Megszűnik Kőszegen a hajléktalanszálló

Farkas Bazsi 2023-11-08 18:10:00
Jövőre 60 millió forintba kerülne a szociális szolgáltatás, az önkormányzatnak pedig nincs ennyi pénze.

15 fő - jelenleg ennyi ember él a Kőszegen a Hajléktalanok átmeneti szállásán. Az intézményt azonban - a képviselő testület legutóbbi ülésén hozott döntés alapján - 2024. április 30-án bezárják.

Mivel a Hajléktalanok átmeneti szállása és nappali melegedője egy telephelyen működik úgy, hogy a két ellátási formának közös használatú helyiségei is vannak, ezért célszerűnek tűnt az együttes fenntarthatósági vizsgálat. A vizsgálat során a 2015. január 1-től 2023. július 31-ig terjedő időszak kihasználtsági adatait tekintettük át. Az adatokból jól látszik, hogy az igénybevétel csökkenése mindkét ellátási formánál érzékelhető.

A szolgáltatások igénybevételének csökkenése az állami támogatások visszafizetését vonja maga után, ami ebben az évben már jelentős mértékű lesz. Ugyanakkor kiadási oldalon a költségek alig csökkenek, hiszen ugyanazt az infrastruktúrát kell fenntartani és ugyanannyi fő személyzetet kell biztosítan - írta a közgyűlési előterjesztés.

Az önkormányzatra jövőre az átmeneti szállás üzemeltetése 60 millió forintot terhelne. Ez pedig túl sok már a város költségvetésére nézve. 

Az intézményvezető azt is kiemelte, hogy a szálló jelenlegi 6 fős alkalmazotti létszáma hamarosan tovább csökken. A 4 főre zsugorodó személyzettel pedig lehetetlen lenne a 24 órás ellátás biztosítása.

Mivel a nappali melegedő nem szüntethető meg, így felmerült, hogy éjjeli menedéket üzemeltetne a Kőszegi Szociális Gondozási Központ. Azonban az éjjeli menedék üzemeltetéséhez újabb működési engedélyre lenne szükség, ez pedig hónapokig tartó procedúrával járna a hivatal szerint, valamint ugyanazt a személyzetet kell biztosítani, mint az átmeneti szállónak, és a bezárás egyik fő indoka a szakember, személyzet hiánya, így elvetették az ötletet.

A lakók többsége már több éve, évtizede él ebben az intézményben. Az előterjesztés szerint pedig az a megoldás születhet, hogy az önkormányzat lakásokat alakít ki a mostani ideiglenes szálló helyén, így albérleti díj fejében kínálnának lakhatást a hajléktalanoknak.

Végül az a megoldás született, hogy az intézményben egyesével próbálnak meg további lakhatási megoldást keresni. Van akinek albérletben van, akinek a szoszédos települések átmeneti szállásain.

Harkai Norbert (Összefogás Kőszegért Egyesület) önkormányzati képviselő hozzászólásában aggodalmát fejezte ki, a hajléktalanok utcára engedésével kapcsolatban.

Eddig is tudtunk, elhagyott autókban, a volt Balogh iskolában, illetve üres épületekben életvitelszerűen élő polgártársainkról. Sajnos ez csak növekedni fog, mint ahogy a hajléktalanok száma is. Sajnos a felújított egyházi épületek sem fogadják be, elesett bárányaikat - fogalmazott a képviselő. 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.

A húsételeken túl is van élet!

A céges és családi rendezvényeken megszokott és elvárt a különféle húsféleségeket tartalmazó hidegtálak rendelése, pedig ma már arra is van lehetőség, hogy a fenntarthatóság és az egészséges életmód igényeinek megfelelően húsmentes finomságokat rendeljünk.

Fülön csíptek egy férfit, aki letörte egy szombathelyi autó visszapillantóját

A rendszeresen vandálkodó vandál 400 ezer forint kárt okozott.

Új igazolás érkezett a Haladás VSE focicsapatába

Megkezdte a felkészülést a megye 1-es együttes. Minden hétvégén edzőmeccset játszanak a zöld-fehérek.