Miért nehéz komolyan venni a győri Településfejlesztési Tervet?

Pintér Bence 2023-05-04 07:54:45
A régóta tervezett ötletek és néhány jó elképzelés mellé leginkább Dézsi polgármester fantazmagóriái fértek be a stratégiai anyagba.

Ez egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre!

A minap finoman, de így is elég markáns megállapításokkal véleményezte a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a győri önkormányzat Településfejlesztési Tervét. Egyrészt jelezték, hogy egy sor dolog hiányzik az anyagból, másrészt tettek pár egészen alapvető észrevételt, például azt, hogy semmi sem jelzi a dokumentumban, hogy mi alapján rangsorolja az önkormányzat az egyes projekteket; vagy nem derül ki, hogy hogyan fejlesztenék a közösséi közlekedést.

A dokumentumot korábban mi is két részletben ismertettük. Amit tudni kell: ez a terv nyilván nem azt jelenti, hogy az itt szereplő összes dolog meg fog valósulni a következő tíz évben, egy ilyen dokumentum leginkább arról szól, hogy milyen fejlesztési irányokban gondolkodik egyáltalán a város, milyen irányban készít akár konkrét terveket. Az álmokat, terveket, elképzeléseket aztán nyilván hozzá kell faragni a valósághoz: lesz projekt, ami elvérzik, lesz olyan, ami évtizedekig talonban marad, hogy később megvalósuljon, és persze lesz olyan is, ami elkészül – vagy úgy, ahogy elképzelték, vagy máshogy.

Egy biztos: ami itt szerepel, az megmutat valamit arról, hogy a mostani városvezetés milyen irányokban gondolkodik a város fejlődéséről – vagy gondolkodik-e egyáltalán.

Ebből a szempontból azonban a mostani anyag eléggé gyorsan és eléggé sok ponton elhasal: tele van olyan fejlesztésekkel, amelyekhez legfeljebb annyi köze/ráhatása van az önkormányzatnak, hogy bólint egyet rá (egyetemi fejlesztések), szerepel benne egy sor olyan terv, ami leginkább a fantázia birodalmában fog megvalósulni, cserébe kimaradt egy sor dolog, amivel foglalkozni kéne ezek helyett.

Kezdjük a nyilvánvalóval: a Belváros-Városrétet felölelő „Centrum” akcióterület legnagyobb tervezett fejlesztései leginkább a Dézsi Csaba András polgármester által 2020-ban megálmodott kulturális negyed fejlesztéseit jelentik, amelynek megvalósítása 600 milliárd forintba (!) kerülne, és amelyről már kormányzati szinten is azt mondták, hogy túl grandiózus.

Tehát a tervezet egyik fontos, központi eleme nem hogy nem mostanában, de várhatóan soha nem fog megvalósulni.

A terv közben egy szót sem ejt a Győri Nemzeti Színház épületéről, amelynek Dézsi polgármester által leállított felújítása már 2018-ban is azért került be a Modern Városok Programba Győr részéről, mert az épület elég rossz állapotban volt. A helyzet azóta nem lett jobb, de a kulturális negyed álma még mindig akadályozza, hogy komolyan gondolkozzon az épület jövőjéről a város.

Innentől kezdve nagyon nehéz eldönteni, hogy mi az, ami komoly szándékkal, és mi az, ami csak azért került bele az anyagba, hogy a polgármester elégedett legyen.

Biztos az utóbbi kategóriába esik az „Ifjúsági Börtönhotel”, vagy a Baross úton nyitandó zenei inkubátorház, avagy rocksuli. Mindkét ötlet két éve merült fel, egyikből sem úgy tűnik, hogy valaha lenne valami, de mindkét dolgot a polgármester taláta ki, és vizsgáltatta meg.

A centrumban, de a külsőbb kerületekben is hangsúlyos elem a parkolás kérdése, amit a városvezetés további mélygarázsok és parkolólemezek telepítésével oldana meg: ha minden megépülne a belvárosban, amivel a terv számol, akkor szinte úgy nézne ki, hogy a Batthány tér északi oldalától a megyeházáig sétálgathatunk a föld alatti parkolókban – persze ez nem lenne így, de nem sok kéne, hogy a sok elképzelés ténylegesen összeérjen a föld alatt.

Ez tovább erősíti azt a paradoxont, amelyben az önkormányzat a szuburbanizáció felpörgetésével (változtatási tilalom) bevezető utak négysávosításával, illetve a parkolóhelyek számának növelésével gerjeszti az autós forgalmat, amit aztán nem igazán próbál kompenzálni a közösségi közlekedés valós fejlesztésével. A dokumentum maga is felsorolja a parkolóhely-bővítés következményei között, hogy „a kielégítő parkolókapacitás bővítésének következtében tovább fokozódhat a személygépjárműforgalom”.

Az anyag egyik nagy meglepetése, hogy mennyire nem gondol semmit Győr külső városrészeinek fejlesztéséről.

Keletre, Győrszentiván köré szinte csak iparfejlesztés, a város nyugati kapujába szintén leginkább ez jut. A lakásépítéseket valamiért főleg délre (Kismegyer, Szabadhegy) és Bácsa-Víziváros még szabadon álló részeire szorítja a tervezet. Megújulna pár rendelő, óvoda, bölcsőde; megépülne a Kiserdő dél sarka helyén a tanuszoda, amiről a helyi fideszes képviselő is elmondta, hogy bár uszodát nagyon rég szeretne a városrész, de rossz ötlet odarakni. Egy-egy véletlenszerű fejlesztési elképzelés jut persze a legtöbb területre, de nem túl sok.

Eközben stratégiai fontosságú kérdésekre semmiféle feleletet nem találunk az anyagban: ilyen például a vasútállomás felújításának kérdése; a színház már említett ügye; bármiféle alternatív elképzelés a volt Rába-telek hasznosítására, esetleg olyan, ami nem 600 milliárd forintba kerül; illetve alternatív elképzelés arra, hogy hogyan és hova lehetne még ipart telepíteni Győrben. Nem látszik az sem, hogy hogyan kezelné a város a dugókat, vagy mondjuk mit gondol a panellakótelepek legnagyobb problémájáról, ami pedig a panelprogram félbemaradása.

Összességében úgy néz ki az egész, mint egy, a határidő lejárta előtt nagyon gyorsan összehányt ötlethalmaz, amiben a régóta tervezett ötletek és néhány jó elképzelés mellé leginkább Dézsi polgármester fantazmagóriái fértek be.

Ez alapján viszont úgy tűnik, hogy igazából dunsztja sincs senkinek a tornyosban, hogy milyen irányba kéne vinni a várost.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre, ahol ez az írás először megjelent! Kövesd a Befejezetlen Győrt a TikTokon! Csatlakozz Győr egyetlen szabad fórumához, a 32 ezer tagot számláló Győr összefog csoporthoz!

Szólj hozzá!

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.

A húsételeken túl is van élet!

A céges és családi rendezvényeken megszokott és elvárt a különféle húsféleségeket tartalmazó hidegtálak rendelése, pedig ma már arra is van lehetőség, hogy a fenntarthatóság és az egészséges életmód igényeinek megfelelően húsmentes finomságokat rendeljünk.

Fülön csíptek egy férfit, aki letörte egy szombathelyi autó visszapillantóját

A rendszeresen vandálkodó vandál 400 ezer forint kárt okozott.

Új igazolás érkezett a Haladás VSE focicsapatába

Megkezdte a felkészülést a megye 1-es együttes. Minden hétvégén edzőmeccset játszanak a zöld-fehérek.