Majdnem a teljes városüzemeltetést kiszervezné alvállalkozónak a Győr-Szol

Pintér Bence 2023-06-09 17:55:47
2,2 milliárdos közbeszerzést írt ki a teljes városüzemeltetési üzletágra az önkormányzati cég.

Érdekes közbeszerzési eljárás jelent meg június ötödikén,

amelyből az derül ki, hogy a Győr-Szol városüzemeltetési üzletágának nagy részét alvállalkozónak szervezné ki.

A „Győr Megyei Jogú Város közterület fenntartási tevékenységeinek elvégzése” néven futó eljárásba bekerült az utcasepréstől kezdve a fűnyíráson át a zöldfelület-karbantartásig és -gondozásig minden.

Mindezért 2,26 milliárd forintos keretmegállapodást kötne az önkormányzati cég.

A közbeszerzésre olyan cég jelentkezését várják, amely rendelkezik az elmúlt három évben „legalább mindösszesen 8 000 000 m2 nem burkolt- és/vagy zöld terület karbantartási és/vagy fűnyírási és/vagy kaszálási referenciával”, illetve „legalább mindösszesen 800 km járda és/vagy út és/vagy burkolt területek kézi/gépi tisztítására” vonatkozó referenciával. Ezen felül kell egy csomó gép is annak, aki vállalná a feladatot.

Éppen péntek reggel írtunk cikket arról, hogy nyírta a füvet a Győr-Szol elődje, a Komszol 15 éve saját gépekkel, saját alkalmazottakkal hatékonyabban, mint teszi most azt a Győr-Szol négy alvállalkozóval kiegészülve.

Ugyanitt érdemes megjegyezni, hogy mint ahogy azt ebben a cikkben felvázoltuk, 2007 és 2010 között éppen a több városi cég összeolvadásából létrejött Győr-Szol létrehozása miatt volt vita a friss polgármester Borkai és a Fidesz helyi nagyágyúi (Dézsi Csaba András, Németh Zoltán, Szijjártó Péter, Simon Róbert Balázs, stb.) között.

Ennek az volt a lényege, hogy a fideszes erős emberek azt hangoztatták, hogy az addig különálló városi cégek holdingosítása privatizálás előszobája, ráadásul „holdingba tömörítés átláthatatlan szerkezetet hozna létre”, ezért akadályozták volna Borkai terveit.

A Dézsi vezetésével felálló renitenseket akkor Kövér László félreállította, de nagyon érdekes, hogy mindkét félelem beigazolódni látszik, és amit Borkai elkezdett, azt éppen ellenfele, Dézsi alatt fejezik be. A Győr-Szol létrejöttével valóban egy átláthatatlan szervezet jött létre, amelyet perelni kell azért, hogy alapvető közérdekű adatokat kiadjon, most pedig a gyakorlatban is privatizálják, hiszen a közbeszerzés alapján a városüzemeltetés jelentős részét most már hivatalosan is külső vállalkozóra akarják bízni ahelyett, hogy saját kapacitást építenének a Győr-Szolnál.

Az ügyben tettünk fel további kérdéseket a cégnek, amint kapunk válaszokat, jelentkezünk.

Balla Jenő szerint nincs rendben ez a közbeszerzés

Lapunkat az üggyel kapcsolatban megkereste Balla Jenő független képviselő, aki jelezte: szerinte több szempontból sincs rendben ez a közbeszerzés.

Szerinte leginkább az problémás, hogy a következő ciklusba átnyúló keretszerződést akarnak kötni, mi előre megkötné a következő ciklus városvezetésének kezét,

másrészt pedig az, hogy egy komplex tevékenységre írnak ki közbeszerzést.

Nyitóképünk illusztráció.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre! Kövesd a Befejezetlen Győrt a TikTokon! Csatlakozz Győr egyetlen szabad fórumához, a 32 ezer tagot számláló Győr összefog csoporthoz!

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs is.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Hialuronsavas feltöltésed újra átgondolhatod a töltőanyag kioldásával

Az orvos-esztétikai kezelések között igen népszerű a hialuronsavas töltés, mely nemcsak az ajkak, hanem az arc más területein is alkalmazható. A beavatkozást követően előfordulhat azonban, hogy valaki nem elégedett az eredménnyel vagy más formára váltana.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek. 

 Dean Bombac nyártól Győri ETOban folytatja

A következő szezonban a férfi csapat is az élvonalban játszik már.

Magánoikrat-hamisítás miatt nyomoznak a Győr-Szol által felvásárolni kívánt cég ügyében

Már gyanúsított is van a Memento temetkezési cégnek a győri önkormányzati vagyonkezelő által tervezett megvásárlása miatt zajló nyomozásban.

Befejeződött a jáki templom helyreállítása

2018 óta a jáki templom helyreállítására több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a Szombathelyi Egyházmegye.

Hogyan előzhető meg a szívférgesség?

A szívférgességet (Dirofilaria immitis) a fertőzött szúnyogok terjesztik, így ha kedvencünket épp egy parazitát hordozó vérszívó csípi meg, sajnos máris átkerülnek a véráramába. A kifejlett férgek pedig a szív- és tüdőerekben súlyos károkat okozva az állat életét is veszélybe sodorják. A legfontosabb tehát a megelőzés, az alábbiakban erről írunk.

Tizennégy év fegyházra ítélt a Szombathelyi Törvényszék egy hajléktalan társait felgyújtó férfit

A férfi 2022. augusztus 15-én egy szombathelyi parkolóban öngyújtóval meggyújtotta a társa lábán lévő gézkötést, amely lángra kapott, és a sértett ruházatára is átterjedt.

Hasznos tanácsok a tavaszi rendrakáshoz

Most már hivatalosan is itt a tavasz, így eljött az ideje az otthonod rendbetételének. Mielőtt azonban belevágnál a takarításba, fókuszálj a rendrakásra, hogy megkönnyítsd a saját dolgodat! Hiszen, mint ahogy a mondás is tartja, rend a lelke mindennek!

Hende Csaba: Aki nem dolgozik ne is egyék!

A Törvényalkotási Bizottság elnöke a családi pótlék emelésének javaslatára nyilvánult meg így.

600 millió forintot fordítanak az Élhető Répcelak projektre

A pénzt a közlekedés és infrastruktúra fejlesztésére fordítják.

Kell-e tudnia egy rendezvényszervezőnek angolul?

Manapság szinte minden munkakörben elvárt az idegennyelv-tudás. Leginkább az angol az, amelyet preferálnak a munkaadók, így jó, ha értünk ezen a nyelven. Különösen fontos ez olyan munkakörökben, ahol gyakori a kommunikáció – így a rendezvényszervezés esetében is.

Kulturális együttműködést kötött Írország magyarországi nagykövetsége, Szombathely és a Leopold Bloom Alapítvány

"Szombathely nagyon hálás James Joyce-nak azért, hogy az Ulyssest megalkotta, és ezzel feltette Szombathelyt a világirodalom könyvesszekrényére" - fogalmazott Horváth Soma, szombathelyi alpolgármester.

Az egri kötődésű Tisza Párt színeiben indulna Magyar Péter az uniós választáson

Volt egri fideszes önkormányzati képviselő alapította a pártot.

Ma megjelenik egy üstökös is a fejünk felett

Meg még egyéb csillagászati nyalánkságok is