Továbbra is a Kiserdő területére tervezi a marcalvárosi uszodát a győri városvezetés

Pintér Bence 2022-11-30 10:37:00
Dézsi polgármester direkt nem akarta érteni, hogy a fideszes helyi képviselő a közmeghallgatáson világosan elmondta: uszodát szeretnének, de nem a Kiserdőbe.

Közmeghallgatást tartottak kedden délután a városházán délután kettőkor, amelyet idén valami rejtélyes oknál fogva nem közvetítettek nyilvánosan az interneten úgy, mint tavaly. (Mi élőztünk, de mivel nem számoltunk vele, hogy szükség lesz rá, elég rossz minőségben. Az ülés felvételét elkértük a jegyzőtől.) Itt ugye bárki felteheti kérdéseit a városvezetés felé, bár egyenes és egyértelmű választ nem mindig kap rá.

Jó példa erre az a kérdéscsokor, amivel én érkeztem a közmeghallgatásra. ELőször is megkérdeztem a minden hasonló interjúszerű helyzet elől menekülő Dézsi polgármestert, hogy miért nem közvetítik az ülést élőben, mire a polgármester az ülésről egyébként felvételt készítő szakembert szólította a mikrofonhoz, hogy miért nem – ő elmondta, hogy azért, mert nem kaptak rá megrendelést a városházától. Érdekes.

Ezután azt kérdeztem:

mi a hosszú távú terv a marcalvárosi Kiserdővel? Milyen övezeti besorolást fog kapni? Tényleg itt akar uszodát építeni a városvezetés?

Mint azt kifejtettük ugyanis ebben a cikkben, a Kiserdő egyelőre egyáltalán nem védett: a rendezési tervben a déli rész még mindig konkrétan fel van parcellázva, tehát beépíthető területként jelenik meg – itt kapna helyet az uszoda is. Az Aportól északra eső rész besorolása más, ez legalább már nem építési terület, hanem „turisztikai erdő”, ide is lehet azonbabn építeni például legfeljebb 600 négyzetméter árusítóterű kiskereskedelmi épületet. Szóval a terület hosszú távú sorsa legalábbis kérdéses, főleg, miután kiderült májusban, hogy itt – a déli részen – építenék fel a rég várt tanuszodát. Akkor a helyi képviselő, Rózsavölgyi László és a környezetvédelmi bizottság elnöke, Szálasy László is a polgármesterhez irányított minket az ügyben, aki szokásáshoz híven nem válaszolt a kérdéseinkre.

Most azonban muszáj volt neki mondania valamit, de csak féloldalasan sikerült megválaszolni a kérdéseket – a felvételen úgy 17 perctől.

Az első kérdésre konkrétan semmilyen választ nem kaptunk, nem derült ki tehát, hogy mi a hosszú távú cél a marcalvárosi Kiserdővel, milyen övezeti besorolást szán neki az önkormányzat, esetleg egyesíti a terület besorolását.

Az uszoda tényleg itt épülne

Az viszont megerősítést nyert, hogy az állami építésű és működtetésű tanuszoda itt épülne, mégpedig az Úszó Nemzet Program keretében. A területet már fel is mérték, és ez áll a megvalósítandó győri uszodák közül az első helyen, bár mint arról hírt adtunk egyébként májusban, a kormányhivatal egyáltalán nem értett egyet a város által kijelölt helyszínnel:

az Állami Főépítészi Iroda több pontban sem találta megfelelőnek a tervet, első sorban azért, mert ugyan az övezeti besorolás alapján közlekedési fejlesztésre kerülhetne sor a területen, valójában egy erősen fásult részről van szó, ami a Kiserdő integráns része.

Kiderült az is, hogy ezen felül a városban még két helyen, Győrszentivánon, illetve Gyárvárosban épülhetne uszoda, legalábbis ide tervez még a város, de ezekre a tervekre még sem határozott igent nem kaptak a szövetségtől, illetve a területeket sem mérték fel. Endrődi Péter kabinetfőnök megerősítette, hogy a szentiváni területet még a marcalvárosival ellentétben fel sem mérték.

A marcalvárosit viszont igen, és erre a tervre bólintott már rá a szövetség, ami azért érdekes, mert a helyszínnel még a helyi fideszes képviselő, Rózsavölgyi László sem ért egyet.

Dézsit úgy tűnik nem érdekli a helyiek véleménye

A polgármester jelezte is, hogy az ügyben némi nézetkülönbség van közte és Rózsavölgyi között, majd azt mondta, hogy: ha nem kell a marcalvárosiaknak az uszoda, a szentivániak majd biztos örülnek neki. Ezután felszólalt Rózsavölgyi László, aki elmondta: hogyne kellene Marcalvárosnak az uszoda, egyértelműen kell, évtizedek óta mondja mindenki, egy probléma van: senki sem szeretné, hogy ez a Kiserdőben épüljön fel.

Mikor a polgármester azt kérdezte, hogy hova, akkor a képviselő rögtön felsorolt pár közterületet, ahol szerinte inkább megépülhetne: a DAC-pálya körül, a McDonald's környékén, akár a Cirkusz téren. Végül azt mondta, röviden összefoglalja tehát: „Uszoda? Igen! A Kiserdőben? Nem!”

Dézsi végül elég arrogánsan, párttársa felszólalását gyakorlatilag direkt félreértve és ignorálva azt felelte: fontos volt, hogy ezt tisztázzuk, akkor tehát a marcalvárosiaknak nem kell az uszoda, majd Szentivánon örülni fognak neki.

Ez azt jelzi, hogy vagy nem kérték ki előre a helyi – egyébként fideszes – képviselő véleményét arról, hogy hova lenne jó felépíteni ezt az uszodát, ezen túllépve a helyiek képviselő által egyértelműen artikulált véleménye sem érdekli a polgármestert az ügyben.

Nyitóképünk egy a Kiserdőben, de nem a tervezett uszoda helyén készült fotó.

Szólj hozzá!

Megsemmisítette a bíróság az új szombathelyi választókerületi beosztást

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt támadta meg a korábbi határozatot.

Az LMP kéri Novák Katalint, hogy támogassa a párt népszavazási kezdeményezését

Az LMP politikusa szerint Novák Katalin kijelentései „nem állnak pontos köszönőviszonyban a valósággal”.

Miért baj a kiemelt beruházás? Mi köze az akkumulátorgyárak elleni tüntetésekhez?

Az akkumulátorgyárak ellen számos helyi népszavazást indítottak el, melyekből a győri vált a legismertebbé.

Fertő tavi beruházás: engedélyt kapott az eredeti óriásberuházás

A civilek ezt a döntést is meg akarják támadni.

Adventi ablakok a szombathelyi Éhen Gyula lakótelepen

Harmadik éve szervezik meg a nagy népszerűségnek örvendő programot. 

Hétvégén ezúttal az ország nyugati részén várható havazás

A meteorológiai előrejelzések alapján szombat délelőtt havazás kezdődhet az ország észak-nyugati részén, vagyis Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegye területén. 

Hét évet kapott a győrújfalui halálos balesetet okozó sofőr

A vádlott annak ellenére mulatságosnak tartotta közlekedését, hogy a hátul ülő utasai sikoltoztak, volt, aki azt kérte, hogy álljon meg.

LMP: a kormány visszaél a kiemelt beruházások jogintézményével

A jogszabályt kritizálva Szendefy Mária, az LMP országos elnökségének tagja példaként a Fertő tavi turizmusfejlesztést hozta fel.

Az eső miatt elmaradnak a szombathelyi adventi vásár pénteki színpadi programjai

Az árusok nyitva lesznek, a programokat vasárnap pótolják.

Évi 100 ezer euróért a Schaeffler a névadója 5 évig a szombathelyi Arena Savariának

A sportcsarnokot üzemeltető Sportiskola a működésére költi a támogatást.

Tévében a Falco Szolnok elleni meccse

Vasárnap délutáni matiné.

Az LMP üdvözli a debreceni akkumulátorgyár katasztrófavédelmi engedélyének megsemmisítését

A katasztrófavédelmi engedélyezési eljárás során a hatóság megsértette a nyilvánosságra vonatkozó szabályokat.

Ismét meghívót küld a Szombathelyi Haladás vezetőségének a városi közgyűlés

Nyáron is meginvitálták őket, akkor nem jelent meg egyikük sem.

Januárig csak bérleteseknek lesz nyitva a győri Jókai parkolóház

A létesítménybe parkolójeggyel nem lehet behajtani.

Karácsony Gergelyt támogatja a Momentum a jövő évi főpolgármester-választáson

Budapest szabad és szabad is marad - mondta a Momentum elnök-frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc.

Idős otthonban agitált a szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje

A polgármester arra kérte a kormánypárti frakcióvezetőt, hogy a kampány idején is tartsák tiszteletben az íratlan szabályokat.