Vajon miért titkolja Dézsi polgármester a szentiváni levegőtisztaság-mérés adatait?

Pintér Bence 2023-03-13 16:19:54
Nagy csinnadrattával jelentette be a győri polgármester, hogy mérni fognak, mértek is, az adatokat azonban nem akarja kiadni.

Tavaly szeptemberben jelentette be, majd a Szívügyünk Szentiván civiljei elleni sajtóhadjárat részeként folyamatosan emlegette Dézsi Csaba András győri polgármester, hogy méretni fogja a levegő tisztaságát az önkormányzat Győrszentivánon. A mérés el is indult, erre az alkalomra még el is hívták a civileket, akik először szerepelhettek egy nyúlfarknyi nyilatkozattal ekkor a győri Fidesz önkormányzati pénzből működtetett propagandalapjában, a GyőrPluszban. (Ez látható nyitóképünkön: a civilek Sik Sándor helyi fideszes képvsielővel.)

A Magyar Narancs friss cikkéből kiderült:

az önkormányzati mérés adatait azonban a sokadik adatigénylésre sem hajlandó kiadni a polgármester.

Bár a propagandakiadványban arról volt szó, hogy az önkormányzat a megrendelő, most mégis arra hivatkozva dobja vissza az adatigényléseket Dézsi Csaba András, hogy nem az önkormányzat, és nem is a polgármesteri hivatal az adatgazda; de még csak azt sem hajlandó elárulni, hogy akkor ki. A civilek a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatósághoz fordultak az ügyben.

Kérdés, hogy mi értelme titkolózni az adatokkal kapcsolatban, hiszen éppenséggel PR-akcióként, egyfajta békítő gesztusként indult az önkormányzati mérés, amire az Ipari Park bővítésére kapott 10 milliárd forintból különítettek el pénzt. Tehát ha annak jó eredményei vannak, azzal már elviekben ki kellett volna plakátolnia a városvezetésnek a várost, hiszen az ő narratívájukat erősíti. Ha pedig rossz az eredménye, akkor éppen azért felesleges titkolózni, mert maga a titkolózás is jelzésértékű.

Persze bőven elképzelhető, hogy Dézsi polgármester csak a szokásos üzemmódjában van, ugyanis az esetek túlnyomó részében nem hajlandó lapunk közérdekű adatigényléseire sem válaszolni, az önkormányzati cégekkel együtt, sőt, az utóbbi időszakban kifejezetten sokat beszélt arról, hogy szerinte külföldről irányítják a városházára érkező adatigényléseket. A bíróság nemrég első fokon egyébként arra kötelezte a Győr-Szolt és a GYHG-t, hogy adják ki az általunk igényelt adatokat.

A szentiváni levegőtisztaság ügyében egyébként nem csak a városháza, de a civilek is rendeltek mérést – amit a polgármester sértésként fogott fel –, így nem kell majd a helyieknek teljesen sötétben tapogatózniuk.

Mint ismeretes, Győr 10 milliárd forint kölcsönt kapott 2022-ben az Ipari Park bővítésére, amit Győrszentiván mellett akarnak megvalósítani, és a megalapozott gyanú szerint a Volkswagen akkumulátorgyárának szánták a területet. Ami biztos, hogy ennek a területnek Gipz, azaz különösen veszélyes ipar telepítésére lehetőséget adó besorolást akarnak adni, ezen felül semmit sem kommunikáltak a helyiekkel az egész projektről. A győrszentivániak tavaly augusztus eleje óta tiltakoznak5585 aláírást gyűjtöttek össze a projekt ellentöbb száz fős tüntetést és ezer fő részvételével lakossági fórumot szerveztek, illetve az önkormányzattól független légszennyezettségi mérésre több mint 16 millió forintot gyűjtöttek össze.

Szólj hozzá!

Miért fontos az optimális páratartalom?

