Drasztikusan visszavághatja a buszhálózatot a Volán Győrben januártól

Pintér Bence 2022-11-28 13:22:00
Akár 40 százalékkal is visszavághatják a tömegközlekedést Győrben, az új Mercedes-buszok egy részét is elvihetik: elszámolási vitája van a cégnek a várossal.

Még november elején mondta Dézsi Csaba András győri polgármester, a GyőrPlusz rádió műsorán, hogy a Volán 4 milliárd forintot kérne a jövő évre a buszhálózat működtetéséért, amit nem tud kifizetni a város, ezért a menetrend változására kell számítani. Azt nem fejtette ki, hogy ez pontosan mit jelent, és hiába kérdeztük erről november végén, a polgármester szó nélkül beült a szolgálati Audiba, és elhajtott.

Nem véletlenül érdeklődtünk erről a témáról,

a buszos körökben terjedő hírek szerint ugyanis drasztikusan visszavághatják a város tömegközlekedését, annak mértéke negyven százalékkal csökkenhet a mostanihoz képest. Hogy ez pontosan mit jelent – vonalak bezárását, járatritkítást, mindkettőt, ha igen, milyen milyen arányban? –, arról egyelőre nincs pontos információ.

A szakmai körökben terjedő információk szerint tervezett intézkedés oka egyrészt az lehet, hogy a város nem akar (és a polgármester szerint nem is tud) négymilliárd forintot fizetni a buszhálózatért, a másik pedig az, hogy az állami cégnek és a városnak elszámolási vitája is van, közel 379 millió forintról nem tudtak megállapodni. Emlékezhetünk, hogy 2020 végén is beszélt arról a polgármester, hogy „pofátlan” számlát nyújtott be a Volán, akkor egymilliárd forintról volt szó. Mindezt azután írta a polgármester, hogy a 2019 őszi kaotikus állapotok után kissé normalizálódott a buszközlekedés a városban: Dézsi kampánya alatt új Mercedes-buszok érkeztek a városba, és a sofőrhiány is mérséklődött.

Most úgy tűnik iparági forrásaink információi alapján, hogy az új Mercedes-buszok majdnem felét is elviheti a városból a Volán, és újra szolgálatba állhatnak a régi Ikarus 280-asok.

Beszámoltunk arról is, hogy szakértők szerint egyébként egyáltalán nem volt pofátlan a Volán számlája, és a cég valójában számára előnytelen feltételekkel kötött szrződést a várossal, ezért valószínűtlen, hogy nem állami cég olcsóbban biztosítana hasonló szolgáltatást a városnak – nem is jelentkezett az idei pályázatra senki más a Volánon kívül. A buszközlekedés várható csökkentése azután érkezik egyébként, hogy Győrben megszüntették nyáron az ingyenes Citybusz-járatot, amely más városokban – mint arról itt beszámoltunk – jól működik.

Tágabban nézve pedig a buszközlekedés visszavágása jelentősen ellene dolgozik annak, hogy normalizálódjon Győr közlekedése: ha nem jár annyi busz sem, mint eddig, még többen ülnek majd autóba – főleg a téli időszakban, amikor a kerékpár sem alternatíva –, még nagyobb dugók lesznek a városban, még kevesebb parkolóhely lesz – amelyek egyébként is jóval drágábbak, mint tavaly ilyenkor –, nem is beszélve azokról, akiknek nincs autója, és fontos lenne nekik a jól működő buszhálózat. Ugyanis a buszos utazások száma harmadával csökkent a covid-időszak alatt a 2019-es 30 millió busszal megtett utazásról 2021-re 20 millióra, de ez meg is látszott aztán az egyre súlyosbodó parkolási gondokon.

Sopronban egyébként már októberben lépett hasonlót a városvezetés, a VEKE értékelése szerint a soproni tömegközlekedést gyakorlatilag „kivégezték”.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.