Sok hűhó semmiért? Alig félgőzzel megy Szombathely legújabb parkolója

Farkas Bazsi 2023-08-11 15:55:05
A város építette, a kórházi dolgozók használják. De alig.

Egy hónapja adták át azt a 46 férőhelyes új parkolót Szombathelyen, amit az önkormányzat 30 millió forintért építtetett a kórházi dolgozóknak. A városvezetés még arra is ügyelt, hogy az üzemeltetés se terhelje meg az egészségügyi dolgozókat, ugyanis az üzemeltetés éves költségét önkormányzati támogatásban kapja meg a Markusovszky Kórház.

De miért is kellettek a plusz parkolók?

Ahogy korábban már összefoglaltuk: 2021 év végén egy ingatlancsomag részeként adta el az önkormányzat a volt városi strand utolsó beépítetlen területét. Egy vállalkozó 20 lakásos társasház megépítésének tervével vásárolta meg az ingatlant. A Fidesz hamar politikai témát csinált az ügyből. Elsőként azt mondták, hogy ne legyen a területen semmi építve, hanem legyen park, aztán a kórházi dolgozók ötletét továbbvíve azért kezdtek el kardoskodni, hogy parkolót építsenek.

Az ügybe aztán megérkezett Hende Csaba (Fidesz-KDNP) Szombathely és térségének parlamenti képviselője is, aki azt mondta az önkormányzat előbb vásárolja vissza a területet, majd építsen ide parkolókat. Csakhogy a város csakis az eladási értékkel azonos áron vásárolhat vissza egy ingatlant, különben felmerül a költségvetési csalás gyanúja.

A területre egyébként volt az államnak elővásárlási joga, ám ezzel nem élt.

Végül az lett Hende javaslata, hogy a város vásárolja vissza a területet, ezután az állam kifizeti a vételárat, pluszban a parkoló építésének költségeit is vállalja.

A város azonban a szűkös költségvetése miatt biztosra akart menni, és azon az állásponton voltak, hogy amennyiben megérkezik a pénz a vásárlása és az építésre is, úgy azonnal cselekednek.

A pénz végül csak nem érkezett meg, így a városvezetés saját kezébe vette az ügyet. A terület ugyan maradt a beruházónál, ám az önkormányzati tulajdonban lévő Egészségügyi Alapellátó mögötti földrész alkalmas volt arra, hogy plusz parkolókat építsenek.

Építettek is egy 46 férőhelyes parkolót, ezt most csakis a kórházi dolgozók használhatják, az átadáskor a kórház főigazgatója Nagy Lajos azt mondta: 

olyan kollégák kapnak bejutási lehetőséget a sorompóval lezárt területre, akik eddig a kórház területén parkoltak, így ott 46 parkolóhely szabadul fel, amit ezután a betegek használhatnak.

Az elmúlt hetekben többször is jártunk az új parkolónál és azt tapasztaltuk, hogy alig több, mint a felében parkolnak autók.

Ma délelőtt a 46 helyből 24 volt üres. 

Mindez azért furcsa, mivel évekkel ezelőtt éppen a Kórházi Dolgozók Szakszervezete volt az egyik fő szószóló a parkoló kérdésben. Akkor azt mondták, hogy sem a járóbetegek, sem pedig a kórházi dolgozók nem, vagy csak nagyon nehezen tudnak parkolni a környéken. Ezért is lenne fontos egy új parkoló.

A kérdés csak az, hogy ha ennyire égetően szükség volt a parkolóra, akkor miért nem működik az új terület teljes kihasználtsággal?

Több lehetséges válasz is létezhez:

Az egyik, hogy a parkoló “messze” van a kórháztól, könnyebb és gyorsabb továbbra is az intézmény területén belül parkolni.

Egy másik magyarázat lehet, hogy minden helyzet egyetlen parkolókártya lett kiosztva, így amikor a parkolóhely “tulajdonos” nem dolgozik a hely üresen árválkodik.

Hogy pontosan mi áll a háttérben azt a főigazgatótól kérdeztük meg, amint levelünkre választ kapunk újabb cikkel jelentkezünk.

Az minden esetre nekünk pazarlásnak tűnik, hogy 30 millió forintot költött a város egy olyan parkoló megépítésére, ami aztán alig félgőzzel pöfög.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs is.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.