Dézsi polgármester gátat szabott a „gigantomán építkezéseknek”, most mégis átenged egyet. De miért?

Pintér Bence 2021-09-08 14:28:32
Az Ipari Parkot szolgálná ki az új lakópark. Viszont még az is előfordulhat, hogy több száz fát ki kell vágni a Tatai útra tervezett 6-7-8 emeletes társasházak miatt.

Tavaly májusban Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP), Győr polgármestere a Borkai-éra szerinte átgondolatlan társasházépítéseire hivatkozva először a város négy környékére, majd idén májusban a teljes városra változtatási tilalmat rendelt el. Bár mind az iparkamara megyei testülete, mind a kormányhivatal problémásnak tartja a jó eséllyel egyébként is alkotmányellenes eljárást, és utóbbi bíróságon támadta meg azt, a polgármester elhatározottnak tűnt abban, hogy gátat szab a szerinte felelőtlen győri építkezéseknek.

Tavaly májusban egész konkrétan „természetrablásnak” nevezte azt, ami elődje, a szintén fideszes polgármester Borkai Zsolt alatt folyt,

és le is váltotta az akkori főépítészt, Révi Zsoltot. A polgármester elképzelése az idei, teljes városra kiterjedő tilalom kapcsán az volt, hogy minden építkezésről külön kell tárgyalnia az építtetőnek a várossal, és így például a polgármester ki tudja hajtani azt az országos építési szabályoktól eltérő elvárását, hogy minden lakáshoz két parkolóhely épüljön a városban.

Idén aztán kiderült, hogy az új rendszer első nagy építkezése az egyébként éppen megújuló Tatai út családi házas sora mögött történhet: az Arrabona Bonum Kft. ugyanis 

egy 6-7-8 emeletes társasházakból, illetve családi házas zónából álló lakóparkot tervez ide, gyakorlatilag egy komplett új városrészt, információink szerint közel 1100 lakással.

Információink szerint az elképzelés az, hogy a győri viszonylatban is kifejezetten nagy lakóparkkal az Ipari Parkban dolgozókat szolgálnák ki, magyarán azt küszöbölnék ki, hogy sokan járnak mondjuk a városon keresztül dolgozni oda, amit azzal, hogy lakhatási lehetőséget teremtenek közel az Ipari Parkhoz, csökkenteni lehetne. Az alapvetően családi házas övezetben épülő projekt előrehaladott állapotban van, hamarosan aláírhatják a városfejlesztési szerződést, amiben lakásonként két parkolóról és megfelelő mennyiségű zöldfelületről, illetve közösségi funkciókat ellátó épületekről is szó lesz, valamint a lakópark közlekedési rendjét is úgy alakítják ki elvileg, hogy az illeszkedjen a környék közlekedési rendjébe.

Ettől függetlenül persze kérdés, hogy a környék intézményi és közlekedési infrastruktúrája mennyire bírja majd el a több ezer fős népességnövekedést, ami egyébként épp az előző korszak „gigantomán” építkezéseivel kapcsolatban is problémaként merült fel.

Van még egy szépséghibája a projektnek: van a területen egy gazdag növény- és állatvilágú, három holdas erdő, amit az általunk ismert tervek alapján le fognak tarolni.

Megy vagy marad az erdő? Az önkormányzat nem akar sok fát kivágni

Helmeczi József a területen 1997-ben ültette az első fákat, azóta pedig egyedül gondozta a kertet, aminek részleges megmentéséhez a közösségi médiában kért segítséget, miután a terveket áttekintve úgy ítélte meg, hogy az építési vállalkozó által elmondása szerint korábban neki tett ígéret – miszerint erdejéből lesz az új lakópark közparkja – nem fog megvalósulni. A férfi szerint az egzotikus fák mellett génbanknak is beillő növénygyűjtemény van a területen.

Az általunk látott terv szerint ugyanis a park nem a mostani erdő helyén, hanem kicsit arrébb lesz majd, az erdő helyén pedig családi házak épülnének.

Telefonon kerestük az Arrabona Bonum tulajdonosát, Glázer Szabolcsot azzal kapcsolatban, hogy volt-e ilyen ígéret, és valóban tervezik-e kivágni a fákat, ő azonban legtöbb kérdésünkre azt felelte, hogy azokat ügyvédjével tudjuk megtárgyalni, akinek meg is adta a telefonszámát. Az ügyvéd azonban ismételtelten feltett kérdéseinkre ügyvédi titoktartásra hivatkozva nem tudott válaszolni.

Helmeczi Józsefet is kerestük, aki azonban azt mondta: jelen helyzetben ő már csak arra akar koncentrálni, hogy a növényekből minél többet tudjanak meg- és átmenteni. Arról egyelőre neki sincs tiszta képe, hogy mennyi fát és növényt fognak végül kivágni a területen, szerinte egyébként is évek kérdése, hogy bármilyen rendezés kezdődjön a területen.

