A Kúria ismét elkaszálta Dézsi polgármester változtatási tilalmát

Pintér Bence 2022-05-14 07:32:00
Visszaható hatállyal szűnik meg az építkezéseket szinte a teljes városban befagyasztó önkormányzati rendelet, amit tavaly egyszer már megsemmisített a Kúria. Egy tájépítész hiánya buktatta meg a győri önkormányzat érvelését.

Nyilvánosan elérhető a Kúria Önkormányzati Tanácsának májusi határozata, amelyben

a legfőbb bírósági fórum ismét eltörölte Dézsi Csaba András győri polgármester csodafegyverét, az egész városra kiterjedő változtatási tilalmat.

Ráadásul most visszaható hatállyal, október 26-ára visszamenőleg semmisítették meg az önkormányzati rendeletet, amely szinte az egész városban ellehetetleníti az építkezést, illetve házak, épületek módosítását. Vagy ahogy azzal a polgármester még pár hete a 24.hu-nak büszkélkedett:

„javasoltam, hogy egy ingatlanhoz legalább két parkolóhelyet kelljen építeni, de a kormányhivatal ezt nem fogadta el, ezért változtatási tilalmat rendeltem el, ami azt jelenti, hogy jelenleg egy légkondit sem lehet a külső falon elhelyezni jogszerűen.”

Úgy néz ki azonban, hogy a tavaly ősszel egy hasonló döntés után újraalkotott változtatási tilalom volt valójában jogszerűtlen. A Kúriát ismét a Győr-Moson-Sopron megyei Kormányhivatal találta meg az üggyel, akik több érvet is felhoztak amellett, hogy a vonatkozó önkormányzati rendelet – amely a Kúria korábbi döntését figyelembe véve immár övezeti számok alapján határozta meg a tilalmat – valójában továbbra is jogsértő.

Ebből az első az volt, hogy bár a város hivatalos indoklása szerint a változtatási tilalom elrendelésének célja a zöldfelületi mutató felülvizsgálata, a győri önkormányzat eközben nem rendelkezett, illetve előzetesen nem kötött szerződést olyan szakemberrel – jelen esetben okleveles tájépítész mérnökkel –, aki ezt a vonatkozó területeken érdemben vizsgálni tudta volna. Pedig erre a jogszabályok szerint szükség lett volna.

Mivel ebben az esetben a Kúria megfelelőnek találta a kormányhivatal érvelését, a többi felvetésüket nem is vizsgálták, hanem visszaható hatállyal törölték az önkormányzati rendeletet.

Ez azt jelenti, hogy várhatóan egy csomó per vár a városra a hónapokig fennálló, jogszerűtlen intézkedés miatt.

A „gigantomán” építkezések elítélésétől a „gigantomán” építkezések keresztülnyomásáig

A győri polgármester ezen a területen egyébként nagy utat járt be. 2020 májusában a Borkai-éra szerinte átgondolatlan társasházépítéseire hivatkozva először a város négy környékére, majd 2021 májusában a teljes városra változtatási tilalmat rendelt el. Ez ugyebár azt jelentette már akkor is, hogy az egész városban lehetetlenné vált bármit építeni vagy felújítani (bizonyos kivételekkel).

A cél a polgármester szerint az volt ezzel, hogy a város nagyobb kontrollt szerezzen a városban épülő beruházások fölött, amelyek közül az elmúlt évtizedben szerinte sok felelőtlenül valósult meg a városban. Építési engedélyt a kormányhivatal ad ki, de a változtatási tilalom elrendelése után most mindenképpen tárgyalóasztalhoz kell ülnie a beruházóknak a várossal, mielőtt a kormányhivatal dönt egy ügyben.

Mind az iparkamara megyei testülete, mind a kormányhivatal problémásnak tartotta akkor az eljárást. És így volt ezzel a Kúria is, amely tavaly szeptemberben ugyan megállapította, hogy az önkormányzat túllépett a hatáskörén, és eltörölte a rendeletet, de hagyott egy menekülőutat a polgármesternek, akinek csapata október végéig – az építőipari szereplőkkel ismét nem egyeztetve – megalkotta az új tilalmat.

