Ezt tervezi a Dézsi-féle városvezetés a következő tíz évre Győr belvárosában

Pintér Bence 2023-04-21 12:04:00
Mélygarázs a Batthyány tér északi oldalára, kulturális negyed, lagúna a Mosoni-Dunára, járdák, utak javítása. Végigolvassuk a Településfejlesztési Tervet.

Mint arról beszámoltunk: elkészült Győr Településfejlesztési Terve, amelyet a publikum még április 30-ig véleményezhet. Ez a terv nyilván nem azt jelenti, hogy az itt szereplő összes dolog meg fog valósulni a következő tíz évben, egy ilyen dokumentum leginkább arról szól, hogy milyen fejlesztési irányokban gondolkodik egyáltalán a város, milyen irányban készít akár konkrét terveket.

Az álmokat, terveket, elképzeléseket aztán nyilván hozzá kell faragni a valósághoz: lesz projekt, ami elvérzik, lesz olyan, ami évtizedekig talonban marad, hogy később megvalósuljon, és persze lesz olyan is, ami elkészül – vagy úgy, ahogy elképzelték, vagy máshogy. Ennyi felvezető után vágjunk is tehát bele: milyen jövőt képzel el Győrnek a mostani városvezetés?

A terv első körben öt kiemelt akcióterületet jelöl meg, ezek közül a belvárosi főleg kulturális intézményekre koncentrál. Vizsgáljuk meg ebben a cikkben azt, hogy mit tervez a városvezetés a belvárosba és környékére!

Érdemes ezeket a kiemelt területeket kicsit közelebbről is megnézni. A Belváros-Városrétet felölelő „Centrum” akcióterület legnagyobb tervezett fejlesztései azon Dézsi Csaba András polgármester által megálmodott kulturális negyed fejlesztései, amelynek megvalósítása 600 milliárd forintba (!) kerülne, és amelyről már kormányzati szinten is azt mondták, hogy túl grandiózus.

A terv városréti fele (új színház, bábszínház, ifjúsági csarnok, stb.) tehát jó eséllyel nem fog megvalósulni, bár a tervezésre már költött pénzt a város, eközben azonban a tervben nem szerepel semmi arról, hogy mi legyen a Győr Nemzeti Színház meglévő, felújításra szoruló épületével.

A belvárosi részben a tervben szerepelnek már elvileg megvalósulás alatt álló dolgok (Radó-szigeti csónakház felújítása, városháza felújítása), de ide került a múzeumi épületek felújítása – a 2014-ben elhagyott főépület, az Apátúr-ház felújítása nem szerepel a tervekben –, csak úgy, mint a Rákosfalvy Zoltán cégével együtt megvásárolt Bécsi kapu téri ingatlan felújítása. De a polgármester olyan álmai is helyet kaptak, mint a börtön elköltöztetésével annak helyén nyíló „Ifjúsági Börtönhotel”, vagy a Baross úton nyitandó zenei inkubátorház – amennyire tudjuk, mindkét projekt már tavaly év közben elhasalt.

De szó van a vízi infrastruktúra fejlesztéséről (lagúna és kikötő a romantikus oldalon, új szennyvízátemelő és „uszadék- és üledékfogó és szénhidrogén-leválasztó műtárgy K-Ny-i tengely környezetében” a praktikuson), a kerékpáros közlekedés fejlesztéséről, valamint az intermodális csomópontról, avagy a vidéki pályaudvar és a vasútállomás évtizedek óta tervezett-elképzelt összeolvasztásáról is.

Van szó aztán a nagy tervek mellett kisebbekről, például utak és járdák felújításáról, a belvárosi csatornahálózat problémáinak kezeléséről, vagy például a Bisinger sétány felújításáról, na és persze parkolásról is:

a terv egy Pálffy utca alatti mélygarázs építésével számolt, tehát a Batthyány tér északi oldalán, valamint a megyeháza és a színház alatti mélygarázsokat is bővítenék, de szerepel a tervben egy ilyen tétel is: „Czuczor u-Árpád út-Szent István út mélygarázs kialakítása”.

A Pálffy utcánál maradva tervben van még az itteni rendelő felújítása is; és ami kicsit kevésbé jól megfogható: a vízpartok integrálása a város életébe, valamint a zöldfelületek fejlesztése, bővítése a belvárosban.

