Az ultramodern vásárcsarnok ígéret maradt, de más építkezésekbe is beletört a bukott szombathelyi fideszes vezetés bicskája

Farkas Bazsi 2019-11-27 09:50:00
Ígéret volt bőven a tavalyi választás előtt, hogy mi mindent fog hamarosan kapni a város. Lássuk, mi lett belőle.

Élő zölddel fedett tető, kinyitható oldalfalak, színpad, 21. századi megjelenés és energetika - ezt ígérte a szombathelyi fideszes városvezetés, amikor szóba került a Vásárcsarnok, vagy ahogy a szombathelyiek nevezik, “A piac” felújítása. A terveket 2017 márciusában tárgyalta és hagyta jóvá a közgyűlés. A fidesz-közeli Frisss.hu pedig rövid időn belül arról írt, hogy 2019. március 31-re át is adják majd a felújított épületet. Most, novemberben még mindig nem lehet tudni, hogy vajon nekiállnak-e egyáltalán valaha a beruházásának - írja összefoglaló cikkében az Átlátszó

Kicsit megszaladt Lőrinc ceruzája

A felújításra nettó 1 milliárd 200 millió forintot kapott Szombathely az Európai Uniótól. A közgyűlési döntés után ki is írták a közbeszerzési tendert, amin egyetlen pályázó indult el. Nem más, mint a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV Zrt.


Az építőipari cég 800 millió forinttal drágább árajánlatot adott annál, mint amennyi pénz a projekt rendelkezésére áll. A közbeszerzést eredménytelennek nyilvánították, és a testület amellett döntött, hogy csökkentett műszaki tartalommal új terveket készít, és új közbeszerzést ír ki.
Ez az első eredménytelen közbeszerzés megmutatta, hogy milyen árakkal operál most az építőipar. A városvezetők ehhez képest mégsem olyan terveket készítettek, amik belefértek volna a büdzsébe. Hiszen második körben éppen ugyanígy jártak: a lebutított tervek közbeszerzési eljárása is eredménytelen lett.


Ezúttal 300 millió forinttal volt drágább a költségvetéshez képest a legolcsóbb ajánlat. Hogy mi lesz a piaccal, egyelőre nem tudni.
Horváth Attila (Éljen Szombathely) alpolgármester egy nyilatkozatában azt mondta, hogy:


“Első sorban azt fogjuk megvizsgálni, hogy mennyi pénzt költött el az előző szombathelyi városvezetés az adóforintokból olyan tervekre, amikből aztán semmi sem valósult meg. Másodikra azt tudom mondani, hogy a piac felújítását nem engedtük el, de az látszik, hogy ez ebben a formában nem valósulhat meg. További műszakitartalom-csökkentést már nem bír el a felújítás (...). Megkereshetnénk annak a megoldását is, hogy saját költségvetésből hogyan pótoljunk ki 300 millió forintot. Ez azonban rengeteg pénz, nem kívánjuk a szombathelyiekkel kifizettetni. Egy másik megoldás az lehet, hogy megvizsgáljuk, hogy ezt az uniós pénzt hogyan tudjuk esetleg másra fordítani a városban, a Vásárcsarnokra pedig máshonnan megpróbálunk pénzt szerezni”.

Érdemes egyébként végignézni Hende Csaba (Fidesz-KDNP) a térség országgyűlési képviselője Facebook-oldalát. Hende a tavaly áprilisi országgyűlési választások előtt komoly ígéret-cunamival árasztotta el a közösségi médiát. Csakhogy számos esetben nem lett semmi a belengetett beruházásokból.


Hende a piacról például úgy ír, hogy 2019. szeptember 30-ra készül el. De, ahogy azt már fentebb is írtuk, nem, hogy nem készült el, de még hozzá sem láttak.

Nem csak késik, de gagyi lett a sportcentrum


Szintén Európai Uniós pénzből épült meg Szombathelyen, a volt REMIX gyár épületének újrahasznosításával a Vívóakadémia, az Asztalitenisz Centrum és a Cserkészház. Erre 750 millió forintot adott Brüsszel. Hende szerint 2019. április 30-án vágták volna a szalagot. Az épületek azonban még mindig nincsenek átadva.


Úgy tudjuk, hogy a kivitelezés csúszott meg, sok esetben a sportági előírásoknak nem megfelelően építették meg a létesítményeket. Az asztaliteniszeseknél például nem volt egyenletes fényerő a teremben, így pedig meccsekre alkalmatlan lett a pálya. A pótmunkák jelenleg is folynak, hogy mire lesz használható a három épület, egyelőre rejtély.


A Modern Városok Programban a kormánnyal karöltve 80-90 milliárd forintnyi fejlesztést ígértek 2022-ig. Többek között elkerülő utat, a városi körgyűrű teljessé tételét, a Gothard-kastély felújítását, a városi fedett uszoda családi wellnessrészleggel bővítését, a Romkert és a Szombathelyi Képtár felújítását, fedett teniszcentrumot, és a buszpályaudvar átköltöztetését a vasútállomáshoz.
A Gothard-kastély mizériájáról korábban írtunk:

A kastély felújításához olyan terveket készítettek, amit 3 milliárd 315 millió 364 ezer  649 forintból lehetne megépíteni. Egyelőre még szó sincs arról, hogy lesz-e rá pénz és egyáltalán ki és mikor ad erre forrást. 


2022-ig ígérték az elkerülő teljessé tételét. Még csak a tervek sincsenek meg.


A városi fedett uszoda családi wellnessrészleggel bővítésére 5 milliárd 650 millió forint kellene. Úgy látszik, hogy ígérni könnyebb volt, mint a pénzt előkeríteni, mivel legutóbb Rétvári Bence (Fidesz-KDNP) államtitkár egy írásbeli kérdésre válaszolva azt írta:

“Tekintettel arra, hogy az új komplexum tervezésére és kivitelezésére irányuló közbeszerzési eljárás még nem került kiírásra, jelenleg nem prognosztizálható pontosan a fejlesztés megvalósulásának időpontja. A fejlesztés teljes forrásigénye is csak a közbeszerzési eljárást követően határozható meg."


Aztán ott van a teniszcentrum. Erről szintén írtunk már a lap. Fedettnek nem lett fedett, viszont a közpénzen helyrehozott pályákat egy magánklub használja.


A buszpályaudvar átköltöztetése a vasútállomáshoz úgyszintén megoldhatatlan feladat elé állította a megbukott fideszes városvezetést. Két ciklus alatt, 9 évig nem voltak képesek vele megbirkózni, pedig a korábbi balos önkormányzat terveket hagyott rájuk.


2020. március 31-ig kellene végezni a Képtár felújításával. Ennek idén októberben álltak neki. Szoros lesz a határidő, kétséges, hogy sikerül-e időben végezni.

Tepsivel védik az eső elől a római kori mozaikot

Van olyan beruházás is, ami egészen biztosan sosem fog elkészülni a kitervelt formában. Ez pedig a Romkert új védő-épületének megépítése.
Közép-Európa egyik legnagyobb, összefüggően megmaradt római császári helytartói mozaikja található Szombathelyen. Jó ideig eredeti helyén, a Romkertben volt látható a mozaik, amit egy épület védett az időjárástól.


Az épület azonban elavult, beázott, így grandiózus terveket készített az önkormányzat, és pénzt is kapott rá, igen az Uniótól. 1 milliárd 200 millió forintot. A tervek elkészültek, csak éppen egy dolgot nem vettek számításba a városvezetők. Azt, hogy a beruházásra az egyháznak is áment kellett volna mondania, mivel a terület az övék. A terveket pedig már csak akkor egyeztették a püspökséggel, amikor azok elkészültek.
A beépítendő terület egyik oldalán a szombathelyi székesegyház, a másik oldalon az egyházmegyei kollégium található. Az egyházmegye pedig azzal indokolt, hogy az új épület jellegében nem illeszkedne e másik kettő mellé. Ráadásul az új védő-épületből be lehetne látni a kollégiumi szobák ablakain. Így ebből sem lett semmi.


A római kori mozaik pedig azóta is egy tepsiben van, ami Hende Csaba szerint nem is akkora tragédia

Szólj hozzá!

Közös ellenzék: Ha a Fidesz marad hatalmon, védtelenek maradunk a klímaválsággal szemben

A cafeteria rendszer részévé akarják tenni a közösségi közlekedési bérletek vásárlását.

Tavaly év vége óta nem elérhetőek a Győrben Közlekedünk videói - vajon miért?

Megkérdezték erről az oldal üzemeltetőit, válaszuk lentebb.

18 éves győri zenész nyert támogatást a MOL közhasznú alapítványától

Molnár Imola kilencévesen kezdett fuvolázni, több hazai és nemzetközi versenyen szerepelt sikerrel, fellépett a Győri Filharmonikusokkal is.

A szombathelyi nevelésű Schäfer András a Bundesligába igazolhat

Sajtóhírek szerint közel áll a klubváltáshoz 2021. Magyar Aranylabdása.

Gyulay Zsolt vagy Hajdu Balázs lehet a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke

Ketten pályáztak Kulcsár Krisztián megüresedő pozíciójára.

Koczka és Molnár is támogatja Czeglédy javaslatát

Eddig úgy néz ki, hogy a fideszeseken kívül a többi szombathelyi képviselő a kézilabdások megsegítéséért fog gombot nyomni.

Síbalesetben meghalt Gaspard Ulliel francia színész

37 éves művész többször is elnyerte a francia filmesek legfontosabb díját, a Césart.

Meghalt az autó sofőrje a rátóti vonatbalesetben

Olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette.

Két autó ütközött össze a 86-os főúton, Szombathely belterületén

Az érintett szakaszon félpályán halad a forgalom.

Éljen Szombathely: Legyen saját csarnoka Szombathely kézilabdacsapatának!

SZKKA közérdekből kapjon a várostól ingyenes használatba önkormányzati telket - javasolja a frakció.

Februártól változik a szelektív hulladékszállítás Sárváron

Több utcában is oda kell majd figyelni, hogy jó napon kerüljenek ki a kukák.

Elkapta a koronavírust Márki-Zay Péter

A politikus karanténba vonul. Minden programját lemondta.

Czeglédy: Szükség van a kézicsarnokra Szombathelyen!

A képviselő indítványozni fogja, hogy a város ingyen adjon telket egy új sportcsarnok építéséhez Szombathelyen.

Mocskos milliók: még Schadl sofőrje is „hármas" csomagokat állított össze Völnernek

A fideszes képviselő ügyének két gyanúsítottja egyáltalán nem figyelt arra, hogy óvatosan egyeztessenek egymással.

Nem kaptak tájékoztatást az orvosok a negyedik oltással kapcsolatban

A kormányzati propaganda ellenére az oltópontok többsége nem olt negyedszerre, inkább kivárnak.