Úszni látszik a szombathelyi piac felújítása

Farkas Bazsi
2019. november 19. kedd, 08:43
Második körben is eredménytelen volt a közbeszerzés. A meglévő pénznél több száz millió forinttal többért tudnák felújítani az épületet. 

1 milliárd 200 millió forint - ennyit kapott Szombathely az Európai Uniótól a Vásárcsarnok, vagy ahogy a köznyelv emlegeti piac felújítására. Bár elsőre sok pénznek tűnik ez az összeg, úgy látszik arra mégsem elég, hogy egy modern épületet varázsoljanak a mostaniból. 

 

A piac kálváriája 2016-ban kezdődött. Az első sajtótájékoztatót ugyanis ekkor tartotta meg a fideszes városvezetés azzal, hogy hamarosan zöld tetős, modern, minden igényt kielégítő piac épülettel gazdagodik majd Szombathely. Aztán ahogy az a Fidesz alatt már csak lenni szokott ebből a látvány beruházásból sem lett semmi. Pedig Hende Csaba a térség fideszes országgyűlési képviselőjének egy 2018-as Facebook-posztja szerint (amit éppen az országgyűlési választások előtt jelentetett meg) az épületet idén szeptemberben már át is adták volna.

 

Security Check Required

null

 

Az első nagy pofont tavaly kapta a projekt, akkor ugyanis a meglévő összegnél 800 millió forinttal volt több a legkedvezőbb ajánlat a tervek elkészítésére. 

 

Fontos tisztázni, hogy a terveket szintén a városvezetés készítette, így az, hogy ilyen drága koncepciót álmodtak meg, szintén Puskásék felelőssége volt.

 

Azt pedig szintén muszáj leszögezni, hogy mivel EU-s pályázatról van szó, így ahhoz plusz pénzt nem lehet hozzátenni, abból az 1 milliárd 200 millió forintból kell gazdálkodni, amit a város az európai közösségtől kapott.

 

Egy megoldás maradt hát, hogy új terveket készíttet az önkormányzat, ahogy a nagyon szép szakzsargon mondja: csökkentett műszaki tartalommal.

 

A tervek elkészültek, a városvezetés áldását adta rá és kiírták az új közbeszerzési pályázatot, aminek lejárt a beadás határideje és tegnap fel is bontották őket.

 

300 millió forinttal drágább a legkedvezőbb ajánlat a rendelkezésre álló forrásnál.

 

Ez a szomorú valóság. Ez pedig azt jelenti, hogy ebben a konstrukcióban egészen biztos, hogy nem fog tudni megújulni a Vásárcsarnok. Az esetleges folytatásról Horváth Attila (Éljen Szombathely) alpolgármestert kérdeztük.

 

- Első sorban azt fogjuk megvizsgálni, hogy mennyi pénzt költött el az előző szombathelyi városvezetés az adóforintokból olyan tervekre, amikből aztán semmi sem valósult meg. Másodikra azt tudom mondani, hogy a piac felújítását nem engedtük el, de az látszik, hogy ez ebben a formában nem valósulhat meg. További műszaki tartalom csökkentést már nem bír el a felújítás, az ugyanis nem lehet, hogy azért építetssünk be gyengébb minőségű anyagokat, hogy elég legyen ez az 1 milliárd 200 millió forint. Megkereshetnénk annak a megoldását is, hogy saját költségvetésből hogyan pótoljunk ki 300 millió forintot. Ez azonban rengeteg pénz, nem kívánjuk a szombathelyiekkel kifizettetni. Egy másik megoldás az lehet, hogy megvizsgáljuk, hogy ezt az uniós pénzt, hogyan tudjuk esetleg másra fordítani a városban, a Vásárcsarnokra pedig máshonnan megpróbálunk pénzt szerezni - mondta Horváth az Ugytudjuk.hu-nak. 


 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás