Vajon miért titkolja Dézsi polgármester a szentiváni levegőtisztaság-mérés adatait?

Pintér Bence 2023-03-13 16:19:54
Nagy csinnadrattával jelentette be a győri polgármester, hogy mérni fognak, mértek is, az adatokat azonban nem akarja kiadni.

Tavaly szeptemberben jelentette be, majd a Szívügyünk Szentiván civiljei elleni sajtóhadjárat részeként folyamatosan emlegette Dézsi Csaba András győri polgármester, hogy méretni fogja a levegő tisztaságát az önkormányzat Győrszentivánon. A mérés el is indult, erre az alkalomra még el is hívták a civileket, akik először szerepelhettek egy nyúlfarknyi nyilatkozattal ekkor a győri Fidesz önkormányzati pénzből működtetett propagandalapjában, a GyőrPluszban. (Ez látható nyitóképünkön: a civilek Sik Sándor helyi fideszes képvsielővel.)

A Magyar Narancs friss cikkéből kiderült:

az önkormányzati mérés adatait azonban a sokadik adatigénylésre sem hajlandó kiadni a polgármester.

Bár a propagandakiadványban arról volt szó, hogy az önkormányzat a megrendelő, most mégis arra hivatkozva dobja vissza az adatigényléseket Dézsi Csaba András, hogy nem az önkormányzat, és nem is a polgármesteri hivatal az adatgazda; de még csak azt sem hajlandó elárulni, hogy akkor ki. A civilek a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatósághoz fordultak az ügyben.

Kérdés, hogy mi értelme titkolózni az adatokkal kapcsolatban, hiszen éppenséggel PR-akcióként, egyfajta békítő gesztusként indult az önkormányzati mérés, amire az Ipari Park bővítésére kapott 10 milliárd forintból különítettek el pénzt. Tehát ha annak jó eredményei vannak, azzal már elviekben ki kellett volna plakátolnia a városvezetésnek a várost, hiszen az ő narratívájukat erősíti. Ha pedig rossz az eredménye, akkor éppen azért felesleges titkolózni, mert maga a titkolózás is jelzésértékű.

Persze bőven elképzelhető, hogy Dézsi polgármester csak a szokásos üzemmódjában van, ugyanis az esetek túlnyomó részében nem hajlandó lapunk közérdekű adatigényléseire sem válaszolni, az önkormányzati cégekkel együtt, sőt, az utóbbi időszakban kifejezetten sokat beszélt arról, hogy szerinte külföldről irányítják a városházára érkező adatigényléseket. A bíróság nemrég első fokon egyébként arra kötelezte a Győr-Szolt és a GYHG-t, hogy adják ki az általunk igényelt adatokat.

A szentiváni levegőtisztaság ügyében egyébként nem csak a városháza, de a civilek is rendeltek mérést – amit a polgármester sértésként fogott fel –, így nem kell majd a helyieknek teljesen sötétben tapogatózniuk.

Mint ismeretes, Győr 10 milliárd forint kölcsönt kapott 2022-ben az Ipari Park bővítésére, amit Győrszentiván mellett akarnak megvalósítani, és a megalapozott gyanú szerint a Volkswagen akkumulátorgyárának szánták a területet. Ami biztos, hogy ennek a területnek Gipz, azaz különösen veszélyes ipar telepítésére lehetőséget adó besorolást akarnak adni, ezen felül semmit sem kommunikáltak a helyiekkel az egész projektről. A győrszentivániak tavaly augusztus eleje óta tiltakoznak5585 aláírást gyűjtöttek össze a projekt ellentöbb száz fős tüntetést és ezer fő részvételével lakossági fórumot szerveztek, illetve az önkormányzattól független légszennyezettségi mérésre több mint 16 millió forintot gyűjtöttek össze.

Szólj hozzá!

A Papagájmentő Alapítvány is részt vesz a győri önkormányzat meghívásos pályázatán

30 millió forintra pályázhatnak a meghívott állatvédő szervezetek: a polgármester családjának alapítványa és az állatkert is a meghívottak között van.

Ittas szombathelyi rollerest csíptek el a zsaruk

A Körmendi út melletti járdán rodeózott.

A Momentum szerint a területfejlesztési államtitkár egy uniós pénzből felújított házban él Győrújbaráton

46 millió forintból építettek a Lila-hegyen egy „rekreációs központot”.

LMP: segíteni kell az embereket abban, hogy a tömegközlekedést válasszák

A klímavédelmi célok csak így érhetők el, és a városaink levegője is csak így fog tisztulni.

Halálos baleset történt Sorokpolánynál

Két személyautó ütközött.

Holokauszt-emlékműre írt ki pályázatot a győri önkormányzat

A Révai Miklós Gimnázium mellé kerülne az alkotás, 80 milliót szánnak rá.

Folytatódik Győrben a rendőrségi bringajelölés

Ezúttal a Barátság parkban lesz rá lehetőség.

Ungár Péter: Nem igaz, hogy a kistelepüléseken nem jutnak információhoz az emberek

A Vas megyei LMP képviselője arról beszélt, hogy Toronyban éppen úgy van internet, mint az ország nagyvárosaiban.

Presszó pultjából próbált lopni a győri férfi, lebukott

Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy férfival szemben, aki 40 ezer forintot lopott el a pultból, miközben a pultos a teraszon volt.

Kigyulladt egy lakás Szombathelyen, meghalt egy ember

A tüzet ágyban dohányzás okozhatta.

Engedély nélkül motorozott védett területen, 400 ezer forintra büntették

A köszegi Szerdahelyi-patak medrében, illetve a Péterics-hegy oldalában motoroztak.

Holnaptól teljes hosszában használható a Zanati kerékpárút

15 évet vártunk rá, végül csak elkészült.

Világbajnok balátlövőt igazol a győri kézilabdaklub

A holland Kelly Dulfer a Győri Audi ETO KC új játékosa.

Szétrúgta volt élettársa kocsiját egy celldömölki férfi

A járműben több mint 180 ezer forint kár keletkezett.

Hogyan segít a gyógytorna a mozgásszervi panaszok kezelésében?

Bármilyen mozgásszervi problémáról van szó, a gyógytorna segíthet visszaállítani az eredeti mozgásfunkciókat.