Kerek negyven éves a szombathelyi városháza, ami akár a Fő tér másik szegletében is felépülhetett volna

Farkas Bazsi 2023-02-14 12:16:00
Nem volt egyszerű felépíteni a vasbeton kockát, na meg olcsó sem, ezért is épült 7 évig, mire 1983 február 18-án átadták.

Kevés olyan épület van Szombathelyen, ami ugyan megosztja az embereket, de mégis, ma már elképzelhetetlen lenne a belváros nélküle. Nem más ez, mint a lebegő kockaként a Kossuth Lajos utca kanyarodásában a Fő térre tekintő városháza. 

A mostani városházát 1976-ban kezdték el építeni és 7 évig építették, mivel nem volt egyben meg a kötlségvetéshez szükséges összeg, így aztán ütemezetten, vagyis amikor került rá, akkor haladtak vele.

De ne szaladjunk ennyire előre, hiszen Szombathelyen a második világháború végéig egy teljesen másik helyen, másik épület adott otthont a hivatalnak.

A neves fővárosi építész, Hauszmann Alajos 1877-től dolgozott a szombathelyi városháza és színház építésén - erről a Balló László, a szombathelyi épületek mindent tudó lokálpatriótája írt.

Fotó: Balló László gyűjtése

Ez a kis palota 1881-83-ban készült. A városháza és színház tömbjét 1925-ben teljesen átépítették, a kettős bejáratot megszüntetve egy előnytelenül drabális, kétemeletes, az orosz neoklasszicizmus palotáira emlékeztető, monumentalitásában is jellegtelen épületet hoztak létre az eredeti falak felhasználásával. Az első komoly károsodást ekkor szenvedte Hauszmann csodálatos egyemeletes épülete. A második világháború nagy bombázása pedig már ezt a kolosszust döntötte részben romba. Ám a kegyelemdöfést az a döntés hozta, amely szerint a visszaépíthető palotát, amelynek teljes déli oldala, és a főhomlokzat jelentős része épen maradt a főpárkány magasságáig, le kell bontani.

A háború után a városvezetés a Kőszegi utcai egykori Széll-palotát, Széll Ödön bérházát vette igénybe, és ott működött a Városi Tanács 1983-ig.

Hét évig tartó, elhúzódó építkezés után vehették birtokba az új épületet a belváros erőszakkal modernizált pontján, az ódon hangulatú Kossuth Lajos utca szép, 19. század eleji palotái közvetlen szomszédságában, az után, hogy a város legszebb barokk lakóházát, a lépcsős házat, és annak hangulatos környezetét teljesen megsemmisítették.

A városképi áldozathozatal végképp eltüntette azt a részletet, amely addig hűen őrizte a 18. századi belváros hangulatos építészetének korát és  kiemelkedő értékeit - írta Balló.

Az új betonkocka városházat egy 1970-ben meghirdetett tervpályázaton választotta ki az akkori városvezetés. A tervek között volt bőven választék.

Egy elképzelés szerint a városháza - hasonlóan a mostani üveg és betonból táplálkozó - épülete a Fő tér egy másik szegletében, a Széchenyi utca felőli oldalon a Centrum áruház és a Komló étterem közötti területen épült volna fel.

Egy másik ötlet nyomán az új városháza a foghíjat töltötte volna ki. Ez az terület, ahová végül az OTP új fiókját is magában foglaló társasházat építették fel.

A tervek között találunk olyant is, amin a tervező a mostani helyére álmodta meg a városházát, az épület kinézete azonban nagyban eltér a megvalósítottól. Ebbe elnöki lakást (tanácselnöki) mélygarázs, belső kert, és az épület tetején helyet kapó tanácsterem is helyet kapott.

 

Végül Horváth László tervei lettek a befutók és 7 éves, szinte már-már mostre kivitelezési idő alatt épült fel.

 

Egy az építkezéshez köthető anekdota szerint egy alkalommal a téli betonozás alatt egy környéken lakó a tűzoltókat hívta, ugyanis tüzet észlelt. Végül kiderült, hogy a töménytelen mennyiségű beton annyi párát bocsát ki magából, hogy a szürkületi fényviszonyokban lobogó tűznek látszott.

 

Az épületet 1983. február 18-án, egy ünnepi tanácsülésen adták át.

 

2017-ben tervek készültek a városháza modernizálására, amit az akkori fideszes többségű városvezetés el is fogadott, összesen 630 millió forint uniós pénz állt rendelkezésre a projekthez.


A tervezés odáig jutott, hogy még a belső terek modern külsője is látványterveket kapott.

Az épület átépítésével 2019 márciusáig kellett volna elkészülni, ám a 2017 áprilisában meghozott döntést, 2017 novemberében már el is kellett vetni, mivel kiderült, hogy az építési költségek közel a duplájára emelkedtek ezt pedig nem volt miből fedezni.

Egy javaslat elhangzott Ipkovich Györgytől, miszerint legalább az energetikai felújítást végezzék el, amire az uniós keret elég is lenne. Ám akkor a Fidesz többség leszavazta az ellenzéki képviselő javaslatát. 

Szólj hozzá!

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.