Az agrárminiszter szerint a Kőszegi-hegységre tervezett erdészeti út a várost is tehermentesíti, csakhogy ez nem igaz

Nagy Donát 2020-05-26 17:59:00
Hiszen Kőszeg már korábban kitiltotta a fával megrakott teherautókat az útjairól. Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője kérdezte Nagy Istvánt, milyen hatással lesz a helyi lakosokra és a környező természeti területre az építkezés.

A hónap elején írtunk először a Kőszegi-hegységre tervezett erdészeti útról. A beruházás lényege, hogy a Meszes-völgyön át szeretne a Szombathelyi Erdészet egy új utat építtetni, ami a hatástanulmány szerint az egyetlen, ésszerű lehetőség a kitermelt fák lejuttatására a hegyről.

Az itt élők már két éve is kérdéseket tettek fel a tervezett építkezésről, de hiába, válasz nem érkezett hozzájuk. Az erdészettől mi is lepattintó e-mailt kaptunk, az állami cég felügyelőbizottságának elnökétől pedig csak egy aláíráscsere fért bele a bruttó 300 ezres fizetésébe. Viszont a beruházás projektmenedzserétől, valamint Kőszeg polgármesterétől már sikerült érdemi információkat is szereznünk.

Most Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője tette fel az alábbi kérdést Dr. Nagy István (Fidesz) agrárminiszternek:

Milyen hatással lesz a helyi lakosokra és a környező természeti területre a Kőszegi-hegységben tervezett erdészeti út építése?

Ungár azt írja, hogy a tudomására jutott tervek szerint a Kőszegi-hegységen kitermelt faanyag elszállítására új útvonalat alakítanak ki, amely alkalmas az éves szinten mintegy 20.000 m3 faanyag elszállítására. A tervezési terület része a Kőszegi Tájvédelmi Körzetnek, a Kőszegi-hegység Különleges Természetmegőrzési Területnek és a Nemzeti Ökológiai Hálózat magterületének is, valamint olyan területeken, ahol már életvitel szerűen laknak.

  1. A tervezett kamionforgalom, zaj- és porterhelés miatt a térségben élők online aláírásgyűjtést indítottak az építkezés megakadályozása céljából. A helyi lakosok igényeit figyelembe veszik a beruházás során?
  2. A fakivágás mértéke meghaladja az 5000 m2-t, ezért az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvény szerint az erdészeti hatóságnak csereerdősítést kell előírnia. Mikor és hova tervezik a csereerdősítést megvalósítani?

A képviselő által május 8-án feltett kérdésekre Nagy István úgy válaszolt, hogy az új erdészeti feltáróút tervezésénél kiemelt szempont volt a legrövidebb útkapcsolati lehetőség megtervezése a meglévő erdészeti magánút és a közút között, a lehető legkisebb lakossági érintettség és zavaró hatás figyelembevételével.

Az új erdészeti feltáróút környezetre gyakorolt hatása várhatóan nem lesz jelentős, az út megvalósítása a lehető legkisebb zavaró hatás mellett biztosítja hosszútávon fenntartható és eredményes erdőgazdálkodás további folyamatát.

A miniszter azt is írja, a tervezett úton forgalom jellemzően csak a nappali időszakban, 8-16 óra között várható, amely időszakban Kőszeg város forgalmát mentesíti az erdészeti célú szállításoktól.

Ha ezt meglépi Kőszeg polgármestere, akkor az egész erdészeti út értelmetlenné válik

Básthy Béla azt írja, hogy a Pogányi út az erdészet állításával ellentétben nem elkerülő út, és a lakók városon belüli napi forgalmának lebonyolításában nagyon fontos szerepe van. Szükség esetén pedig erre a szakaszra is megtiltják a kamionok behajtását. De akkor mi értelme lesz a tervezett erdészeti útnak?

Az erdei utak szerves részét képezik az erdőnek, a megfelelően kialakított erdei út a környezetébe olvadva az erdei turizmus és az erdei kerékpározást is szolgálja. Az erdőgazdálkodási feladatok ellátásán belül sem csupán a faanyag szállításához, hanem az erdő védelme és fenntartása során felmerülő minden egyéb tevékenység elvégzéséhez is nélkülözhetetlen, így például a tűzvédelmi, az erdő- és vagyonvédelmi, valamint az erdőnevelési feladatok ellátásához is szükséges. Az erdei utak kialakítása, azok tervezése a hatályos erdészeti, környezetvédelmi, illetve természetvédelmi előírások figyelembevételével történik, amelyek garantálják, hogy az úthálózat a fenntartható gazdálkodás egyik eszköze legyen

- írja levelében Nagy István.

