Dézsi polgármester: Pofátlan számlát nyújtott be a Volán

Pintér Bence 2020-12-04 11:22:30
A győri polgármester szerint alacsony az iparűzési adó, ezt akarták kompenzálni az építményadó emelésével: megegyeztek az Audival is az emelésről, aztán közbeszólt a kormány. Az élményfürdő 2023 tavaszán lesz kész, a Volán „pofátlan”, egymilliárdos számlát nyújtott be, a magukat orvosnak képzelő vírustagadók pedig szerinte elmehetnek „a büdös francba”.

A vidéki tömegközlekedés működtetésének járványhelyzet miatti problémáiról írt cikket a Magyar Nemzet, amelyben megszólalt Dézsi Csaba András győri polgármester is. A riportból kiderült, hogy a győri buszközlekedést szervező,

állami tulajdonú Volánbusz Zrt. egymilliárd forintos többletszámlát akar benyújtani, ami a polgármester szerint teljesen indokolatlan.

„Ebben a helyzetben, mivel állami cégről van szó, ez még a pofátlanság határait is súrolja” – mondta Dézsi polgármester a kormánypárti lapnak, de további részlet sem itt, sem a Facebook-posztból nem derült ki. Idén normalizálódott Győrben egyébként a buszközlekedés, amiben tavaly ilyenkor a buszpark kiöregedése és a sofőrhiány miatt komoly fennakadások voltak. Azóta két részletben új buszok érkeztek a városba.

A közgyűlés egyébként augusztusban írta ki a pályázatot a buszközlekedés működtetéséről. A pályázatra bármilyen EU-s cég pályázhat, de ez nem jelenti azt, hogy sorban fognak állni az osztrák cégek a lehetőségért: hasonló pályázati folyamatokra rálátó forrásunk szerint a magyar városok általában nagyon kevés mozgásteret hagynak a cégeknek a pályázatokban, magyarul jó szolgáltatást várnak el, de nem akarnak annyi pénzt ráfordítani, mint amennyit kéne. Így a legtöbb piaci szereplőnek nem éri meg ezekre a közszolgáltatásokra pályáznia.

Az aktuális győri pályázati kiírás részleteit nem ismerjük, így még az sem zárható ki, hogy az új városvezetés a korábbinál vonzóbb feltételeket szab, ez esetben a szokásosnál nagyobb lehet az érdeklődés. Azt viszont tudjuk, hogy a polgármester a közgyűlésen elmondta: magasabbak lesznek az elvárások a korábbiaknál.

Ezért terveztek adóemelést Győrben

Csütörtök reggel pedig a Győr Plusz Rádió vendége volt Dézsi Csaba András győri polgármester, ahol beszélt a helyi adókat érintő változásokról is. Elmondta: Győrben alacsony az iparűzési adó kulcsa (1,6 százalék), ez viszont abból a szempontból hátrányos Győrnek, hogy nagyon sok pénzt fizet a város a központi költségvetésbe. Példaként említette, hogy az Audi ugyan 9,6 milliárd forint adót fizet, de abból 7,7 milliárdot jövőre visszafizet a város a költségvetésbe.

Mivel a járvány megviseli a város költségvetését, ezért novemberben a cégek által fizetett építményadó megemelése mellett döntöttek – ezt viszont keresztülhúzta a kormány döntése.

A polgármester elmondta, hogy az emelésről – amelyről korábban mi is hírt adtunk – megegyeztek az Audi vezetőivel is. Azt is elmagyarázta, hogy az emelés ugyan a kormány döntése nyomán elmarad, de a rendeletbe épített lakossági kedvezményeket megtartják. Dézsi Csaba András a jégpálya építése kapcsán elmondta: egyelőre még nem lehet használni, de az a megérzése, hogy lehet majd használni, mire felépül.

Polgármesteri vizit a Győr+ Rádióban - 2020.12.03. by Győr+ Rádió

Dr. Dézsi Csaba András volt a vendégünk, Győr aktualitásairól beszélgettünk - némi zenei kiegészítéssel.

Az is kiderült, hogy 2023 tavaszán lehet majd megnyitni az új élményfürdőt, ami azért lesz ilyen drága a polgármester szerint, mert például egy gátat is kell építeni.

