Úszni látszik a szombathelyi piac felújítása

Farkas Bazsi 2019-11-19 08:43:00
Második körben is eredménytelen volt a közbeszerzés. A meglévő pénznél több száz millió forinttal többért tudnák felújítani az épületet.

1 milliárd 200 millió forint - ennyit kapott Szombathely az Európai Uniótól a Vásárcsarnok, vagy ahogy a köznyelv emlegeti piac felújítására. Bár elsőre sok pénznek tűnik ez az összeg, úgy látszik arra mégsem elég, hogy egy modern épületet varázsoljanak a mostaniból. 

A piac kálváriája 2016-ban kezdődött. Az első sajtótájékoztatót ugyanis ekkor tartotta meg a fideszes városvezetés azzal, hogy hamarosan zöld tetős, modern, minden igényt kielégítő piac épülettel gazdagodik majd Szombathely. Aztán ahogy az a Fidesz alatt már csak lenni szokott ebből a látvány beruházásból sem lett semmi. Pedig Hende Csaba a térség fideszes országgyűlési képviselőjének egy 2018-as Facebook-posztja szerint (amit éppen az országgyűlési választások előtt jelentetett meg) az épületet idén szeptemberben már át is adták volna.

Security Check Required

null

Az első nagy pofont tavaly kapta a projekt, akkor ugyanis a meglévő összegnél 800 millió forinttal volt több a legkedvezőbb ajánlat a tervek elkészítésére. 

Fontos tisztázni, hogy a terveket szintén a városvezetés készítette, így az, hogy ilyen drága koncepciót álmodtak meg, szintén Puskásék felelőssége volt.

Azt pedig szintén muszáj leszögezni, hogy mivel EU-s pályázatról van szó, így ahhoz plusz pénzt nem lehet hozzátenni, abból az 1 milliárd 200 millió forintból kell gazdálkodni, amit a város az európai közösségtől kapott.

Egy megoldás maradt hát, hogy új terveket készíttet az önkormányzat, ahogy a nagyon szép szakzsargon mondja: csökkentett műszaki tartalommal.

A tervek elkészültek, a városvezetés áldását adta rá és kiírták az új közbeszerzési pályázatot, aminek lejárt a beadás határideje és tegnap fel is bontották őket.

300 millió forinttal drágább a legkedvezőbb ajánlat a rendelkezésre álló forrásnál.

Ez a szomorú valóság. Ez pedig azt jelenti, hogy ebben a konstrukcióban egészen biztos, hogy nem fog tudni megújulni a Vásárcsarnok. Az esetleges folytatásról Horváth Attila (Éljen Szombathely) alpolgármestert kérdeztük.

- Első sorban azt fogjuk megvizsgálni, hogy mennyi pénzt költött el az előző szombathelyi városvezetés az adóforintokból olyan tervekre, amikből aztán semmi sem valósult meg. Másodikra azt tudom mondani, hogy a piac felújítását nem engedtük el, de az látszik, hogy ez ebben a formában nem valósulhat meg. További műszaki tartalom csökkentést már nem bír el a felújítás, az ugyanis nem lehet, hogy azért építetssünk be gyengébb minőségű anyagokat, hogy elég legyen ez az 1 milliárd 200 millió forint. Megkereshetnénk annak a megoldását is, hogy saját költségvetésből hogyan pótoljunk ki 300 millió forintot. Ez azonban rengeteg pénz, nem kívánjuk a szombathelyiekkel kifizettetni. Egy másik megoldás az lehet, hogy megvizsgáljuk, hogy ezt az uniós pénzt, hogyan tudjuk esetleg másra fordítani a városban, a Vásárcsarnokra pedig máshonnan megpróbálunk pénzt szerezni - mondta Horváth az Ugytudjuk.hu-nak. 


 

Szólj hozzá!

Kihúzták az ötös lottó e heti nyerőszámait

Mutatjuk azt is, mennyit lehetett nyerni.

Vádat emeltek annak az önvezető autónak a sofőrje ellen, amely elütött egy nőt

Elaine Herzberg a biciklijét akarta áttolni az úton, sem a kocsi, sem a sofőrje nem vette észre.

Fölényes győzelmet aratott a horvát bajnok ellen a Győri Audi ETO KC

A győrieknek ez volt sorozatban a 39. veretlen BL-meccsük.

Nem hiszed el, mekkora baromságokért adtak idén anti-Nobel-díjat

Aligátort "héliumos hangon" beszéltető kutatócsoport és a nárcizmust szemöldök alapján azonosító pszichológusok is nyertek idén.

Oszlopnak ütközött egy autó Körmenden

Az autóban csak a vezetője utazott.

Három férfi verekedett össze Bönyben

Egyiküket kórházba kellett vinni.

Világszerte már 30 milliónál is több koronavírus-fertőzött van

A halálos áldozatok száma közelít az 1 millióhoz.

Az operatív törzs visszatért, és készen áll kordában tartani a koronavírus-járványt

Müller Cecília szerint a járvány első hulláma elsősorban az idősebbeket érintette, most viszont a 20-29 éves korosztályból kerül ki a legtöbb pozitív eset.

Most könnyedén megnehezítheti a biciklitolvaj életét, elég csak annyit tennie, hogy

vasárnap kilátogat Kőszegen a Fő térre és regisztrálja a biciklijét.

Donald Trump vasárnaptól bannolhatja a TikTokot

Eztán már nem lehet letölteni az appot az Egyesült Államok területén.

Hűvösebb, de napsütéses időnk lesz a hétvégén

Hétfőtől pedig újból 30 fok körüli hőmérsékletre számíthatunk.

Celebekkel teletömött Zoom-meetingen futott egymásba Jennifer Aniston és Brad Pitt

Még egy elég kínos jelenetet is elő kellett adnia az egykori sztárpárnak.

Nem jönnek a spanyolok: Betett a koronavírus-helyzet és a szigor

A Sevilla labdarúgóklub 2500 belépőjegyet visszamondott a jövő csütörtökön Budapesten sorra kerülő, Bayern München elleni európai Szuperkupa-mérkőzésre. A németek viszont jönnek.

Vacak levegőt szívunk Szombathelyen és Győrben

És itt most nem a trágyaszag a fő gond.

Kiégett egy autó Győrben

Kigyulladt egy személyautó Győrben, a Kiskúti liget közelében, a Nagysándor József utcánál.

van még itt cikk a témában:

Bruttó 169 millióval kerül többe a szombathelyi Vásárcsarnok

Csütörtökön dönthet a közgyűlés arról, hogy kifizesse-e az önkormányzat a plusz költséget.

650 millió forintból újul meg a kőszegi zsinagóga

A közbeszerzést a D.V.M. Construction Fővállalkozó Kft. nyerte el.