Az elmúlt 9 évben nem sok minden történt turisztikai szempontból Szombathelyen, DE a Fidesz éppen most mutatná meg nagyon, hogy mit is kell a területtel csinálni

Farkas Bazsi 2019-09-18 20:15:00
1,5 éve tepsiben fekvő római mozaik, a 4 éve meg nem épülő családi wellness és 14 éve gazdátlanul álló Nagyszálló.

Turisztikai témájú sajtótájékoztatót tartott szerda délután a Fidesz Szombathelyen. Csak úgy pörögtek a statisztikai adatok a növekvő vendégéjszakákról, GDP-hozadékokról, meg a világot bepörgető nemzetközi utazásokról. De, nehogy túl távoli vidékekre kalandozzunk, inkább maradjunk csak Szombathelyen.

A város turisztikai fejlesztései kerültek szóba, ami meglehetősen érdekes volt, ugyanis turisztikai fejlesztésként út- és járdafelújítás, a Nagyszálló-ügye és új szálloda építése került szóba.

A Nagyszálló 14 éve áll üresen. Az elmúlt 9 évben semmit sem tett vele a fideszes városvezetés. Még három hónapja sincs, hogy maga Kövér László, fideszes országgyűlési házelnök utasította vissza azt a kérdést, hogy miként tudna a kormány segíteni abban, hogy az épület visszakapja régi állapotát. Kövér akkor azt hangsúlyozta, hogy a szombathelyi önkormányzatnak elővásárlási joga volt, de ezzel nem élt. Így a kérdés se nem kormányzati, se nem önkormányzati ügy, egyben visszautasította azt.

A jelenlévő fideszes polgármesterjelölttől, Balázsy Pétertől így hát azt kérdeztük, hogy mi lehet az oka annak, hogy pár hónapja Kövér még visszautasította a Nagyszállóról feltett kérdést, most pedig a kormány segítségét emlegetve mentené meg azt a helyi Fidesz?

Az utóbbi hetekben olyan koncepció merült fel, hogy az épület önkormányzati tulajdonba kerülne, az állam pedig támogatná annak felújítását

- mondta Balázsy.

De előhoztuk a 4 éve beígért, azóta pedig csak apró lépésekkel haladó családi fürdő és wellness központot is. Ezt még 2015-ben maga Orbán Viktor ígérte meg a Modern Városok Program keretében. A Fedett Uszodát bővítenék úgy, hogy:

  • Családi fürdőt terveznek, amiben elsősorban a 3 hónapos és 14 éves kor közötti gyerekeknek nyújtanának szórakozást. 
  • Lenne új tanmedence. 
  • A fürdőben játszóház.
  • Szaunavilág. 
  • Étterem.


Az elmúlt ciklusban azonban ebből sem valósult meg semmi. Erre egyébként májusban kérdeztünk rá a minisztréiumnál, akkor azt kaptuk válaszként, hogy még a tervezésre sem írták ki a közbeszerzési pályázatot, nemhogy a kivitelezésre.

Balázsy most azt mondta, hogy készen vannak az engedélyes tervek az uszoda fejlesztéséhez. Kerestük a Közbeszerzési Hatóság oldalán a tervezésre kiírt közbeszerzési pályázatot, de nem találtuk. Minden esetre, ha a megvannak a tervek az megnyugtató, hiszen ez azt jelenti, hogy a folyamat elindult, így a polgármester személyétől függetlenül megvalósulhat a beruházás. 

De volt itt más is, ami beárnyékolta az elmúlt 9 év turisztikai ügyeit. Méghozzá az, hogy bár Szombathely büszke római múltjára, a legnagyobb római kori leletet másfél éve nem látogathatja a közönség. Ugyanis egy raktárban van az a római mozaik, aminek sorsra továbbra is lóg a levegőben. Történt ugyanis, hogy egy TOP-os, tehát EU-s pályázati forrásból akart Szombathely egy új látogatóközpontot építeni a beázó helyére. A terület azonban az egyházé. A fideszes városvezetés pedig olyan terveket készíttetett, amik nem egyeztek meg a korábban az egyházzal leegyeztetettekkel.

Balázsy azt mondta, fontos kérdés, foglalkozni kell vele. 


Az időközben meglett Hende Csaba azzal egészítette ki, hogy: 

“A mozaik 2000 éves, néhány hónapot ki fog bírni, úgymond, a tepsiben is.”

Amúgy úgy néz ki, hogy az elmúlt évek sok-sok kudarcba fulladt projektje miatt a Fidesznek nagy tervei nincsenek a területtel. A polgármesterjelölt ugyanis azzal zárt:


“Ne áltassuk magunkat azzal, hogy Szombathelyen 1 millió vendégéjszaka lesz, miért lenne?”

Szólj hozzá!

Brit tudósok szerint sehogy sem állítható meg az emberek öregedési folyamata

Nagyon úgy tűnik, hogy az emberiség sosem találja majd meg az örök élet titkát.

Ilyen se volt mostanában: ellenzéki képviselő volt a GyőrPlusz Rádió vendége

Balla Jenő civil önkormányzati képviselő volt Herkely Ákos vendége szombaton az önkormányzati rádióban.

Jó hírek érkeztek Szalai Ádám állapotáról

Valószínűleg pályára léphet a németek elleni mérkőzésen.

Az összes bajnokiját elvesztette a Győr-Moson-Sopron megyei csapat

A megyei III. osztályú Újkér egyszer sem volt sikeres az évben. A csapatvezető szerint a lényeg az, hogy együtt voltak, és futballoztak.

Vasárnap: sok napsütés fátyolfelhőkkel

A Kisalföldön időnként megélénkülhet a déli szél.

Mától egy hónapra bezár a Nyugati pályaudvar

Július 17-ig kiemelt, átfogó karbantartásokat végeznek.

Orbán: Mi vagyunk Európa utolsó szabadságharcosai

Szerinte manapság ugyanúgy küzdenünk kell a szabadságunkért, mint egykoron a szovjetek ellen.

Verstappen nyerte az időmérőt

Ezzel pályafutása ötödik pole pozícióját szerezte meg.

Helyreállt a közlekedés az M1-esen

Mindkét forgalmi sáv járható Győr felé.

Már az idén odaadhatják a magyar utakat egy cégnek, rögtön 35 évre

Zsíros egyesség a láthatáron, de ki lesz a befutó?

Többé nem cseng ki

Az utolsó köztéri telefonfülkét is leszerelték Csehországban.

Szombaton is tombol a kánikula

35 fok is lehet délután.

Megnyílt a 7. Nemzetközi Textiművészeti Triennále a Szombathelyi Képtárban

Tizenhét országból érkeztek alkotások a kiállításra.

van még itt cikk a témában: