A közérdekű adatigénylésnek egy titka van: ki kell adni az adatot!

Pintér Bence 2023-02-20 08:06:00
Dézsi polgármester újabb összeesküvés-elmélettel állt elő, pedig csak szimplán válaszolnia kéne az adatigénylésekre titkolózás helyett.

Ez egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre, ahol először megjelent!

Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) győri polgármester úgy tűnik, nagyon szeretné, hogy végre ne csak a kormányt, hanem őt is érjék külföldről támadások. Ennek jegyében tavaly ősszel a szentiváni civileket vádolta meg minden alap nélkül azzal, hogy nyugatról finanszírozzák őket, az utóbbi napokban pedig az általunk benyújtott közérdekű adatigénylések kapcsán kezdett el egy összeesküvés-elméletet terjeszteni, szintén mindenféle alap nélkül.

A polgármester állítása szerint „az ellenzék” vagy „ellenzéki újságok” közérdekű adatigénylésekkel bombázzák a városházát, amelyben olyan adatokat kérünk, amelyek nincsenek a birtokukban – erre mindjárt visszatérünk –, majd amikor ezeket nem adják ki, akkor bejelentést tesznek a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatóságnál (NAIH). Azt is mondta a polgármester, hogy ezek az „ellenzéki újságok” velük akarják megiratni a cikkeiket.

Az állítások ezen része részben igaz, hiszen – mint arról rendszeresen beszámoltunk – valóban közérdekű adatigényléseket küldtünk év elején a városházának több ügyben is, olyan adatokat kérve, amelyeknek nyilvánosnak kellene lenniük, és amelyekre a városháza egy-két ponton válaszolt jóval több ponton pedig nem. Több esetben aztán valóban a NAIH-hoz fordultunk ezekben az ügyekben, mivel a polgármester általában nevetséges jogászkodással utasítja vissza a teljesen egyértelmű adatigényléseket – mint arról be is számoltunk, egyik rendszeres érvelése, amit a GYHG is átvett, már a bíróságon is elbukott.

De a polgármester továbbment annál, minthogy valós tényeket más fényben próbáljon beállítani.

Ugyanis azt az összeesküvés-elméletet terjesztette a GyőrPlusz TV-nek adott interjújában, és a GyőrPlusz Rádió reggeli interjújában is, hogy ezeket a közérdekű adatigényléseket valójában Budapestről, vagy külföldről diktálják, mert szerinte olyan magyartalanul vannak megfogalmazva, hogy biztos Google Fordítóval vannak lefordítva valami külföldi nyelvről. (Nem értjük, hogy ha Budapestről diktálják a kérdéseket, akkor ez hol lenne magyarázat.) Hozzátette, hogy vizsgálják, hogy nyilvánosságra hozhatják-e ezeket a kérdéseket.

Segítünk: az összes kérdésünk nemcsak cikkeinkben elérhető, hanem az Átlátszó KiMitTud-felületén is teljesen nyilvánosan, a polgármester válaszaival egyetemben, tehát bárki elolvashatja őket, akár most is. Meg is mutatjuk az ügyeket, amelyekben idén kértünk adatot az önkormányzattól:

  • megpróbáltuk megtudni, hogy hány óvónő mondott fel tavaly az önkormányzat intézményeiben, és hány óvónőt sikerült felvenni, erre nem kaptunk választ;
  • megpróbáltuk kideríteni, hogy hány óvodai férőhely, és hány óvodás van a városban, az elsőre kaptunk választ, a másodikra nem;
  • érdeklődtünk, hogy mennyibe került tavaly az óvodák épületeinek fűtése és villanyszámlája intézményekre bontva, erre nem kaptunk választ;
  • megérdeklődtük, hogy milyen külföldi utakon vettek részt a városvezetés és a közgyűlés tagjai, erre egy nonszensz válasz után egy részleges választ kaptunk;
  • kikértük a parkolásról szóló közvélemény-kutatást, amit nem akar kiadni a városháza;
  • szerettük volna látni a GYHG átvilágításának anyagát, de nem kaptuk meg;
  • ugyanígy a Győri Nemzeti Színház épületére vonatkozó állapotfelméréseket sem kaptuk meg;
  • kikértük a polgármester jutalmáról szóló külső szakvéleményt, ezt megkaptuk,
  • illetve a jegyzőnél érdeklődtünk több dologban, itt sem kaptunk mindenre választ.

Ezek közül a parkolásos közvélemény-kutatás és a GYHG átvilágítása kapcsán a polgármester nyilvánosan jelezte, hogy nyilvánosságra fogja hozni az eredményeket, aztán ezt mégsem tette meg. A parkolásos kutatás árát például csak kérdésünk után, utólag töltötték fel a rendszerbe úgy, mintha mindig is ott lett volna.

Miért kell kacifántosan fogalmazni?

