600 milliárd forintba kerülne a győri kulturális negyed felépítése

Pintér Bence 2022-10-14 07:44:00
A színház felújítása 40 milliárd forint lett volna.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre!

A GyőrPlusz Rádió csütörtök reggeli adásának vendége volt Dézsi Csaba András győri polgármester, szóba kerültek bizonyos beruházások is, például a vasútállomás felújítása, ahol jelenleg nem akadálymentesített az épület. Ennek kapcsán a polgármester a betelfonálónak elmondta, hogy az a probléma, hogy ez a MÁV épülete, és nem a városé. De a polgármester tárgyal a MÁV elnökével minden évben,

és az az elképzelés, hogy a Honvéd liget alatt legyen mélygarázs.

600 milliárd lenne a kultnegyed

Szó esett még aztán a kulturális negyed tervéről is, amelyet egyébként két éve nem mutat be Dézsi polgármester a nagyközönségnek, bár korábban még azt ígérte, hogy nagy roadshow lesz, amely során bemutatják a terveket. Ez elmaradt, és eleddig azt sem lehetett tudni, hogy pontosan mekkora beruházást is jelentene egy teljesen új városrész felépítése.

A rádióműsorból kiderült, hogy a kulturális negyed felépítése mintegy 600 milliárd forintba kerülne.

Összehasonlításképp: a vízi élménypark 22 milliárdból fog megvalósulni (az eredetileg elképzelt 8 milliárd helyett), a Győri Nemzeti Színház és az előtte lévő tér felújítása pedig a tervek szerint 40 milliárd forintba került volna. A kulturális negyed ezek szerint a mostani tervek szerint 15-ször annyiba kerülne tehát, mint a színház felújítása.

Jelenleg erre nincs pénze a városnak egyáltalán – egyébként is a kormány támogatásáért kilincsel a projekthez már két és fél éve a polgármester –, de az országnak sem, és azt már Gulyás Gergely kancelláriaminiszter is jelezte korábban, hogy szerintem nem reális az elképzelés.

Az is baj a polgármester szerint, hogy a város és az Audi korábbi megállapodása alapján 2027-ig az a felállás, hogy az Audi 10 milliárd forintot fizet adóként a város költségvetésébe, ezen pedig nem tudnak emelni. Azt azonban nem említette a polgármester, hogy az építményadót viszont megemelte, ez januártól lép majd életbe: 900 helyett 2000 Ft/m2 lesz az építményadó az üzleti célra használt ingatlanokra.

5,5 milliárd lesz a gázszámla csak decemberben

A polgármester elmondta azt is, hogy csak decemberben 5,5 milliárd forint lesz a gázszámla. Korábban érdeklődtünk a Győr-Szolnál, hogy mennyibe fog kerülni a gázszámla a teljes gázévben Győrben, miután Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester közzétette a nyáron, hogy ők 17 milliárd forintért fogják venni, de már pár héttel később is jóval magasabb volt az ár.

A Győr-Szol nem válaszolt a kérdésre, ezért most a polgármesteri közlés fényében újra elküdltük azt, hiszen ezek szerint mégis vannak erre vonatkozó adataik.

Mi is akartuk kérdezni a Dézsi Csaba Andrást, de nem kapcsoltak be minket a rádióba, utána pedig hiába vártuk a rádió épülete előtt, autója mellett a polgármestert, miután testőre észrevett minket, 48 percig nem jött ki az épületből, majd testőre elhajtott az autóval. Hogy Dézsi polgármester melyik kijáraton és milyen közlekedési eszközzel távozott, nem tudjuk.

Az adást itt hallgathatja vissza:

Az adásokat nem lehet visszahallgatni a GyőrPlusz felületein, mivel ezt a polgármester letiltotta. Ezért mi rögzíteni szoktuk, és az érdekesebb részeket, vagy adott esetben az egész műsorfolyamot közzétesszük, ugyanis az itt elhangzó információk szerintünk közérdekűek.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre! A Befejezetlen Győr nevű TikTok-oldalunkra pedig itt lehet feliratkozni.

Szólj hozzá!

Átadja listás helyét Sárváron Gagyi Levente, pedig korábban alpolgármester is lehetett volna

Helyette Kampelné Kozlovszki Marianna kapja a Fidesz-KDNP kompenzációs listás helyét.

OVF: Folytatódik az apadás, a Dunánál és a Rábánál segédkező vízügyesek hazaindulhattak

Győrnél a Duna hatására az apadási tendencia mellett némi emelkedés valószínű a hétvégén, de a vízállások fokozat alatt maradnak.

Pintér Bence szerint egyértelmű a győriek akarata: békét szeretnének

Több interjút is adott a megválasztott győri civil polgármester az utóbbi napokban.

Jelen állás szerint Lenkai Nóra mandátumot kap Szombathelyen

Határozatot hozott a Helyi Választási Bizottság.

Bekamuzták, hogy a nő vezette a balesetet okozó autót Szombathelyen, ráfáztak

Ittasan villanyoszlopnak ment, megpróbálta kivágni magát.

Újraszámolják Győrben a szavazatokat

A Területi Választási Bizottság helyt adott Dézsi Csaba András beadványának.

Haladás: Reális esély a megyei 1. osztályra van

Taggyűlést tartottak a csapatot üzemeltető Kft.-nél.

Ezek a kültéri párnák passzolnak egy modern teraszhoz

Egy hosszú nap után mindenkinek jólesik, amikor egy kényelmes és puhán párnázott kerti kanapén ejtőzik a családdal, a barátokkal.

Ötmillió forint gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász a vihar sújtotta településeket

Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes, Pornóapáti, Szentpéterfa részesül az adományból. Várják a további felajánlásokat.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.