Dézsi polgármester gátat szabott a „gigantomán építkezéseknek”, most mégis átenged egyet. De miért?

Pintér Bence 2021-09-08 14:28:32
Az Ipari Parkot szolgálná ki az új lakópark. Viszont még az is előfordulhat, hogy több száz fát ki kell vágni a Tatai útra tervezett 6-7-8 emeletes társasházak miatt.

Tavaly májusban Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP), Győr polgármestere a Borkai-éra szerinte átgondolatlan társasházépítéseire hivatkozva először a város négy környékére, majd idén májusban a teljes városra változtatási tilalmat rendelt el. Bár mind az iparkamara megyei testülete, mind a kormányhivatal problémásnak tartja a jó eséllyel egyébként is alkotmányellenes eljárást, és utóbbi bíróságon támadta meg azt, a polgármester elhatározottnak tűnt abban, hogy gátat szab a szerinte felelőtlen győri építkezéseknek.

Tavaly májusban egész konkrétan „természetrablásnak” nevezte azt, ami elődje, a szintén fideszes polgármester Borkai Zsolt alatt folyt,

és le is váltotta az akkori főépítészt, Révi Zsoltot. A polgármester elképzelése az idei, teljes városra kiterjedő tilalom kapcsán az volt, hogy minden építkezésről külön kell tárgyalnia az építtetőnek a várossal, és így például a polgármester ki tudja hajtani azt az országos építési szabályoktól eltérő elvárását, hogy minden lakáshoz két parkolóhely épüljön a városban.

Idén aztán kiderült, hogy az új rendszer első nagy építkezése az egyébként éppen megújuló Tatai út családi házas sora mögött történhet: az Arrabona Bonum Kft. ugyanis 

egy 6-7-8 emeletes társasházakból, illetve családi házas zónából álló lakóparkot tervez ide, gyakorlatilag egy komplett új városrészt, információink szerint közel 1100 lakással.

Információink szerint az elképzelés az, hogy a győri viszonylatban is kifejezetten nagy lakóparkkal az Ipari Parkban dolgozókat szolgálnák ki, magyarán azt küszöbölnék ki, hogy sokan járnak mondjuk a városon keresztül dolgozni oda, amit azzal, hogy lakhatási lehetőséget teremtenek közel az Ipari Parkhoz, csökkenteni lehetne. Az alapvetően családi házas övezetben épülő projekt előrehaladott állapotban van, hamarosan aláírhatják a városfejlesztési szerződést, amiben lakásonként két parkolóról és megfelelő mennyiségű zöldfelületről, illetve közösségi funkciókat ellátó épületekről is szó lesz, valamint a lakópark közlekedési rendjét is úgy alakítják ki elvileg, hogy az illeszkedjen a környék közlekedési rendjébe.

Ettől függetlenül persze kérdés, hogy a környék intézményi és közlekedési infrastruktúrája mennyire bírja majd el a több ezer fős népességnövekedést, ami egyébként épp az előző korszak „gigantomán” építkezéseivel kapcsolatban is problémaként merült fel.

Van még egy szépséghibája a projektnek: van a területen egy gazdag növény- és állatvilágú, három holdas erdő, amit az általunk ismert tervek alapján le fognak tarolni.

Megy vagy marad az erdő? Az önkormányzat nem akar sok fát kivágni

Helmeczi József a területen 1997-ben ültette az első fákat, azóta pedig egyedül gondozta a kertet, aminek részleges megmentéséhez a közösségi médiában kért segítséget, miután a terveket áttekintve úgy ítélte meg, hogy az építési vállalkozó által elmondása szerint korábban neki tett ígéret – miszerint erdejéből lesz az új lakópark közparkja – nem fog megvalósulni. A férfi szerint az egzotikus fák mellett génbanknak is beillő növénygyűjtemény van a területen.

Az általunk látott terv szerint ugyanis a park nem a mostani erdő helyén, hanem kicsit arrébb lesz majd, az erdő helyén pedig családi házak épülnének.

Telefonon kerestük az Arrabona Bonum tulajdonosát, Glázer Szabolcsot azzal kapcsolatban, hogy volt-e ilyen ígéret, és valóban tervezik-e kivágni a fákat, ő azonban legtöbb kérdésünkre azt felelte, hogy azokat ügyvédjével tudjuk megtárgyalni, akinek meg is adta a telefonszámát. Az ügyvéd azonban ismételtelten feltett kérdéseinkre ügyvédi titoktartásra hivatkozva nem tudott válaszolni.

Helmeczi Józsefet is kerestük, aki azonban azt mondta: jelen helyzetben ő már csak arra akar koncentrálni, hogy a növényekből minél többet tudjanak meg- és átmenteni. Arról egyelőre neki sincs tiszta képe, hogy mennyi fát és növényt fognak végül kivágni a területen, szerinte egyébként is évek kérdése, hogy bármilyen rendezés kezdődjön a területen.

Megkérdeztük a városházát arról, hogy a természetrombolást korábban elítélő polgármester tervez-e lépni az ügyben, vagy megpróbálják-e elérni, hogy az erdő valamilyen formában megmaradjon. Azt a választ kaptuk, hogy valamennyi fát valószínűleg ki kell majd vágni, de elkötelezettek abban, hogy minél több megmaradjon a területen.

Szólj hozzá!

A korona és a Ted Lasso vitte el a fő díjakat az Emmy-n

A Netflix a brit királyi családról szóló A koronával hét, A vezércsel című sakkdrámával két Emmyt szerzett.

Itt van az ősz, itt van újra

Hétvégén aztán jön a napsütés.

Megverte a Gyirmót az ajkaiakat

Az első félidőben lőtték a nyertes gólt.

Önkéntes tűzoltónak állt az Ocho Macho dobosa

Egy 24 órás szolgálat hatására döntött így.

Felhős, szeles vasárnapra számíthatunk

Akár 25 fok is lehet napközben.

Kutatók Éjszakája Győrben: egyedül a SZTAKI szervezett programot

Szerelj közösen robotokkal a győri egyetemen jövő pénteken!

Kikapott az SZKKA a Debrecentől

A DVSC Schaeffler 29–25-re nyert az SZKKA vendégeként a női kézilabda NB I 2. fordulójában.

Hármat rúgott a Győr a Mosonmagyaróvárnak a kupában

Az NB III-as csapat otthonában mérkőzött a két csapat.

Szombathelyi ellenzéki jelöltek: Ne veszítsük el a lelkesedésünket!

Az előválasztás informatikai rendszerének összeomlása után kér elnézést, illetve buzdít kitartásra Czeglédy Csaba, Ungár Péter és Koczka Tibor.

Nem fért bele az ellenzéki előválasztás rajtja az M1 híradóba

Migránsok, oltás, Gyurcsány - ezek voltak délben a fő témák.

140 milliót költ az MTVA a dolgozói utaztatására

A Mauri Utazási Kft. idén meglehetősen sikeres volt a közbeszerzéseken.

van még itt cikk a témában: