Ipari Park, lakások, városkapu – mivel számol a győri településfejlesztési terv a város külső területein?

Pintér Bence 2023-04-24 10:39:58
Ipar keleten, ipar nyugaton, lakások délen: nem sok minden jut a fejlesztési tervekből Győr külső kerületeibe.

Mint arról beszámoltunk: elkészült Győr Településfejlesztési Terve, amelyet a publikum még április 30-ig véleményezhet. Ez a terv nyilván nem azt jelenti, hogy az itt szereplő összes dolog meg fog valósulni a következő tíz évben, egy ilyen dokumentum leginkább arról szól, hogy milyen fejlesztési irányokban gondolkodik egyáltalán a város, milyen irányban készít akár konkrét terveket.

Nemrég bemutattuk, hogy a terv mit vetít előre a város központi területeire,

most nézzük meg, mivel számol a külsőbb kerületekben!

Kelet: ipar, ipar, ipar

A város keleti, Győrszentiván körüli része a városvezetés számára egyértelműen az iparfejlesztés terepe: a „Győr Kelet”-akcióterület (27. oldal) erről szól, az Ipari Park tervezett bővítéséről, a Hűtőház úton új csarnokok telepítéséről, a kamionmegállóról a pálya mellett, illetve első sorban olyan utak felújításáról, amelyek az Ipari Parkot szolgálják ki. A terv szerint megújulna a Reptéri út és a Hűtőház út kereszteződése, a Tatai út külső része, a Hecsei út a felüljáróval és a Gesztenyefa utca, valamint a Régi Szentiváni út, ahová járdát is építenének.

Ezen felül megkezdődne az Ipari Park energetikai korszerűsítése is.

Ezen felül sem itt, sem a terv hálózatos beavatkozásai között nem sok olyan fejlesztési tervet találunk, ami Győrszentiván lakóterületeire vonatkozna.

Dél: lakásépítések és egy új út

A déli városrészt érintő akcióterület fókuszában a lakásépítés áll, vagy ahogy a dokumentum fogalmaz:

„Az akcióterület fejlesztéseinek fő célja tehát a „szétterülő” város, azaz az alközpontok nélküli ellátatlan területek csökkentése, és a kompakt város víziójának erősítése. A beavatkozás révén egy korszerű és élhető policentrikus városfejlesztés indulhat be, amely évtizedekre meghatározhatja a város fejlődésének dinamikáját, figyelembe véve az egészséges és élhető környezet kialakítását.”

A dokumentum szerint a – kulturális negyedhez hasonlóan – Dézsi Csaba András polgármester szívügyének számító, de a megvalósítás előkészítésében rendkívül botladozó ezerlakásos Tatai úti lakópark a város új déli kapuja lesz, illetve az Ipari Parkhoz is közel esik. De további lakóterületekkel számol a terv Szabadhegy és Kismegyer között is,

valamint tervezik a Panoráma út kiépítését is, amely már most lakossági tiltakozást váltott ki.

A terv szerint a József Attila-lakótelepre pedig parkolólemezt képzeltek el a város vezetői, illetve aluljáros kapacitásbővítésben gondolkozik a dokumentum a Szauter-Jereváni-Tihanyi utaknál, ahol a vasút okoz egyébként gondokat. Oktatási területen a kismegyeri tagóvoda fejlesztése, bővítése várható.

Nyugat: városkapu... vagy inkább mini-Ipari Park?

A legérdekesebb akcióterületnek a nyugati tűnik, amely az egyes út mentén Abda felé foglal magában többféle fejlesztést. A felvezető így fogalmaz az elképzelésekkel kapcsolatban:

„A jelenleg mozaikosan elhelyezkedő gazdasági területek, amelyek a Somos-major területén, valamint az Ikrényi, és a 85. számú utak mellett helyezkednek el, további gazdasági területfejlesztési igényeket generáltak. A helyi vállalkozások javítása, valamint a jövőbeli telephelyek területeinek hatékonyabb kihasználása indukálja, hogy egy egységes, gazdasági-logisztikai funkciójú területet valósítsanak meg. A terület egyfajta „Nyugati Városkapu” szerepet betöltve kedvező alternatívát jelenthet a városban telephelyet kereső vállalkozások számára, egyúttal a jelenleg koncentráltan a város keleti oldalán lévő gazdasági területek ellenpólusaként elősegíthetik a közlekedési igények diverzifikálódását is.”

Ennek érdekében közútfejlesztéseket is terveznek, a főúton egy új csomópont kialakítását, illetve a kerékpáros és gyalogos kapcsolatok fejlesztését.

És minden más

Mint láthatjuk, a kiemelt akcióterületek azért a város egy kisebb részét fedik le. Vannak azonban ún. hálózatos beavatkozási tervek, amelyek a város egy-egy alrendszerére (pl. közlekedés, oktatás) koncentrálnak, ezekből az elképzelésekből pedig jut az eddig nem említett városrészekbe.

Felújítanák például a marcalvárosi Sün Balázs óvodát és a szomszédos Örkény utcai bölcsődét, a Mécs László utcai rendelőt bővítenék; míg a Lajta úti rendelőt szintén felújítanák a városrész másik oldalán.

Marcalvárosban a Kiserdő déli területére épített tanuszodáról sem mondott le a város, pedig a városrész fideszes képviselője is jelezte tavaly a közmeghallgatáson, hogy ezt nem tartja jó helyszínnek. Kisbácsán a Kultúrház utcai rendelő, Ménfőcsanakon a Horgas utcai rendelő felújítása van terítéken. A korábban Dézsi polgármester miatt meghiúsult hajléktalankórház – amire már nyertek akkor 53 millió forintot, de így vissza kellett adni – úgy tűnik, hogy egy teljesen új épületben valósulhatna meg a hajléktalanszálló területén belül.

Bácsán még egy fejlesztést említenek: megújulna a Vámosi úti Idősek Klubja épülete. Gyirmóton állandó szabadtéri színpad felújítása van tervben, Pinnyéden a kiserdő válna szabadidőparkká. Adyvárosban rekreációs központ, kulturális és vízi sportközpont létrehozását emlegeti a szöveg: hogy hol, vagy mit jelent ez, nem derül ki. 

Összességében a peremkerületek nem valami erősen reprezentáltak a dokumentum terveiben, fejlesztési elképzeléseiben.

Tervbe került a 821-es út és a Kálvária út kereszteződése, ahol körgeometriás csomópont épülne – ez ugye nem újdonság, a tervek kész vannak, de nem volt rá pénz. A 821-es út 2x2 sávosra bővítésén is gondokoznak. Szintén nem volt pénz az új hídra a Mosoni-Dunán az Ipar út meghosszabbításában. A város egyik legbalesetveszélyesebb csomópontjához is hozzányúlnának: a Tihanyi-Szigethy kereszteződés is körforgalommá válna.

Több bekötőút bővülne új sávokkal (81), vagy kapna teljesen új nyomvonalat (82), de szó van a dokumentumban az egyes főút bevezető szakaszának négysávosításáról is.

Szóba került még a Petőfi híd szélesítése is. A parkolókapacitásról már részben szót ejtettünk több helyen is, de a József Attila-lakótelep mellett az Ifjúság körútra, illetve Marcalváros mindkét felére új parkolólemezeket képzel el a városvezetés. Érdekes, hogy a dokumentum maga is arról, amit már egyszer ezeken a hasábokon kifejtettünk: a kapacitásbővítés veszélye, hogy „a kielégítő parkolókapacitás bővítésének következtében tovább fokozódhat a személygépjárműforgalom”.

Épülne aztán kerékpárút például a Pápai úton, a Nagy Imre úton, a Mosoni-Duna mentén, a 14. sz főút mentén,

ezek részleteiért az április közgyűlésen elfogadott Kerékpáros Hálózati Tervet kell fellapozni.

A közösségi közlekedés egyéb formái is terítékre kerülnek a tervben (50. oldal), itt leginkább okos megállóhelyek kialakításáról, a menetrend fejlesztéséről és egyéb technikai dolgokról esik szó, tehát nem olyan látványos változásokról, mint bármiféle kötöttpályás megoldás (elővárosi vonat, villamos).

A vízpartok integrálását előző cikkünkben futólag említettük, ez alapvetően új kikötők (Ipar-csatorna, belváros) kialakítását, illetve az Aranypart I-II. rendberakását, az egykori Kovalter szabadstrand kialakítását jelenti, persze a tervezett kulturális negyedbe álmodott új mellékág mellett. Más vonalon a víz mint csapadékvíz elvezetendő probléma, erre is több projektet említ a terv.

