Mi érdekes van a győri vagyonnyilatkozatokban, amit érdemes lett volna elsunnyogni?

Pintér Bence 2022-02-05 08:25:00
Átböngésztük a képviselők, alpolgármesterek, és a polgármester vagyonnyilatkozatát, és összevetettük a tavalyiakkal. Bevallás alapján Dézsi Csaba András még mindig a legvagyonosabb politikus, Fekete Dávid pedig már nem ad tanácsokat 1,3 millióért a Pannon-Víznek, helyette ennyi pénzért a helyi MCC-t viszi.

Ez egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre, ahol ez a szöveg először megjelent!

Idén is sikerült kieszközölnünk, hogy a győri önkormányzat közzétegye a vagyonnyilatkozatokat – ahogy azt alapvetően kötelessége lenne csinálni, de amit egészen tavalyig nem volt hajlandó megtenni.

Mielőtt belevágunk az idei, és az időközben a honlapról eltávolított, de tavalyi cikkünkben megőrzött vagyonnyilatkozatok összevetésére, álljunk meg egy szóra.

A vagyonbevallások átböngészése nem azt a célt szolgálja, hogy mások zsebében turkáljunk, hanem azt, hogy kiderüljön: választott képviselőink turkáltak illetéktelenül a mi zsebünkben. Bár a vagyonbevallás intézménye nem a legtökéletesebb eszköz arra, hogy kövessük a képviseletünkre megválasztott politikusok gyarapodását, az a helyzet, hogy nagyjából csak ez az eszköz van.

Hogy idén is csak külön felszólításra, a korábbi, erről szóló bírósági végzést lobogtatva sikerült elérni, hogy a győri önkormányzat tegye meg ezt az apró lépést a transzparencia érdekében, nem tudom mit árul el a polgármester „nyílt városháza”-szlogenjéről, de sok jót azért nem.

És most pár gyakorlati tipp: fontos észben tartani, hogy az itt közölt összegek a legtöbb esetben bruttó összegek, néha pedig nem tudni, hogy bruttó, vagy nettó összegek. Alapvetően inkább azt jelezzük, ha nettó összegről van szó. A másik fontos tudnivaló, hogy valamiért egyes képviselők feltüntetik, mások nem tüntetik fel a képviselői tiszteletdíjukat, nem tudjuk pontosan, hogy miért.

Dézsi polgármester még mindig halmozza az állásokat

Dr. Dézsi Csaba András polgármester nevén egy családi ház, egy 1176 négyzetméteres gazdasági terület, egy 2020-ban vásárolt lakás, egy garázs, illetve felerészben egy alsóörsi hétvégi ház van. Ezen felül egy 2004-ben vásárolt Jaguar S-Type és egy Harley-Davidson Softtail Heritage motorkerékpár tulajdonosa. Takarékbetétben 35 millió forinttal bír a polgármester, készpénzben 3 millió forinttal, pénzintézeti számlakövetelés alapján 45 millió, egyéb számlakövetelés alapján 49 millió forinttal rendelkezik, tartozása nincs.

A polgármester emellett igazi álláshalmozó – mint az ismeretes.

Jövedelme orvosként 1,5 millió forint a kórháztól, egyetemi tanárként 594 ezer forintot visz haza, az egyetem kuratóriumának tagjaként pedig ismét 1,5 millió forintot. A jövedelmei között azonban nem szerepel feltüntetve a polgármesteri tiszteletdíj, ami idén már 1,3 millió forint körül van. Összesen tehát egy hónapban bruttó 4,9 millió forintot keres a polgármester.

Ezen felül a tulajdonában álló gazdasági társaságokból kivett osztalékból származó eseti jövedelemként idén a tavalyi 88 millió után 38 millió forintot tüntetett fel. Ezek a cégek: Heart Care Kft., Dr. Dézsi és Társa Kft., Kisalföldi Gyógy-ír Bt. – ez utóbbiban csak 80 százalékos a polgármester tulajdoni hányada.

Radnóti Ákos alpolgármester (Fidesz) nevén egy telek, egy családi ház és egy garázs van. Az alpolgármester közel 500 ezer forintot tart befektetési jegyben, és 800 ezer forintot számlán, autóról és egyéb járműről nem számolt be. Van viszont 24,9 millió forint tartozása. Alpolgármesterként 909 ezer forintot keres, költségtérítésként pedig havi 134 ezer forintot kap.

Dr. Pergel Elza helyi KDNP-elnök, alpolgármester nevén egy lakás, egy balatoni nyaraló, egy dunakeszi lakás és egy győri garázs volt tavaly, ehhez társult még egy győri lakás. Gépjárműje nincs, államkötvényben 12 millió forinttal rendelkezik, készpénzben 500 ezer forintot tart. Alpolgármesterként 1,1 millió forintot keres, tartozása nincs.

