A győri közgyűlés is zöld utat adott a hatalmas Tatai úti társasházprojektnek

Pintér Bence 2022-04-26 11:47:00
Ezer lakás épülhet fel. Májusban lehet égetni a kerti nyesedéket, Győr testvérvárosa lett Csíkszereda, Kocsis Rozi marad a Vaskakas Bábszínház igazgatója.

Kedd délelőtt ült össze áprilisi ülésére a győri közgyűlés. Elsőként Markó Ivánra emlékeztek meg az összegyűltek, majd a Győri Rendőrkapitányság és a mezőőrség-parkőrség éves beszámolóját hallgatták meg a képviselők.

Radnóti Ákos alpolgármester és adyvárosi képviselő (Fidesz), Borsi Róbert képviselő (Fidesz) illetve Kovács Tamás képviselő (Fidesz) is hozzászólt a rendőrségi beszámolóhoz, mindketten azt kérték, hogy maradjon prioritás a rendőrök közterületi jelenléte, illetve Radnóti még a kamionok kiemelt ellenőrzését is kérte. Pollreisz Balázs (MSZP), Glázer Tímea (DK) és Bárány István (független) is megköszönte a rendőrség munkáját, Glázer azt is jelezte a polgármesternek, hogy a rendőrség épületét fel lehetne újítani. Radnóti Ákos erre reagálva felsorolta, hány rendőrörsöt segítettek már felújítani.

Pollreisz arról is érdeklődött, hogy mekkora a rendőrségnél a fluktuáció: a válasz szerint átlagos. Balla Jenő képviselő (független) arra hívtafel a figyelmet, hogy vannak kereszteződések, amelyekben folyamatosak  balesetek, ezeket meg kéne vizsgálni. Dézsi polgármester megkérdezte a teremben lévő fiatalokat, hogy hányan ismerik a Police zenekart, majd reklámozta a Győri Filharmonikusok fellépését Stewart Copelanddel, a brit zenekar alapító dobosával.

Ezután a 2021-es költségvetés zárszámadásáról és a tavalyi ellenőrzési jelentésről szavaztak, a számokat Szeles Szabolcs területért felelős alpolgármester ismertette, kiemelve, hogy nehéz év volt a tavalyi. Kiderült, hogy 644 millió forint az a mardványösszeg, aminek felét városüzemeltetésre fordítja a város idén. Pollreisz Balázs (MSZP) szólalt fel, aki azt kérte: mennyibe került a covid-járvány 2021-ben a városnak, mennyit költöttünk rá, mennyit vont e az állam, mennyit kompenzáltak ebből.

Ismét lehetővé tette a városvezetés, hogy május végéig kertjükben égethessenek fás szárú nyesedéket a győriek.

Erre szélcsendes időben reggel nyolc és délután öt óra között van lehetőség, kivéve ünnepnapokon. Részletes szabályok itt. Azt is megszavazták a képviselők, hogy a Környezetvédelmi Alapból harmincezer forintot a fecskevédelmi program keretében fecskepelenka alapanyagárainak költségére költsenek, amelyet a ménfőcsanaki piacon mutatnak majd be.

A közgyűlés közterületet nevezett el a győri Kaáli Intézet közelében annak első vezetőjéről, Dr. Kőrösi Tamásról.

Zöld utat kapott a Tatai úti társasházprojekt

A nyolcadik napirendi pont arról szólt, hogy kikerült a Városrendészet kezeléséből a szolgálati lakásként használt, Tulipános Iskola területén fekvő ingatlan. A kilencedik napirendi pontban a közgyűlés kimondta, hogy testvérvárosi kapcsolatot létesít Győr Csíkszeredával. A közgyűlés négymillió forint támogatást ítélt meg a Máltai Szeretetszolgálatnak az idősek lakhatási körülményeinek javítását szolgáló Well Hopes projektre. Emellett százezer forintot kapott a Szurkolók az Állatokért Alapítvány, a Kovács Margit Alapítvány 493 ezer forintot, a Győri Gyárvárosi Baba-Mama egyesület egymillió forintot a Győribaba Fesztivál megszervezésére.

