak. Elég logikusnak és hatékonynak tűnik ugye?

Most: négy különböző alvállalkozó nyírja a füvet

Csütörtök reggeli polgármesteri rádióinterjúban Dézsi Csaba András elmondta, hogy

jelenleg négy (!) különböző külső vállalkozó végzi Győrben a fűnyírást,

és arra bíztatta a győrieket, hogy jelentsék be, ha valahol trehány munkát látnak. Tehát amit másfél évtizede nagyrészt saját gépekkel, saját emberekkel lefedett a győri városüzemeltető cég, azért most négy különböző alvállalkozónak fizet a város.

A fűnyiradék pedig – amit a gyűjtőkosaras kocsik korábban maguk összeszedtek – jó darabig ott van, ahová nyírás után leesett. Aztán jön egy másik brigád, akiknek az a dolga, hogy kézzel (!) összegereblyézzék, és kisteherautóra rakják a nyiradékot. Magyarán szólva itt van valószínűleg egy ötödik alvállalkozó, aki pedig nyiradékot gereblyéz, mégpedig négy emberrel, ennyit számoltunk össze legalábbis ma a Bem téren:

Erre pedig ismét el lehet számolni az órabért, vagy a területalapon fizetett díjat: vagy ugyanaz az alvállalkozói kör, vagy egy ötödik társaság, hacsak ezt a tevékenységet nem végzi a Győr-Szol saját hatáskörben. (De ez nem egy Győr-Szol-logós autó volt.) Azért a munkáért, amit 15 évvel ezelőtt még egy darab gép a fűnyírással egyszerre el tudott végezni.

Ugyanaz történt tehát itt is, mint amit a Győr-Szol Zrt. hűbérbirtokká válásáról szóló cikkünkben felskicceltünk:

a teljesen korrekt, hatékonyan működő saját kapacitásokat felszámolták, és alvállalkozókkal dolgoztatnak az adott munkára, a lehető legbonyolultabban és legmunkaigényesebben,

aminek az az egyik nagy előnye, hogy a pénz kimegy a cégből, ott pedig ugye már történhet vele akármi. De természetesen az is lehet, hogy az ellenzéki érzelmű szabotőr fűnyíróbrigádok miatt működik rosszul a rendszer. Ki tudja?

Éppen az ilyen ügyletek miatt próbáljuk évek óta elérni, hogy a Győr-Szol tegyen eleget a legalapvetőbb átláthatósági szabályoknak, és tegye közzé, hogy mely feladatokra mely alvállalkozókkal szerződik milyen összegre. Ezt egyébként is közzé kéne tenniük, sőt, sok esetben közbeszerzést kéne kiírniuk, ezt mégsem teszik meg. Pár hónapja azonban első fokon pert nyertünk a cég ellen az ügyben, jelenleg a másodfokú döntésre várunk.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs is.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.

Hasznos tippek, ha évforduló alkalmából ajándékozod meg a párod

A hírekben gyakran hallani olyan eseteket, amikor egy-egy évfordulós ajándékozás rosszul sült el. Ha el akarjuk kerülni a hasonló szituációkat, akkor mindenképp érdemes elég időt és energiát rászánni arra, hogy megtaláljuk a párunknak a tökéletes meglepetést. 

Nem úgy tűnik a szavazási adatok alapján, hogy Győr „fideszes város” lenne

A Fidesz 40, a képviselőjelöltjei 37, Dézsi 30 százalékot szerzett vasárnap a városban. A Tisza is nagyon közel volt a kormánypárthoz.

Így hagyta ott Magyar Péter az ATV stúdióját

Rónai Egon műsorvezető szerint Magyar nem mondott igazat azzal kapcsolatban, hogy a csatorna nem számolt be folyamatosan a politikus kampányáról.

Kalandozás Törökországban

Törökország az úgynevezett tömegturizmusnak is kedvelt helyszíne, hiszen az emberek ezrével hevernek a török riviéra strandjain, élvezik az all inclusive hotelek szolgáltatásait, az ország kultúráját pedig legfeljebb egy isztambuli city breaken szívják magukba.

A Békéscsaba indul a Haladás "helyén" az NB II-ben

A MLSZ felkérését a klub "tisztelettel és köszönettel" el is fogadta.

Donáth Anna lemondott a Momentum éléről

A választási kudarc miatt döntött így.

Továbbra is fideszes fellegvár marad Sárvár

Kondora István polgármester újrázott, 4 ellenzéki képviselő ül be a testületbe.

Pintér Bence két vállra fektette Dézsit, új polgármestere van Győrnek

A testület azonban fideszes többséggel áll fel. Dézsi és Borkai is önkormányzati képviselőként segítheti Pintér munkáját.

Hogyan lehet valaki tűzvédelmi főelőadó?

Vannak olyan szakmák, amelyek speciális tudást igényelnek – és valószínűleg a legtöbb embernek gyerekkorában eszébe sem jutna, hogy ezt tanulja ki. Ha megkérdezünk egy kisfiút, mi szeretne lenni, a tűzoltó lehet, hogy szerepelni fog a listáján, de a tűzvédelmi főelőadó biztosan nem.