Tizenhét új busz jön Győrbe januártól, közben folyamatosan képzik a sofőröket

Pintér Bence 2019-12-04 09:10:00
Ungár Péter kérdezett rá a Volánnál a győri buszhelyzetre, és mint kiderült: a cég dolgozik a kaotikus helyzet megoldásán, novemberben szerintük már stabil votl a buszközlekedés.

Mint arról többször beszámoltunk, idén ősszel kritikussá vált a győri tömegközlekedés helyzete: mint korábban kiderült, Győrben csak szeptember 1. és szeptember 24. között 680 buszjárat maradt ki: a Citybusz volt a legsúlyosabban érintett, de komoly problémák voltak a 9-19-29, a 2-2B, a 14-14B, a 22-es és a 11-11Y járatokon is, amelyek aztán októberre sem enyhültek.

Ungár Péter, az LMP parlamenti képviselője ezért rákérdezett a győri tömegközlekedést szervező Volánbusz Zrt.-nél a konkrét számokra: hány járat maradt ki októberben, és hány sofőr hiányzik a rendszerből?

„A Volánbusz Zrt. kiemelt figyelmet fordít Győr helyi autóbusz-közlekedésének magas színvonalú biztosítására, ezért a közlekedési központok október 1-jei integrációját követően a vezetőség azonnal állapotfelmérést végzett, és számos intézkedést tett” – kezdődik a cég válasza.

A Volánbusz arról írt: felülvizsgálják és korrigálják az autóbusz-vezetők juttatási csomagját, ezen felül pedig 2020. január 1-től átcsoportosítanak Győrbe 17 darab új, korszerű, klímával felszerelt Mercedes-Benz Conecto NG járművet.

„Ezek mindegyike alacsony padlómagasságú, kéttengelyes, városi közlekedésre kialakított autóbusz. A kisgyermekesek, valamint a segítséggel élők utazását a második utasajtónál kihajtható rámpa, illetve a babakocsik és kerekesszék elhelyezésére alkalmas terület segíti. Az autóbuszok műszaki értelemben is a legkorszerűbb technológiát képviselik.” – írják.

A cég közlése szerint az autóbuszok műszaki értelemben is a legkorszerűbb technológiát képviselik. A járművekbe Euro-VI környezetvédelmi besorolású motort, automatikus sebességváltót, és a lassítás közben keletkező mozgási energiát elektromos árammá átalakító, úgynevezett rekuperációs egységet építettek.

Igyekeznek felvenni sofőröket, de nagy a hiány

A cég növelte toborzási aktivitását, és emelt létszámmal indít autóbusz-vezető képzést a térségben.

Az ausztriai munkaerőpiac elszívó hatása miatt Győrben jelenleg 57, míg a környező településeken 36 betöltetlen autóbusz-vezetői munkakört tartanak nyilván.

Az új buszvezetők munkába állásáig átszervezéssel is támogatják a helyi működést, aminek eredményeként már most is 5-10 más megyékből érkező sofőr segíti a zökkenőmentes feladatellátást. 

Novemberre stabilizálódott a buszközlekedés a városban a Volánbusz szerint

A megtett intézkedések október utolsó hetében már látható eredményekkel jártak, november első három hetének adatai szerint pedig stabilizálódott a város autóbuszos közlekedése. Győrben havonta nagyságrendileg 33 700 helyi és 23 300 Győr ellátási területéhez tartozó helyközi járat közlekedik.

Októberben sofőrhiány miatt 1396, buszhiány miatt 48, váratlan – a társaság érdekkörén kívül felmerült okból pedig – 15 járat maradt ki a helyi közlekedésben, míg a helyközi járatok közül ugyanezen okokból 184 járat nem indult el. Ez a helyi közlekedésben 4,5%, a helyköziben pedig 0,8% körüli arányt jelent.