A hibásan átadott Jókai utca is előkerült, ennek kapcsán Dézsi polgármester felidézte, hogy valaki azt írta a Facebookon, hogy egy orvos miért szól bele az útépítők dolgába. „Hát, emberek, azért, mert szart csináltak. Már elnézést, de a hülye is látja, hogy ez rossz” – mondta a polgármester, aki szerint a pocsék munkát akkor sem kell elfogadni, ha eddig az volt a gyakorlat, hogy elfogadják. Szerinte ez felháborító.

A járvány kapcsán kifejtette: a vírustagadó, magukat orvosnak képzelő embereket be kéne vinni egy intenzív osztályra, hogy körbenézhessenek, egyébként meg elmehetnek „a büdös francba”. Szerinte nagy baj, hogy az emberek hisznek ezeknek a figuráknak. Szerinte nagyon fontos, hogy betartsuk a járványügyi szabályokat, és inkább ökölpacsit adjunk, minthogy a könyökünket érintsük össze, mert akkor túl közel kerül az arcunk egymáshoz.

Az adás végén egy idős néni telefonált be, aki azt nehezményezte, hogy az Ifjúság körúton arrébb rakták a szelektívet. A polgármester elmondta, hogy erről a helyi képviselők egyeztettek a lakossággal, és azt is hozzátette, miután kiderült, hogy 150 méterrel van arréb a gyűjtősziget, hogy kardiológusként úgy véli: az idős embereknek is egészséges oda-vissza 300 méterrel többet sétálni.

Szólj hozzá!

Végrehajtást indított a NAV a Szombathelyi Haladás ellen

Egyelőre nem tudni, hogy milyen tartozása van a focicsapatnak, de van, az biztos.

A Volán válasza alapján még egyáltalán nem fix, hogy januárban változatlan marad a menetrend Győrben

Dézsi polgármester szerint változatlan marad a menetrend januártól, a Volán válasza alapján viszont még semmi nem dőlt el.

December 14-én tartják a szombathelyi közmeghallgatást

A városházára várják a felszólalókat.

Újabb hibát találtak a MOL finomítójában

A kormányzati médiában megjelent hírrel már a benzinárstop végére készíthetik fel az embereket.

Még december 4-ig Győrben állomásozik Donáth Anna „igazságkiállítása”

A momentumos EP-képviselő plakátkiállítását a Vásárcsarnok előtt lehet megnézni.

Dobrev Klára és Ungár Péter a két legnépszerűbb ellenzéki politikus

A népszerűségi lista legvégén a Momentum elnöke, Gelencsér Ferenc neve található.

Egy gyerek nevében küldött ízléstelen üzeneteket a fiatal férfi

Az elektronikus naplóba lépett be, az iskola dolgozóinak küldött üzeneteket.

Szabadságvesztés lehet a vége a súlyos környezetszennyezésnek

Egy felnőtt és egy fiatalkorú a vád szerint a Kis-Sorok patakba dobott olyan fémhordókat és műanyag kannákat, melyekben fáradt olaj volt.

Változóan felhős, napos idő várható csütörtökön

Az északkeleti, északi szél csak néhol élénkülhet meg.

Január másodikán sztrájkolnak az autóbuszvezetők

A SZOLIDARITÁS Autóbusz-közlekedési Szakszervezet közleménye.

Eldőlt a kérdés: az Európai Bizottság az uniós pénzek befagyasztását javasolja

Magyarországon elsősorban a korrupció jelent problémát, a 7-es cikk szerint indul eljárás az országgal szemben.

Kiderült, mi lesz a győri úszóbérletekkel

Aki csak a teljes körű újranyitás után használná fel a bérletét, annak semmi teendője nincs.

Kocsis Gergő lett a Szombathelyi Fidelitas elnöke

Tisztújítást tartott a szervezet.

Tóth Miklós a Győri ETO új ügyvezetője

December 1-én, vagyis holnap áll munkába a korábban a Szombathelyi Haladás ügyvezetői feladatát ellátó szakember.

Januárban nem változik a menetrend, tárgyal a város és a Volán

Nincs megegyezés a Volánnal, idénre 1,5 milliárd forintot kérne pluszban a cég, a polgármester még az előző évit sem akarja kifizetni.