Ide sorolhatjuk aztán még teljes egészében a „Győr Észak”-akcióterületet is (40. oldal), ami gyakorlatilag az egyetem már folyamatban lévő és várható fejlesztéseit gyűjti csokorba – hogy ezek közül pontosan mihez és milyen mértékben van köze a városnak, azt nem lehet tudni. Ezek a fejelsztések szinte mind a belvárosban, Észak-Nádorvárosban illetve Révfaluban és Szigetben valósulnak meg.

Következő cikkünkben megvizsgáljuk, mire koncentrál a város a centrumon kívül.

Szólj hozzá!

Kifütyülték Dézsi Csaba Andrást Győrszentivánon

Fél percre ment fel a színpadra a fideszes polgármester, nem fogadták szívesen.

Milyen beltéri falfestéket válasszunk a lakás tisztasági festéséhez?

Közeleg a nyár, a lakásfelújítás időszaka, amikor sokan állnak neki maguk az otthonuk tisztasági festésének, hogy a megkopott, bekoszolódott falak újra szép színben ragyoghassanak.

Tálalástan, textiltechnológia, kisállattenyésztés - ezek a tantárgyak izzasztották meg Lenkai Nórát

Megnéztük, mit is kellett tanulni a háztartásökonómia és életvitel szakon.

Száz köbméter fát vágott ki Natura 2000-es területen a sárvári férfi

A fakitermeléssel a fasor megszűnt élőhelyként létezni.

Kis szünet után péntek délután jönnek a záporok, zivatarok

A délkeleti, majd délnyugatira forduló szél helyenként megerősödik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek.

A különleges nyári italok megdobják a forgalmat!

Vendéglátósként lényeges szempont a bevétel, nyáron pedig nincs is más dolgod, mint hogy mutatós és finom hűs italokat kínálj a szomjas vendégek számára. Olyanokat, amikért újra és újra el fognak jönni hozzád és nem csupán egy felejtős hely leszel a napjuk során.

A Nemzeti Választási Bizottság szerint semmilyen jogsértést nem követett el a Savaria Fórum

Jagodits Zsuzsanna, a Fidesz-KDNP szombathelyi képviselőjelöltje panaszolta be az önkormányzati lapot. Az NVB most minden korábbi “állva maradt” panaszát lesöpörte az asztalról.

Melyek egy számítógép fő alkotórészei?

Számítógépvásárlás előtt állva mindenki igyekszik alaposan felmérni, hogy mit tudnak az egyes modellek, ehhez viszont tisztában kell lenni azzal, hogy mire jók a különféle alkotóelemek. Cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes figyelni az alkatrészek tekintetében. 

A szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje a kézilabdával támadja a szombathelyi városvezetést

Pődör Zoltán szerint mivel nem engedik be őket az Arénába így nem kapnak licencet. A városvezetés arra hívta fel Pődör figyelmét, hogy az általa kért ingyenes használat ügyében csakis a közgyűlés jogosult dönteni.

Karácsony lemondta az ATV által szervezett főpolgármester-jelölti vitát

Vitézy és Ungár Péter szerint is mondvacsinált indokot húzott elő.

A Győri Ítélőtábla helyben hagyta a csepregi kegyetlen szülők ítéletét

Az anyát 18 év, az apát 16 év fegyház-büntetésre ítélték.

Idén is megrendezik Szombathely főterén a Quadrille Fesztivált

Több száz fiatal táncolja a négytételes francia négyest május 17-én, pénteken a szombathelyi Fő téren.

Ne féljünk tőlük, ne üldözzük az ártalmatlan tőrösdarazsakat!

Ráadásul az óriás tőrösdarázs védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Pars Krisztiánnak megtiltotta a Fidesz, hogy vitázzon

A szombathelyi Derkovits-városrész jelöltjeinek választási vitája elmarad, de szociális ügyekben azért lesz egy kerekasztal beszélgetés.

Milyen anyagú kádat válassz, ha sokáig élveznéd a szépségét és a kényelmét?

Az otthonok egyik legintimebb helyiségei, a fürdőszobák kialakítása során számos szempontot kell mérlegelni annak érdekében, hogy olyan hellyé tegyük, ahol szívesen töltünk időt, és amelyet hosszú évtizedekig élvezhetünk. 

Ungár Péter: Amelyik vitára meghívnak, arra elmegyek

Az LMP EP listavezetője szerint, aki nem megy el vitára, pedig meghívják, az nem méltó a választópolgárok bizalmára.

Évi 300 millió adóforint megy el a Haladás Sportkomplexum működtetésére

A Haladás VSE tavaly és idén is 250 millió forintnyi közpénz támogatást kapott.