Drasztikusan visszavághatja a buszhálózatot a Volán Győrben januártól

Pintér Bence 2022-11-28 13:22:00
Akár 40 százalékkal is visszavághatják a tömegközlekedést Győrben, az új Mercedes-buszok egy részét is elvihetik: elszámolási vitája van a cégnek a várossal.

Még november elején mondta Dézsi Csaba András győri polgármester, a GyőrPlusz rádió műsorán, hogy a Volán 4 milliárd forintot kérne a jövő évre a buszhálózat működtetéséért, amit nem tud kifizetni a város, ezért a menetrend változására kell számítani. Azt nem fejtette ki, hogy ez pontosan mit jelent, és hiába kérdeztük erről november végén, a polgármester szó nélkül beült a szolgálati Audiba, és elhajtott.

Nem véletlenül érdeklődtünk erről a témáról,

a buszos körökben terjedő hírek szerint ugyanis drasztikusan visszavághatják a város tömegközlekedését, annak mértéke negyven százalékkal csökkenhet a mostanihoz képest. Hogy ez pontosan mit jelent – vonalak bezárását, járatritkítást, mindkettőt, ha igen, milyen milyen arányban? –, arról egyelőre nincs pontos információ.

A szakmai körökben terjedő információk szerint tervezett intézkedés oka egyrészt az lehet, hogy a város nem akar (és a polgármester szerint nem is tud) négymilliárd forintot fizetni a buszhálózatért, a másik pedig az, hogy az állami cégnek és a városnak elszámolási vitája is van, közel 379 millió forintról nem tudtak megállapodni. Emlékezhetünk, hogy 2020 végén is beszélt arról a polgármester, hogy „pofátlan” számlát nyújtott be a Volán, akkor egymilliárd forintról volt szó. Mindezt azután írta a polgármester, hogy a 2019 őszi kaotikus állapotok után kissé normalizálódott a buszközlekedés a városban: Dézsi kampánya alatt új Mercedes-buszok érkeztek a városba, és a sofőrhiány is mérséklődött.

Most úgy tűnik iparági forrásaink információi alapján, hogy az új Mercedes-buszok majdnem felét is elviheti a városból a Volán, és újra szolgálatba állhatnak a régi Ikarus 280-asok.

Beszámoltunk arról is, hogy szakértők szerint egyébként egyáltalán nem volt pofátlan a Volán számlája, és a cég valójában számára előnytelen feltételekkel kötött szrződést a várossal, ezért valószínűtlen, hogy nem állami cég olcsóbban biztosítana hasonló szolgáltatást a városnak – nem is jelentkezett az idei pályázatra senki más a Volánon kívül. A buszközlekedés várható csökkentése azután érkezik egyébként, hogy Győrben megszüntették nyáron az ingyenes Citybusz-járatot, amely más városokban – mint arról itt beszámoltunk – jól működik.

Tágabban nézve pedig a buszközlekedés visszavágása jelentősen ellene dolgozik annak, hogy normalizálódjon Győr közlekedése: ha nem jár annyi busz sem, mint eddig, még többen ülnek majd autóba – főleg a téli időszakban, amikor a kerékpár sem alternatíva –, még nagyobb dugók lesznek a városban, még kevesebb parkolóhely lesz – amelyek egyébként is jóval drágábbak, mint tavaly ilyenkor –, nem is beszélve azokról, akiknek nincs autója, és fontos lenne nekik a jól működő buszhálózat. Ugyanis a buszos utazások száma harmadával csökkent a covid-időszak alatt a 2019-es 30 millió busszal megtett utazásról 2021-re 20 millióra, de ez meg is látszott aztán az egyre súlyosbodó parkolási gondokon.

Sopronban egyébként már októberben lépett hasonlót a városvezetés, a VEKE értékelése szerint a soproni tömegközlekedést gyakorlatilag „kivégezték”.

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.