Tizenhét új busz jön Győrbe januártól, közben folyamatosan képzik a sofőröket

Pintér Bence 2019-12-04 09:10:00
Ungár Péter kérdezett rá a Volánnál a győri buszhelyzetre, és mint kiderült: a cég dolgozik a kaotikus helyzet megoldásán, novemberben szerintük már stabil votl a buszközlekedés.

Mint arról többször beszámoltunk, idén ősszel kritikussá vált a győri tömegközlekedés helyzete: mint korábban kiderült, Győrben csak szeptember 1. és szeptember 24. között 680 buszjárat maradt ki: a Citybusz volt a legsúlyosabban érintett, de komoly problémák voltak a 9-19-29, a 2-2B, a 14-14B, a 22-es és a 11-11Y járatokon is, amelyek aztán októberre sem enyhültek.

Ungár Péter, az LMP parlamenti képviselője ezért rákérdezett a győri tömegközlekedést szervező Volánbusz Zrt.-nél a konkrét számokra: hány járat maradt ki októberben, és hány sofőr hiányzik a rendszerből?

„A Volánbusz Zrt. kiemelt figyelmet fordít Győr helyi autóbusz-közlekedésének magas színvonalú biztosítására, ezért a közlekedési központok október 1-jei integrációját követően a vezetőség azonnal állapotfelmérést végzett, és számos intézkedést tett” – kezdődik a cég válasza.

A Volánbusz arról írt: felülvizsgálják és korrigálják az autóbusz-vezetők juttatási csomagját, ezen felül pedig 2020. január 1-től átcsoportosítanak Győrbe 17 darab új, korszerű, klímával felszerelt Mercedes-Benz Conecto NG járművet.

„Ezek mindegyike alacsony padlómagasságú, kéttengelyes, városi közlekedésre kialakított autóbusz. A kisgyermekesek, valamint a segítséggel élők utazását a második utasajtónál kihajtható rámpa, illetve a babakocsik és kerekesszék elhelyezésére alkalmas terület segíti. Az autóbuszok műszaki értelemben is a legkorszerűbb technológiát képviselik.” – írják.

A cég közlése szerint az autóbuszok műszaki értelemben is a legkorszerűbb technológiát képviselik. A járművekbe Euro-VI környezetvédelmi besorolású motort, automatikus sebességváltót, és a lassítás közben keletkező mozgási energiát elektromos árammá átalakító, úgynevezett rekuperációs egységet építettek.

Igyekeznek felvenni sofőröket, de nagy a hiány

A cég növelte toborzási aktivitását, és emelt létszámmal indít autóbusz-vezető képzést a térségben.

Az ausztriai munkaerőpiac elszívó hatása miatt Győrben jelenleg 57, míg a környező településeken 36 betöltetlen autóbusz-vezetői munkakört tartanak nyilván.

Az új buszvezetők munkába állásáig átszervezéssel is támogatják a helyi működést, aminek eredményeként már most is 5-10 más megyékből érkező sofőr segíti a zökkenőmentes feladatellátást. 

Novemberre stabilizálódott a buszközlekedés a városban a Volánbusz szerint

A megtett intézkedések október utolsó hetében már látható eredményekkel jártak, november első három hetének adatai szerint pedig stabilizálódott a város autóbuszos közlekedése. Győrben havonta nagyságrendileg 33 700 helyi és 23 300 Győr ellátási területéhez tartozó helyközi járat közlekedik.

Októberben sofőrhiány miatt 1396, buszhiány miatt 48, váratlan – a társaság érdekkörén kívül felmerült okból pedig – 15 járat maradt ki a helyi közlekedésben, míg a helyközi járatok közül ugyanezen okokból 184 járat nem indult el. Ez a helyi közlekedésben 4,5%, a helyköziben pedig 0,8% körüli arányt jelent.

A strukturális átalakítások és a megtett azonnali intézkedések eredményeként viszont november első három hetében a helyi közlekedésben nagyságrendileg 25 200 járatból mindössze 57, a Győrből induló 11.522 helyközi járat közül pedig 30 esetben fordult elő járatkimaradás, ami 0,22% és 0,26%-os arányt  jelent. A novemberi járatkimaradások többsége autóbuszhiány miatt történt, a problémát a fentebb részletezett autóbusz-átcsoportosítás tovább enyhíti.

Szólj hozzá!

Hajtó Péter fideszes képviselő is megosztotta Sik Sándor akkumulátorgyár-ellenes posztját

Már két fideszes képviselő is van Győrben, akik nem támogatják egy akkumulátorgyár építését lakott terület közelében.

Másfél hónapja még azt írták a GyőrPluszon, hogy a szakiskolák felkészültek a gázhelyzetre

A Győri Szakképzési Centrum kancellárja arról beszélt akkor, hogy sok energetikai korszerűsítés volt az iskolákban, és remélik, hogy nem lesz probléma.

Kövér: A tisztességes pedagógusok nem attól teszik függővé a teljesítményüket, hogy mennyit keresnek

Szerinte nem lehet polgári engedetlenkedni és a kormány egyáltalán nem oroszbarát.

Ha a győri Bercsényiben bejön a termálvizes fűtés, nem költöznek az iskolák

A gázon a korábbi fogyasztás 25 százalékát kell megspórolni a centrumhoz tartozó 19 iskola 45 épületében.

Kedd: többórás napsütés felhőátvonulásokkal

Az északnyugati szél nagy területen lesz élénk.

Az LMP is kifejezte a szolidaritását az elbocsátott pedagógusok felé

Felháborító, amit a kölcseys tanárokkal tettek - mondta Kanász-Nagy Máté, a párt parlamenti képviselője.

Elhagyta a 426 forintos árat az euró

Tovább zuhan a magyar fizetőeszköz.

Körbekordonozták a Savaria Szállót

Jó lesz vigyázni, mert eléggé leszűkült az út a Mártírok terén.

Gyerekeket vert meg egy 21 éves fiú egy kapuvári iskola udvarán

Egy év szabadságvesztésre ítélték, melyet három év próbaidőre felfüggesztettek.

Melegszik az idő

Délutánra akár 19 fok is lehet.

Elhunyt Szakcsi Lakatos Béla

A Nemzet Művésze 79. éves volt.

Kilép az MSZP-ből Ujhelyi István

Valami összeragaszthatatlanul eltört - írta a politikus.

LMP: az önkormányzatoknak is biztosítani kell az energiaár-sapkát!

Az zöld párt követeli annak biztosítását, hogy az önkormányzatok is limitált áron vásárolhassák meg az energiát.

423 forint egy euró

Itt állt meg péntek este a magyar fizetőeszköz gyengülése.