Mi az alapvető probléma a győri Ipari Park bővítésének mostani verziójával?

Pintér Bence 2022-08-20 08:01:00
Egy szebb világban a dolog azzal indulna, hogy a városnak részletes tervei, stratégiája van arra, hogy milyen irányban és hogyan fejlődik, és ezt saját forrásból próbálja megvalósítani.

Ez egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre!

Augusztus hónap legfontosabb győri témája mindenképpen az Ipari Park tervezett fejlesztése, és az ennek kapcsán szerveződő győrszentiváni civil tiltakozás, ami az elmúlt évek legintenzívebb hasonló tiltakozása lett: bő egy hét alatt 5585 aláírás gyűlt össze, azaz a helyi választópolgárok közel kétharmada írt alá a bővítés ellen.

Na de miért? Aki lemaradt volna, a lényeget pár pontban foglalnám össze:

  1. Augusztus elején kiderült, hogy az állam által finanszírozott (a város csak kölcsönt, nem támogatást kapott rá), kiemelt nemzetgazdasági beruházásként épülő tízmilliárdos, 350 hektáros, avagy óriási Ipari Park-bővítés Szentiván mellett lesz.

  2. Egyúttal az is kiderült, hogy a területen jelentős mértékben zavaró hatású ipari övezet létesül, ahol „különösen veszélyes (pl. tűz, robbanás, fertőzőveszélyes), bűzös vagy nagy zajjal járó gazdasági tevékenységhez szükséges létesítményeket” lehet majd elhelyezni.

  3. Mindez csak azért derült ki, mert az átminősítés miatt kötelező volt lakossági fórumot hirdetni, amelyre a lehetetlen időpont ellenére kétszáz szentiváni ment el – városvezetéshez köthető politikus viszont egy sem. És senki nem akarta – és nem akarja még most sem – elárulni a szentivániaknak, hogy mégis mi a fenének kell pontosan a fent ismertetett besorolás.

Mindeközben a városvezetés – Dézsi Csaba András polgármester, a hozzá köthető bulldogok a közösségi médiában, illetve a közgyűlés álciviljei – mind azt harsogják, hogy itt bizony baloldali politikai hecckampány folyik a város fejlődése ellen, illetve helyi üzleti körök akarnak ingatlanspekulálni. Ja meg azt is, hogy a hónaljdezodor is robbanásveszélyes. Abszurd.

Mindezt úgy, hogy a baloldali politikusok a helyiek kérésére kifejezetten távolmaradtak az egész civil kezdeményezéstől, és azt leszámítva, hogy a DK-s Glázer Tímea és a civil Balla Jenő elmentek a lakossági fórumra, és ott röviden felszólaltak, tartották is magukat ehhez. Nem tematizáltak, nem akaszkodtak rá, nem folytak bele, nem gyűjtöttek aláírást.

Még csak az sem igaz, hogy az Ugytudjuk.hu, vagy én bújtottam volna fel bárkit bármire: a fórumról a helyiektől értesültünk, és annyiban járultunk hozzá az egészhez, hogy élőben közvetítettük a fórumot, és hírt adtunk az aláírásgyűjtésről.

Ezt az 5585 aláírást bizony a környezetüket féltő szentiváni civilek gyűjtötték össze. Ez az igazán félelmetes dolog a városvezetés számára, nem a Győrben gyakorlatilag nem létező baloldal.

Ezért Dézsi Csaba András miközben folyamatosan erről beszél, beszél arról is, hogy persze nagyon fontos a szentivániak életminősége, meg megérti, hogy aggódnak, és az őszintén aggódókkal – szemben a hecckampánnyal felbújtottakkal – majd fog is tárgyalni – persze amikor meghívták egy, az aláírásgyűjtők által szervezett fórumra, rögtön szabadkozott, hogy ott sem tudna többet mondani.

Kérdés, hogy válogatja majd szét Dézsi Csaba András az aggódó szentivániakat tényleg aggódó, és csak politikai motivációból aggódó csoportokra. A valóságban annyi történik, hogy a polgármester a lekezelő nyilatkozataival, a politikai hecckampány emlegetésével egész konkrétan magára haragít egy egész városrészt, akik éppen demonstrálták, hogy képesek összefogni.

És továbbra sem mond semmi konkrétumot, csak azt ígérgeti, hogy ha majd megépül az Ipari Park bővítése – ami ellen 5585 ember írt alá –, akkor majd minden egyes gyárat, üzemet akármit külön megvizsgálnak, hogy veszélyes-e.

Hogy klasszikust idézzünk: nem azt mondták, Csaba – nem erről szól az a petíció, ami az asztalán van.

A legelkötelezettebb Dézsi-híveken kívül nem tudom, van-e még olyan ember a városban, aki követi a politikát, és nem támadt még az a benyomása, hogy Dézsi Csaba András nagyon szeret beszélni arról, hogy ő bizony meghallgatja az embereket, de nagyon ritkán hallgatja meg őket valójában.

Nem szokott az ilyesminek jó vége lenni a szavazófülkéknél.

Hogy nézne ki ez egy szebb világban

A jelek alapján a városvezetés nem számított arra, hogy bárki is észreveszi ezt a lakossági fórumot, és jelek mutatnak arra is, hogy ha nyugodtan lement volna, akkor ez lett volna a rendkívüli közgyűlés egyik témája is. Most persze az a szöveg, hogy nem, nem is lett volna napirenden.