Az is kiderült, hogy újabb öt évre Kocsis Rozi lesz a Vaskakas Bábszínház vezetője.

A bizottságok által hozott határozatok között szerepelt a hasábjainkon már többször tárgyalt Tatai úti társasház-projekt kialakítási tervének jóváhagyása, ezt most a közgyűlés is megszavazta. Az eredeti tervekkel ellentétben a területen található erdő a lakossági tiltakozás után megmarad, egyébként nagyjából ezer lakásos lakótelep épül fel a területen.

Pollreisz Balázs szólalt fel a kérdésben, elmondva, hogy a bizottság ülésén is arról beszéltek órákon át:

nagyon komoly forgalmat vezetnek rá egy az egyben a Tatai útra, ha itt minden lakás felépül.

A képviselő szerint ez nem érdeke a városnak, ezért nem támogatta a napirendi pontot.

Az ülés végén Balla Jenő (Összefogás Győrért) szólalt fel, többek között arról beszélt, hogy a vámosszabadi, hasonló építkezés is gondot fog okozni Győrnek. Balla megköszönte, hogy a város segített megkeresni az ETO-piac új helyét. Ezen kívül a rendezvényekről érdeklődött, azt kérte, hogy a nyári időszakban olyan koncerteket próbáljon tervezni a város magyar előadókkal, ami a város életét feldobná.

Szólj hozzá!

Többször is változik a Dunakapu téri piac helyszíne a hónapban

Városi rendezvények miatt kell költöznie a piacnak.

Az önkormányzatokkal működne együtt az LMP az erdőpusztítás ellen

Azt kérte, a helyhatóságok tiltsák meg saját tulajdonú erdőik kitermelését.

Hosszú idő után ismét lesz élelmiszerbolt a szombathelyi Fő téren

Már matricázzák a COOP feliratot a kirakatokra.

Vadiúj járdát festettek össze Szombathelyen a kutyapártosok

A város kérte tőlük - írják posztjukban.

Péntektől már a Győr Plázában is alá lehet írni a szentiváni Ipari Park-bővítés ellen

Nagy lendülettel gyűjtik az aláírásokat a városrészben, péntektől pedig már a Plázában is.

Japán mangakarakterek miatt hülyegyerekezett a győri polgármester

Rosszul tudta a polgármester, le is törölte a posztot.

Rekordot döntött a magyar munkavállalók száma Ausztriában

113 ezer 468 legális magyar munkavállalót regisztráltak júniusban.

Nagyon meleg ma sem lesz

De csapadék sem várható.

Dézsi polgármester elárulta, hogy cicája kifejezetten rühelli a sétákat

A mentett macskát az elmúlt napokban mindenhová cipelte a polgármester, aki most el is árulta: vele ellentétben Ubul nincs oda a fejlesztések megtekintéséért.

Egy egész droghálózatot kapcsoltak le, a szálak Rábapatyra vezetnek

Komoly mennyiségű cuccot vontak ki a rendőrök Sárvár és környékéről.

Magas rezsi: korrekcióban, a kormányban és a békében bíznak kisalföldi önkormányzatok

Neon helyett LED, gázfűtés helyett villany: készülnek a nehéz télre a kisebb Győr-Moson-Sopron megyei települések vezetői.

Önmérsékletre int a MOL

Ha mindenki csak annyit tankol, amennyire szüksége van, akkor lesz elegendő üzemanyag az országban, írja közleményében a cég.

LMP: Alkotmánybírósághoz fordul a párt

Szombathelyen is megerősítették a zöld párt politikusai, hogy az erdőirtás a legrosszabb, amit ebben a helyzetben a kormány tehet.

Újraindulhat a Barátság, a MOL fizeti a tranzitdíjat

Egyeztetést követően átutalta az összeget.