600 milliárd forintba kerülne a győri kulturális negyed felépítése

Pintér Bence 2022-10-14 07:44:00
A színház felújítása 40 milliárd forint lett volna.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre!

A GyőrPlusz Rádió csütörtök reggeli adásának vendége volt Dézsi Csaba András győri polgármester, szóba kerültek bizonyos beruházások is, például a vasútállomás felújítása, ahol jelenleg nem akadálymentesített az épület. Ennek kapcsán a polgármester a betelfonálónak elmondta, hogy az a probléma, hogy ez a MÁV épülete, és nem a városé. De a polgármester tárgyal a MÁV elnökével minden évben,

és az az elképzelés, hogy a Honvéd liget alatt legyen mélygarázs.

600 milliárd lenne a kultnegyed

Szó esett még aztán a kulturális negyed tervéről is, amelyet egyébként két éve nem mutat be Dézsi polgármester a nagyközönségnek, bár korábban még azt ígérte, hogy nagy roadshow lesz, amely során bemutatják a terveket. Ez elmaradt, és eleddig azt sem lehetett tudni, hogy pontosan mekkora beruházást is jelentene egy teljesen új városrész felépítése.

A rádióműsorból kiderült, hogy a kulturális negyed felépítése mintegy 600 milliárd forintba kerülne.

Összehasonlításképp: a vízi élménypark 22 milliárdból fog megvalósulni (az eredetileg elképzelt 8 milliárd helyett), a Győri Nemzeti Színház és az előtte lévő tér felújítása pedig a tervek szerint 40 milliárd forintba került volna. A kulturális negyed ezek szerint a mostani tervek szerint 15-ször annyiba kerülne tehát, mint a színház felújítása.

Jelenleg erre nincs pénze a városnak egyáltalán – egyébként is a kormány támogatásáért kilincsel a projekthez már két és fél éve a polgármester –, de az országnak sem, és azt már Gulyás Gergely kancelláriaminiszter is jelezte korábban, hogy szerintem nem reális az elképzelés.

Az is baj a polgármester szerint, hogy a város és az Audi korábbi megállapodása alapján 2027-ig az a felállás, hogy az Audi 10 milliárd forintot fizet adóként a város költségvetésébe, ezen pedig nem tudnak emelni. Azt azonban nem említette a polgármester, hogy az építményadót viszont megemelte, ez januártól lép majd életbe: 900 helyett 2000 Ft/m2 lesz az építményadó az üzleti célra használt ingatlanokra.

5,5 milliárd lesz a gázszámla csak decemberben

A polgármester elmondta azt is, hogy csak decemberben 5,5 milliárd forint lesz a gázszámla. Korábban érdeklődtünk a Győr-Szolnál, hogy mennyibe fog kerülni a gázszámla a teljes gázévben Győrben, miután Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester közzétette a nyáron, hogy ők 17 milliárd forintért fogják venni, de már pár héttel később is jóval magasabb volt az ár.

A Győr-Szol nem válaszolt a kérdésre, ezért most a polgármesteri közlés fényében újra elküdltük azt, hiszen ezek szerint mégis vannak erre vonatkozó adataik.

Mi is akartuk kérdezni a Dézsi Csaba Andrást, de nem kapcsoltak be minket a rádióba, utána pedig hiába vártuk a rádió épülete előtt, autója mellett a polgármestert, miután testőre észrevett minket, 48 percig nem jött ki az épületből, majd testőre elhajtott az autóval. Hogy Dézsi polgármester melyik kijáraton és milyen közlekedési eszközzel távozott, nem tudjuk.

Az adást itt hallgathatja vissza:

Az adásokat nem lehet visszahallgatni a GyőrPlusz felületein, mivel ezt a polgármester letiltotta. Ezért mi rögzíteni szoktuk, és az érdekesebb részeket, vagy adott esetben az egész műsorfolyamot közzétesszük, ugyanis az itt elhangzó információk szerintünk közérdekűek.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre! A Befejezetlen Győr nevű TikTok-oldalunkra pedig itt lehet feliratkozni.

Szólj hozzá!

LMP: Magyarországot nem a Fidesz-KDNP kormányozza, hanem a multik

Csárdi Antal, a párt frakcióvezető-helyettese szerint mára egyértelművé vált, hogy Magyarországot nem a Fidesz-KDNP kormányozza, a meghatározó döntések multinacionális vállalatok irodáiban születnek.

Leváltotta a győri Fidesz Hajtó Pétert a gazdasági bizottságból

A zöldbizottságba tették át a Borkai-párti exfideszest, a helyére ültettek.

Péntektől felfordulás lesz a szombathelyi Vasútállomáson

Vágányzár, vonatpótló buszok, pályaépítés.

Háromszor ütött a kemenesháti sportbálon

A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Október 7-én ismét nyit a nagyközönségnek a szombathelyi Jégcsarnok

Augusztus végétől ismét van jég a létesítményben.

Akkugyárról kérdezett a momentumos, bemutatott neki a polgármester

Zárt ülésen tárgyalták Nyíregyházán az oda tervezett akkugyár ügyét.

LMP: Lantos Csabának távoznia kell

A zöldpárt szerint a kormány pénteken hatályba léptetett veszélyhelyzeti kormányrendelete a szennyező, környezetromboló cégeknek kedvez.    

„Halállistát” készített az iskolai mészárláshoz egy tizenhat éves Győr-Moson-Sopron megyei fiú

A náci eszmékhez vonzódó fiatal vásárolt egy nyolc centiméter pengehosszúságú zsebkést, mindkét oldalán horogkereszttel.

1,3 milliárd alumíniumdoboz kerül forgalomba Magyarországon évente

Szeptember 23-án van a nemzetközi hulladékgyűjtő nap.

Dézsi Csaba András negyedszer hazudta azt, hogy ki van tiltva a Győr összefog csoportból

Az egyik fideszes alpolgármester, pár képviselő és a polgármesteri főbiztos is tagja a csoportnak, pedig Dézsi szerint ők is ki vannak tiltva.

Hende: A jelenlegi szombathelyi városvezetés látszat-városvezetést folytat

A választókerületi elnököt megszólalásra késztette a lehetséges fideszes önkormányzati képviselő-jelöltekről megjelent lista.

A pertől tartva közzétette a szentiváni légszennyezettség-mérés adatait a győri önkormányzat

A szentiváni civilek máris találtak benne olyan adatot, ami annyira nem megnyugtató.

Megvannak a Fidesz szombathelyi önkormányzati képviselő-jelöltjei?

Czeglédy Csaba tudni véli, hogy kik az indulók.

Karácsony nyerne Budapesten

Az ellenzéki választók együttműködést várnak a pártoktól.