A konkrét kérdéseinket a linken bárki elolvashatja, ha elsőre kicsit bonyolultnak tűnnek néha, az azért van, mert az egyszerűen és általánosan, emberi nyelven feltett kérdésekre a polgármester azzal szokta visszautasítani a választ, hogy látványosan funkcionális analfabétának tetteti magát, és nem tudja értelmezni a kérdést. Ezzel kapcsolatban is érdemes elolvasni a GYHG ügyében született ítéletet, amelyben kimondta a bíróság, hogy az adatigénylőnek egyáltalán nem kötelessége jogilag szabatosan fogalmazni az adatkéréseknél.

A legszebb példa talán, hogy a polgármester megtagadta egy olyan adatsor kiadását, amit egyébként a válasza előtt egy nappal kitettek az önkormányzat honlapjára, teljesen nyilvánosan elérhető módon. Itt látszik igazán, miféle jogi és nyelvi packázásokkal próbál kibújni az alól, hogy kiadjon egy olyan adatot, amit egyébként maguk tettek közzé egy nappal korábban, jó pár nappal az eredeti kérdésem után.

Eközben ugye sem a GYHG, sem a Győr-Szol nem akarja kiadni, hogy milyen alvállalkozókkal dolgoztatott tavaly és tavalyelőtt, ezekben az ügyekben perre fogunk menni, ugyanis már a hozzánk eljutó részleges adatokból riasztó kép rajzolódik ki a két nagy önkormányzati cég működéséről.

Szóval van egy üzenetünk Dézsi Csaba Andrásnak, mert látjuk, hogy a „nyitott városháza” politikája ellenére nagyon zavarja az, hogy a győri polgárok informálása érdekében közérdekű adatokat próbálunk nyilvánosságra hozni. A polgármester kedvenc mondása, hogy a munkának egy titka van, hogy csinálni kell.

Nagyon egyszerű a helyzet, mert a közérdekű adatigénylésnek meg egy titka van: ki kell adni az adatot!

Persze lehet titkolózni is, csak annak megvan az üzenete.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélreKövesd a Befejezetlen Győrt a TikTokon!

Szólj hozzá!

Kéne egy Ferrari? Most vehetsz a NAV-tól!

Az olasz fenevad becsült értéke 86 millió forint, de akár már ennek a feléért is elvihető.

LMP a szentiváni vízszennyezésről: Az önkormányzatnak és az államnak kéne monitoroznia a helyzetet

Jenei Ferenc és Keresztes László Lóránt tartott sajtótájékoztatót Győrszentivánon.

Lakástűzben meghalt egy ember Bajánsenyén

A konyhában keletkezett a tűz.

Lépéselőnyben a HVSE a feljutásért folytatott párharcban

Nyert a Szombathely Orosházán, egy hét múlva jön a visszavágó.

Plakáton köszönte meg tanárainak Dézsi polgármester, hogy emberré faragták

Pedagógusnap alkalmából kedveskedett egykori tanárainak a polgármester.

Nem nyírta le jól a füvet a Győr-Szol, Balla Jenő megcsinálta helyettük egy helyen

Két év után ismét közterületen nyírt füvet a független képviselő.

„A jegyző nem hazudik” – vagy mégis?

Nagyné Dr. László Edit győri jegyző a közgyűlésen azt mondta, nem kaptak hiánypótlásra felszólítást az Alkotmánybíróságtól, pedig úgy tűnik, hogy kaptak.

Elmarad a kecskeméti repülőnap

Érdekes, hogy pont egy háborúban nincs haditechnikai bemutató egy NATO tagországban.

390 millió forintért árulja a Metal Hungária Holding a szombathelyi irodaházát

Ez az a cég, amelyik nemrég 120 millió forintot ajánlott fel az Emlékmű-domb rendbetételére.

Sok napsütés, néha kipattanó záporok

A hőmérséklet délután 26 és 31 között alakul.

Az EP szerint aggodalomra ad okot, hogy Magyarország tölti be az uniós tanács elnökségét 2024-ben

A 442 szavazattal, 144 ellenszavazat és 33 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásukban az EP képviselők megkérdőjelezték, hogy Magyarország hitelesen tudná-e betölteni az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét 2024 második felében.

Mától indul az élelmiszerek kötelező akciózása

A most életbe lépő szabályozás az egymilliárd forint fölötti árbevétellel rendelkező kereskedőkre vonatkozik.

Gerstmár Ferenc lesz az LMP veszprémi polgármesterjelöltje

Méltányosabb, zöldebb, szabadabb várost kínál a jelölt.

Lemondott a GYAC-elnökségi tagságáról Radnóti Ákos

Sportért felelős alpolgármesterként továbbra is segíteni akarja a klubot.

Nyílt napot tartanak a szombathelyi börtönben

Nem csak be, de ki is engedik a látogatókat.