Szeles Szabolcs alpolgármester (Fidesz) felerészben tulajdonos egy társasház lakásban, emellett egyedüli tulajdonosa egy családi háznak, autó nincs a nevén. Többféle megtakarítás van viszont a nevén összesen 12,4 millió forint értékben. Pénzintézeti számlakövetelésként további 3,9 millió forintot tart számon, de van nagyjából 900 ezer forint hitele. Alpolgármesterként 1,1 millió forintot keres, és neki is jár a 134 ezer forint költségtérítés.

Balla Jenő továbbra is a legvagyonosabb (vagy a legőszintébb)

Balla Jenő, az Összefogás Győrért civil képviselője továbbra is rekorder a nevén lévő ingatlanvagyon tekintetében: a friss bevallásban khárom részben vagy egészben a nevén lévő családi ház, négy lakás, egy klubhelyiség, egy raktár, egy út és kilenc kisebb-nagyobb földterület van. A civil képviselőnek a tavalyi évhez hasonlóan egy 2010-es, illetve egy 2020-as évjáratú Volkswagen Passat, illetve egy tavalyelőtt vásárolt Skoda Kodiaq van a nevén. Ezen felül a pénzintézetnél fennáló számlakövetelés alatt 2,5 millió forintnyi vagyont vallott be a képviselő, ez jóval kevesebb, mint tavaly, akor még 15 millió volt. Balla Jenőnek tartozása nincs, de fizetést képviselőkánt kap, 162 ezer forintot. Emellett cégben nincs részesedése.

Bevallása alapján a polgármestert leszámítva talán idén is Balla tűnik a legvagyonosabb képviselőnek – de az is lehet persze, hogy ő csak a legőszintébb. Tavaly ezt mondta erről:

„Fontosnak tartom a transzparenciát: aki politikusnak áll, az vállalja, hogy a magánügyeinek egy részébe betekintést kell adnia. A vagyonnyilatkozat különösen fontos eleme ennek: ha komolyan vennék, az nagy lépés lenne a korrupció visszaszorításában. Sajnos mind országosan, mind a helyi politikában sok politikus nem veszi komolyan. Én komolyan veszem, és nem ágálok az ellen sem, hogy ezek az adatok nyilvánosan elérhetőek legyenek. Egyrészt mert nincs titkolnivalóm, másrészt mert büszke vagyok az eddigi teljesítményemre.”

Idén pedig még azt is hozzátette, mikor telefonon beszéltünk, hogy a vagyonbevallásnak ebben a formában sok értelme nincs, hiszen az nem derül ki belőle, ha egy képviselő felesége, vagy gyereke nevén vannak vagyonelemek vagy cégek.

Bárány István ellenzéki támogatással megválasztott független bácsai képviselő felerészt birtokolt családi háza mellett három nagyobb örökléssel, illetve kárpótlással még évtizedekkel korábban szerzett földtulajdont tüntetett fel az ingatlanok között. A képviselő lecserélte az autóját tavaly óta, a Dacia Sandero helyett egy Dacia Dustert vezet, amit cégautóként aposztrofált az iratban. A független képviselőnek részvényben 20 ezer forintja, takarékban 5 millió forintja van – ez 2,5 millió forinttal több, mint tavaly –, pénzintézeti számlakövetelésként 5 millió forintot tüntetett fel – itt tavaly 1,8 millió forintot tartott számon a képviselő. Bárány Istvánnak tartozása nincs, jövedelemként 225 ezer forintos nyugdíját, illetve két felügyelőbizottsági helyét tüntette fel: az Esély Kht. ezért 121 ezer, az Ipari Park Kft. 59 ezer forintot juttat neki. Emellett részesedése van a Pacemaker Centrum KFt-ben, ahonnan van havi 60 ezer forint jövedelme.

Borsi Róbert fideszes képviselő nevén tavaly még nem volt sem ingatlan, sem ingóság, tavaly azonban 96 négyzetméteres lakást vásárolt, amelynek felerészben tulajdonosa. Nyugdíjpénztári számláján 2,6 millió, két lakástakarék-számláján összesen közel 3 millió forint van, egy értékpapír-számla értéke nem derül ki, állampapírban pedig 344 ezer forintja áll. Van 32,3 millió forint hiteltartozása, illetve magánszeméllyel szemben 7,1 millió forint – itt a bevallásban oda van nyilazva Borsi cége, a Kisalföld Marketing Kft., nem világos, hogy ez mit jelent. Borsi Simon Róbert Balázs fideszes országgyűlési képviselő kabinetfőnökeként nettó 400 ezer forintot, a Győr Projekt Kft. felügyelőbizottságának elnökeként 64 ezer forintot keres, míg Kisalföld Marketing Kft. nevű, 100 százalékosan a tulajdonában lévő cégén kereszül nettó 146 ezer forint havi jövedelme van. Osztalékként évente 4 millió forintot vesz ki ebből a cégből bruttóban.

