A győri közgyűlés is zöld utat adott a hatalmas Tatai úti társasházprojektnek

Pintér Bence 2022-04-26 11:47:00
Ezer lakás épülhet fel. Májusban lehet égetni a kerti nyesedéket, Győr testvérvárosa lett Csíkszereda, Kocsis Rozi marad a Vaskakas Bábszínház igazgatója.

Kedd délelőtt ült össze áprilisi ülésére a győri közgyűlés. Elsőként Markó Ivánra emlékeztek meg az összegyűltek, majd a Győri Rendőrkapitányság és a mezőőrség-parkőrség éves beszámolóját hallgatták meg a képviselők.

Radnóti Ákos alpolgármester és adyvárosi képviselő (Fidesz), Borsi Róbert képviselő (Fidesz) illetve Kovács Tamás képviselő (Fidesz) is hozzászólt a rendőrségi beszámolóhoz, mindketten azt kérték, hogy maradjon prioritás a rendőrök közterületi jelenléte, illetve Radnóti még a kamionok kiemelt ellenőrzését is kérte. Pollreisz Balázs (MSZP), Glázer Tímea (DK) és Bárány István (független) is megköszönte a rendőrség munkáját, Glázer azt is jelezte a polgármesternek, hogy a rendőrség épületét fel lehetne újítani. Radnóti Ákos erre reagálva felsorolta, hány rendőrörsöt segítettek már felújítani.

Pollreisz arról is érdeklődött, hogy mekkora a rendőrségnél a fluktuáció: a válasz szerint átlagos. Balla Jenő képviselő (független) arra hívtafel a figyelmet, hogy vannak kereszteződések, amelyekben folyamatosak  balesetek, ezeket meg kéne vizsgálni. Dézsi polgármester megkérdezte a teremben lévő fiatalokat, hogy hányan ismerik a Police zenekart, majd reklámozta a Győri Filharmonikusok fellépését Stewart Copelanddel, a brit zenekar alapító dobosával.

Ezután a 2021-es költségvetés zárszámadásáról és a tavalyi ellenőrzési jelentésről szavaztak, a számokat Szeles Szabolcs területért felelős alpolgármester ismertette, kiemelve, hogy nehéz év volt a tavalyi. Kiderült, hogy 644 millió forint az a mardványösszeg, aminek felét városüzemeltetésre fordítja a város idén. Pollreisz Balázs (MSZP) szólalt fel, aki azt kérte: mennyibe került a covid-járvány 2021-ben a városnak, mennyit költöttünk rá, mennyit vont e az állam, mennyit kompenzáltak ebből.

Ismét lehetővé tette a városvezetés, hogy május végéig kertjükben égethessenek fás szárú nyesedéket a győriek.

Erre szélcsendes időben reggel nyolc és délután öt óra között van lehetőség, kivéve ünnepnapokon. Részletes szabályok itt. Azt is megszavazták a képviselők, hogy a Környezetvédelmi Alapból harmincezer forintot a fecskevédelmi program keretében fecskepelenka alapanyagárainak költségére költsenek, amelyet a ménfőcsanaki piacon mutatnak majd be.

A közgyűlés közterületet nevezett el a győri Kaáli Intézet közelében annak első vezetőjéről, Dr. Kőrösi Tamásról.

Zöld utat kapott a Tatai úti társasházprojekt

A nyolcadik napirendi pont arról szólt, hogy kikerült a Városrendészet kezeléséből a szolgálati lakásként használt, Tulipános Iskola területén fekvő ingatlan. A kilencedik napirendi pontban a közgyűlés kimondta, hogy testvérvárosi kapcsolatot létesít Győr Csíkszeredával. A közgyűlés négymillió forint támogatást ítélt meg a Máltai Szeretetszolgálatnak az idősek lakhatási körülményeinek javítását szolgáló Well Hopes projektre. Emellett százezer forintot kapott a Szurkolók az Állatokért Alapítvány, a Kovács Margit Alapítvány 493 ezer forintot, a Győri Gyárvárosi Baba-Mama egyesület egymillió forintot a Győribaba Fesztivál megszervezésére.

Az is kiderült, hogy újabb öt évre Kocsis Rozi lesz a Vaskakas Bábszínház vezetője.

A bizottságok által hozott határozatok között szerepelt a hasábjainkon már többször tárgyalt Tatai úti társasház-projekt kialakítási tervének jóváhagyása, ezt most a közgyűlés is megszavazta. Az eredeti tervekkel ellentétben a területen található erdő a lakossági tiltakozás után megmarad, egyébként nagyjából ezer lakásos lakótelep épül fel a területen.

Pollreisz Balázs szólalt fel a kérdésben, elmondva, hogy a bizottság ülésén is arról beszéltek órákon át:

nagyon komoly forgalmat vezetnek rá egy az egyben a Tatai útra, ha itt minden lakás felépül.

