Tizenhét új busz jön Győrbe januártól, közben folyamatosan képzik a sofőröket

Pintér Bence 2019-12-04 09:10:00
Ungár Péter kérdezett rá a Volánnál a győri buszhelyzetre, és mint kiderült: a cég dolgozik a kaotikus helyzet megoldásán, novemberben szerintük már stabil votl a buszközlekedés.

Mint arról többször beszámoltunk, idén ősszel kritikussá vált a győri tömegközlekedés helyzete: mint korábban kiderült, Győrben csak szeptember 1. és szeptember 24. között 680 buszjárat maradt ki: a Citybusz volt a legsúlyosabban érintett, de komoly problémák voltak a 9-19-29, a 2-2B, a 14-14B, a 22-es és a 11-11Y járatokon is, amelyek aztán októberre sem enyhültek.

Ungár Péter, az LMP parlamenti képviselője ezért rákérdezett a győri tömegközlekedést szervező Volánbusz Zrt.-nél a konkrét számokra: hány járat maradt ki októberben, és hány sofőr hiányzik a rendszerből?

„A Volánbusz Zrt. kiemelt figyelmet fordít Győr helyi autóbusz-közlekedésének magas színvonalú biztosítására, ezért a közlekedési központok október 1-jei integrációját követően a vezetőség azonnal állapotfelmérést végzett, és számos intézkedést tett” – kezdődik a cég válasza.

A Volánbusz arról írt: felülvizsgálják és korrigálják az autóbusz-vezetők juttatási csomagját, ezen felül pedig 2020. január 1-től átcsoportosítanak Győrbe 17 darab új, korszerű, klímával felszerelt Mercedes-Benz Conecto NG járművet.

„Ezek mindegyike alacsony padlómagasságú, kéttengelyes, városi közlekedésre kialakított autóbusz. A kisgyermekesek, valamint a segítséggel élők utazását a második utasajtónál kihajtható rámpa, illetve a babakocsik és kerekesszék elhelyezésére alkalmas terület segíti. Az autóbuszok műszaki értelemben is a legkorszerűbb technológiát képviselik.” – írják.

A cég közlése szerint az autóbuszok műszaki értelemben is a legkorszerűbb technológiát képviselik. A járművekbe Euro-VI környezetvédelmi besorolású motort, automatikus sebességváltót, és a lassítás közben keletkező mozgási energiát elektromos árammá átalakító, úgynevezett rekuperációs egységet építettek.

Igyekeznek felvenni sofőröket, de nagy a hiány

A cég növelte toborzási aktivitását, és emelt létszámmal indít autóbusz-vezető képzést a térségben.

Az ausztriai munkaerőpiac elszívó hatása miatt Győrben jelenleg 57, míg a környező településeken 36 betöltetlen autóbusz-vezetői munkakört tartanak nyilván.

Az új buszvezetők munkába állásáig átszervezéssel is támogatják a helyi működést, aminek eredményeként már most is 5-10 más megyékből érkező sofőr segíti a zökkenőmentes feladatellátást. 

Novemberre stabilizálódott a buszközlekedés a városban a Volánbusz szerint

A megtett intézkedések október utolsó hetében már látható eredményekkel jártak, november első három hetének adatai szerint pedig stabilizálódott a város autóbuszos közlekedése. Győrben havonta nagyságrendileg 33 700 helyi és 23 300 Győr ellátási területéhez tartozó helyközi járat közlekedik.

Októberben sofőrhiány miatt 1396, buszhiány miatt 48, váratlan – a társaság érdekkörén kívül felmerült okból pedig – 15 járat maradt ki a helyi közlekedésben, míg a helyközi járatok közül ugyanezen okokból 184 járat nem indult el. Ez a helyi közlekedésben 4,5%, a helyköziben pedig 0,8% körüli arányt jelent.

A strukturális átalakítások és a megtett azonnali intézkedések eredményeként viszont november első három hetében a helyi közlekedésben nagyságrendileg 25 200 járatból mindössze 57, a Győrből induló 11.522 helyközi járat közül pedig 30 esetben fordult elő járatkimaradás, ami 0,22% és 0,26%-os arányt  jelent. A novemberi járatkimaradások többsége autóbuszhiány miatt történt, a problémát a fentebb részletezett autóbusz-átcsoportosítás tovább enyhíti.

Szólj hozzá!

Átadja listás helyét Sárváron Gagyi Levente, pedig korábban alpolgármester is lehetett volna

Helyette Kampelné Kozlovszki Marianna kapja a Fidesz-KDNP kompenzációs listás helyét.

OVF: Folytatódik az apadás, a Dunánál és a Rábánál segédkező vízügyesek hazaindulhattak

Győrnél a Duna hatására az apadási tendencia mellett némi emelkedés valószínű a hétvégén, de a vízállások fokozat alatt maradnak.

Pintér Bence szerint egyértelmű a győriek akarata: békét szeretnének

Több interjút is adott a megválasztott győri civil polgármester az utóbbi napokban.

Jelen állás szerint Lenkai Nóra mandátumot kap Szombathelyen

Határozatot hozott a Helyi Választási Bizottság.

Bekamuzták, hogy a nő vezette a balesetet okozó autót Szombathelyen, ráfáztak

Ittasan villanyoszlopnak ment, megpróbálta kivágni magát.

Újraszámolják Győrben a szavazatokat

A Területi Választási Bizottság helyt adott Dézsi Csaba András beadványának.

Haladás: Reális esély a megyei 1. osztályra van

Taggyűlést tartottak a csapatot üzemeltető Kft.-nél.

Ezek a kültéri párnák passzolnak egy modern teraszhoz

Egy hosszú nap után mindenkinek jólesik, amikor egy kényelmes és puhán párnázott kerti kanapén ejtőzik a családdal, a barátokkal.

Ötmillió forint gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász a vihar sújtotta településeket

Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes, Pornóapáti, Szentpéterfa részesül az adományból. Várják a további felajánlásokat.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.