Mindenesetre az biztos nem volt tervben, hogy magárol a helyszínről, illetve a besorolásról érdemben megkérdezzék a helyieket, pláne az, hogy tájékoztassák őket, mi épül ide. Még az is lehet igaz, hogy a városvezetés tényleg nem tud semmi konkrétumot arról, hogy mi települne ide, de nem tartom életszerűnek, hogy a kormány a jelen helyzetben csak úgy puszira, tehát valami konkrét terv nélkül odaadjon 10 milliárd forintot.

A lényeg azonban nem ez. A lényeg az, hogy

egy szebb világban az ilyen nem úgy nézne ki, hogy egy eldugott lakossági fórum nyomán derül ki, hogy akár bűzös, robbanásveszélyes, szennyező üzem is épülhet a jövőben mondjuk a gyerekem iskolájától másfél kilométerre, és amikor kiderül, még a politikusok vannak megsértődve, hogy merészelnek tiltakozni ez ellen a helyiek.

Egy szebb világban – fordítsuk le: egy normális demokráciában, ahol nem veszik kutyába a választópolgárt – a dolog azzal indulna, hogy a városnak részletes tervei, stratégiája van arra, hogy milyen irányban és hogyan fejlődik, amit a közgyűlésen megvitatnak és megszavaznak, A és B verziók merülnek fel, mindegyikre készülnek tanulmányok, egyeztetnek a lakossággal, ismertetik a terveket majd hosszas megfontolás után helyben eldöntik a képviselők, hogy mi a legjobb a városnak.

Ehhez persze előre kellett volna gondolkodni, és marhaságok helyett – mint pl.: a hatodik látványterv legyártása a kulturális negyed nevű lázálomról – ilyen stratégiai kérdésekkel kellett volna foglalkozni. Lehetett volna 66 milliós Tankcsapda-koncert és még ennél is drágább Slade-koncert helyett céltartalékot képezni a költségvetésben, és egy előre meghatározott terv szerint, ütemezve, részletekben bővíteni az Ipari Parkot, és alaposan megválogatni, hogy milyen ipart akarunk még Győrbe telepíteni.

Nem tegnap derült ki, hogy el fog fogyni a hely, évekkel ezelőtt lehetett ezt tudni.

Szóval nem úgy kéne ennek mennie, hogy Budapestről megmondják, hogy mi hol fog épülni, aztán ezt még jól el is titkolják a lakosság elől, hátha senkinek nem tűnik fel. Nota bene: az akkor még csak jelölt Dézsi Csaba András kérdésemre válszolva 2020-ban azt mondta:

„Győr városában a gazdaságot színesíteni kell, a stabilitás érdekében újabb lábakat kell eresztenünk. Erre azt hiszem, képes vagyok, és meg tudom ígérni, hogy hatékonyan fogjuk képviselni Budapesten a várost, és nem Budapestről fogják megmondani, hogy mi történjen Győrben.”

Most azt mondja, hogy „ez egy kiemelt kormányzati beruházás, ha oda akarnak tenni valamit, oda fogják tenni, nincs kecmec”.

Ismét klasszikussal szólva kérdezhetjük akkor a fenti idézet kapcsán: de sikerült?

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre!

Szólj hozzá!

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt ipari terület épülhet Ácson

Információink szerint akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó termeléshez is kerestek területet a Komárom-Esztergom megyei település környékén korábban.

Gyakoribb az irodai pornófogyasztás, mint gondolnád

Íme a lista: ezzel pazarolják el a magyarok a legtöbb időt a munkahelyen.

Ismét főtáblás a Falco a kosárlabda Bajnokok Ligájában

A sorsolásra várhatóan július első hetében kerül sor.

Sikertörténet lett a SZOVA Újrahasználati Központja

Van nem használt, de még jó állapotban lévő tárgya? Ne dobja ki!

Hamisan vádolt állatkínzással valakit a sárvári férfi, 300 ezer forintja bánja

Azt állította valakiről a sárvári férfi, hogy rosszul tartja kutyáit.

90 helyett 190-vel repesztett egy autós a kőszegi egyenesben

Egy 159-cel siető másik autóst előzött.

Asszonyfarsang - ez az idei karneválszínházi darab

Augusztus 17-től látható az előadás, ami ezúttal csakis szombathelyi színészeket vonultat fel.

Nagy Márton: Uniós pénz nélküli létre kell átállni

Nem a legfontosabb része az uniós pénzek a magyar gazdaságnak, de akkor mi lesz pl. a pedagógusok bérnek emelésével?

Így néz ki az átszakított ukrajnai gát a magasból

Humanitárius és ökológiai katasztrófa fenyeget Dél-Ukrajnában.

Irodát nyitott a győri Városrendészet Marcalvárosban

3,2 millió forintért újítottak fel egy helyiséget.

Többfelé várható eső, zápor, zivatar kedden

Szűrt napsütés főleg a nyugati tájakon valószínű.

Kéne egy Ferrari? Most vehetsz a NAV-tól!

Az olasz fenevad becsült értéke 86 millió forint, de akár már ennek a feléért is elvihető.

LMP a szentiváni vízszennyezésről: Az önkormányzatnak és az államnak kéne monitoroznia a helyzetet

Jenei Ferenc és Keresztes László Lóránt tartott sajtótájékoztatót Győrszentivánon.