A képviselő szerint ez nem érdeke a városnak, ezért nem támogatta a napirendi pontot.

Az ülés végén Balla Jenő (Összefogás Győrért) szólalt fel, többek között arról beszélt, hogy a vámosszabadi, hasonló építkezés is gondot fog okozni Győrnek. Balla megköszönte, hogy a város segített megkeresni az ETO-piac új helyét. Ezen kívül a rendezvényekről érdeklődött, azt kérte, hogy a nyári időszakban olyan koncerteket próbáljon tervezni a város magyar előadókkal, ami a város életét feldobná.

Szólj hozzá!

Kifütyülték Dézsi Csaba Andrást Győrszentivánon

Fél percre ment fel a színpadra a fideszes polgármester, nem fogadták szívesen.

Milyen beltéri falfestéket válasszunk a lakás tisztasági festéséhez?

Közeleg a nyár, a lakásfelújítás időszaka, amikor sokan állnak neki maguk az otthonuk tisztasági festésének, hogy a megkopott, bekoszolódott falak újra szép színben ragyoghassanak.

Tálalástan, textiltechnológia, kisállattenyésztés - ezek a tantárgyak izzasztották meg Lenkai Nórát

Megnéztük, mit is kellett tanulni a háztartásökonómia és életvitel szakon.

Száz köbméter fát vágott ki Natura 2000-es területen a sárvári férfi

A fakitermeléssel a fasor megszűnt élőhelyként létezni.

Kis szünet után péntek délután jönnek a záporok, zivatarok

A délkeleti, majd délnyugatira forduló szél helyenként megerősödik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek.

A különleges nyári italok megdobják a forgalmat!

Vendéglátósként lényeges szempont a bevétel, nyáron pedig nincs is más dolgod, mint hogy mutatós és finom hűs italokat kínálj a szomjas vendégek számára. Olyanokat, amikért újra és újra el fognak jönni hozzád és nem csupán egy felejtős hely leszel a napjuk során.

A Nemzeti Választási Bizottság szerint semmilyen jogsértést nem követett el a Savaria Fórum

Jagodits Zsuzsanna, a Fidesz-KDNP szombathelyi képviselőjelöltje panaszolta be az önkormányzati lapot. Az NVB most minden korábbi “állva maradt” panaszát lesöpörte az asztalról.

Melyek egy számítógép fő alkotórészei?

Számítógépvásárlás előtt állva mindenki igyekszik alaposan felmérni, hogy mit tudnak az egyes modellek, ehhez viszont tisztában kell lenni azzal, hogy mire jók a különféle alkotóelemek. Cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes figyelni az alkatrészek tekintetében. 

A szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje a kézilabdával támadja a szombathelyi városvezetést

Pődör Zoltán szerint mivel nem engedik be őket az Arénába így nem kapnak licencet. A városvezetés arra hívta fel Pődör figyelmét, hogy az általa kért ingyenes használat ügyében csakis a közgyűlés jogosult dönteni.

Karácsony lemondta az ATV által szervezett főpolgármester-jelölti vitát

Vitézy és Ungár Péter szerint is mondvacsinált indokot húzott elő.

A Győri Ítélőtábla helyben hagyta a csepregi kegyetlen szülők ítéletét

Az anyát 18 év, az apát 16 év fegyház-büntetésre ítélték.

Idén is megrendezik Szombathely főterén a Quadrille Fesztivált

Több száz fiatal táncolja a négytételes francia négyest május 17-én, pénteken a szombathelyi Fő téren.

Ne féljünk tőlük, ne üldözzük az ártalmatlan tőrösdarazsakat!

Ráadásul az óriás tőrösdarázs védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Pars Krisztiánnak megtiltotta a Fidesz, hogy vitázzon

A szombathelyi Derkovits-városrész jelöltjeinek választási vitája elmarad, de szociális ügyekben azért lesz egy kerekasztal beszélgetés.

Milyen anyagú kádat válassz, ha sokáig élveznéd a szépségét és a kényelmét?

Az otthonok egyik legintimebb helyiségei, a fürdőszobák kialakítása során számos szempontot kell mérlegelni annak érdekében, hogy olyan hellyé tegyük, ahol szívesen töltünk időt, és amelyet hosszú évtizedekig élvezhetünk. 

Ungár Péter: Amelyik vitára meghívnak, arra elmegyek

Az LMP EP listavezetője szerint, aki nem megy el vitára, pedig meghívják, az nem méltó a választópolgárok bizalmára.

Évi 300 millió adóforint megy el a Haladás Sportkomplexum működtetésére

A Haladás VSE tavaly és idén is 250 millió forintnyi közpénz támogatást kapott.