Körülnéztünk, hol és hogyan működik még a megszüntetett győri Citybuszhoz hasonló díjmentes járat

Papp László Tamás 2022-06-16 18:30:00
A Győrhöz viszonyítva kevésbé gazdagabb Baján és Hatvanban is van ilyen.

Korábban az Ugytudjuk többször is foglalkozott a térítésmentesen használható győri Citybusszal, illetve annak megszüntetésével. (Cikkünk, illetve publicisztikánk is volt a témában.) Valamint készítettünk egy összeállítást is, hol van még ilyen típusú buszközlekedés. 

Több városban is jól működik a győri önkormányzat által megszüntetett Citybuszhoz hasonló ingyenes járat

Korábban az Ugytudjuk többször is foglalkozott a térítésmentesen használható győri Citybusszal, illetve annak megszüntetésével. ( Cikkünk, illetve publicisztikánk is volt a témában.) Tavaly augusztusban értesültünk arról, hogy a győri városvezetés meg akarja szüntetni az ingyenes belvárosi Citybusz-járatot.

Ezt folytatva rákérdeztünk arra is, mik a konkrét tapasztalatok, mennyire népszerűek ezek a járatok. Mint előző cikkünkben leírtuk, a Győrhöz hasonlóan jobb módú Budaörsön, illetve a kevésbé gazdag Baján van ilyen szolgáltatás. Illetve, mint arra a cikk megjelenése után egy olvasónk felhívta a figyelmünket, a szintén nem a legmódosabb települések közé tartozó Hatvanban is.  Ahol, mint azt a hatvani önkormányzattól megtudhattuk, a díjmentes közlekedés hat helyi járatot érint.

„A hatvaniak több észrevételt tettek a járatok időpontjai és a sűrűsége kapcsán, ezeket többségében a szolgáltatóval egyeztetve módosítottuk” – mondták el, hozzátéve azt is: 

A tapasztalatok alapján több utas használja a helyi járatokat az ingyenesség bevezetése óta.

Pontos adatokat a szolgáltató felmérése után tudunk közölni” – mondták, arról is szólva: „Jelenleg nem tervezzük a járatok sűrítését. Pályázati forrásból szeretnénk elektromos buszokat beszerezni.

Érdeklődtünk arról is, mennyi lett a jegybevétel kiesése miatti többletkiadása a hatvani önkormányzatnak. „A Volán tájékoztatása szerint a 2021. évben a közszolgáltatónak 14,5 millió forint bevétele volt lakossági jegy- és bérlet értékesítéséből. Az ingyenesség bevezetése óta ezt az összeget vállalta magára az önkormányzat” – válaszolták.

Azt is megtudtuk: Hatvanban a helyi tömegközlekedési járatokon regisztrációs jegyet nem kell váltani. (Ez Baján volt probléma, mint az korábbi cikkünkből kiderül.)  Az is lényeges kérdés, hogy a közösségi közlekedés térítésmentessé váltása csökkenti-e az autóhasználatot. A válasz Hatvan tekintetében egyelőre nemleges: „A helyi tömegközlekedés ingyenessé tételével az autóforgalom csökkenését nem tapasztaltuk” – felelték.

Hasonlóról számoltak be a korábbi riportban már említett Budaörs önkormányzata részéről is. Az előzményekről Ács Annamária, az önkormányzat sajtófőnöke elmondta: „A 288-as és 289-es buszjáratokat a bevezetésük óta díjmentesen használhatják az utasok. Az 1. számú Általános Iskola Hársfa utcába költözésekor döntött az önkormányzat egy olyan ingyenes buszjárat bevezetéséről, ami a két iskola – a régi és az új épület – között közlekedik, ezzel segítve a gyerekek eljutását az új iskolához. A projekt nagyon közkedvelt volt, ezért az egész városra kiterjesztette az önkormányzat.” Hozzátéve: A buszjáratok bevezetése óta tapasztalható, hogy aktívan használják a gyerekek az iskolába járáshoz a járatokat.”

A 288-as járat, ezúttal egy téli napon.

Fotó: Budaörs önkormányzata

Az okokról is beszélve, hogy miért nem csökkenti jelentősen az egyéni közlekedést náluk az ilyenfajta tömegközlekedés. „Budaörsön jelentős az autóforgalom, így tömeges hatásként nem fogható fel, hogy az ingyenes buszjárat kiváltja az autós közlekedést. Nem csak az itt élők, hanem a környező településeken lakók is parkolnak Budaörsön.

