A győri közgyűlés is zöld utat adott a hatalmas Tatai úti társasházprojektnek

Pintér Bence 2022-04-26 11:47:00
Ezer lakás épülhet fel. Májusban lehet égetni a kerti nyesedéket, Győr testvérvárosa lett Csíkszereda, Kocsis Rozi marad a Vaskakas Bábszínház igazgatója.

Kedd délelőtt ült össze áprilisi ülésére a győri közgyűlés. Elsőként Markó Ivánra emlékeztek meg az összegyűltek, majd a Győri Rendőrkapitányság és a mezőőrség-parkőrség éves beszámolóját hallgatták meg a képviselők.

Radnóti Ákos alpolgármester és adyvárosi képviselő (Fidesz), Borsi Róbert képviselő (Fidesz) illetve Kovács Tamás képviselő (Fidesz) is hozzászólt a rendőrségi beszámolóhoz, mindketten azt kérték, hogy maradjon prioritás a rendőrök közterületi jelenléte, illetve Radnóti még a kamionok kiemelt ellenőrzését is kérte. Pollreisz Balázs (MSZP), Glázer Tímea (DK) és Bárány István (független) is megköszönte a rendőrség munkáját, Glázer azt is jelezte a polgármesternek, hogy a rendőrség épületét fel lehetne újítani. Radnóti Ákos erre reagálva felsorolta, hány rendőrörsöt segítettek már felújítani.

Pollreisz arról is érdeklődött, hogy mekkora a rendőrségnél a fluktuáció: a válasz szerint átlagos. Balla Jenő képviselő (független) arra hívtafel a figyelmet, hogy vannak kereszteződések, amelyekben folyamatosak  balesetek, ezeket meg kéne vizsgálni. Dézsi polgármester megkérdezte a teremben lévő fiatalokat, hogy hányan ismerik a Police zenekart, majd reklámozta a Győri Filharmonikusok fellépését Stewart Copelanddel, a brit zenekar alapító dobosával.

Ezután a 2021-es költségvetés zárszámadásáról és a tavalyi ellenőrzési jelentésről szavaztak, a számokat Szeles Szabolcs területért felelős alpolgármester ismertette, kiemelve, hogy nehéz év volt a tavalyi. Kiderült, hogy 644 millió forint az a mardványösszeg, aminek felét városüzemeltetésre fordítja a város idén. Pollreisz Balázs (MSZP) szólalt fel, aki azt kérte: mennyibe került a covid-járvány 2021-ben a városnak, mennyit költöttünk rá, mennyit vont e az állam, mennyit kompenzáltak ebből.

Ismét lehetővé tette a városvezetés, hogy május végéig kertjükben égethessenek fás szárú nyesedéket a győriek.

Erre szélcsendes időben reggel nyolc és délután öt óra között van lehetőség, kivéve ünnepnapokon. Részletes szabályok itt. Azt is megszavazták a képviselők, hogy a Környezetvédelmi Alapból harmincezer forintot a fecskevédelmi program keretében fecskepelenka alapanyagárainak költségére költsenek, amelyet a ménfőcsanaki piacon mutatnak majd be.

A közgyűlés közterületet nevezett el a győri Kaáli Intézet közelében annak első vezetőjéről, Dr. Kőrösi Tamásról.

Zöld utat kapott a Tatai úti társasházprojekt

A nyolcadik napirendi pont arról szólt, hogy kikerült a Városrendészet kezeléséből a szolgálati lakásként használt, Tulipános Iskola területén fekvő ingatlan. A kilencedik napirendi pontban a közgyűlés kimondta, hogy testvérvárosi kapcsolatot létesít Győr Csíkszeredával. A közgyűlés négymillió forint támogatást ítélt meg a Máltai Szeretetszolgálatnak az idősek lakhatási körülményeinek javítását szolgáló Well Hopes projektre. Emellett százezer forintot kapott a Szurkolók az Állatokért Alapítvány, a Kovács Margit Alapítvány 493 ezer forintot, a Győri Gyárvárosi Baba-Mama egyesület egymillió forintot a Győribaba Fesztivál megszervezésére.

Az is kiderült, hogy újabb öt évre Kocsis Rozi lesz a Vaskakas Bábszínház vezetője.

A bizottságok által hozott határozatok között szerepelt a hasábjainkon már többször tárgyalt Tatai úti társasház-projekt kialakítási tervének jóváhagyása, ezt most a közgyűlés is megszavazta. Az eredeti tervekkel ellentétben a területen található erdő a lakossági tiltakozás után megmarad, egyébként nagyjából ezer lakásos lakótelep épül fel a területen.

Pollreisz Balázs szólalt fel a kérdésben, elmondva, hogy a bizottság ülésén is arról beszéltek órákon át:

nagyon komoly forgalmat vezetnek rá egy az egyben a Tatai útra, ha itt minden lakás felépül.

A képviselő szerint ez nem érdeke a városnak, ezért nem támogatta a napirendi pontot.

Az ülés végén Balla Jenő (Összefogás Győrért) szólalt fel, többek között arról beszélt, hogy a vámosszabadi, hasonló építkezés is gondot fog okozni Győrnek. Balla megköszönte, hogy a város segített megkeresni az ETO-piac új helyét. Ezen kívül a rendezvényekről érdeklődött, azt kérte, hogy a nyári időszakban olyan koncerteket próbáljon tervezni a város magyar előadókkal, ami a város életét feldobná.

Szólj hozzá!

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.