Diligens Tibor szabadhegyi-kismegyeri fideszes képviselő egy családi ház résztulajdonosa, ezen felül egy 2003-ban vásárolt, 2000-es évjáratú Fiat Punto, illetve újonnan egy tavaly vásárolt Skoda Kamiq van a nevén. Megtakarítást, tartozást nem jegyzett be. Nyugdíja 274 ezer forint, képviselőként 169 ezer forint a tiszteletdíja.

Dr. Fekete Dávid korábbi alpolgármester, a kettes körzet (Újváros, Belváros, Révfalu) fideszes képviselője a tavalyi évhez képest egy Skoda Kodiaqkal lett gazdagabb. A képviselő nevén egyébként továbbra is egy családi ház van, illetve 26,8 millió forint a számláján, miközben tartozása 10 millió forint.

Úgy tűnik a bevallás alapján, hogy Fekete Dávid immár nem ad 1,3 millió forintért tanácsokat a Pannon-Víz elnök-vezérigazgatójának, ehelyett ugyanekkora összegért dolgozik az MCC regionális képviseletvezetőjeként.

Egyetemi docensként 450 ezer forintot, illetve szintén az egyetemtől egy másik jogcímen havi 600 ezer forintot visz haza. Emellett – a tavalyi bevallás alapján – képviselőként és tanácsnokként 250 ezer forintot keres, ezt idén nem tüntette fel.

Fodor Roland ellenzéki listáról bejutott (de az ellenzéki összefogásból már a választás előtt kilépő) független képviselő egy kunszigeti ház rész-, és egy győri lakás egyedüli tulajdonosa, emellett egy Volkswagen Polo autó van a nevén 2013 óta. Banki hitele 18,7 millió forint, magánszemélynek 4 millió forinttal tartozik. Egyéni vállalkozóként 500 ezer forintot keres, a Győr Projekt Kft. felügyelőbizottsági tagjaként 84 ezer forintot visz haza.

Glázer Tímea DK-s képviselő egy panellakás tulajdonosa. Idén 2 millió forint megtakarításról számolt be, tartozása nincs. Jövedelme 400 ezer forint az Országgyűlés Hivatalától (a DK frakciójának asszisztenseként), képviselői tiszteletdíja 137 ezer forint, az Ipari Park felügyelőbizottságának tagjaként 39 ezer forintot visz haza, albérletkiadásból 40 ezer forint jövedelme van. A Barbier Sped Kft. nevű cégben felerészben tulajdonos, osztalékként onnan idén 17 millió forintot vett ki.

Hajtó Péter gyárvárosi-likócsi fideszes képviselő tavaly nem vallott ingatlanvagyonról, idén azonban vásárolt két telket Vámosszabadin, amelyeknek felerészben tulajdonosa. Megtakarítása továbbra is 20 millió forint, készpénzben 6 millió forintot tart, tartozásait pedig 16 millióról 9 millióra tornázta le tavaly óta. A Hafe-Hungary nevű, családján belült tulajdonolt cégből 370 ezer forint, a Győr Projekt egyik vezetőjeként 900 ezer forint jövedelme van (a tavalyi 700 ezerhez képest), egyéni vállalkozóként pedig 8 millió forint jövedelmet vallott be. Képviselői tiszteletdíjának összegét nem részletezte.

Hajszán Gyula szabadhegyi fideszes képviselő egy győri ház száz százalékos haszonélvezője, illetve egy újkéri erdő résztulajdonosa. Egy Mitsubishi ASX gépjármű is a nevén van.. Tartozása, megtakarítása nincs. A Barátság Park létesítményvezetőjeként bruttó 330 ezer, képviselőként 176 ezer forintot visz haza.

Kovács László, a Civilek Győrért független képviselője ingatlanvagyonnal nem rendelkezik, autója egy Skoda Octavia. Megtakarítása nincs, tartozása 5,3 millió forint. A győri levéltáros asszisztensként bruttó 215 ezer forintot keres, egyéni vállalkozóként 300 ezret (ez újdonság tavaly óta), míg a Győr-Szol felügyelőbizottsági tagságáért 80 ezer forintot kap. A Civilek Győrért másik képviselője, Harasztovics István ingatlannal, gépjárművel nem rendelkezik, tartozása 1 millió forint. Raktárosként dolgozik, jövedelme bruttó 358 ezer forint.

A csanaki fideszes képviselő, Laczkovits-Takács Tímea felerészben egy családi ház tulajdonosa, emellett egy Ford Fiestája van. Megtakarítása, tartozása nincs. A Győr Projekt Kft. felügyelőbizottsági tagjaként 84 ezer forintot keres, emellett 12 ezer forint családi pótlék és 166 ezer forint GYED jelenti a jövedelmét. Emellett doktorjelölt a Széchenyi egyetemen, ami nem jár díjazással.

