Sehova sem tartó híd épül 100 millió forintból Kőszegen

Farkas Bazsi 2023-07-05 07:39:00
A gyalogos és kerékpáros híd a 87-es főútra vezet, ahol tilos kerékpározni és gyalogosan közlekedni. Hamarosan 81 méter hosszú bicikliút is épül a semmibe vezető hídhoz.

Márciusban számolt be a Kőszeg és Vidéke cikke nyomán az Ugytudjuk.hu, hogy a Technológiai és Ipari Minisztérium támogatásából összesen

94 millió 432 ezer 197 forintból új gyalogos és kerékpáros híd épült Kőszegen.

A kivitelezést a zalaegerszegi HÍDVASÚT Kft. nyerte el.

 

A beruházásról még 2022 májusában zárt ülésen döntöttek a kőszegi képviselők. És bár, a zárt ülés jegyzőkönyve nem nyilvános, értesüléseink szerint a testületi ülésen szóba került, hogy nem egy új híd építése Kőszeg legnagyobb megoldandó problémája, így amennyiben lehetséges próbálják meg a másra elkölteni a 100 millió forintot. A városvezetés azonban ragaszkodott ahhoz, hogyha már hídra kapták, akkor legyen híd belőle, így a beruházás zöld utat kapott.

A híd egyébként egy nagyobb beruházás része lenne.

2020 augusztusában a Magyar Építők szakportál közölt cikket “Nagyot lép előre Kőszeg közlekedése: intermodális csomópont létesül”  címmel. A beruházás lényege az lenne, hogy a vasútállomás mellett a városhatárban kapna helyet a buszpályaudvar is. Ez utóbbi egyébként jelenleg a belvárosi Liszt Ferenc utcában van elhelyezve.

Az ismertetett terv szerint többek között egy második számú csomópont is létesülne, a meglévő 87. sz. főút és az Vasútállomás utca és Rákóczi Ferenc utca keresztezése, ide jelzőlámpás irányítást terveznek.

A portál 50 új parkolóhelyet, turistabusz beállót, taxi állomást is említett, de új hidat, na azt nem.

A 2022-es májusi döntést egyébként először 2023 februárjában említette a helyi önkormányzat lapja. De cikk akkor is csak azért született, mert “többen kérdezték”, hogy mi történik a Penny áruház mellett a Gyöngyös-patak partján. Miért markolja munkagép a földet?

“87-es úton, a híd előtt megváltozik a közlekedés rendje, lámpás kereszteződést alakítanak ki. Ennek részeként a jelenlegi híd mellett épül egy másik, gyalogosok és kerékpárosok számára, és ennek a szerkezeti alapjainak a kiépítése kezdődött meg.” - írta még februárban a lap.

"Az építés befejezésének időpontja június vége. A teljes beruházáshoz hozzátartozik a körfogalomnál kezdődő, új híd felé haladó járda, bicikliút építése három méter szélességben, 81 méter hosszan.” - ismertette a részleteket a szerkesztőség.

Egyelőre azonban két dolgot nem értünk:

 

Az egyik, hogy miért kell gyalogos híd akkor, amikor a néhány méterre lévő, autósforgalmat bonyolító híd mindkét oldalán szintkülönbséggel kialakított gyalogjárda van. Az egyik oldalon ráadásul a járda egy gyalogos átkelővel, vagyis zebrával összekötve a vasútállomáshoz vezető járdával.

A másik pedig, hogy a kerékpáros forgalmat is bonyolító híd, a 87-es útba torkollik, a híd mellett pedig kerékpárosok közlekedését tiltó tábla van az út mellett. Vagyis olyan útra viszi át a bicikliseket a híd, ahol tilos kerékpározni.

Hogy kicsit tisztábban lássunk, levelet írtunk az út üzemeltetőjének a Magyar Közútnak. Íme a válaszuk:

A 87-es főúton eddig sem közlekedhettek biztonsági okokból kerékpárosok. Jelenleg Kőszeg Város Önkormányzatának beruházásában a Gyöngyös-patak felett új gyalogos és kerékpáros híd épül. A városi beruházás lényege, hogy az új kerékpáros átvezetés a jövőben készülő belterületi, főúttal párhuzamos kerékpárúthoz csatlakozzon. 

Így várhatóan a jövőben sem kerékpározhatnak majd a 87-es főúton, hiszen az új beruházások pont azt a célt szolgálják, azért készülnek, hogy biztonságos alternatívát nyújtsanak a két kerékkel közlekedőknek a térségben. 

A projektekkel kapcsolatosan további részleteket az önkormányzat adhat.

 

Mivel a Közút is ezt javasolta, és egyébként már az ő válaszuk előtt is eszünkbe jutott, így a kőszegi polgármesternek, Básthy Bélának (Fidesz-KDNP) is levelet küldtünk, hogy megtudjuk, a jelenlegi közlekedési viszonyok között haszhálhatatlan hídra adott-e ki 100 millió forintot a kőszegi önkormányzat. 

Továbbá azt is megkérdeztük, hogy a hidat mikor adják át a közlekedőknek. Egyelőre nem kaptunk választ. 

Frissítés!

Cikkünk megjelenése után megérkezett Básthy polgármester válasza. Ebben a cikkünkben adtuk közzé.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs is.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.