Dézsi polgármester: Pofátlan számlát nyújtott be a Volán

Pintér Bence 2020-12-04 11:22:30
A győri polgármester szerint alacsony az iparűzési adó, ezt akarták kompenzálni az építményadó emelésével: megegyeztek az Audival is az emelésről, aztán közbeszólt a kormány. Az élményfürdő 2023 tavaszán lesz kész, a Volán „pofátlan”, egymilliárdos számlát nyújtott be, a magukat orvosnak képzelő vírustagadók pedig szerinte elmehetnek „a büdös francba”.

A vidéki tömegközlekedés működtetésének járványhelyzet miatti problémáiról írt cikket a Magyar Nemzet, amelyben megszólalt Dézsi Csaba András győri polgármester is. A riportból kiderült, hogy a győri buszközlekedést szervező,

állami tulajdonú Volánbusz Zrt. egymilliárd forintos többletszámlát akar benyújtani, ami a polgármester szerint teljesen indokolatlan.

„Ebben a helyzetben, mivel állami cégről van szó, ez még a pofátlanság határait is súrolja” – mondta Dézsi polgármester a kormánypárti lapnak, de további részlet sem itt, sem a Facebook-posztból nem derült ki. Idén normalizálódott Győrben egyébként a buszközlekedés, amiben tavaly ilyenkor a buszpark kiöregedése és a sofőrhiány miatt komoly fennakadások voltak. Azóta két részletben új buszok érkeztek a városba.

A közgyűlés egyébként augusztusban írta ki a pályázatot a buszközlekedés működtetéséről. A pályázatra bármilyen EU-s cég pályázhat, de ez nem jelenti azt, hogy sorban fognak állni az osztrák cégek a lehetőségért: hasonló pályázati folyamatokra rálátó forrásunk szerint a magyar városok általában nagyon kevés mozgásteret hagynak a cégeknek a pályázatokban, magyarul jó szolgáltatást várnak el, de nem akarnak annyi pénzt ráfordítani, mint amennyit kéne. Így a legtöbb piaci szereplőnek nem éri meg ezekre a közszolgáltatásokra pályáznia.

Az aktuális győri pályázati kiírás részleteit nem ismerjük, így még az sem zárható ki, hogy az új városvezetés a korábbinál vonzóbb feltételeket szab, ez esetben a szokásosnál nagyobb lehet az érdeklődés. Azt viszont tudjuk, hogy a polgármester a közgyűlésen elmondta: magasabbak lesznek az elvárások a korábbiaknál.

Ezért terveztek adóemelést Győrben

Csütörtök reggel pedig a Győr Plusz Rádió vendége volt Dézsi Csaba András győri polgármester, ahol beszélt a helyi adókat érintő változásokról is. Elmondta: Győrben alacsony az iparűzési adó kulcsa (1,6 százalék), ez viszont abból a szempontból hátrányos Győrnek, hogy nagyon sok pénzt fizet a város a központi költségvetésbe. Példaként említette, hogy az Audi ugyan 9,6 milliárd forint adót fizet, de abból 7,7 milliárdot jövőre visszafizet a város a költségvetésbe.

Mivel a járvány megviseli a város költségvetését, ezért novemberben a cégek által fizetett építményadó megemelése mellett döntöttek – ezt viszont keresztülhúzta a kormány döntése.

A polgármester elmondta, hogy az emelésről – amelyről korábban mi is hírt adtunk – megegyeztek az Audi vezetőivel is. Azt is elmagyarázta, hogy az emelés ugyan a kormány döntése nyomán elmarad, de a rendeletbe épített lakossági kedvezményeket megtartják. Dézsi Csaba András a jégpálya építése kapcsán elmondta: egyelőre még nem lehet használni, de az a megérzése, hogy lehet majd használni, mire felépül.

Polgármesteri vizit a Győr+ Rádióban - 2020.12.03. by Győr+ Rádió

Dr. Dézsi Csaba András volt a vendégünk, Győr aktualitásairól beszélgettünk - némi zenei kiegészítéssel.

Az is kiderült, hogy 2023 tavaszán lehet majd megnyitni az új élményfürdőt, ami azért lesz ilyen drága a polgármester szerint, mert például egy gátat is kell építeni.