Szólj hozzá!

Vitézy Dávid: háborús filmeket lehetne forgatni Budapesten, olyan rosszak az utak

Budapest gyakorlatilag kivonult az útfelújítási feladatköréből, ezért olyan rosszak az utak, hogy háborús filmeket lehetne forgatni - fogalmazott Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt szombati sajtótájékoztatóján a fővárosban.

Miért fontos az optimális páratartalom?

40-60% között mozog az ideális beltéri páratartalom. Ha ettől alacsonyabb, akkor száraz a levegő, ha magasabb, akkor pedig túlzottan párás. Egyik sem jó, mindkettő allergiás panaszokat is okozhat. Amikor 40% alá csökken a pára mennyisége, akkor párásítás szükséges.

Most a győri Városháza folyosóján lépett meg Pintér Bence elől a GYHG vezérigazgatója

Legutóbb az irodában bújkálva rendőrt hívott, de most sem vette át a Kúria ítéletét.

Mitől lesz igazán modern egy konyha?

Mindannyian tudjuk, hogy a trendek jönnek és mennek, hogy a lakberendezési stílusok legalább olyan lendületesen változnak, mint az öltözködésben a divat, mégis vágyunk arra, hogy a mi konyhánk is modern legyen.

Nem kapott NB II-es licencet a Haladás

Az NB III-as versenyengedélyben még reménykedik a vezetőség.

A költöztetés árát több feltétel is befolyásolja

A költözés egy több összetevős művelet, melynél a siker sok mindenen múlik. Nem csupán a helyes időzítés, de a megfelelő előkészület, a költöztető cég kiválasztása és a költségek optimalizálása is lényeges elem. Ennek megvalósítása érdekében előzetes tervezésre is szükség van, amelybe beletartozik az árajánlat kérése is. 

Lezárták a gödi Samsung gyár bejáratait

Az LMP politikusai és aktivistái más ellenzéki politikusokkal és aktivistákkal fogtak össze.

A győri Városrendészet vezetője indul a vámosszabadi polgármesteri székért

Dézsi Csaba András polgármester többször beszélt mostanában arról, hogy Győrhöz csatolná a falut, Miletics Mór lehet a trójai falova.

2,3 milliárd forint vesztesége volt 2023-ban a Győr-Szolnak

Megjelent a városüzemeltető cég beszámolója a tavalyi évről.

Öt és fél évet kapott a drogos, ittas győrűjfalui autós ámokfutó

Az autóban senki sem használt biztonsági övet, egy fiatal nő meghalt.

Zsugorodik a Fidesz Szombathelyen?

Egy kis teremben elfért Dömötör Csaba hallgatósága.

Győr nagy részén szúnyogirtás lesz csütörtök éjszaka

Amennyiben az időjárási körülmények engedik.

Mi alapján válassz arcápoló kozmetikumokat?

Sok nagy márka életkor szerint ajánlja az arcápoló készítményeket, így ha most kezded a bőröd ápolását, valószínűleg eszerint választasz, azonban sokkal inkább a bőröd aktuális állapota kellene, hogy meghatározza a rutinodat. 

Hetven tő kendert nevelt a családi ház mellett a vendvidéki településen élő férfi

A vádlott által termesztett növények száma a csekély mennyiség felső határát meghaladta.

Győr volt polgármestere, Balogh József Pintér Bencét támogatja

Vérfrissítésre, fiatalokra van szükség a volt polgármester szerint.

Új köztéri szobra lehet Szombathelynek

Éhen Gyula alakja kerülhet vissza az Éhen Gyula térre.

A szombathelyi Városházán lesz az SZKKA szurkolói ankétja - Frissítve

Teljesen nyilvánosan öntene tiszta vizet a pohárba a városvezetés.

Női karóra a merészebb színek kedvelőinek

Sokan a diszkrét, visszafogott kiegészítőkre esküsznek, míg mások szeretnek kísérletezni és játszani a különféle színekkel vagy anyagokkal. Olykor szívesen nyúlunk egy-egy extravagánsabb darabhoz, mint például egy lenyűgöző zöld női karórához.

Három játékos távozott a Szombathelyi Haladástól

Pálfi Donát a Facebook-on köszönt el a szurkolóktól.