Az elmúlt 9 évben nem sok minden történt turisztikai szempontból Szombathelyen, DE a Fidesz éppen most mutatná meg nagyon, hogy mit is kell a területtel csinálni

Farkas Bazsi 2019-09-18 20:15:00
1,5 éve tepsiben fekvő római mozaik, a 4 éve meg nem épülő családi wellness és 14 éve gazdátlanul álló Nagyszálló.

Turisztikai témájú sajtótájékoztatót tartott szerda délután a Fidesz Szombathelyen. Csak úgy pörögtek a statisztikai adatok a növekvő vendégéjszakákról, GDP-hozadékokról, meg a világot bepörgető nemzetközi utazásokról. De, nehogy túl távoli vidékekre kalandozzunk, inkább maradjunk csak Szombathelyen.

A város turisztikai fejlesztései kerültek szóba, ami meglehetősen érdekes volt, ugyanis turisztikai fejlesztésként út- és járdafelújítás, a Nagyszálló-ügye és új szálloda építése került szóba.

A Nagyszálló 14 éve áll üresen. Az elmúlt 9 évben semmit sem tett vele a fideszes városvezetés. Még három hónapja sincs, hogy maga Kövér László, fideszes országgyűlési házelnök utasította vissza azt a kérdést, hogy miként tudna a kormány segíteni abban, hogy az épület visszakapja régi állapotát. Kövér akkor azt hangsúlyozta, hogy a szombathelyi önkormányzatnak elővásárlási joga volt, de ezzel nem élt. Így a kérdés se nem kormányzati, se nem önkormányzati ügy, egyben visszautasította azt.

A jelenlévő fideszes polgármesterjelölttől, Balázsy Pétertől így hát azt kérdeztük, hogy mi lehet az oka annak, hogy pár hónapja Kövér még visszautasította a Nagyszállóról feltett kérdést, most pedig a kormány segítségét emlegetve mentené meg azt a helyi Fidesz?

Az utóbbi hetekben olyan koncepció merült fel, hogy az épület önkormányzati tulajdonba kerülne, az állam pedig támogatná annak felújítását

- mondta Balázsy.

De előhoztuk a 4 éve beígért, azóta pedig csak apró lépésekkel haladó családi fürdő és wellness központot is. Ezt még 2015-ben maga Orbán Viktor ígérte meg a Modern Városok Program keretében. A Fedett Uszodát bővítenék úgy, hogy:

  • Családi fürdőt terveznek, amiben elsősorban a 3 hónapos és 14 éves kor közötti gyerekeknek nyújtanának szórakozást. 
  • Lenne új tanmedence. 
  • A fürdőben játszóház.
  • Szaunavilág. 
  • Étterem.


Az elmúlt ciklusban azonban ebből sem valósult meg semmi. Erre egyébként májusban kérdeztünk rá a minisztréiumnál, akkor azt kaptuk válaszként, hogy még a tervezésre sem írták ki a közbeszerzési pályázatot, nemhogy a kivitelezésre.

Balázsy most azt mondta, hogy készen vannak az engedélyes tervek az uszoda fejlesztéséhez. Kerestük a Közbeszerzési Hatóság oldalán a tervezésre kiírt közbeszerzési pályázatot, de nem találtuk. Minden esetre, ha a megvannak a tervek az megnyugtató, hiszen ez azt jelenti, hogy a folyamat elindult, így a polgármester személyétől függetlenül megvalósulhat a beruházás. 

De volt itt más is, ami beárnyékolta az elmúlt 9 év turisztikai ügyeit. Méghozzá az, hogy bár Szombathely büszke római múltjára, a legnagyobb római kori leletet másfél éve nem látogathatja a közönség. Ugyanis egy raktárban van az a római mozaik, aminek sorsra továbbra is lóg a levegőben. Történt ugyanis, hogy egy TOP-os, tehát EU-s pályázati forrásból akart Szombathely egy új látogatóközpontot építeni a beázó helyére. A terület azonban az egyházé. A fideszes városvezetés pedig olyan terveket készíttetett, amik nem egyeztek meg a korábban az egyházzal leegyeztetettekkel.

Balázsy azt mondta, fontos kérdés, foglalkozni kell vele. 


Az időközben meglett Hende Csaba azzal egészítette ki, hogy: 

“A mozaik 2000 éves, néhány hónapot ki fog bírni, úgymond, a tepsiben is.”

Amúgy úgy néz ki, hogy az elmúlt évek sok-sok kudarcba fulladt projektje miatt a Fidesznek nagy tervei nincsenek a területtel. A polgármesterjelölt ugyanis azzal zárt:


“Ne áltassuk magunkat azzal, hogy Szombathelyen 1 millió vendégéjszaka lesz, miért lenne?”

Szólj hozzá!

A napsütésé lesz a főszerep

Nyugaton nem kell esőre számítani.

Túl a 75 millión! - Season 5 és ingyen multi a CoD Warzone-ban!

Most bárki kipróbálhatja magát többjátékos módban, teljesen ingyen!

Rákapcsolt a nyár

Kelet felől emelkedve az országban egyre nagyobb területen haladja meg a napi középhőmérséklet a 25 Celsius-fokot, nagyvárosokban akár a 27 Celsius-fokot is - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken.

Romániában ismét megdőlt az elhalálozások és a napi esetszám negatív rekordja

Romániában pénteken újabb negatív csúcsot ért el az egy nap alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek és a halálesetek száma, de valamelyest enyhült a kórházak leterheltsége.

Szellemet kaptak lencsevégre egy angliai bányában

Élő videó készült a meghökkentő esetről.

Hamarosan megkezdődhet a Vasvárt elkerülő, 2x1 sávos út tervezése

Összesen egy 4,5 kilométer hosszú útszakasszal segítenék levegőhöz jutni a várost

Teljesen lezárták a 82-es főutat Csesznek mellett

A 82-es számú főút 25. kilométerszelvényében, Zirc-Kardosrét és Csesznek között két személygépkocsi ütközött augusztus 7-én fél öt után nem sokkal.

Durva: Facebook-harcosokat fognak képezni Budapesten, állítólag óriási az érdeklődés

Kifejezetten jobboldaliaknak szánják az ingyenes tanfolyamot, ami négy napig fog tartani.

Ma estétől újból lehet mozizni Sárváron

Egyelőre rövidített nyitva tartás mellett üzemel majd a filmszínház.

100 ezer gyermek vált hajléktalanná a bejrúti robbanást követően

Már legalább 154 halálos áldozatot szedett a katasztrófa.

Bonyolultabb eljutni Zala megyéből Budapestre az autóbuszjáratok megszüntetése miatt

Ungár Péter országgyűlési képviselő szerette volna, ha az intézkedésről kikérik az utazók véleményét is.

5 koronavírus-fertőzött van Szombathelyen

Jelenleg 125 fő van hatósági karanténban.

van még itt cikk a témában:

Durva: Facebook-harcosokat fognak képezni Budapesten, állítólag óriási az érdeklődés

Kifejezetten jobboldaliaknak szánják az ingyenes tanfolyamot, ami négy napig fog tartani.

5 koronavírus-fertőzött van Szombathelyen

Jelenleg 125 fő van hatósági karanténban.