Vajon miért titkolja Dézsi polgármester a szentiváni levegőtisztaság-mérés adatait?

Pintér Bence 2023-03-13 16:19:54
Nagy csinnadrattával jelentette be a győri polgármester, hogy mérni fognak, mértek is, az adatokat azonban nem akarja kiadni.

Tavaly szeptemberben jelentette be, majd a Szívügyünk Szentiván civiljei elleni sajtóhadjárat részeként folyamatosan emlegette Dézsi Csaba András győri polgármester, hogy méretni fogja a levegő tisztaságát az önkormányzat Győrszentivánon. A mérés el is indult, erre az alkalomra még el is hívták a civileket, akik először szerepelhettek egy nyúlfarknyi nyilatkozattal ekkor a győri Fidesz önkormányzati pénzből működtetett propagandalapjában, a GyőrPluszban. (Ez látható nyitóképünkön: a civilek Sik Sándor helyi fideszes képvsielővel.)

A Magyar Narancs friss cikkéből kiderült:

az önkormányzati mérés adatait azonban a sokadik adatigénylésre sem hajlandó kiadni a polgármester.

Bár a propagandakiadványban arról volt szó, hogy az önkormányzat a megrendelő, most mégis arra hivatkozva dobja vissza az adatigényléseket Dézsi Csaba András, hogy nem az önkormányzat, és nem is a polgármesteri hivatal az adatgazda; de még csak azt sem hajlandó elárulni, hogy akkor ki. A civilek a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatósághoz fordultak az ügyben.

Kérdés, hogy mi értelme titkolózni az adatokkal kapcsolatban, hiszen éppenséggel PR-akcióként, egyfajta békítő gesztusként indult az önkormányzati mérés, amire az Ipari Park bővítésére kapott 10 milliárd forintból különítettek el pénzt. Tehát ha annak jó eredményei vannak, azzal már elviekben ki kellett volna plakátolnia a városvezetésnek a várost, hiszen az ő narratívájukat erősíti. Ha pedig rossz az eredménye, akkor éppen azért felesleges titkolózni, mert maga a titkolózás is jelzésértékű.

Persze bőven elképzelhető, hogy Dézsi polgármester csak a szokásos üzemmódjában van, ugyanis az esetek túlnyomó részében nem hajlandó lapunk közérdekű adatigényléseire sem válaszolni, az önkormányzati cégekkel együtt, sőt, az utóbbi időszakban kifejezetten sokat beszélt arról, hogy szerinte külföldről irányítják a városházára érkező adatigényléseket. A bíróság nemrég első fokon egyébként arra kötelezte a Győr-Szolt és a GYHG-t, hogy adják ki az általunk igényelt adatokat.

A szentiváni levegőtisztaság ügyében egyébként nem csak a városháza, de a civilek is rendeltek mérést – amit a polgármester sértésként fogott fel –, így nem kell majd a helyieknek teljesen sötétben tapogatózniuk.

Mint ismeretes, Győr 10 milliárd forint kölcsönt kapott 2022-ben az Ipari Park bővítésére, amit Győrszentiván mellett akarnak megvalósítani, és a megalapozott gyanú szerint a Volkswagen akkumulátorgyárának szánták a területet. Ami biztos, hogy ennek a területnek Gipz, azaz különösen veszélyes ipar telepítésére lehetőséget adó besorolást akarnak adni, ezen felül semmit sem kommunikáltak a helyiekkel az egész projektről. A győrszentivániak tavaly augusztus eleje óta tiltakoznak5585 aláírást gyűjtöttek össze a projekt ellentöbb száz fős tüntetést és ezer fő részvételével lakossági fórumot szerveztek, illetve az önkormányzattól független légszennyezettségi mérésre több mint 16 millió forintot gyűjtöttek össze.

Szólj hozzá!

Letelepedési engedélyt kértek a „svájci” farkasnak

Szorosabb viszonyt alakított ki egy nálunk élő nőstény farkassal.

Szili Katalin csatlakozik a KDNP-hez

Öröm és megtiszteltetés.

Szélerőművek engedélyezése: ma lejár a határidő

Március 31-re ígérte a kormány azon jogszabályok meghozatalát, amelyek megszüntetik a szélerőművek telepítésének abszurd korlátozásait - emlékeztet az LMP. 

Tűz volt Sárváron

Egy mentőhelikopter is érkezett.

Felmérik az ürgeállományt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér területén

A Budapest Airport számára kiemelten fontos a repülőtér területén megtalálható állatok védelme.

Végleg bezárt a Posta, eladó a szombathelyi Március 15. téri helyiség

95 négyzetméter, 30 és fél millió forint a kikiáltási ára.

Már nem rezidensek ügyelnek a győri kórházban

130-nál több háziorvos jelentkezett az ügyeletre a megyében.

A tizedikről zuhant egy nő a mélybe a győri Szent Imre úton

Az esettel kapcsolatosan felmerült a bűncselekmény gyanúja.

Kávé és pirítós ízű IPA

Nem fogynak el a kisüzemi sörfőzdék ötletei.

A szombathelyi önkormányzat felkéri a kormányt, hogy országos szinten kerüljön megvizsgálásra a favédelmi terv bevezetése

A mai közgyűlés szigorította a növények kivágásának lehetőségét az önkormányzat.

Nem akarja kiadni a győri önkormányzat a közmeghallgatás videófelvételét

Az ülésen elhangzott, hogy készül ilyen, a polgármester azt állítja, nincs a birtokukban ilyen felvétel.

Állandó kiállítása nyílik Szombathelyen a Kossuth-díjas Geszler Máriának

Szeptembertől a Képtárban lehet majd látogatni a tárlatot.

Így tartanak nyitva tavasszal és ősszel a győri hulladékudvarok

A Reptéri úti hulladékudvar technikai okok miatt zárva van.