A strukturális átalakítások és a megtett azonnali intézkedések eredményeként viszont november első három hetében a helyi közlekedésben nagyságrendileg 25 200 járatból mindössze 57, a Győrből induló 11.522 helyközi járat közül pedig 30 esetben fordult elő járatkimaradás, ami 0,22% és 0,26%-os arányt  jelent. A novemberi járatkimaradások többsége autóbuszhiány miatt történt, a problémát a fentebb részletezett autóbusz-átcsoportosítás tovább enyhíti.

Szólj hozzá!

Karambol történt Kemeneshőgyész és Kemenesmagasi között

Az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárták.

Megverte az ETO a Tiszakécskét

Az ETO Parkban ezer néző előtt látták vendégül a győriek a tiszakécskei csapatot.

Vasárnaponként újabb emeletes vonat közlekedik a Balaton déli partján

A Jégmadár és a Napfürdő mellett a Panoráma már a harmadik ilyen motorvonat.

Bővelkedett ez a nap a megrázó, drámai sportpillanatokban

Disszidálni készülő belorusz sportcsillag Tokióban, tömeges ütközés a Hungaroringen és Kozák Luca könnyei.

Esteban Ocon nyerte a Magyar Nagydíjat

Az Alpine francia versenyzője lett a győztes a Hungaroringen.

Elmarad Szombathelyen a Roma Zene Napja

Az időjárás miatt döntöttek így a szervezők.

Hazahurcolnák Tokióból az edzőjére panaszkodó belorusz sportolót

Krystsina Tsimanouskaya a hírek szerint Ausztriától próbál menedékjogot kérni.

Tömeges ütközés miatt megszakították a Forma 1-et

Fotó a mogyoródi Hungaroringen történt balesetről lentebb.

Burgenlandot alaposan végigverte a jég

Jelentős károkat okozott a mezőgazdaságban és a tűzoltóknak is sok munkát adott a tegnap délutáni jégverés és az éjszakai zivatar Észak- és Közép-Burgenlandban.

Szalagkorlátnak ütközött egy autószállító tréler az M1-esen Ikrénynél

A baleset a sztráda Budapest felé vezető oldalán történt, a 128-as és a 129-es kilométerszelvény között.

Másodfokú riasztásokat adtak ki zivatarveszély miatt Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is

Az érintett területeken a következő órákban viharos széllel, jégesővel, rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadékkal kísért zivatarok várhatók. Ha lehet, ne parkoljunk fák alá.

Hamilton megérkezett a Forma 1-re, CÖF-ös ellentüntetők egyelőre nem várták

Az autóversenyzőt nemrég egyenesen Varga Judit oktatta ki a homofób törvényről alkotott véleménye miatt.

Berecz Zsombor a második helyen jutott az éremfutamba Tokióban

A Finndingiben szereplő vitorlázó a második helyen bejutott az éremfutamba vasárnap a tokiói olimpián, így kedden a dobogóért szállhat vízre.

Kikapott a kínaiaktól a női vízilabda-válogatott

A magyar női válogatott 11-9-es vereséget szenvedett a kínai csapattól a tokiói olimpia női vízilabdatornáján, a csoportküzdelmek vasárnapi záró játéknapján.

Gyurátz Réka kiesett a selejtezőben a tokiói olimpián

A 2013-ban ifjúsági világbajnok szombathelyi kalapácsvető két érvénytelen kísérlet után harmadikra 66,48 métert ért el, ezzel a 26. helyen végzett.

A 69-est is kihúzták az ötöslottón

Meg még négy kevésbé izgalmas számot.

Már nem nagyon lehet eladni a lityi-lötyi kávékat

Inkább kevesebb kávét iszunk, de a jobb minőségűt keressük.

van még itt cikk a témában:

Döntetlennel nyitott a Gyirmót az MTK ellen az NB I-ben

Rakoncátlankodó reflektorok színesítették a mérkőzést.

Győrben 13 új zöldautóbusz állhat forgalomba

A Volánbusz összesen száz darab új ilyen busz beszerzésére nyert el támogatást.