Úszni látszik a szombathelyi piac felújítása

Farkas Bazsi 2019-11-19 08:43:00
Második körben is eredménytelen volt a közbeszerzés. A meglévő pénznél több száz millió forinttal többért tudnák felújítani az épületet.

1 milliárd 200 millió forint - ennyit kapott Szombathely az Európai Uniótól a Vásárcsarnok, vagy ahogy a köznyelv emlegeti piac felújítására. Bár elsőre sok pénznek tűnik ez az összeg, úgy látszik arra mégsem elég, hogy egy modern épületet varázsoljanak a mostaniból. 

A piac kálváriája 2016-ban kezdődött. Az első sajtótájékoztatót ugyanis ekkor tartotta meg a fideszes városvezetés azzal, hogy hamarosan zöld tetős, modern, minden igényt kielégítő piac épülettel gazdagodik majd Szombathely. Aztán ahogy az a Fidesz alatt már csak lenni szokott ebből a látvány beruházásból sem lett semmi. Pedig Hende Csaba a térség fideszes országgyűlési képviselőjének egy 2018-as Facebook-posztja szerint (amit éppen az országgyűlési választások előtt jelentetett meg) az épületet idén szeptemberben már át is adták volna.

Security Check Required

null

Az első nagy pofont tavaly kapta a projekt, akkor ugyanis a meglévő összegnél 800 millió forinttal volt több a legkedvezőbb ajánlat a tervek elkészítésére. 

Fontos tisztázni, hogy a terveket szintén a városvezetés készítette, így az, hogy ilyen drága koncepciót álmodtak meg, szintén Puskásék felelőssége volt.

Azt pedig szintén muszáj leszögezni, hogy mivel EU-s pályázatról van szó, így ahhoz plusz pénzt nem lehet hozzátenni, abból az 1 milliárd 200 millió forintból kell gazdálkodni, amit a város az európai közösségtől kapott.

Egy megoldás maradt hát, hogy új terveket készíttet az önkormányzat, ahogy a nagyon szép szakzsargon mondja: csökkentett műszaki tartalommal.

A tervek elkészültek, a városvezetés áldását adta rá és kiírták az új közbeszerzési pályázatot, aminek lejárt a beadás határideje és tegnap fel is bontották őket.

300 millió forinttal drágább a legkedvezőbb ajánlat a rendelkezésre álló forrásnál.

Ez a szomorú valóság. Ez pedig azt jelenti, hogy ebben a konstrukcióban egészen biztos, hogy nem fog tudni megújulni a Vásárcsarnok. Az esetleges folytatásról Horváth Attila (Éljen Szombathely) alpolgármestert kérdeztük.

- Első sorban azt fogjuk megvizsgálni, hogy mennyi pénzt költött el az előző szombathelyi városvezetés az adóforintokból olyan tervekre, amikből aztán semmi sem valósult meg. Másodikra azt tudom mondani, hogy a piac felújítását nem engedtük el, de az látszik, hogy ez ebben a formában nem valósulhat meg. További műszaki tartalom csökkentést már nem bír el a felújítás, az ugyanis nem lehet, hogy azért építetssünk be gyengébb minőségű anyagokat, hogy elég legyen ez az 1 milliárd 200 millió forint. Megkereshetnénk annak a megoldását is, hogy saját költségvetésből hogyan pótoljunk ki 300 millió forintot. Ez azonban rengeteg pénz, nem kívánjuk a szombathelyiekkel kifizettetni. Egy másik megoldás az lehet, hogy megvizsgáljuk, hogy ezt az uniós pénzt, hogyan tudjuk esetleg másra fordítani a városban, a Vásárcsarnokra pedig máshonnan megpróbálunk pénzt szerezni - mondta Horváth az Ugytudjuk.hu-nak. 


 

Szólj hozzá!

Önkéntes tűzoltónak állt az Ocho Macho dobosa

Egy 24 órás szolgálat hatására döntött így.

Felhős, szeles vasárnapra számíthatunk

Akár 25 fok is lehet napközben.

Kutatók Éjszakája Győrben: egyedül a SZTAKI szervezett programot

Szerelj közösen robotokkal a győri egyetemen jövő pénteken!

Kikapott az SZKKA a Debrecentől

A DVSC Schaeffler 29–25-re nyert az SZKKA vendégeként a női kézilabda NB I 2. fordulójában.

Hármat rúgott a Győr a Mosonmagyaróvárnak a kupában

Az NB III-as csapat otthonában mérkőzött a két csapat.

Szombathelyi ellenzéki jelöltek: Ne veszítsük el a lelkesedésünket!

Az előválasztás informatikai rendszerének összeomlása után kér elnézést, illetve buzdít kitartásra Czeglédy Csaba, Ungár Péter és Koczka Tibor.

Nem fért bele az ellenzéki előválasztás rajtja az M1 híradóba

Migránsok, oltás, Gyurcsány - ezek voltak délben a fő témák.

140 milliót költ az MTVA a dolgozói utaztatására

A Mauri Utazási Kft. idén meglehetősen sikeres volt a közbeszerzéseken.

Ezért nem tanúskodhat elgázolt gyermeke ügyében L.L. Junior

L.L. Junior kizárták elhunyt kisfia ügyéből, csak a hallgatóság soraiban foglalhat helyet a tárgyaláson.

A Dunántúlon szombaton lesz pár erős széllökés

Az északnyugati szelet napközben sokfelé élénk, az Észak-Dunántúlon és a középső országrészben helyenként erős lökések kísérik.

Novembertől folytatódik a Balaton kotrása

Az egész térség vízellátórendszere felújításra és fejlesztésre szorul.

Szászhúszezer éves múltra nyúlhat vissza a ruhakészítés

Megtalálhatták a kutatók a ruhakészítés legrégebbi régészeti leleteit.

Hangoskodó juhok miatt költözött el Cristiano Ronaldo 6 millió fontos házából

A portugál sztár csupán néhány hetet töltött családjával az ingatlanban.

Ausztriában újra lehet telefonon beteget jelenteni

A már ismert korábbi, de júliusban hatályát vesztett intézkedés újbóli bevezetésére a koronavírusos megbetegedések gyorsan emelkedő száma miatt került sor.

van még itt cikk a témában:

Átadták a Szombathelyi Városi Vásárcsarnokot

A felújítás alatt is folyamatosan üzemelt a piac, most viszont hamarosan minden árus elfoglalhatja a megújult placcát.

Utáld Brüsszelt a négy fal között, pupák

A miniszterelnök az igazi szabadságharcot sosem meri majd bevállalni Brüsszellel szemben.