Úgy néz ki megmaradhat a botanikus kert a leendő Tatai úti lakópark területén Győrben

Pintér Bence 2021-12-16 14:17:00
Sik Sándor, a Városstratégiai Bizottság vezetője elmondta: ő is beleszeretett a bejárás során Helmeczi József kertjébe, és tárgyalt a fejlesztővel.

Lakossági fórumot tartottak a győri városházán a Tatai úti lakópark ügyében: ez ugye az a tervezett ezerlakásos fejlesztés, ami a Tatai út, a 81-es út és az Alsókert utca közötti területen valósulna meg, és amely kapcsán külön érdekes, hogy egy nagyobb kiterjedésű botanikus kertet is le kéne tarolni hozzá.

Dézsi polgármester gátat szabott a „gigantomán építkezéseknek", most mégis átenged egyet. De miért?

Tavaly májusban Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP), Győr polgármestere a Borkai-éra szerinte átgondolatlan társasházépítéseire hivatkozva először a város négy környékére, majd idén májusban a teljes városra változtatási tilalmat rendelt el. Bár mind az iparkamara megyei testülete, mind a kormányhivatal problémásnak tartja a jó eséllyel egyébként is alkotmányellenes eljárást, és utóbbi bíróságon támadta meg azt, a polgármester elhatározottnak tűnt abban, hogy gátat szab a szerinte felelőtlen győri építkezéseknek.

A lakossági fórumot Bogár Zsolt, a Hidroplán Kft. közlekedésmérnöke nyitotta meg. Elmondta: a fejlesztés onnan indul, hogy kapacitásbővítés folyik jelenleg EU-s pénzből a Tatai úton, ami kétszer kétsávos lesz, innen indult ki a gondolat, hogy a környéken lakónegyed-fejlesztés is kezdődhet. Szerinte a tervezett beépítési volument teljesen elbírja a megújuló közúthálózat. Az Alsókert utcát is bővíteni fogják, így dél felé is lesz kapcsolódás, teljes értékű csomőponttal a Hecsei úton.

A tervező szerint a lakóparkon belül szellős, parkosított, rengeteg vendégparkolóval ellátott lesz a lakópark belső úthálózata.

A közművekről Tóth Gyula, a Hidorplán Kft. közműtervezője adott számot. A szennyvízelvezetéshez 1400 méter hosszú nyomóvezetéket kell kiépíteni, mivel a Zöld utcánál lehet bekötni majd a rendszerbe a lakóparkot. A csapadékvíz elvezetését a lakóparkon belül oldják meg állandó vízfelületű tározó-szikkasztó tavakkal. A területen gáz bevezetése nem lesz, megújuló energiaforrással akarják biztosítani a fűtést. A magasfeszültségű villamosvezetékek kábeles kiváltását tervezik.

Németh Géza, a lakóparkot tervező Tér-Háló Kft. tervezője elmondta: komplex, a városba infrastrukturálisan maxmálisan illeszkedő lakópark tervezése volt a cél. Ahhoz, hogy egy szolgáltatásokat is biztosító városrész jöhessen létre, kell egy olyan lakómennyiség, amely ezeknek a fenntarthatóságát biztosítja. Az ezer lakás egy központi zöldfelület körül, kilenc telken valósulna meg. Lakásonként 1,7-1,8 parkolót alakítanak majd ki, illetve közterületi, vendégparkolók is lesznek.

Sik Sándor: Megmaradhat a botanikus kert

Először Helmeczi József, a területen található botanikus kert tulajdonosa szólalt fel.

Arra kérte a városvezetést, hogy ezt a botanikus kertet ne számolják fel a fejlesztés során, hanem csináljanak belőle közparkot.

Elmondta még: szakértői véleményekkel tudja bizonyítani a kert értékét; szeptemberben pedig olyan írásos ígéretet kapott Dézsi Csaba András polgármestertől, hogy ezeket figyelembe fogják venni. A véleményeket megküldte a városvezetésnek, de másfél hónapja nem kapott választ. A kivitelezőnek pedig azt üzente: ne fenyegessék azért, mert meg akarja menteni a botanikus kertjét.

Szerinte nem tisztességesen állt hozzá a fejlesztő, amikor előszerződést kötöttek a területről, mivel neki azt mondták, hogy zöldterületként megőrzik a kertet, de a terveken már családi házakat terveztek ide.

Ezután három botanikus szakértő véleményét adta át, és elmondta, hogy a terület sorsa mostantól Dézsi Csaba András kezében van, és ő ezt a döntést el fogja fogadni.

Sik Sándor (Fidesz), a Várostratégiai Bizottság elnöke jelezte: helyszíni bejárás során megtekintette Helmeczi úr kertjét, és az nagyon megtetszett neki, bár további gondozást igényel. Szerinte egy kellemes botanikus kertet, parkerdőt lehetne itt csinálni, főleg, hogy ez pont mellette van annak a területnek, ahol majd iskola, óvoda, bölcsőde vagy orvosi rendelő épülhet.

Ezért megkereste a fejlesztőt, akik elmondása szerint vállalták is, hogy az ide tervezet családi házakat kiveszik a projektből, és így bizonyos kompromisszumokkal megmaradhat a botanikus kert.

Sik azt is elmondta, hogy annyi következik ebből, hogy nyilván így kevesebb pénzt fog fizetni a fejlesztő a területért a tulajdonosnak.

A fejlesztő egyik jogi képviselője is reagált Helmeczi József egyes megjegyzéseire. Visszautasította, hogy olyan szerződést kötöttek, ami fenyegetés vagy megtévesztés útján jött volna létre. Helmeczi József erre közbeszólt, hogy ez utólag történt. Az ügyvéd folytatta, elmondva, hogy van egy szerződés, amiben nagyon részletesen meghatározták, hogy mi történjen a területtel, amit ő még nem nevezne botanikus kertnek, hanem egy növényhalmaznak, amiben nagyon értékes növények vannak. Arra kérte Helmeczi Józsefet, hogy mivel a kérdés megoldódott, a továbbiakban ne nyilvánosan kommunikáljon az ügyről, hanem üljenek le tárgyalni a következményekről. Helmeczi József erre ismét felszólalt, és elismételte korábbi mondanivalóját, hozzátéve, hogy ő senkit nem bújtott fel.

Kell-e ide egyáltalán nagyvárosias beépítés?

Felszólalt Apró Antal volt képviselő, helyi lakos, aki szerint nem itt lenne a helye nagyvárosias beépítésnek, hanem a beljebb lévő barnamezős területeken. Erre Németh Géza elmonda: szakértő is kimondta már, hogy a város barnamezős területei és az itteni terület közül több szempont alapján is ez a legjobb terület egy ilyen komplex fejlesztésre. Ezzel a Városstratgiai Bizottságon tegnap befogadott dokumentumra utalt, amelyben egy szakértő pontozásos rendszerben megállapította, hogy a város által megszabott szempontok szerint melyik a legjobb terület ilyen jellegű beépítésre.

Erről később kisebb vita alakult ki, mire a fejlesztő ügyvédje megjegyezte, hogy direkt egy igazságügyi szakértőt kértek fel.

Takács János Banai úti ingatlantulajdonos is felszólalt. Az ő társasházuknak egy focipályája van a területen. Szerinte a szóban forgó szakértői vélemény értéke kérdéses. Szerinte például az egykori Ringa területén ugyanilyen remekül fel lehetne építeni ezt a projektet például: kész vannak a közművek, van iskola, óvoda, bevásárlóközpont.

Ezután további problémákat vetett fel a fejlesztéssel kapcsolatban. Például elmondta: a talaj itt homokos, érdekelné, hogyan akarnak ide tavat csinálni. Emellett nem esett szó szerinte arról, hogy a terület a péri repülőtér felé tartó, leszálló repülők alatt fekszik. Harmadrészt pedig azt kérdezte, hogy mivel járul hozzá a saját belső úthálozatát leszámítva a városhoz a fejlesztő. Arra gondol, hogy más cégeknek. Negyedrészt a parkolás kérdését vetette fel: elmondta, hogy a felszíni parkolóként megrajzolt 285 parkoló mellett a számolgatás szerint még nagyjából 2000 parkolót kéne építeni, ha tartják azt, amit a polgármester el szeretne érni. Ő a terveken nem látja, hogy ez hol fér el a fejlesztési területen.

A városháza részéről Szaksz Vince, a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Osztály vezetője reagált, érdemben leginkább a parkolás kérdésére. Elmondta: a településrendezési előszerződésben rögzítették a város igényét a parkolással kapcsolatban, ezeket főleg mélygarázzsal próbálják megoldani, és azt is mondta, hogy a vendégparkolók is beleszámítanak a lakásonként két parkolóba. Ekkor Nits Mária szólt közbe, aki az előszerződést a város részéről előkészítette, és jelezte, hogy ez így nem pontos.

Kifejtette: a szerződésben azt vállalta a fejlesztő, hogy lakásonként a telkeken belül két parkolót kiépít, a közterületi parkolók pedig vendégparkolók. Kiemelte, hogy ez nem stimmel teljesen azzal, amit a tervező mondott a felvezető előadásában, de jelezte, hogy még mindig ez a város álláspontja. Elmondta, hogy a fejlesztő még az Alsókert utca kiépítését vállalta egyébként pluszban (ez 600 millió forintba fog kerülni); ezen felül a csapadékvízelvezető tavak a város tulajdonába kerülnek.

Takács Attila Alsókert utcai lakos felvetette: reális-e, hogy zártkerti hétvégi házakat egy darab út fog elválasztani a társasházas, nagyvárosi körzettől? Van-e még ilyen a városban? Elfér-e ez a kétfajta környezet egymás mellett?

Szerinte valamiféle fokozatos elválasztásra lenne szükség, de az se lenne jó, ha egy nagyforgalmú út menne a zártkertek mellett. Az is kiderült, hogy a legközelebbi ház az Alsókert utcától 45 méterre lenne. Sik Sándor reagált, elmondta, hogy polgármester foglalkozik a kérdéssel. Hozzátette: ez egy lehetőség is, hiszen zártkerti övezetből egy falusias környék is lehet. A fejlesztő az Alsókert utca felé is épít aknát, ha később ki akarják itt építeni a közműveket.

Pollreisz Balázs MSZP-s önkormányzati képviselő is megjelent a fórumon, és – mivel ez a fórumon elhangzottak elepján zavarossá vált – rákérdezett, hogy akkor mennyi parkoló lesz lakásonként, meglesz-e a kettő. Glázer Szabolcs, a cég tulajdonosa azt mondta, hogy igen. Pollreisz a repülőtér kérdését is újra felvetette, főleg annak fényében, hogy a péri repülőteret is fejlesztehtik még; ezen felül azt is megkérdezte, hogy mit kezdenek majd a közeli szeméttelep bűzéről. Kifejette a szakértői vélemény kapcsán: a szakértő a bizottság ülésén elmondta, hogy ez a szakértői vélemény nem arról szólt, hogy hol lehet még megvalósítani a feflesztést, és nem is arról szólt, hogy mondjuk a bűzhatás, vagy a repülőtér miatt ideális-e a terület a fejlesztésre.

Szólj hozzá!

Baglyot minden fára!

A lakosság és az önkormányzatok műfészkek, költőládák kihelyezésével segíthetik a településlakó, rágcsálópusztító baglyok költését.

A Papagájmentő Alapítvány is részt vesz a győri önkormányzat meghívásos pályázatán

30 millió forintra pályázhatnak a meghívott állatvédő szervezetek: a polgármester családjának alapítványa és az állatkert is a meghívottak között van.

Ittas szombathelyi rollerest csíptek el a zsaruk

A Körmendi út melletti járdán rodeózott.

A Momentum szerint a területfejlesztési államtitkár egy uniós pénzből felújított házban él Győrújbaráton

46 millió forintból építettek a Lila-hegyen egy „rekreációs központot”.

LMP: segíteni kell az embereket abban, hogy a tömegközlekedést válasszák

A klímavédelmi célok csak így érhetők el, és a városaink levegője is csak így fog tisztulni.

Halálos baleset történt Sorokpolánynál

Két személyautó ütközött.

Holokauszt-emlékműre írt ki pályázatot a győri önkormányzat

A Révai Miklós Gimnázium mellé kerülne az alkotás, 80 milliót szánnak rá.

Folytatódik Győrben a rendőrségi bringajelölés

Ezúttal a Barátság parkban lesz rá lehetőség.

Ungár Péter: Nem igaz, hogy a kistelepüléseken nem jutnak információhoz az emberek

A Vas megyei LMP képviselője arról beszélt, hogy Toronyban éppen úgy van internet, mint az ország nagyvárosaiban.

Presszó pultjából próbált lopni a győri férfi, lebukott

Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy férfival szemben, aki 40 ezer forintot lopott el a pultból, miközben a pultos a teraszon volt.

Kigyulladt egy lakás Szombathelyen, meghalt egy ember

A tüzet ágyban dohányzás okozhatta.

Engedély nélkül motorozott védett területen, 400 ezer forintra büntették

A köszegi Szerdahelyi-patak medrében, illetve a Péterics-hegy oldalában motoroztak.

Holnaptól teljes hosszában használható a Zanati kerékpárút

15 évet vártunk rá, végül csak elkészült.

Világbajnok balátlövőt igazol a győri kézilabdaklub

A holland Kelly Dulfer a Győri Audi ETO KC új játékosa.

Szétrúgta volt élettársa kocsiját egy celldömölki férfi

A járműben több mint 180 ezer forint kár keletkezett.