Ezt nem a helyi közlekedés, hanem helyközi közlekedés tudná megoldani

– mutattak rá. A költségekről azt írva: „Az ingyenes buszjárat Budaörs költségvetésében szerepel: 200 millió forintot biztosít erre az önkormányzat, a pályázati úton kiválasztott HOMM Kft. részére” – hangzott a budaörsi önkormányzat válasza.

Kíváncsiak voltunk a győri régióval szomszédos megye, azon belül a vasi megyeszékhely ezzel kapcsolatos esetleges terveire, illetve tapasztalaira is. Hogy volt, illetve van-e náluk hasonló szolgáltatás, netán terveznek-e ilyet a jövőben?

Szombathely város területén a közösségi közlekedési szolgáltatás teljes körű, díjmentes igénybevételére a múltban sem volt lehetőség. A díjmentes utazás feltételeiről, a jogosultak köréről a Szolgáltató honlapján megtalálható Üzletszabályzat tartalmaz rendelkezéseket. Az Önkormányzat a szolgáltatás működtetéséhez a Közszolgáltatási Szerződésben meghatározott mértékű ellentételezést fizet, az általános díjmentesség bevezetése ezen ellentételezés mértékét jelentősen növelné, amit város elvonásokkal sújtott gazdasági helyzete jelenleg nem tesz lehetővé

– válaszolta a szombathelyi önkormányzat. A szolgáltató Blaguss Agora ehhez hozzáfűzte:  

A jegyek/bérletek árában emelés 9 éve nem volt

(a jelenlegi díjszabást Szombathely 2012. novemberi Közgyűlésén fogadták el).

A jelenlegi jegy- és bérletárak itt elérhetőek, melyből látszik, hogy Szombathelyen jelenleg a kedvezmények többek között a jegytömbre és kedvezményes jegyre is vonatkoznak

– fogalmaz a szolgáltató.

A győri Citybusz ügyében természetesen a legilletékesebbet, a győri önkormányzatot kerestük meg az alábbi kérdésekkel:

- Mennyibe került a Citybusz (vagyis a térítésmentes járat) üzemeltetése a győri önkormányzatnak?

- Vagyis mennyi pénzt takarított meg a város megszüntetésével?

- Milyen visszhangja volt a lakosság körében a megszüntetésnek, volna-e igény a jövőben egy Citybusz-típusú térítésmentes buszjárat működtetésére

Válasz nem jött, de a mégis befutna, közölni fogjuk.

Címlapkép: Pixabay

Tízéves rekordot is megdönthetnek az idei viharkárok

A biztosítók adatai szerint csak júniusban 2, 2 milliárd forint kár keletkezett.

Feloldották a forgalomkorlátozást Lébénynél

Teherautó borult fel, ezért volt sávlezárás.

Zivatar és napsütés is lesz

Erős széllökések lehetnek.

Kiengedték az előzetesből Fekete Dávidot

A vád szerint az egykori győri énekes több mint 320 millió forint kárt okozott 21 bűncselekménnyel, ugyanakkor a bíróság szerint elég, ha otthon marad, amíg a nyomoznak az ügyben.

Jóváhagyták: bevezetik az eurót – Horvátországban

Az árakat szeptembertől kunában és euróban is ki kell majd írni, a kettős kijelzés pedig egészen 2023 végéig marad.

Nem kért az ellátásból, inkább megharapta a mentőst

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy 30 éves férfi ellen, aki megharapta az ellátására érkező mentőautó sofőrjét.

Elfogták a július 4-i ünnepségen feltehetően lövöldöző amerikai férfit

Az eddig ismert tények szerint hatan meghaltak, harmincan megsebesültek a támadásban a Chicago-hoz közeli Highland Parkban, Illinois államban.

Zápor, zivatar, élénk szél lesz a Dunántúlon kedden

Délelőtt leginkább a Dunántúlon, majd délután, este már egyre több helyen fordulnak elő záporok, zivatarok.

Dézsi Csaba Andrásnak sem tetszik a vármegyék és főispánok ötlete

Győr fideszes polgármestere nem tartja jó elképzelésnek a javaslatot.

A Kúria szerint jogszerű volt a januári pedagógussztrájk

A tanárok Strasbourgig is hajlandóak elmenni.

Ötven százalékos áremelés várható a győri uszodákban

Az energiaköltségek a tavalyi hétszeresére nőttek.