Megkérdeztük a városházát arról, hogy a természetrombolást korábban elítélő polgármester tervez-e lépni az ügyben, vagy megpróbálják-e elérni, hogy az erdő valamilyen formában megmaradjon. Azt a választ kaptuk, hogy valamennyi fát valószínűleg ki kell majd vágni, de elkötelezettek abban, hogy minél több megmaradjon a területen.

Szólj hozzá!

Milyen beltéri falfestéket válasszunk a lakás tisztasági festéséhez?

Közeleg a nyár, a lakásfelújítás időszaka, amikor sokan állnak neki maguk az otthonuk tisztasági festésének, hogy a megkopott, bekoszolódott falak újra szép színben ragyoghassanak.

Tálalástan, textiltechnológia, kisállattenyésztés - ezek a tantárgyak izzasztották meg Lenkai Nórát

Megnéztük, mit is kellett tanulni a háztartásökonómia és életvitel szakon.

Száz köbméter fát vágott ki Natura 2000-es területen a sárvári férfi

A fakitermeléssel a fasor megszűnt élőhelyként létezni.

Kis szünet után péntek délután jönnek a záporok, zivatarok

A délkeleti, majd délnyugatira forduló szél helyenként megerősödik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek.

A különleges nyári italok megdobják a forgalmat!

Vendéglátósként lényeges szempont a bevétel, nyáron pedig nincs is más dolgod, mint hogy mutatós és finom hűs italokat kínálj a szomjas vendégek számára. Olyanokat, amikért újra és újra el fognak jönni hozzád és nem csupán egy felejtős hely leszel a napjuk során.

A Nemzeti Választási Bizottság szerint semmilyen jogsértést nem követett el a Savaria Fórum

Jagodits Zsuzsanna, a Fidesz-KDNP szombathelyi képviselőjelöltje panaszolta be az önkormányzati lapot. Az NVB most minden korábbi “állva maradt” panaszát lesöpörte az asztalról.

Melyek egy számítógép fő alkotórészei?

Számítógépvásárlás előtt állva mindenki igyekszik alaposan felmérni, hogy mit tudnak az egyes modellek, ehhez viszont tisztában kell lenni azzal, hogy mire jók a különféle alkotóelemek. Cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes figyelni az alkatrészek tekintetében. 

A szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje a kézilabdával támadja a szombathelyi városvezetést

Pődör Zoltán szerint mivel nem engedik be őket az Arénába így nem kapnak licencet. A városvezetés arra hívta fel Pődör figyelmét, hogy az általa kért ingyenes használat ügyében csakis a közgyűlés jogosult dönteni.

Karácsony lemondta az ATV által szervezett főpolgármester-jelölti vitát

Vitézy és Ungár Péter szerint is mondvacsinált indokot húzott elő.

A Győri Ítélőtábla helyben hagyta a csepregi kegyetlen szülők ítéletét

Az anyát 18 év, az apát 16 év fegyház-büntetésre ítélték.

Idén is megrendezik Szombathely főterén a Quadrille Fesztivált

Több száz fiatal táncolja a négytételes francia négyest május 17-én, pénteken a szombathelyi Fő téren.

Ne féljünk tőlük, ne üldözzük az ártalmatlan tőrösdarazsakat!

Ráadásul az óriás tőrösdarázs védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Pars Krisztiánnak megtiltotta a Fidesz, hogy vitázzon

A szombathelyi Derkovits-városrész jelöltjeinek választási vitája elmarad, de szociális ügyekben azért lesz egy kerekasztal beszélgetés.

Milyen anyagú kádat válassz, ha sokáig élveznéd a szépségét és a kényelmét?

Az otthonok egyik legintimebb helyiségei, a fürdőszobák kialakítása során számos szempontot kell mérlegelni annak érdekében, hogy olyan hellyé tegyük, ahol szívesen töltünk időt, és amelyet hosszú évtizedekig élvezhetünk. 

Ungár Péter: Amelyik vitára meghívnak, arra elmegyek

Az LMP EP listavezetője szerint, aki nem megy el vitára, pedig meghívják, az nem méltó a választópolgárok bizalmára.

Évi 300 millió adóforint megy el a Haladás Sportkomplexum működtetésére

A Haladás VSE tavaly és idén is 250 millió forintnyi közpénz támogatást kapott.

Miről ismerhetjük fel a minőségi CBD olajat?

Amikor valamilyen táplálékkiegészítővel, illetve annak a szedésének a gondolatával kacérkodunk, akkor lényeges kérdés az is, hogy hogyan válasszuk ki azt a konkrét terméket a sok közül, amit majd fogyasztani fogunk.