Dézsi polgármester: Pofátlan számlát nyújtott be a Volán

Pintér Bence 2020-12-04 11:22:30
A győri polgármester szerint alacsony az iparűzési adó, ezt akarták kompenzálni az építményadó emelésével: megegyeztek az Audival is az emelésről, aztán közbeszólt a kormány. Az élményfürdő 2023 tavaszán lesz kész, a Volán „pofátlan”, egymilliárdos számlát nyújtott be, a magukat orvosnak képzelő vírustagadók pedig szerinte elmehetnek „a büdös francba”.

A vidéki tömegközlekedés működtetésének járványhelyzet miatti problémáiról írt cikket a Magyar Nemzet, amelyben megszólalt Dézsi Csaba András győri polgármester is. A riportból kiderült, hogy a győri buszközlekedést szervező,

állami tulajdonú Volánbusz Zrt. egymilliárd forintos többletszámlát akar benyújtani, ami a polgármester szerint teljesen indokolatlan.

„Ebben a helyzetben, mivel állami cégről van szó, ez még a pofátlanság határait is súrolja” – mondta Dézsi polgármester a kormánypárti lapnak, de további részlet sem itt, sem a Facebook-posztból nem derült ki. Idén normalizálódott Győrben egyébként a buszközlekedés, amiben tavaly ilyenkor a buszpark kiöregedése és a sofőrhiány miatt komoly fennakadások voltak. Azóta két részletben új buszok érkeztek a városba.

A közgyűlés egyébként augusztusban írta ki a pályázatot a buszközlekedés működtetéséről. A pályázatra bármilyen EU-s cég pályázhat, de ez nem jelenti azt, hogy sorban fognak állni az osztrák cégek a lehetőségért: hasonló pályázati folyamatokra rálátó forrásunk szerint a magyar városok általában nagyon kevés mozgásteret hagynak a cégeknek a pályázatokban, magyarul jó szolgáltatást várnak el, de nem akarnak annyi pénzt ráfordítani, mint amennyit kéne. Így a legtöbb piaci szereplőnek nem éri meg ezekre a közszolgáltatásokra pályáznia.

Az aktuális győri pályázati kiírás részleteit nem ismerjük, így még az sem zárható ki, hogy az új városvezetés a korábbinál vonzóbb feltételeket szab, ez esetben a szokásosnál nagyobb lehet az érdeklődés. Azt viszont tudjuk, hogy a polgármester a közgyűlésen elmondta: magasabbak lesznek az elvárások a korábbiaknál.

Ezért terveztek adóemelést Győrben

Csütörtök reggel pedig a Győr Plusz Rádió vendége volt Dézsi Csaba András győri polgármester, ahol beszélt a helyi adókat érintő változásokról is. Elmondta: Győrben alacsony az iparűzési adó kulcsa (1,6 százalék), ez viszont abból a szempontból hátrányos Győrnek, hogy nagyon sok pénzt fizet a város a központi költségvetésbe. Példaként említette, hogy az Audi ugyan 9,6 milliárd forint adót fizet, de abból 7,7 milliárdot jövőre visszafizet a város a költségvetésbe.

Mivel a járvány megviseli a város költségvetését, ezért novemberben a cégek által fizetett építményadó megemelése mellett döntöttek – ezt viszont keresztülhúzta a kormány döntése.

A polgármester elmondta, hogy az emelésről – amelyről korábban mi is hírt adtunk – megegyeztek az Audi vezetőivel is. Azt is elmagyarázta, hogy az emelés ugyan a kormány döntése nyomán elmarad, de a rendeletbe épített lakossági kedvezményeket megtartják. Dézsi Csaba András a jégpálya építése kapcsán elmondta: egyelőre még nem lehet használni, de az a megérzése, hogy lehet majd használni, mire felépül.

Polgármesteri vizit a Győr+ Rádióban - 2020.12.03. by Győr+ Rádió

Dr. Dézsi Csaba András volt a vendégünk, Győr aktualitásairól beszélgettünk - némi zenei kiegészítéssel.

Az is kiderült, hogy 2023 tavaszán lehet majd megnyitni az új élményfürdőt, ami azért lesz ilyen drága a polgármester szerint, mert például egy gátat is kell építeni.

A hibásan átadott Jókai utca is előkerült, ennek kapcsán Dézsi polgármester felidézte, hogy valaki azt írta a Facebookon, hogy egy orvos miért szól bele az útépítők dolgába. „Hát, emberek, azért, mert szart csináltak. Már elnézést, de a hülye is látja, hogy ez rossz” – mondta a polgármester, aki szerint a pocsék munkát akkor sem kell elfogadni, ha eddig az volt a gyakorlat, hogy elfogadják. Szerinte ez felháborító.

