Az agrárminiszter szerint a Kőszegi-hegységre tervezett erdészeti út a várost is tehermentesíti, csakhogy ez nem igaz

Nagy Donát 2020-05-26 17:59:00
Hiszen Kőszeg már korábban kitiltotta a fával megrakott teherautókat az útjairól. Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője kérdezte Nagy Istvánt, milyen hatással lesz a helyi lakosokra és a környező természeti területre az építkezés.

A hónap elején írtunk először a Kőszegi-hegységre tervezett erdészeti útról. A beruházás lényege, hogy a Meszes-völgyön át szeretne a Szombathelyi Erdészet egy új utat építtetni, ami a hatástanulmány szerint az egyetlen, ésszerű lehetőség a kitermelt fák lejuttatására a hegyről.

Az itt élők már két éve is kérdéseket tettek fel a tervezett építkezésről, de hiába, válasz nem érkezett hozzájuk. Az erdészettől mi is lepattintó e-mailt kaptunk, az állami cég felügyelőbizottságának elnökétől pedig csak egy aláíráscsere fért bele a bruttó 300 ezres fizetésébe. Viszont a beruházás projektmenedzserétől, valamint Kőszeg polgármesterétől már sikerült érdemi információkat is szereznünk.

Most Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője tette fel az alábbi kérdést Dr. Nagy István (Fidesz) agrárminiszternek:

Milyen hatással lesz a helyi lakosokra és a környező természeti területre a Kőszegi-hegységben tervezett erdészeti út építése?

Ungár azt írja, hogy a tudomására jutott tervek szerint a Kőszegi-hegységen kitermelt faanyag elszállítására új útvonalat alakítanak ki, amely alkalmas az éves szinten mintegy 20.000 m3 faanyag elszállítására. A tervezési terület része a Kőszegi Tájvédelmi Körzetnek, a Kőszegi-hegység Különleges Természetmegőrzési Területnek és a Nemzeti Ökológiai Hálózat magterületének is, valamint olyan területeken, ahol már életvitel szerűen laknak.

  1. A tervezett kamionforgalom, zaj- és porterhelés miatt a térségben élők online aláírásgyűjtést indítottak az építkezés megakadályozása céljából. A helyi lakosok igényeit figyelembe veszik a beruházás során?
  2. A fakivágás mértéke meghaladja az 5000 m2-t, ezért az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvény szerint az erdészeti hatóságnak csereerdősítést kell előírnia. Mikor és hova tervezik a csereerdősítést megvalósítani?

A képviselő által május 8-án feltett kérdésekre Nagy István úgy válaszolt, hogy az új erdészeti feltáróút tervezésénél kiemelt szempont volt a legrövidebb útkapcsolati lehetőség megtervezése a meglévő erdészeti magánút és a közút között, a lehető legkisebb lakossági érintettség és zavaró hatás figyelembevételével.

Az új erdészeti feltáróút környezetre gyakorolt hatása várhatóan nem lesz jelentős, az út megvalósítása a lehető legkisebb zavaró hatás mellett biztosítja hosszútávon fenntartható és eredményes erdőgazdálkodás további folyamatát.

A miniszter azt is írja, a tervezett úton forgalom jellemzően csak a nappali időszakban, 8-16 óra között várható, amely időszakban Kőszeg város forgalmát mentesíti az erdészeti célú szállításoktól.

Ha ezt meglépi Kőszeg polgármestere, akkor az egész erdészeti út értelmetlenné válik

Básthy Béla azt írja, hogy a Pogányi út az erdészet állításával ellentétben nem elkerülő út, és a lakók városon belüli napi forgalmának lebonyolításában nagyon fontos szerepe van. Szükség esetén pedig erre a szakaszra is megtiltják a kamionok behajtását. De akkor mi értelme lesz a tervezett erdészeti útnak?

Az erdei utak szerves részét képezik az erdőnek, a megfelelően kialakított erdei út a környezetébe olvadva az erdei turizmus és az erdei kerékpározást is szolgálja. Az erdőgazdálkodási feladatok ellátásán belül sem csupán a faanyag szállításához, hanem az erdő védelme és fenntartása során felmerülő minden egyéb tevékenység elvégzéséhez is nélkülözhetetlen, így például a tűzvédelmi, az erdő- és vagyonvédelmi, valamint az erdőnevelési feladatok ellátásához is szükséges. Az erdei utak kialakítása, azok tervezése a hatályos erdészeti, környezetvédelmi, illetve természetvédelmi előírások figyelembevételével történik, amelyek garantálják, hogy az úthálózat a fenntartható gazdálkodás egyik eszköze legyen

- írja levelében Nagy István.