Kovács Tamás marcalvárosi-adyvárosi fideszes képviselő egy panellakás egyedüli, illetve egy családi ház résztulajdonosa. 4,8 millió forint pénzintézeti számlakövetelése van, tartozása 247 ezer forint. A Kovács Margit iskolában tanít, bruttó 213 ezer forintot keres, önkormányzati képviselőként nettó 179 ezret, míg az Ipari Park felügyelőbizottsági tagjaként 56 ezret.

Pollreisz Balázs MSZP-s képviselő egy lakást felerészben, egy másikat negyedrészben tulajdonol; autója egy Opel Meriva. Emellett Halásziban két telekben résztulajdona van, készpénzben pedig 260 ezer forintja. Pollreisz Balázs az országgyűlési MSZP-frakción keresztül kap még a fizetést, 200 ezer forintot, ahol tanácsadóként dolgozik.

Rózsavölgyi László, Marcalváros II. fideszes képviselője felerészben tulajdonosa egy lakóingatlannak, illetve kizárólagos tulajdonosa egy garázsnak, gépjárműként egy idén a Toyota Verso helyett már egy Mazda CX-30-at tüntetett fel. Megtakarítása nincs, tartozása 2,2 millió forint; jövedelme bruttó 401 ezer forint a Waberer’s logisztikusaként, míg a Pannon-víz felügyelőbizottságának elnökeként közel 200 ezer forint tiszteletdíjat kap.

Takács Krisztiánnak, a belváros és Révfalu fideszes képviselőjének nincs ingatlanvagyona, autója egy Suzuki Kitara van. Van 1,5 millió forint hitele is, ami 100 ezer forinttal magasab, mint tavaly. A Győr Projetnél rendezvényszervezőként dolgozik havi bruttó 505 ezer forintért, illetve a pannonhalmi önkormányzatnál hasonló munkakörben bruttó 460 ezer forintért a GYTP Kft. felügyelőbizottsági tagjaként még 86 ezer forint tiszteletdíj jár neki.

Dr. Sik Sándor, Győrszentiván fideszes képviselője egy családi háznak teljes egészében, egy másiknak felerészben tulajdonosa, emellett Győrben és Gönyűn van építési telke. A balatonakarattyai nyaraló, amely előző évi bevallásában még szerepelt, idén már nincs bent a nyilatkozatban. A győrszentiváni képviselő nevén egy BMW 320i, egy Velorex és egy Ford Mustang GT mellett két motorcsónak van: egy Marcal-16 ls egy Sea Ray 190. Készpénzben 700 ezer forinttal, számláin 65 millió forint megtakarítással rendelkezik: ez utóbbi összeg tavaly 17,8 millió forint volt, mint a bevalásból kiderül, nyaralót és termőföldet adott el időköben. Volt 5 millió forint tartozása is a képviselőnek, ami idén már csak 4 millió forint. Dr. Sik Sándor állatorvosként 300 ezer, őstermelőként 480 ezer, képviselőként 210 ezer forintot keres. A Dunagent Kft. ügyvezetője, 45 százalékban tulajdonosa.

Szabó Jenő ménfői és gyirmóti fideszes képviselő, a nagytérségi hulladéktársulás elnöke felerészben tulajdonosa egy családi háznak, egy nagyobb teleknek és egy másik lakóháznak pedig egyedüli tulajdonosa. Nem pénzintézeti számlakövetelésként 42 millió forintot tüntetett fel, ami 5 millió forinttal több, mint tavaly. Tartozása nincs. Nyugdíjas, de hogy mennyi a nyugdíja, azt idén sem adta meg. Egy „egyéb szerződés” megnevezésű munkakörben 600 ezer forintot keres, képviselői tiszteletdíjának összegét nem adta meg, a Győr-Szol felügyelőbizottságának elnökeként 97 ezer forintot keres. Emellett felerészt tulajdonos, illetve műszaki vezető a Rolépszer Kft.-ben.

Dr. Szálasy László fideszes képviselő (Adyváros/Nádorváros) egy győri ház, egy vámosszabadi lakás és egy Csíkszentimre melletti erdő tulajdonosa (utóbbinak felerészben), ezen felül rendelkezik egy Mercedes GLC 4Matickel. Takarékban 1,8 millió forintja és 17 ezer eurója van, ami valamennyivel több, mint a tavalyi évben. Orvosként a kórházban 1,3 millió forintot, a Kardirexben kb. havi 800 ezer forintot, a Győri Audi ETO KC csapatorvosaként 500 ezer forintot keres, míg önkormányzati képviselőként 190 ezer forint illeti meg. Ezen felül az Arménia Kft. kisebbségi tulajdonosa.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre, ahol ez a szöveg először megjelent!

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.