Összefogtak a tekések, szinte önerőből újították fel a szombathelyi VAOSZ Tekepályát

Farkas Bazsi 2023-11-14 12:38:00
Eddig 10 millió forintot költöttek el, amiben a város által adott támogatás, és mikroadományok is vannak. Nagyjából félúton van a teljes modernizálás.

Tavaly nyáron voltunk a VAOSZ (Városi Alkalmazottak Országos Szövetsége) Tekepályán, ahol - nincs mit szépíteni - borzalmas állapotok uralkodtak. 

A tető beázik, a zuhanyzó penészes és rozsdás, az öltözőkben mindössze székek szolgálták ki a versenyzőket. Komolyan kellene költeni a létesítményre, erre azonban jelenleg nincs pénzt - derül ki Kovács Cecília, a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nkft. ügyvezetőjének, megkeresésünkre küldött korábbi válaszából.

Fotók: Farkas Bazsi

 

Pedig igény van a teke sportra, annál is inkább, mert a belvárosi pálya az egyetlen, ami megmaradt Szombathelyen, így hetente nagyjából 250 sportoló - profi és amatőr - adja egymás kezébe a kilincset. 

Cselekedni kellett tehát

Fotók: Farkas Bazsi

 

Ezt az önkormányzat és a pályát rendszeresen használó tekés társadalom is érzékelte. A tekések így első körben életre hívták a Vasi Tekesportért Alapítványt, amely célja a pálya felújításához és üzemeltetéséhez szükséges adományok összegyűjtése és kezelése lett. 
A modell szerint az alapítvány március 1- től  2024. szeptember 30-ig ingyenes használatba kapja a pályát cserébe pedig a következő munkákat végzik el:

 • A beázás által a mennyezeti vakolaton keletkezett leomlások és porladások megszüntetése a
 • vakolat szükségszerű leverésével, a kiszárításra és kijavításra előkészítés.
 • A golyóállás javítása az 1-2 pályán
 • A parketta beázás miatti felszedése, szükségszerű cseréje, javítása és visszahelyezése (16
  m2) illetve lefedése padlószőnyeggel
 • A bábuállás és a golyóverem burkolatának cseréje
 • A gépek szakszerű felkészítése, karbantartása
 • A pálya és a nézőtér felett található neon világítótestek cseréje
 • Teljes belső takarítás

 

 • Álmennyezet kiépítése
 • Nyílászárók cseréje
 • Udvari bejárati kapu cseréje
 • Tekegolyók
 • Fűtéskorszerűsítés 

A szombathelyi városvezetés pedig 3 millió 100 ezer forintnyi támogatást adott, ami első körben a legszükségesebb, vagyis a tető javítására elegendő összeg volt.

Fotók: Farkas Bazsi

 

Ma délelőtt körbevezették az épületben a sajtót, majd az elmúlt időszak eredményeiről számoltak be a városvezetők és az tekések. Ezek szerint a felújítási munkák a megfelelő ütemben készülnek. Kicserélték és néhány helyen megszűntették a nyílászárókat, felújították az öltözőket, a zuhanyzókat. Felújították a belső ajtókat. Kiépítették a központi fűtést. Légkondikat szereltek be. Elkezdték az álmennyezet építését. Konfortosabbá tették a nézőteret. Ezt közel 7 millió forintból valósították meg, amit mind adományokból gyűjtöttek össze. Sok cég segített, a Csercsics Faipari Kft. például a beépített bútorok gyártásában, a Falco a bútorlap beszerzésben volt partner.

De még sok mindent hátra van. Ki kell cserélni a dobó deszkát (ez az a sáv, amire a golyó megérkezik), a bábukat. Hamarosan jön a pálya minősítésének ideje, szeretnék, ha továbbra is nemzetközi és első osztályú meccsek fogadására alkalmas maradna.

Fotók: Farkas Bazsi

 

A mai nap a városvezetés egy defibrillátort adományozott a pályának, ezzel is garantálva a minél biztonságosabb használatot. A pálya pedig sűrű napokat él meg, hiszen jóformán alig van szabad hely, ahol csapatokat tudnak fogadni, ám az üzemeltetők mégis arra biztatnak, hogy érdeklődjenek bátran sportolási lehetőség után. 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.