Eközben pedig egyébként egy Dézsi polgármester által kárhoztatott „gigantomán építkezésekhez” hasonló projekt is elindult a változtatási tilalom alatt, amelynek nyomán 1100 lakásos, kilencemeletes házakat is magába foglaló társasházas lakónegyed épülne fel a Tatai út környékén. Lakossági tiltakozás nyomán úgy néz ki, hogy a területen található erdő megmaradhat, de még az is lehet, hogy az egészből nem lesz semmi: miután a beruházás nagy nehezen végigbukdácsolt a bizottsági és közgyűlési szakaszon, mi úgy hallottuk, hogy a Kormányhivatal elutasította azt.

A két éve tartó tilalom legnagyobb eredménye pedig az, hogy a győri építők többnyire nem Győrben, hanem mondjuk Pannonhalmán, Vámosszabadin, Győrújbaráton és Bábolnán kezdtek új projektekbe, aminek nyomán valószínűleg nőni fog az agglomerációba költözők aránya, és ezzel együtt a győri ingázás kapcsán kialakuló egyre súlyosabb közlekedési szituáció.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre, ahol ez a szöveg először megjelent!

Szólj hozzá!

Uniós fellépést szorgalmaz Donáth Anna a Sajó-szennyezés ügyében

A Momentum európai parlamenti képviselője frakciótársával, a szlovák Michal Wiezikkel egyeztetett.

Lesz@rom! Alee lép ma fel Szombathelyen

A ingyen fagyival várják a gyerekeket a Haladás Sportkomplexum parkolójában.

Az Azovsztal és Mariupol teljesen orosz kézre került Putyin védelmi minisztere szerint

A terület „felszabadításáról” tett jelentést Szergej Sojgu.

Hidegfront jön, viharos széllökésekkel

De aztán hamar naposra fordul az idő.

A korábbi magyar igazságügyi minisztert gyanúsították meg korrupcióval Szlovákiában

Gál Gábor az azóta megszűnt Most-Híd párt képviselőjeként töltötte be az igazságügyi miniszteri posztot, most minden vádat tagadott.

LMP: Autómentes Lánchidat, autómentes belvárost!

A párt szerint a híd és a pesti alsó rakpart kis szakaszának autómentessége azonban önmagában nem elegendő.

Megrázta a cannes-i fesztiválközönséget az ukrajnai Mariupolban forgatott dokumentumfilm

A Mariupolis 2 című dokumentumfilm azt mutatja meg, hogyan élnek tovább a helyiek a bombázások ellenére.  

430 millió forintos támogatás kap Bük város ipari-innovációs fejlesztésekre

A pénzből a környező települések fejlesztését is szolgáló közlekedési és közműberuházásokat hajtanak majd végre. 

Müller Cecília szerint kiváló minőségű az ivóvíz Magyarországon

Magyarország szerencsés helyzetben van, az országos tisztifőorvos szerint a csapból egészséges, jó minőségű víz folyik.

LMP: Az Európai Bizottság a GMO-lobbi szolgálatában áll

A párt szerint elfogadhatatlan, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta új génmódosított szója- és kukorciafajta felhasználását élelmiszerként vagy állatok etetéséhez.

Az ukrajnai háború miatt nyárra Németországban bevezetik a kilenceurós havi közlekedési bérletet

Jelentős csökkenést jelent az intézkedés, az emelkedő energiaárak miatt van rá szükség.

LMP: Az egészséges élelmezés megállítaná a méhpusztulást is

A párt a mezőgazdaságban használt veszélyes mezőgazdasági vegyszerek radikális csökkentése érdekében nyújtott be javaslatot.

Curling-bemutató lesz Szombathelyen

A Magyar Curling Szövetség tart bemutatót a Szombathelyi Jégcsarnokban.

Kész Zoltán felszólította Márki-Zayt, hogy számoljon el a kampánypénzekkel

Nyílt levélben fordult a hódmezővásárhelyi polgármesterhez a Mindenki Magyarországa Mozgalom egyik vezetője.

Szobor készül Győrben Csaba királyfiról a székely himnusz megalkotásának évfordulójára

A szobrot Lebó Ferenc készíti, információnk szerint az elhelyezéssel együtt több, mint 50 millió forintba fog kerülni.

Sikkasztás miatt felel egy férfi, aki a kölcsönautót eladta ócskavasnak Romániában

Sárvár környékére mehetett volna haza vele, ehelyett Romániába utazott, és eladta az autót a vádlott.

Kiderült, miért szakíthatott Shane Tusup és Szabó Zsófi

Tusup személyisége áll a szakítás háttérében a Bors szerint.