600 milliárd forintba kerülne a győri kulturális negyed felépítése

Pintér Bence 2022-10-14 07:44:00
A színház felújítása 40 milliárd forint lett volna.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre!

A GyőrPlusz Rádió csütörtök reggeli adásának vendége volt Dézsi Csaba András győri polgármester, szóba kerültek bizonyos beruházások is, például a vasútállomás felújítása, ahol jelenleg nem akadálymentesített az épület. Ennek kapcsán a polgármester a betelfonálónak elmondta, hogy az a probléma, hogy ez a MÁV épülete, és nem a városé. De a polgármester tárgyal a MÁV elnökével minden évben,

és az az elképzelés, hogy a Honvéd liget alatt legyen mélygarázs.

600 milliárd lenne a kultnegyed

Szó esett még aztán a kulturális negyed tervéről is, amelyet egyébként két éve nem mutat be Dézsi polgármester a nagyközönségnek, bár korábban még azt ígérte, hogy nagy roadshow lesz, amely során bemutatják a terveket. Ez elmaradt, és eleddig azt sem lehetett tudni, hogy pontosan mekkora beruházást is jelentene egy teljesen új városrész felépítése.

A rádióműsorból kiderült, hogy a kulturális negyed felépítése mintegy 600 milliárd forintba kerülne.

Összehasonlításképp: a vízi élménypark 22 milliárdból fog megvalósulni (az eredetileg elképzelt 8 milliárd helyett), a Győri Nemzeti Színház és az előtte lévő tér felújítása pedig a tervek szerint 40 milliárd forintba került volna. A kulturális negyed ezek szerint a mostani tervek szerint 15-ször annyiba kerülne tehát, mint a színház felújítása.

Jelenleg erre nincs pénze a városnak egyáltalán – egyébként is a kormány támogatásáért kilincsel a projekthez már két és fél éve a polgármester –, de az országnak sem, és azt már Gulyás Gergely kancelláriaminiszter is jelezte korábban, hogy szerintem nem reális az elképzelés.

Az is baj a polgármester szerint, hogy a város és az Audi korábbi megállapodása alapján 2027-ig az a felállás, hogy az Audi 10 milliárd forintot fizet adóként a város költségvetésébe, ezen pedig nem tudnak emelni. Azt azonban nem említette a polgármester, hogy az építményadót viszont megemelte, ez januártól lép majd életbe: 900 helyett 2000 Ft/m2 lesz az építményadó az üzleti célra használt ingatlanokra.

5,5 milliárd lesz a gázszámla csak decemberben

A polgármester elmondta azt is, hogy csak decemberben 5,5 milliárd forint lesz a gázszámla. Korábban érdeklődtünk a Győr-Szolnál, hogy mennyibe fog kerülni a gázszámla a teljes gázévben Győrben, miután Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester közzétette a nyáron, hogy ők 17 milliárd forintért fogják venni, de már pár héttel később is jóval magasabb volt az ár.

A Győr-Szol nem válaszolt a kérdésre, ezért most a polgármesteri közlés fényében újra elküdltük azt, hiszen ezek szerint mégis vannak erre vonatkozó adataik.

Mi is akartuk kérdezni a Dézsi Csaba Andrást, de nem kapcsoltak be minket a rádióba, utána pedig hiába vártuk a rádió épülete előtt, autója mellett a polgármestert, miután testőre észrevett minket, 48 percig nem jött ki az épületből, majd testőre elhajtott az autóval. Hogy Dézsi polgármester melyik kijáraton és milyen közlekedési eszközzel távozott, nem tudjuk.

Az adást itt hallgathatja vissza:

Az adásokat nem lehet visszahallgatni a GyőrPlusz felületein, mivel ezt a polgármester letiltotta. Ezért mi rögzíteni szoktuk, és az érdekesebb részeket, vagy adott esetben az egész műsorfolyamot közzétesszük, ugyanis az itt elhangzó információk szerintünk közérdekűek.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre! A Befejezetlen Győr nevű TikTok-oldalunkra pedig itt lehet feliratkozni.

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.