A miniszter szerint jelenleg az út előzetes vizsgálati eljárása folyik a környezetvédelmi hatóságnál, így mivel a nyomvonala még nem végleges, ezért a csereerdősítés kötelezettsége sem határozható meg pontosan.

Még nyugalom van a kőszegi erdőben, ahová új utat vágnának

Madárcsicsergés, szarvasbogár, rókalyukak. Egy rövid sétát tettünk a Kőszegi-hegységen, felfedezve a leendő erdészeti út nyomvonalát és közvetlen környezetét, közben pedig igyekeztünk megörökíteni nem csak a látottakat, hanem az érzéseinket is. A Kőszegi-hegységre tervezett erdészeti út nyomvonalán sétáltunk, és legszívesebben leheveredtünk volna egy fa tövébe.

Szólj hozzá!

Szombaton nyit a szombathelyi Termálfürdő

A Szentivánéji vigasságok miatt azonban le lesz zárva a parkoló.

Védik a hőségtől a GYHG-s dolgozókat

Életbe léptette azokat az intézkedéseket a GYHG, amik a hőség ellen védik a dolgozókat.

Kiderítettük, miért fontos, hogy minden gyereknek legyen plüssmacija!

Gyakran láthatunk kisgyerekeket plüssmacit vagy valamilyen más pihe-puha figurát szorongatva, sőt sokszor egészen a hírekig eljut egy-egy elveszett mackó esete.

A dunaszerdahelyi DAC-ból érkezett az ETO első friss igazolása

Željko Gavrić erősíti majd az NB I-be jutott csapatot.

Fejre állt egy autó a szombathelyi Petőfi Sándor utcában

Információink szerint személyi sérülés nem történt.

Az Audi Hungaria 160 000 négyzetméterrel bővíti napelemparkját

A járműszerelő csarnok tetejére, valamint 75 ezer négyzetméter zöldteület helyére építenek napelemparkot.

Eső nem lesz, szaharai por viszont igen

A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 36 fok között alakul.

Te mennyire vagy szorongó alkat?

Korunk népbetegsége a szorongás – hirdetik a híroldalak, és sajnos igazat kell adnunk nekik. Soha korábban nem szorongott ennyire és ennyi dolog miatt az ember. Elég csak a megélhetési gondokra vagy éppen a környezeti változásokra gondolni, és máris összeszorul a torok, kiszárad a száj, és erőteljes gyomorideg költözik belénk.

Ittasan vezetett segédmotoros kerékpárt a szombathelyi férfi

Közúti járművezetésétől eltiltást indítványozott az ügyészség.

Elindult a szombathelyi Brenner-villa felújítása

Állványozzák az épületet, nemsokára készül az új tető.

Dézsi Csaba András szerint Borkai és a rossz tanácsadók miatt kapott ki a választáson

Szerinte ő kitakarította a városból a győri polipot, és remél, hogy azt nem hozza vissza Pintér Bence.

Mégsem ül ma össze a Szombathelyi Haladás taggyűlése

Pont akkor tart a többségi tulajdonos a társaság érdekében egy üzleti megbeszélést.

A Falco a 24/25-ös szezont is a főtábláról kezdi a BL-ben

28 klubnak nem kell kvalifikációs meccset játszania.

A 35 éves Tankcsapdáról készített koncertfilmmel jelentkezik a Hajógyár

A filmben az interjúrészletek mellett 18 Tankcsapda-szám is elhangzik.

Hungarikum lett a kocsi, a szaloncukor és a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom

A Magyar Értéktárba felvett új elemek közé tartozik a pápai sonka, és a déli harangszó.

Ian McKellen balesetet szenvedett egy előadáson Londonban

A stáb azonnal a segítségére sietett, és kórházba szállították.

Balhé a győri belvárosban

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy férfival szemben, aki fényes nappal Győr belvárosában esett neki társának.