A buszos utazások számának csökkenése is magyarázza, miért lett hirtelen kevés a parkolóhely Győrben

Pintér Bence 2022-04-27 12:35:11
A covid alatt jelentősen, harmadával csökkent a buszos utazások száma.

Az elmúlt évben az egyik legfontosabb problémává emelte Győrben a parkolási gondokat a városvezetés: tavaly a bérletárak titokban végrehajtott emelésével, illetve a szintén titokban kiterjesztett fizetős parkolással igyekeztek úrrá lenni a helyzeten, idén pedig a kisteherautók parkolása, illetve a kisebb parkolók telepítése került terítékre, első körben Marcalvárosban, ahol zöldterületeken, illetve egy focipálya helyén lehetne elhelyezni új, murvás parkolókat.

Ahogy azonban arról már többször írtunk, a parkolóépítés lehet, hogy csak tovább gerjeszti az autók számát, és érdemes lenne egyéb, a hangsúlyt a közösségi közlekedés megerősítésére helyező megoldásokban gondolkodni. Tehát az autóbusz-hálózat visszavágása helyett a tömegközlekedés megerősítésére, illetve a kerákpárutak fejlesztésére is pénzt költeni.

Ezt csak megerősíti az adat, amelyet kérdésünkre a győri tömegközlekedést szolgáltató, állami tulajdonú Volánbusz árult el:

mint kiderült, amíg 2019-ben még 31 millió, addig 2020-ban 21 millió, 2021-ben pedig 20 millió helyi autóbuszos utazást regisztráltak Győrben, beleértve ebbe az ingyenesen utazó nyugdíjasokat, illetve az ingyenes Citybuszt is.

Ez azt jelenti, hogy két év alatt 10 millió utazást máshogy oldottak meg a győriek: persze lehet, hogy minden ilyen utazást gyaloglással, vagy kerékpározással váltottak ki, de a parkolási probléma erősödése inkább azt jelzi, hogy sokan ültek inkább autóba, vásároltak mondjuk még egy autót az addig buszos utazások kiváltására.

A parkolási probléma megoldásához tehát fontos lenne, hogy az autóbuszos utazások számát újra a 30 millió felé közelítse a város.

Szólj hozzá!

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.