A hibásan átadott Jókai utca is előkerült, ennek kapcsán Dézsi polgármester felidézte, hogy valaki azt írta a Facebookon, hogy egy orvos miért szól bele az útépítők dolgába. „Hát, emberek, azért, mert szart csináltak. Már elnézést, de a hülye is látja, hogy ez rossz” – mondta a polgármester, aki szerint a pocsék munkát akkor sem kell elfogadni, ha eddig az volt a gyakorlat, hogy elfogadják. Szerinte ez felháborító.

A járvány kapcsán kifejtette: a vírustagadó, magukat orvosnak képzelő embereket be kéne vinni egy intenzív osztályra, hogy körbenézhessenek, egyébként meg elmehetnek „a büdös francba”. Szerinte nagy baj, hogy az emberek hisznek ezeknek a figuráknak. Szerinte nagyon fontos, hogy betartsuk a járványügyi szabályokat, és inkább ökölpacsit adjunk, minthogy a könyökünket érintsük össze, mert akkor túl közel kerül az arcunk egymáshoz.

Az adás végén egy idős néni telefonált be, aki azt nehezményezte, hogy az Ifjúság körúton arrébb rakták a szelektívet. A polgármester elmondta, hogy erről a helyi képviselők egyeztettek a lakossággal, és azt is hozzátette, miután kiderült, hogy 150 méterrel van arréb a gyűjtősziget, hogy kardiológusként úgy véli: az idős embereknek is egészséges oda-vissza 300 méterrel többet sétálni.

Szólj hozzá!

Elektromos elosztószekrényt döntött egy autó Győrben

A Tihanyi Árpád út és az Attila utca kereszteződésénél félpályán halad a forgalom.

Minden település maga döntsön, kér-e akkumulátorgyárat a szomszédságába

Az LMP határozati javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek.

Audi: A szakszervezet elfogadta a munkaadó bérajánlatát

17 százalékos alapbéremelésben, illetve egyéb juttatásokban állapodott meg a szakszervezet a céggel.

Tízezer fát ültetnek idén a Településfásítási program részeként

Ezzel tavasszal és ősszel csaknem 450 település zöldülhet.

A Vas Népe volt főszerkesztője lett az Integritás Hatóság kommunikációs vezetője

Mehlhoffer Tamás korábban a Népszabadságnál is dolgozott.

Repült a szombathelyi Szent Márton szobor

Ismét használhatóvá akarják tenni a kutat.

Szabad szemmel is látványos bolygóegyüttállás lesz ma este

Távcső nélkül is szép lesz, de ha akad egy messzelátó, akkor még egyedibb látványban lehet részünk!

45 millió forintos önkormányzati támogatással tervez idén a Sárvári Média Nonprofit Kft.

A helyi újságot, tévét, rádiót, Sárvár weboldalát és hivatalos Facebook-oldalát üzemeltető cég éves működésének több mint a felét közpénzből fedezik.

Egy eladó-pénztáros akár bruttó 495 ezer forintos havi fizetést is kaphat az EcoFamilynél

Infláció feletti, 20%-os béremelést hajtott végre a magyar tulajdonú kiskereskedelmi lánc.

Nem az eltűnt győri villanyszerelő koponyáját találták meg Ausztriában

A vizsgálat után kiderült: egy római kori katona csontjaira bukkantak.

Továbbra is havi nettó 700 ezer forintért igazgatja a Haladás Sportkomplexumot Gál Sándor

További 66 ezer 666 forint béren kívüli juttatás jár az ügyvezetőnek.

„Gyere ide, itt vagyunk 20 prostival” – Schadl György végrehajtóvezér így hívta orgiára a „Gazdáját”

És ez az ember még mindíg a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke, Varga Judit igazságügyminiszter pedig néma az ügyben.

Kitüntetést kapott az életet mentő körmendi rendőrt

Ketten is neki köszönhetik életüket.

Nem fért bele a Győr+ keddi híradójába a hétfői akkumulátorgyár elleni tüntetés

Az óvodások haltelepítése és Gyigyimóka is fontosabb volt a szerkesztőknek, mint az aggódó győriek demonstrációja.

Holnapig lehet észrevételezni a kőszegi Zrínyi Miklós utca átnevezését

A terv szerint az utca visszakapná régi elnevezését, és újra Schey Fülöp nevét viselné.