Majdnem a teljes városüzemeltetést kiszervezné alvállalkozónak a Győr-Szol

Pintér Bence 2023-06-09 17:55:47
2,2 milliárdos közbeszerzést írt ki a teljes városüzemeltetési üzletágra az önkormányzati cég.

Érdekes közbeszerzési eljárás jelent meg június ötödikén,

amelyből az derül ki, hogy a Győr-Szol városüzemeltetési üzletágának nagy részét alvállalkozónak szervezné ki.

A „Győr Megyei Jogú Város közterület fenntartási tevékenységeinek elvégzése” néven futó eljárásba bekerült az utcasepréstől kezdve a fűnyíráson át a zöldfelület-karbantartásig és -gondozásig minden.

Mindezért 2,26 milliárd forintos keretmegállapodást kötne az önkormányzati cég.

A közbeszerzésre olyan cég jelentkezését várják, amely rendelkezik az elmúlt három évben „legalább mindösszesen 8 000 000 m2 nem burkolt- és/vagy zöld terület karbantartási és/vagy fűnyírási és/vagy kaszálási referenciával”, illetve „legalább mindösszesen 800 km járda és/vagy út és/vagy burkolt területek kézi/gépi tisztítására” vonatkozó referenciával. Ezen felül kell egy csomó gép is annak, aki vállalná a feladatot.

Éppen péntek reggel írtunk cikket arról, hogy nyírta a füvet a Győr-Szol elődje, a Komszol 15 éve saját gépekkel, saját alkalmazottakkal hatékonyabban, mint teszi most azt a Győr-Szol négy alvállalkozóval kiegészülve.

Ugyanitt érdemes megjegyezni, hogy mint ahogy azt ebben a cikkben felvázoltuk, 2007 és 2010 között éppen a több városi cég összeolvadásából létrejött Győr-Szol létrehozása miatt volt vita a friss polgármester Borkai és a Fidesz helyi nagyágyúi (Dézsi Csaba András, Németh Zoltán, Szijjártó Péter, Simon Róbert Balázs, stb.) között.

Ennek az volt a lényege, hogy a fideszes erős emberek azt hangoztatták, hogy az addig különálló városi cégek holdingosítása privatizálás előszobája, ráadásul „holdingba tömörítés átláthatatlan szerkezetet hozna létre”, ezért akadályozták volna Borkai terveit.

A Dézsi vezetésével felálló renitenseket akkor Kövér László félreállította, de nagyon érdekes, hogy mindkét félelem beigazolódni látszik, és amit Borkai elkezdett, azt éppen ellenfele, Dézsi alatt fejezik be. A Győr-Szol létrejöttével valóban egy átláthatatlan szervezet jött létre, amelyet perelni kell azért, hogy alapvető közérdekű adatokat kiadjon, most pedig a gyakorlatban is privatizálják, hiszen a közbeszerzés alapján a városüzemeltetés jelentős részét most már hivatalosan is külső vállalkozóra akarják bízni ahelyett, hogy saját kapacitást építenének a Győr-Szolnál.

Az ügyben tettünk fel további kérdéseket a cégnek, amint kapunk válaszokat, jelentkezünk.

Balla Jenő szerint nincs rendben ez a közbeszerzés

Lapunkat az üggyel kapcsolatban megkereste Balla Jenő független képviselő, aki jelezte: szerinte több szempontból sincs rendben ez a közbeszerzés.

Szerinte leginkább az problémás, hogy a következő ciklusba átnyúló keretszerződést akarnak kötni, mi előre megkötné a következő ciklus városvezetésének kezét,

másrészt pedig az, hogy egy komplex tevékenységre írnak ki közbeszerzést.

Nyitóképünk illusztráció.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre! Kövesd a Befejezetlen Győrt a TikTokon! Csatlakozz Győr egyetlen szabad fórumához, a 32 ezer tagot számláló Győr összefog csoporthoz!

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs is.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.