Fotó: Ugytudjuk.hu

Meghiúsul a szombathelyi Romkert-projekt

Farkas Bazsi
2018. december 3. hétfő, 10:59
Utakat újíthatnak fel a fogadóépületre szánt pénzből.

November elején írtunk róla, hogy egészen komoly megtorpanás látszik a szombathelyi Romkert-projektben.

 

Korábban arról volt szó, hogy a 1,2 milliárdos TOP finanszírozásból épülhet meg a helytartói mozaikot bemutató új fogadóépület. Az épület nem egy látványtervet is kapott.

 

 

Az építkezésnek több fázisa van. Elsőként felszedték a mozaikot, mivel az a régi, korszerűtlen épületben már komoly romlásnak indult. Ezt darabokban vitték el a restaurátorok, hogy aztán visszaállítsák eredeti állapotába. A mozaik megmenekült, jelenleg a Savaria Múzeum Látványtárában van, ahol megfelelő klímán tárolják a szakemberek.

 

A második fázisban a régészek feltárták a területet. Két dolgot vizsgáltak. Egyrészt, hogy a területen milyen leletekre bukkannak, másrészt pedig, hogy a leendő épület felépítéséhez megfelelőek-e a talajviszonyok.

 

Ezt előkészítve készült egy úgynevezett tanulmányterv, ezt Vasáros Zsolt készítette el, ezért is kerültek ki látványtervek a beruházással kapcsolatban.

 

Korábbi cikkünkben írtuk, hogy úgy tudni, a Kormányhivatal szólt közbe, többek között az épület nagyságát és annak elhelyezkedését kifogásolták. Különösen az okozott problémát, hogy a fogadóépületből be lehet látni a szomszédos egyházmegyei kollégium szobáiba. Már november elején írtunk a Kormányhivatalnak, egyelőre azonban nem válaszoltak.

 

A Romkert területe a Szombathelyi Egyházmegyéhez tartozik, a Savaria Múzeum pedig a vagyonkezelője. Így az egyháznak is beleszólása van abba, hogy mit építenek a területére. A Gazdasági Bizottság mai ülésének anyagából derül ki, hogy:

 

A Szombathelyi Egyházmegye az elkészült vázlattervvel kapcsolatban 2018. október 3-án, valamint 2018. október 31-én írásban megfogalmazta a tervezett beruházással kapcsolatos véleményét, mely alapjaiban eltér a Közgyűlés által jóváhagyott tanulmánytervtől és az az alapján készített vázlattervtől.

 

Azt már én teszem hozzá, hiszen egyébként az anyagból is ez derül ki, hogy így a beruházás nem fog megvalósulni.

 

 

A projektnek így is vannak költségei:

 

  • A városnak ki kell fizetnie 11 millió 181 ezer 80 forintot az ABC Group Ingatlan Fejlesztő és Üzemeltető Kft.-nek a tervekre.
  • A Savaria Városfejlesztési NKft.-nek pedig szakértői szolgáltatásért jár 7 millió 302 ezer 500 forint. 
  • És amit az anyag nem taratlamaz, de nyilván ki kellett fizetni, az az előkészítő terv, a régészek díja, és az egyéb felmerülő költségek. 

 

A legnagyobb kérdés most az, hogy mi lesz a mozaikkal? Ezt egy a Savaria Múzeumhoz tartozó épületben fogják kiállítani. A célra talán az Iseum lenne a legalkalmasabb, ám döntés egyelőre még nem született. 

 

A Romkert ezzel egyébként visszakerülhet az Egyház vagyonkezelésébe, hiszen a múzeumnak már nincs rá szüksége. 

 

A TOP-ból kapott 1,2 milliárd forint pedig valószínű, hogy a szombathelyi utak felújítására megy majd el. Erről a Bizottsági tárgyalás után a december 10-re összehívott közgyűlés dönt majd.

 

Ezzel a Vásárcsanok után egy újabb, nagy dirrel-durral bejelentett látványberuházás hiúsul meg Szombathelyen.

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás