A Magyar Orvosi Kamara sem tudja, hogy hány szombathelyi orvossal tudott ügyeleti szerződést kötni a Országos Mentőszolgálat

Farkas Bazsi 2023-12-13 19:12:00
Egyelőre annyi biztos, hogy stabilan folyik a betegek ellátása.

Több ízben foglalkoztuk már a szombathelyi orvosi ügyelettel. Az ügyeletet a városban egészen 2020 december 31-ig az Országos Mentőszolgálat látta el, ekkor azonban átvette az ügyelet működtetését az önkormányzat. 

A város 100 millió forintos nagyságrendben költött egy 11-es Huszár úti épületre, ahol a szakma és a betegek megelégedésére is egy modern, minden igényt kielégítő ügyeleti helyiséget alakítottak ki.

2022-ben hozott a kormány egy rendeletet, ami szerint az ország összes orvosi ügyeletének a működtetése az OMSZ-hez kerül, Szombathely esetében pedig visszakerül.

Már az ügyeleti helyiséggel kapcsolatban is borzolta a kedélyeket az OMSZ, hiszen a szakma helyi képviselőinek legnagyobb ellenkezésére is azt a döntését ismertette, hogy az orvosi ügyeletet új helyszínre költöztetik, ez pedig a Markusovszky Kórház lesz.

Aztán a nyomás hatására mégis csak úgy döntöttek, hogy eredeti terveiket keresztül húzva, a ellátás marad a 11-es Huszár úton.

Nem sokkal a december 1. fordulópont előtt a szombathelyi orvosokat képviselő Haklits Györgyi - aki szintén ügyeletet ellátó orvos -  az mondta a városi közgyűlés nyilvánossága előtt, hogy a 46 orvosból mindössze 2 volt az, aki a szerződéskötéshez szükséges adatait megküldte a mentőszolgálatnak.

December elején foglalkoztunk legutóbb a témával, akkor úgy informálódtunk, hogy a szombathelyi orvosok többsége nem rendelkezik szerződéssel. De mivel minden, jogszabályban kötelezett háziorvos be van osztva, szerződés nélkül is mennek ügyelni. Ez egyébként azért aggályos, mert szerződés nélkül nincs sem szakmai felelősségbiztosításuk, sem pedig balesetbiztosításuk. 

Az OMSZ megkeresésünkre nem küldött pontos számot, ők többek között azt írták, hogy

“Vas vármegyében az ügyelet valamennyi telephelyen rendben megkezdte működését. (...) A háziorvosok többsége már bejelentkezett az ügyeleti rendszerbe, adatlapját leadta. A szerződéskötések folynak, a folyamatos és megbízható működés valamennyi személyi és tárgyi feltétele biztosított."

Az OMSZ nem közvetlenül az orvosokkal tárgyal, hanem elsősorban a Magyar Orvosi Kamarával. A MOK végzi a szerződések szövegének véglegesítését. 

Így a kamaránál is érdeklődtünk, hogy tudják-e hány szombathelyi orvossal sikerült megkötni az ügyelet ellátási szerződést:

A pontos számadatokról nincs információnk, így erről érdemben nyilatkozni nem tudunk. A MOK Háziorvosi Munkacsoport kidolgozott egy szerződéstervezetet az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) által koordinált ügyeletekhez, amely minden alapellátó számára hozzáférhető. A szerződéstervezet a mentőszolgálattal folyamatban lévő egyeztetés eredménye, annak szövege a helyi specialitásokhoz igazítható, azoknak megfelelően módosítható. A szerződéstervezetet az OMSZ még nem fogadta el teljes körűen, az egyeztetések még folynak, de több vármegyében már ez a szerződéstervezet szolgál alapul a helyi ügyeleti egyeztetéseken.

A helyzet jelenleg sehol sem aggasztó, ahol nincs kellő számú belépő orvos, ott az OMSZ eddig is megoldotta az ügyeleti helyek betöltését addig, amíg a szerződéseket sikerült helyi szinten rendezni.

A Háziorvosi Munkacsoport álláspontja az, hogy ez fog történni Szombathelyen is: beteg nem marad ellátatlanul.

13 nap telt el azóta, hogy az OMSZ átvette a szombathelyi ügyeletet, kissé borúsnak látjuk, hogy ez idő alatt, nem sikerült olyan szerződést kínálni a helyi orvosoknak, ami azok elfogadhatónak tartottak volna, és aláírják. 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Szombathelyi rendőrség: Vissza fogunk menni, és megint ellenőrizni fogjuk a Kenderesi utcában az autós forgalmat

Az utcában jelenleg "Mindkét irányból behajtani tilos" jelző táblát helyeztek ki.

Demokratikus Koalíció: Megtudtuk, hogy Kaposvár egyik fideszes alpolgármestere a hvg.hu által bemutatott szexuális bántalmazó

A Demokratikus Koalíció információi szerint a Fidesz egyik kaposvári alpolgármestere az az önkormányzati képviselő, aki a hvg.hu szerint szexuálisan zaklathatta 2009 -ben a Fidelitas, akkor még csak 15 éves tagját.

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.