Megszűnik Kőszegen a hajléktalanszálló

Farkas Bazsi 2023-11-08 18:10:00
Jövőre 60 millió forintba kerülne a szociális szolgáltatás, az önkormányzatnak pedig nincs ennyi pénze.

15 fő - jelenleg ennyi ember él a Kőszegen a Hajléktalanok átmeneti szállásán. Az intézményt azonban - a képviselő testület legutóbbi ülésén hozott döntés alapján - 2024. április 30-án bezárják.

Mivel a Hajléktalanok átmeneti szállása és nappali melegedője egy telephelyen működik úgy, hogy a két ellátási formának közös használatú helyiségei is vannak, ezért célszerűnek tűnt az együttes fenntarthatósági vizsgálat. A vizsgálat során a 2015. január 1-től 2023. július 31-ig terjedő időszak kihasználtsági adatait tekintettük át. Az adatokból jól látszik, hogy az igénybevétel csökkenése mindkét ellátási formánál érzékelhető.

A szolgáltatások igénybevételének csökkenése az állami támogatások visszafizetését vonja maga után, ami ebben az évben már jelentős mértékű lesz. Ugyanakkor kiadási oldalon a költségek alig csökkenek, hiszen ugyanazt az infrastruktúrát kell fenntartani és ugyanannyi fő személyzetet kell biztosítan - írta a közgyűlési előterjesztés.

Az önkormányzatra jövőre az átmeneti szállás üzemeltetése 60 millió forintot terhelne. Ez pedig túl sok már a város költségvetésére nézve. 

Az intézményvezető azt is kiemelte, hogy a szálló jelenlegi 6 fős alkalmazotti létszáma hamarosan tovább csökken. A 4 főre zsugorodó személyzettel pedig lehetetlen lenne a 24 órás ellátás biztosítása.

Mivel a nappali melegedő nem szüntethető meg, így felmerült, hogy éjjeli menedéket üzemeltetne a Kőszegi Szociális Gondozási Központ. Azonban az éjjeli menedék üzemeltetéséhez újabb működési engedélyre lenne szükség, ez pedig hónapokig tartó procedúrával járna a hivatal szerint, valamint ugyanazt a személyzetet kell biztosítani, mint az átmeneti szállónak, és a bezárás egyik fő indoka a szakember, személyzet hiánya, így elvetették az ötletet.

A lakók többsége már több éve, évtizede él ebben az intézményben. Az előterjesztés szerint pedig az a megoldás születhet, hogy az önkormányzat lakásokat alakít ki a mostani ideiglenes szálló helyén, így albérleti díj fejében kínálnának lakhatást a hajléktalanoknak.

Végül az a megoldás született, hogy az intézményben egyesével próbálnak meg további lakhatási megoldást keresni. Van akinek albérletben van, akinek a szoszédos települések átmeneti szállásain.

Harkai Norbert (Összefogás Kőszegért Egyesület) önkormányzati képviselő hozzászólásában aggodalmát fejezte ki, a hajléktalanok utcára engedésével kapcsolatban.

Eddig is tudtunk, elhagyott autókban, a volt Balogh iskolában, illetve üres épületekben életvitelszerűen élő polgártársainkról. Sajnos ez csak növekedni fog, mint ahogy a hajléktalanok száma is. Sajnos a felújított egyházi épületek sem fogadják be, elesett bárányaikat - fogalmazott a képviselő. 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Az LMP üdvözli a debreceni akkumulátorgyár katasztrófavédelmi engedélyének megsemmisítését

A katasztrófavédelmi engedélyezési eljárás során a hatóság megsértette a nyilvánosságra vonatkozó szabályokat.

Ismét meghívót küld a Szombathelyi Haladás vezetőségének a városi közgyűlés

Nyáron is meginvitálták őket, akkor nem jelent meg egyikük sem.

Januárig csak bérleteseknek lesz nyitva a győri Jókai parkolóház

A létesítménybe parkolójeggyel nem lehet behajtani.

Karácsony Gergelyt támogatja a Momentum a jövő évi főpolgármester-választáson

Budapest szabad és szabad is marad - mondta a Momentum elnök-frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc.

Idős otthonban agitált a szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje

A polgármester arra kérte a kormánypárti frakcióvezetőt, hogy a kampány idején is tartsák tiszteletben az íratlan szabályokat.

Százmillió forintnak kelhetett lába a győrsövényházi postán

Félszáz helyi lakos megtakarítása tűnhetett el az győrsövényházi postaszolgáltatáson belül.

Az önkormányzat fizette az elmúlt hónapokban megjelent Dézsi-plakátokat

Hónapok óta tart a jelenlegi polgármestert közpénzből reklámozó plakátkampány.

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

2009 és 2020 között Szombathelyen játszott.

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

A győri állatkert tanzániai állatvédő programjait is támogatta a győri közgyűlés a Szívügyünk az állatvédelem-pályázat keretéből

Tavasszal Dézsi Csaba András és felesége is elkísérte Tanzániába az állatkert igazgatóját.

LMP: a települési klímavédelmet is támogassa a kormány

A politikus felhívta a figyelmet, hogy a közterületeket úgy kellene átalakítani, hogy minél kevesebb legyen a burkolt felületek aránya, és minél több árnyékot adó fa legyen.

Életfogytiglant kapott egy soproni férfit, aki megerőszakolta az unokahúgát

A vádlott erőszakkal szexuális cselekmény eltűrésére kényszerítette a tizennégy éves lányt, majd veréssel fenyegette meg, ezért a sértett nem mert beszélni senkinek a vele történtekről.

Közleményt adott ki a Haladás vezetősége, valóban nehéz helyzetben van a csapat

A klub vezetése a kialakult nehéz helyzet megoldásán dolgozik, és a munkavállalókkal – így a játékosokkal is - közvetlenül tart kapcsolatot - írják közleményükben.