A járvány kapcsán kifejtette: a vírustagadó, magukat orvosnak képzelő embereket be kéne vinni egy intenzív osztályra, hogy körbenézhessenek, egyébként meg elmehetnek „a büdös francba”. Szerinte nagy baj, hogy az emberek hisznek ezeknek a figuráknak. Szerinte nagyon fontos, hogy betartsuk a járványügyi szabályokat, és inkább ökölpacsit adjunk, minthogy a könyökünket érintsük össze, mert akkor túl közel kerül az arcunk egymáshoz.

Az adás végén egy idős néni telefonált be, aki azt nehezményezte, hogy az Ifjúság körúton arrébb rakták a szelektívet. A polgármester elmondta, hogy erről a helyi képviselők egyeztettek a lakossággal, és azt is hozzátette, miután kiderült, hogy 150 méterrel van arréb a gyűjtősziget, hogy kardiológusként úgy véli: az idős embereknek is egészséges oda-vissza 300 méterrel többet sétálni.

Szólj hozzá!

Most a győri Városháza folyosóján lépett meg Pintér Bence elől a GYHG vezérigazgatója

Legutóbb az irodában bújkálva rendőrt hívott, de most sem vette át a Kúria ítéletét.

Mitől lesz igazán modern egy konyha?

Mindannyian tudjuk, hogy a trendek jönnek és mennek, hogy a lakberendezési stílusok legalább olyan lendületesen változnak, mint az öltözködésben a divat, mégis vágyunk arra, hogy a mi konyhánk is modern legyen.

Nem kapott NB II-es licencet a Haladás

Az NB III-as versenyengedélyben még reménykedik a vezetőség.

A költöztetés árát több feltétel is befolyásolja

A költözés egy több összetevős művelet, melynél a siker sok mindenen múlik. Nem csupán a helyes időzítés, de a megfelelő előkészület, a költöztető cég kiválasztása és a költségek optimalizálása is lényeges elem. Ennek megvalósítása érdekében előzetes tervezésre is szükség van, amelybe beletartozik az árajánlat kérése is. 

Lezárták a gödi Samsung gyár bejáratait

Az LMP politikusai és aktivistái más ellenzéki politikusokkal és aktivistákkal fogtak össze.

A győri Városrendészet vezetője indul a vámosszabadi polgármesteri székért

Dézsi Csaba András polgármester többször beszélt mostanában arról, hogy Győrhöz csatolná a falut, Miletics Mór lehet a trójai falova.

2,3 milliárd forint vesztesége volt 2023-ban a Győr-Szolnak

Megjelent a városüzemeltető cég beszámolója a tavalyi évről.

Öt és fél évet kapott a drogos, ittas győrűjfalui autós ámokfutó

Az autóban senki sem használt biztonsági övet, egy fiatal nő meghalt.

Zsugorodik a Fidesz Szombathelyen?

Egy kis teremben elfért Dömötör Csaba hallgatósága.

Győr nagy részén szúnyogirtás lesz csütörtök éjszaka

Amennyiben az időjárási körülmények engedik.

Mi alapján válassz arcápoló kozmetikumokat?

Sok nagy márka életkor szerint ajánlja az arcápoló készítményeket, így ha most kezded a bőröd ápolását, valószínűleg eszerint választasz, azonban sokkal inkább a bőröd aktuális állapota kellene, hogy meghatározza a rutinodat. 

Hetven tő kendert nevelt a családi ház mellett a vendvidéki településen élő férfi

A vádlott által termesztett növények száma a csekély mennyiség felső határát meghaladta.

Győr volt polgármestere, Balogh József Pintér Bencét támogatja

Vérfrissítésre, fiatalokra van szükség a volt polgármester szerint.

Új köztéri szobra lehet Szombathelynek

Éhen Gyula alakja kerülhet vissza az Éhen Gyula térre.

A szombathelyi Városházán lesz az SZKKA szurkolói ankétja - Frissítve

Teljesen nyilvánosan öntene tiszta vizet a pohárba a városvezetés.

Női karóra a merészebb színek kedvelőinek

Sokan a diszkrét, visszafogott kiegészítőkre esküsznek, míg mások szeretnek kísérletezni és játszani a különféle színekkel vagy anyagokkal. Olykor szívesen nyúlunk egy-egy extravagánsabb darabhoz, mint például egy lenyűgöző zöld női karórához.

Három játékos távozott a Szombathelyi Haladástól

Pálfi Donát a Facebook-on köszönt el a szurkolóktól.

A győri Rómer Házba érkezik a Háromharmad podcast

Élőben veszik fel a 24.hu politikai kibeszélőműsorát.

A charmok mindenki szívébe belopják magukat

Ékszerek terén is elengedhetetlen a megújulás, ennek ellenére léteznek olyan különleges koncepciók, amelyek hosszú éveken át velünk maradnak. Ennek ékes példái a charmok, amelyek töretlen népszerűségnek örvendnek az utóbbi időben. 

Legyen sajtónyilvános a Haladás taggyűlése!

Nyílt levél a Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. tulajdonosaihoz.