2023 volt az év, ami alatt a Fidesznek nem sikerült polgármester-jelöltet állítani

Farkas Bazsi 2023-12-31 14:39:37
De sok más is történt, itt az Ugytudjuk.hu év végi Vasi összegzése.

Szombathely

Rezsitámogatások bűvkörében indult 2023. A kormány egyesével döntött a 10 ezer fő feletti települések támogatásairól. Szombathely 632 millió 37 ezer 533 forintban részesült, amit elsősorban azzal indokolt a kormány, hogy látva azt a spórolási tervet, amit aztán az önkormányzat és az önkormányzati cégek végre is hajtottak, a város érdemes erre az összegre. De hiába tűnt magasnak ez az összeg, lakosságarányosan a megyeszékhely csak a középmezőnybe fér be.

1. Körmend
2. Kőszeg
3. Szombathely
4. Sárvár
5. Celldömölk volt a sorrend. 

2020 december 31-én vette át a szombathelyi önkormányzat az orvosi ügyelet működtetését az Országos Mentőszolgálattól. A kormány azonban egy rendelettel minden önkormányzati ügyeletet az OMSZ működésébe adott. Szombathelyen borzolta a kedélyeket, hogy a közel 100 millió forintból felújított és berendezett 11-es Huszár úti rendelő helyett a kórházba viszik át  rendelést. Ez végül meghiúsult és minden maradt a régi helyén, az orvosok szerződései körül azonban továbbra is nyugtalanító híreket lehet hallani.

Az év egy másik gumicsontja volt a Markusovszky kórház parkolóinak ügye. Ezt végül az önkormányzat építette meg saját pénzén, a parkolók azonban azóta is szinte csak “félgőzzel pöfögnek”.

Az év egyik legnagyobb megválaszolatlan kérdése marad, hogy ki lesz a Fidesz-KDNP szombathelyi polgármester-jelöltje.

Többen is szóbeszéd tárgyát képezik, ám hivatalos bejelentés még nem történt az ügyben. Ezzel szemben a várost jelenleg is vezető Éljen Szombathely! már a tavasszal bejelentette, hogy ismét Nemény András indul a polgármesteri székért, sőt mind a 12 körzetben megvan már a képviselőjelöltjük.

2023 egy újfajta kommunikációs stílust is hozott. A szombathelyi polgármester és a Vas Vármegyei főispán immár nem közvetlenül beszélgetnek, hanem a főispán a Vas Népének diktálja le közlendőjét.

Az évben régen látott utca felújítási programot hajtottak végre. Félmilliárdos csomagból újult meg a Hunyadi - Szent Márton utcák kereszteződése, valamint a Plaza körforgalom. A Markusovszky és a Jégpince utcák pedig új körgalmat kapnak.

Felújították a Károly Róbert, a Kodály Zoltán, Szőlős és a Rumi-Rajki utcákat. 

Pénzügyi támogatásért fordult az önkormányzathoz a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia. A városvezetők döntése szerint csak akkor kaphat közpénzt a klub, ha előtte vállalja a teljes pénzügyi átvilágítást. Az én úgy megy el, hogy az SZKKA nem alapította meg a szükséges Felügyelő Bizottságot.

Bajba került az ajaxi álmokat dédelgető Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. Az év végén arról szóltak a hírek, hogy közel 500 millió forint a mínusz a klubnál, több havi fizetéssel tartoznak az alkalmazottaknak. A legutóbbi fejlemény szerint NAV végrehajtás került a cégre, annak tulajdonosa azonban elkezdte utalni a fizetéseket.

De nem csak sportklubok nehézségei kerültek be a közbeszédbe, hanem olyan sikerek is, mint a régóta hányattatott sorsú VAOSZ tekepálya körülményeinek rendeződése. A pályát maguk a tekések rakták rendbe, és most már az ő üzemeltetésükben működik Szombathely utolsó tekepályája.

Idén volt 40 éves a szombathelyi városháza. Az épületet a Fő tér több pontjára is elképzelték, végül a ma ismert helyére került a lebegő kocka.

Két komolyabb változást hozott az esztendő a szombathelyi kultúrában. Ismét üzemeltetőt váltott, és úgy tűnik végleges helyére került a MMIK. A másik pedig egy sajnálatos esemény, ugyanis végleg bezárt a Siker Könyvtár.

Kőszeg

A határmenti város legnagyobb és egyben legfelesegesebb beruházása idén egy 100 millió forintos gyalogos és kerékpáros híd megépítése volt, amit ki tudja, hogy mikor vehet használatba a forgalom.

A másik országos ingerküszöböt elért hír pedig a hajléktalanok ideiglenes szállásának a bezárása volt.

Körmend

A város LED-csere programról döntött idén, vagyis minden köztéri fényforrást LED-re cserélnek ki. Csakhogy számításunk szerint háromszor annyit fizet vissza Körmend a LED-csere miatt felvett hitelre, mint amennyit megspórol rajta.

A körmendi közéletet felforgató másik esemény volt idén, hogy úgy nézett ki hosszú idő után a helyi Fidesz nyugdíjba küldi Bebes István polgármestert. Végül a forradalom elmaradt, és Bebes pozíciója megszilárdulni látszik.

Sárvár

Ritkán fordul elő, hogy egy önkormányzat vásároljon egy kamiont. Idén derítette ki az Ugytudjuk.hu, hogy 2018-ban 10 millió forintért vásárolt egy kamiont a sárvári önkormányzat, amit aztán mindössze netto havi 80 ezer forintért ad bérbe egy olyan cégnek, amelyben Varga Jenő fideszes önkormányzati képviselő is tulajdonos.

Szólj hozzá!

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.