A miniszter szerint jelenleg az út előzetes vizsgálati eljárása folyik a környezetvédelmi hatóságnál, így mivel a nyomvonala még nem végleges, ezért a csereerdősítés kötelezettsége sem határozható meg pontosan.

Még nyugalom van a kőszegi erdőben, ahová új utat vágnának

Madárcsicsergés, szarvasbogár, rókalyukak. Egy rövid sétát tettünk a Kőszegi-hegységen, felfedezve a leendő erdészeti út nyomvonalát és közvetlen környezetét, közben pedig igyekeztünk megörökíteni nem csak a látottakat, hanem az érzéseinket is. A Kőszegi-hegységre tervezett erdészeti út nyomvonalán sétáltunk, és legszívesebben leheveredtünk volna egy fa tövébe.

Szólj hozzá!

Hosszú Katinka a legértékesebb magyar sportoló

Őt Milák Kristóf és Gulácsi Péter követi.

Szeptemberben befejeződhet a Notre-Dame leégett huszártornya körüli állványzat elbontása

A huszártorony felújítás alatt állt, amikor az állványzaton tűz ütött ki.

LMP: A kormány költsön a Balaton megóvására is!

Kendernay János azt mondta, a Balaton nem egy lavór pénzes turistáknak, hanem természetvédelmi rendelkezések által védett érték.

Most már biztos: nézők nélkül fejeződik be a spanyol labdarúgó-bajnokság

Ezzel csökkentik a koronavírus terjedésének kockázatát.

Az elmúlt 13 év legrosszabb tüzei pusztítanak Brazília erdejeiben

A 2019-es pusztító erdőtüzeket is túlszárnyalhatják az ideiek.

Brit sebészeknek egy nap elteltével sikerült visszavarrnia egy férfi levágott péniszét

Rekordot döntöttek, ilyen hosszú idő után még sosem sikerült visszahelyezni egy olyan szervet, amely vérellátás nélkül maradt.

Tűz ütött ki a győri hulladékégetőben

A tűzoltók már körülhatárolták a lángokat.

Kamion karambolozott autóval a 8-as főút rönöki szakaszán

A balesetben érintett szakaszon forgalmi akadályra kell számítani.

Pert nyert Czeglédy az őt rágalmazó fideszes képviselő ellen

200 ezer forint bírságot szabott ki a bíróság.

Amerikában egy nap alatt 52 ezer új koronavírussal fertőződött beteget regisztráltak

Rekordot döntöttek az Államokban, egy egészségügyi szakértő szerint akár napi 100 ezer megbetegedést is elérhetnek az országban.

Jövő hétfőn teljes útzár lesz Szalafő és Farkasfa között

Burkolatjavítási munkákat végez a Magyar Közút.

Elhunyt egy idős beteg és kilenccel nőtt a fertőzöttek száma

Hazánkban ezzel 4166-ra emelkedett a beazonosított koronavírus-fertőzöttek, és 587-re a vírus áldozatainak száma.

Éjszakai vihar után nyugodt nap várható nyugaton

Győrben 29, Szombathelyen 28 fok várható napközben.

Székely Zoltán a győri Rómer Múzeum új igazgatója

A mosonmagyaróvári Hansági Múzeum igazgatója érkezik a februárban leváltott Grászli Bernadett helyére.

van még itt cikk a témában:

LMP: A kormány költsön a Balaton megóvására is!

Kendernay János azt mondta, a Balaton nem egy lavór pénzes turistáknak, hanem természetvédelmi rendelkezések által védett érték.

Egyre több a vélemény, de vajon lépni fog Kőszeg a tervezett fakitermelő út okozta forgalomnövekedés ellen?

A város önkormányzata e-mailben várja az észrevételeket, a polgármester pedig úgy tűnik, az állami céggel szemben a városiak mellé áll.

Odabentről sem tűnt valódi közmeghallgatásnak a Kőszegi-hegységre tervezett fakitermelő út miatt összehívott gyűlés

Sem a sajtót, sem a kőszegieket nem engedték be a hétfői közmeghallgatásra, így egy előadássorozatba fulladt az esemény.