40-60% között mozog az ideális beltéri páratartalom. Ha ettől alacsonyabb, akkor száraz a levegő, ha magasabb, akkor pedig túlzottan párás. Egyik sem jó, mindkettő allergiás panaszokat is okozhat. Amikor 40% alá csökken a pára mennyisége, akkor párásítás szükséges.

Most a győri Városháza folyosóján lépett meg Pintér Bence elől a GYHG vezérigazgatója

Legutóbb az irodában bújkálva rendőrt hívott, de most sem vette át a Kúria ítéletét.

Mitől lesz igazán modern egy konyha?

Mindannyian tudjuk, hogy a trendek jönnek és mennek, hogy a lakberendezési stílusok legalább olyan lendületesen változnak, mint az öltözködésben a divat, mégis vágyunk arra, hogy a mi konyhánk is modern legyen.

Nem kapott NB II-es licencet a Haladás

Az NB III-as versenyengedélyben még reménykedik a vezetőség.

A költöztetés árát több feltétel is befolyásolja

A költözés egy több összetevős művelet, melynél a siker sok mindenen múlik. Nem csupán a helyes időzítés, de a megfelelő előkészület, a költöztető cég kiválasztása és a költségek optimalizálása is lényeges elem. Ennek megvalósítása érdekében előzetes tervezésre is szükség van, amelybe beletartozik az árajánlat kérése is. 

Lezárták a gödi Samsung gyár bejáratait

Az LMP politikusai és aktivistái más ellenzéki politikusokkal és aktivistákkal fogtak össze.

A győri Városrendészet vezetője indul a vámosszabadi polgármesteri székért

Dézsi Csaba András polgármester többször beszélt mostanában arról, hogy Győrhöz csatolná a falut, Miletics Mór lehet a trójai falova.

2,3 milliárd forint vesztesége volt 2023-ban a Győr-Szolnak

Megjelent a városüzemeltető cég beszámolója a tavalyi évről.

Öt és fél évet kapott a drogos, ittas győrűjfalui autós ámokfutó

Az autóban senki sem használt biztonsági övet, egy fiatal nő meghalt.

Zsugorodik a Fidesz Szombathelyen?

Egy kis teremben elfért Dömötör Csaba hallgatósága.

Győr nagy részén szúnyogirtás lesz csütörtök éjszaka

Amennyiben az időjárási körülmények engedik.

Mi alapján válassz arcápoló kozmetikumokat?

Sok nagy márka életkor szerint ajánlja az arcápoló készítményeket, így ha most kezded a bőröd ápolását, valószínűleg eszerint választasz, azonban sokkal inkább a bőröd aktuális állapota kellene, hogy meghatározza a rutinodat. 

Hetven tő kendert nevelt a családi ház mellett a vendvidéki településen élő férfi

A vádlott által termesztett növények száma a csekély mennyiség felső határát meghaladta.

Győr volt polgármestere, Balogh József Pintér Bencét támogatja

Vérfrissítésre, fiatalokra van szükség a volt polgármester szerint.

Új köztéri szobra lehet Szombathelynek

Éhen Gyula alakja kerülhet vissza az Éhen Gyula térre.

A szombathelyi Városházán lesz az SZKKA szurkolói ankétja - Frissítve

Teljesen nyilvánosan öntene tiszta vizet a pohárba a városvezetés.

Női karóra a merészebb színek kedvelőinek

Sokan a diszkrét, visszafogott kiegészítőkre esküsznek, míg mások szeretnek kísérletezni és játszani a különféle színekkel vagy anyagokkal. Olykor szívesen nyúlunk egy-egy extravagánsabb darabhoz, mint például egy lenyűgöző zöld női karórához.

Három játékos távozott a Szombathelyi Haladástól

Pálfi Donát a Facebook-on köszönt el a szurkolóktól.

A győri Rómer Házba érkezik a Háromharmad podcast

Élőben veszik fel a 24.hu politikai kibeszélőműsorát.